Silikon Vadisi’nin harika çocuklarından ve online itibar yönetimi şirketi Reputation.com’un CEO’su Michael Fertik, son kitabı “İtibar Ekonomisi”nde (The Reputation Economy) yakın gelecekte itibarın para veya güçten çok daha önemli olacağına dikkat çekiyor. Fertik, herkesin dijital ayak izi olduğunu, bunun da online itibarı yarattığını söylüyor. Şirketlere “Markanız Apple kadar büyük ve ürünleriniz Apple kadar iyi değilse dijital ayak izlerinizi mutlaka yönetin” diyen Fertik, liderlere de “Sosyal medyada kendinize özgü bir tarzınız olması önemli” tavsiyesinde bulunuyor.
Tüketiciler sosyal medyanın tüm kanallarını etkin kullanmaya başladıkça şirketler de gözlerini bu mecraya dikti. Sosyal medyadaki yorumlar, eleştiriler ve “mention”lardan yola çıkarak ürünleri ve hizmetleri hakkında geleneksel yöntemlerle elde edemeyecekleri kadar samimi bilgiler elde ettiler. Yani kısaca yeni ve hızlı bir öğrenme sürecine girdiler… Peki şirketler bu öğrenme sürecini nasıl somut faydaya dönüştürüyor? İşte Turkcell’den Yemeksepeti’ne, THY’den Pepsico’ya dev şirketlerin sosyal medyadaki geri dönüşlerle imtihanı…
Kaygılarınızı bırakın Gülfem Çakmakçı Lenovo Türkiye Genel Müdürü
AtlasGlobal, özel havayolu sektöründeki önemli oyunculardan biri. Geçen yıl yeni hatlarla büyüyen şirket, gençler için de gelecek vadediyor. AtlasGlobal İnsan Kaynakları Başkanı Fulya Suzhun, sektörde en çok kabin memurlarına ve pilotlara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Özellikle pilotlarda sektördeki açığın sürdüğüne dikkat çekiyor. Suzhun, Atlantik Uçuş Akademisi’nde yılda 120 kabin memuru, 80 pilot mezun ederek sektöre önemli bir katkıları olduğunu söylüyor.
Üniversite yıllarında okul içinde de eşsiz deneyimler elde etmek mümkün…Gençler, üniversite içinde kurulan öğrenci kulüplerindeki faaliyetleriyle iş hayatının çalışma sistemini tecrübe edebiliyor. Düzenledikleri etkinlik ve organizasyonlarda ise iş dünyasının önde gelen isimleriyle tanışıp networklerini genişletiyor. Bu bağlantılarla öğrencilere staj ve iş kapıları açılıyor. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin işletme ve ekonomi alanlarında faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri, projelerini, hedeflerini ve düzenledikleri konferans, eğitim, festival gibi önemli etkinlikleri Genç Capital’e anlattı.
Hem Türkiye’nin en beğenilen şirketlerinden biri hem bir teknoloji devi… 15 bini aşkın çalışanına sunduğu kariyer ve gelişim fırsatlarıyla yeni mezunların da gözdesi… Onun aradığı ise teknolojiye uyumlu, sonuç odaklı, fark yaratabilen, yenilikçi adaylar… Çalışkanlık ise olmazsa olmaz şart. Turkcell Çalışan İlişkileri Yönetimi Direktörü Tülay Cerit, “Her yıl çok iddialı hedeflere ve iş alanlarına giren bir şirketiz. Turkcell’de yükselmek için çok çalışmak gerekiyor” diyor.
Yetenek savaşlarının arttığı bugünlerde gençler, çareyi liderlik programlarına kaydolmakta buluyor. Sayıları hızla artan liderlik programları, üniversitelileri ve yeni mezunları yeni dünyaya hazırlıyor. Türkiye’de gençlere yönelik düzenlenen liderlik okullarının başındaysa YGA, Yenibirlider, Gençlik Otobüsü, Geleceğin Yıldızları öne çıkıyor. Koç’tan Bahçeşehir’e kadar birçok üniversite de farklı liderlik programları bulunuyor.
Dev sanayi grubu Borusan, kıdem ortalaması en yüksek gruplardan… Ancak grup yenilikçilik vizyonunun bir parçası olarak “yeni nesil yetenekleri” daha üniversitedeyken keşfedip kazanıyor. Borusan Holding İnsan Kaynakları Başkanı Semra Akman, grubun kültürüyle uyumlu olarak inisiyatif alan, girişimci çalışan aradıklarının altını çizerken, “Üstlendiği işte fark yaratacak insanlarla birlikte çalışmak istiyoruz” diyor.
Yeni bir staj dönemine girmek üzereyiz. Hemen her sektörden şirket, bu aylarda staj başvurularını kabul ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da aranan özellikler arasında yeniliklere açık olma, hızlı adaptasyon, meraklı bir kişilik öne çıkıyor. Aranan özelliklere uyan ve başarılı bir dönem geçiren stajyerlere ise tam zamanlı işin kapıları açılıyor. İşte Arçelik’ten Yıldız Holding’e, Akbank’tan Mercedes-Benz Türk’e 50 şirketteki 8 bin staj ve yarı zamanlı çalışma fırsatı…
İster imalatıyla ister yazılım geliştirmesiyle olsun Hindistan, bugün devasa boyuttaki kalifiye işçi havuzuyla Siemens’in kurumsal stratejisinde çok önemli bir rol oynuyor. Çok sayıda Siemens ürünü daha şimdiden kısmen de olsa “Hindistan malı” etiketi taşıyor ve gelecekte onları daha fazla insanın takip edeceği düşünülüyor.
2030 yılında imalatçılar fikirden nihai ürüne bugün gerekenden çok daha kısa sürede ulaşabiliyor olacak. Bunun nedeni ise en çetrefilli ürünlerin ve onların ilgili üretim süreçlerinin bile tasarımlarının ve testlerinin sanal dünyada mükemmelleştirilerek yapılacak olması…
İster uzay taksileri veya binek arabaları olsun, ister Amerika Kupa’sında yarışan yatlar veya Formula 1 yarış arabaları olsun, ürünler artık hiç olmadıkları kadar karmaşık, akıllı ve birbirleriyle sürekli iletişim halinde. Siemens’in Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) yazılımı imalatçıların kendi faaliyetlerini dijital birer teşebbüse dönüştürmesine yardımcı oluyor ve onların daha akıllı ürünler ve daha zeki makineler üretmelerinin önünü açıyor.
“Gelecek İçin Bilişim KOBİ e-Dönüşüm Projesi” ilk seminerini Adana’da gerçekleştirdi.