Merkez faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmedi.

18.01.2018 15:10:000
Paylaş Tweet Paylaş
Merkez faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre;

- uzun süredir yüzde 8.0 olarak uygulanan politika faizi,

- yüzde 12.75 olan geç likidite penceresi faizi,

- yüzde 9.25 olan gecelik borç verme faizi,

- yüzde 7.25 olan gecelik borçlanma faizini değiştirilmedi.

Faiz kararının açıklanmasından önce 3.80 liranın hemen üzerinde olan dolar, karar açıklandıktan sonra 3.7920 liraya kadar gevşedi.

Açıklamada, "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talep büyümeye devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

"Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

"Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz