Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer ile bireysel emeklilik sistemini masaya yatırdık, gelecek planlarını aldık...
Elçin Cirik
Bu yıl emeklilik şirketleri, otomatik katılım sistemine geçişle önemli bir sınav verdi. Yılın 10 ayında 3,4 milyon kişi otomatik katılımda kalmayı seçti ve 1,4 milyar TL’yi aşan fon büyüklüğüne erişildi. Sektörün öncü şirketlerinden Garanti Emeklilik’in genel müdürü Burak Ali Göçer, “1 Ocak 2018’de 20 bin, 1 Temmuz’da 200 bin ve son olarak 1 Ocak 2019’da 5 ila 9 çalışanı olan 400 bin şirket sisteme otomatik olarak katılacak. Sektörü daha meşakkatli bir dönem bekliyor. Yük alma kabiliyetimiz düşecek” diyor. Bu noktada Göçer, bugünkü yüzde 55 cayma oranın devam etmesi halinde bile otomatik katılımda 2019 itibarıyla 7-8 milyon kişinin tasarruf yapacağını da vurguluyor. Ancak gönüllü BES tarafında tablo biraz daha karanlık. “Gönüllü BES’te en iyi zamanlarda yılda 1 milyon katılımcı alıyorduk. Geçen yıl 600-700 bin katılımcı ekledik. Bu yıl ise eylül başına göre bu rakam 250 binlerde” diyen Göçer’e göre 18 yaş altının sisteme girmesi söz konusu olmazsa artık her yıl katılımcı sayısı 2017 paralelinde gidecek. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer ile bireysel emeklilik sistemini masaya yatırdık, gelecek planlarını aldık:
Otomatik katılım iyi gidiyor. 9 ayda 3,3 milyon katılımcı burada birikim yapmaya başladı. İlk 3 katılım döneminde 100’den fazla çalışanı olan firmalar ve kamu çalışanları sisteme dahil oldu. Toplamda 1,4 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı. OKS’nin ağır bir operasyon yükü vardı, emeklilik şirketleri olarak bu yükün altından iyi kalktık. Bundan sonra otomatik katılımı daha iyi anlatmalıyız, zaman içinde düzeltilmesi gereken yerler de düzelecek.
Bu yeni sistemde cayma oranı yüzde 55’lerde. Ama bu oran, bence sürpriz değil… Cebinde parası olmayan bir kesime neden biriktiremiyorsun demek zor. Bir de yüzde 20’lik bir kesim zaten gönüllü BES ile sistem içinde bulunuyordu, onları da ayırmak gerekiyor.
Evet, revizyonlardan biri cayanların, 2 yıl beklemeden tekrar sisteme girmesine izin verilecek. Ayrıca 2 ay olan cayma süresinin 6 aya uzatılması konuşuluyor. Bir kesim canhıraş bir şekilde ikinci günde sistemden çıktı. Ama şimdi kalanlara bin TL katkıları yatırıldı, içeride biriken tutarı görüyorlar. O yüzden de geri dönmek için önemli bir talep var. OKS’nin her yeni giriş döneminde çıkışlar, bir önceki dönemden daha az oluyor. 1 Ocak 2018’de 20 bin firma ve 1 Temmuz’da da 200 bin şirket OKS’ye girecek. Son olarak da 1 Ocak 2019’da 5- 9 çalışanı olan 400 bin şirket sisteme otomatik olarak katılacak. Bu dönemde tüm emeklilik şirketlerinin iyi iş yapması lazım. Şu ana kadar katılacak firmalara giderek anlattık, ancak şirket sayısı arttıkça daha çok tanıtım ve reklamla iletişim kurmak gerekiyor. Daha çok dijital kanalları kullanmamız lazım. Sektörü daha meşakkatli bir dönem bekliyor, bizim yük alma kabiliyetimiz düşecek. Biz kurduğumuz kurumsal internet şubesiyle süreci otomatize ediyoruz. Tabii BES için kritik olan, 18 yaş altının da sisteme girebilmesi olacak. 18 yaş altında 20 milyon genç potansiyel var.
Yüzde 50’ye inebilir. Bugünkü yüzde 55 cayma oranıyla bile devam etse 2019 sonu itibariyle Türkiye’de 7-8 milyon kişi para biriktirecek. Baktığınızda şu ana kadar giren 7,5 milyon kişinin 3,4 milyonu OKS’de kaldı. 2018 ve 2019’da toplamda 7,5 milyon kişi daha girecek, aynı cayma oranıyla bile düşünsek toplamda 7-8 milyon kişi sistemde kalacaktır. Bu yıl sonunu cayma oranında yüzde 55’lerde bitiririz diye düşünüyorum.
~
Şu ana kadar 25 bin şirket OKS’ye girdi. Biz kamu tarafını almadık. Tabii ki kamu, kamu emeklilik şirketleriyle daha rahat çalışıyor. 3 Ekim itibarıyla 3,3 milyonu aşkın katılımcının yüzde 46’sı üç kamu emeklilik şirketinde bulunuyor. 2018 ile OKS’ye yerel yönetimler katılacak, bu kurumlar özel emeklilik şirketleriyle de çalışır. Aslında sektör rakamlarına gönüllü ve otomatik katılım toplamında bakmak daha doğru diye düşünüyorum. Bu şekilde bakınca bence dengeler önemli ölçüde değişmez. Zaten toplam rakamlarda resim çok değişmedi. Garanti Emeklilik olarak otomatik ve gönüllü toplamında hala lideriz, öyle bakmak istiyoruz. Sisteme girecek yeni katılımcılarda da her emeklilik şirketi doğal pazar payı kadar pay alacaktır. Artık katılımlarda kamu olmayacağı için gönüllü BES’teki şirket dağılımına paralel bir dağılım olur.
Gönüllü BES’te geçen yıla göre yüzde 40 düşüş oldu. Burası daha yavaş büyüyor. Gönüllü BES’te en iyi zamanlarda yılda 1 milyon katılımcı alıyorduk. Geçen yıl 600-700 bin katılımcı ekledik. Bu yıl ise eylül başına göre bu rakam 250 binlerde. Bu yıl sonunda gönüllü BES’te katılım 350-400 binlerde bitecek. 1 milyon katılımcıyla karşılaştırdığınızda 400 bine düştü ama tabii OKS’yle 3,3 milyon yeni katılımcı geldi.
18 yaş altının sisteme girmesi söz konusu olmazsa artık her yıl 2017 paralelinde gider. Gönüllü BES’e yılda 350-400 bin katılımcı eklenir. Biz öyle planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda OKS’nin etkisiyle sektörde bireysel emeklilikte katılımcı sayısında büyümenin sınırlı olacağını,fon hacminin ise hızlı büyümesini sürdüreceğini öngörüyoruz.
Sistemde toplanan fon büyüklüğü 70 milyar TL’ye yaklaştı. Parayı iyi işletmek gerekiyor. Sistemin memnuniyeti de burada yatıyor. 20 yaşında ve ortalama ayda 200 TL biriktiren bir katılımcı, 56 yaşına kadar 90 bin TL biriktiriyor. Yüzde 5 reel getiriyle bu birikimi 240 bin TL ya da yüzde 3 getiriyle 190 bin TL olabilir. Yani katılımcıların paralarını nasıl yönettikleri çok önemli… Bu yıl hisse senedi fonu alan katılımcılar yüzde 30’larda kazandı. BES fonları bu yıl yüzde 11 getiri getiriyor. Enflasyonun üstünde getiri yakalandı. Sektör asıl rekabeti burada, fon yönetiminde yapmalı. Yeni kanunla emeklilik şirketleri veya fon yönetim şirketleri müşterilerini yatırımlarıyla ilgili uyaracak, “Bono fonundasın, faizler yukarı gidecek, bu fondan çık” diyecek.
Emeklilik şirketleri 2016 itibarıyla kâra geçti. Ama OKS kârlı bir iş değil, fizibilitesine göre kâra geçmesi için 5-6 yıl gerekiyor. İçerideki fonlar büyüdükçe yavaş yavaş kâra geçilecek. Bu yıl sektörde kâr oranını tahmin etmek zor… OKS sonrası kârın eksiye döneceğini sanmıyorum. Otomatik katılım bugün için ne öldürür ne güldürür seviyesinde… Burada amaç fonları büyütmek ve iyi yönetmek. Bu yıl sonunda kâr, geçen yıla paralel olur diye düşünüyorum.
~
“FON KOÇUYLA ÇALIŞACAĞIZ” DİJİTALE YATIRIM BES’te gelecekte dağıtım kanalı güçlü olan şirketlerin ayakta kalacağına inanıyorum. Dijital kanallarda iyi pozisyonlanmış şirketlerin avantajı olacak. Biz dijitali çok önemsiyoruz. Bu alandan BES ve hayat ürünleri satmak istiyoruz. Burası ayrı bir kanal olarak mevcuttan farklı bir potansiyel getirecek. Bir de şöyle bir gerçek var: Bizim BES’te toplam 1,6 milyona yakın müşterimiz bulunuyor. Fonlarının yönetimi için bu müşterilerin hepsine dönüp telefon etme şansımız bulunmuyor. Burada dijital dünyayı kullanmamız şart. Dünyada da aynı problem var, burada dijital kanalla aklı ortaya koymak gerekiyor. Bunun için müşteriyi çok iyi tanımak lazım, algoritmalar burada devreye giriyor. ROBOT DANIŞMANLIK Biz de bu noktada çözümü robot danışmanlık teknolojisinde gördük. Fintech dünyası çok hızlı gelişiyor. Türkiye’de faaliyet gösteren ZEKAİ adlı bir fintech ile çalışmaya karar verdik. “Fon koçu” adını verdiğimiz bir ürün yarattık, yakında bu ürünü daha etkin duyurmaya başlayacağız. Bu ürünün arkasında bizim ve Garanti Portföy’ün öngörüleri var; herkesin içine fikrini koyduğu ardından müşteriye özel öneriler sunan bir ürün oldu. Fonlar için kalıcı bir trend olursa müşterilere haber vererek değiştirmek için onay isteyecek. |
BİREYSEL EMEKLİLİK’TEKİ KRİTİK RAKAMLAR Otomatik katılımda 10 ayda 3,4 milyon katılımcıya ulaşıldı. Bu alanda 1,4 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı. Şimdiye kadar sisteme giren 7,5 milyon kişinin 3,4 milyonu sistemde kaldı. Yeni sistemde cayma oranı yüzde 55’lerde seyrediyor. 1 Ocak 2018’de 20 bin, 1 Temmuz’da 200 bin şirket daha girecek. Ocak 2019’da ise 5- 9 çalışanı olan 400 bin şirket katılacak. Cayma oranını düşürmek için yeniden sisteme alma ve cayma süresini uzatma planı var. Bu önlemlerle “cayma oranı” yüzde 50’ye inebilir. Gönüllü katılımda geçen yıla göre yüzde 40 düşüş var. 1 milyona ulaşan katılımlar 400 bin civarında seyredecek gibi görünüyor. 18 yaş altındaki gençler sisteme girmezse sektör bu bantta seyredecek. |
“GÖNÜLLÜ BES’TE BÜYÜDÜK” 12 MİLYAR TL FON Garanti Emeklilik olarak iyi bir yıl geçirdik. Gönüllü BES’te diğer şirketler küçülürken biz katılımcı sayısında büyüdük. Buraya odaklandık, gönüllü BES için çalışmaya devam ettik. Bu şekilde de katılımcı sayımız beklediğimizden iyi oldu. Yılın başında gönüllü BES’e 150 bin katılım bekliyorduk. Şimdi yılı 225-250 bin katılımcıyla bitiririz gibi düşünüyorum. Fon büyüklüğünde de 12 milyar TL büyüklüğe yaklaşırız. HAYAT İYİ GİTTİ Fonlarımızın getirileri de iyiydi. Garanti Emeklilik hisse fonlarımız yüzde 34,5; değişken fonlarımız yüzde 13,7 getiri kazandı. Bu yıl KGF’nin etkisiyle hayat sigortaları da çok iyi bir oranla yüzde 50 büyüme gösterdi. Hayat sigortacılığında birtakım yeni ürünler çıkardık. Eğitim sigortası, prim iadeli ürünlerle kredi dışı hayat ürünleri de iyi gelişti. Hayat tarafında düşündüğümüzden iyi bir yıl geçirdik. 2017’yi 500 milyon TL prim büyüklüğüyle kapatırız. |
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?