12 CEO'nun 2017 hesapları

Bankaları zor bir yıl bekliyor. Oyuncular, bu dönemde büyümek için güvenli ve kârlı limanlar arayışında...

26.01.2017 14:44:460
Paylaş Tweet Paylaş
12 CEO'nun 2017 hesapları
Bankacılık sektörü, 2016 yılını kredilerde yüzde 14 büyümeyle kapatacak gibi görünüyor. Özsermaye kârları da ilk 9 aylık verilere paralel yüzde 12 oranıyla yılı tamamlayacak. 2017 ise daha zorlu bir yıl olacak. Özel sektör yatırımlarının son 10 çeyrektir yok denecek kadar az olması, oynak kur ve faiz ortamı bu beklentiyi güçlendiriyor. Bankacılık danışmanı Mehmet Sönmez, 2017’de kredilerde yüzde 12 gibi bir büyüme beklendiğinin altını çiziyor. Bu yeni ortamda bankalar için düşük risk profilleri ve sağlam müşteri tabanıyla kurumsal ve ticari bankacılık öne çıkıyor. Bankacılık danışmanlarından Tunç Akyurt, kurumsal kredilerin 2016’daki lokomotif olma trendinin 2017’de de süreceği görüşünde. Ama tabii her banka, KOBİ ve bireysel bankacılıktaki paylarını rakiplerine kaptırmamak için farklı planlar da yapmıyor değil. İşte 12 bankanın 2017 büyüme planları…

“DENGELİ GİDECEĞİZ”
“Basel III ile gelen sermaye kısıtları ve bankacılık sektörünün likidite, penetrasyon seviyeleri düşünüldüğünde 2017’de sektörün kredi büyümesinin 2016’ya paralel gerçekleşeceğini düşünüyorum” diyen Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, 2017 yılında potansiyel taşıyan alanları şu sözlerle anlatıyor: “Şirket kredilerinin lokomotif segment olacağını düşünüyoruz ve büyüme potansiyelinin önümüzdeki dönemde süreceğini öngörüyoruz. Şirket kredilerinde şu an yaklaşık yüzde 54 olan penetrasyon oranı, önümüzdeki 2-3 yıl içinde yüzde 58 seviyesine yükselebilir. Bireysel bankacılıkta ise 2016’ya göre bir miktar toparlanma bekliyoruz. 2017’de hedefimiz, dengeli büyümeye devam etmek. Büyük projelere her zaman destek vereceğiz, ekonomiye katkı sağlayacağız. Aynı zamanda hedefimiz, aktif kalitemizi, sermaye ve likidite tabanımızı koruyarak kârlılığımızı artırmak olacak. Şu an kredilerde yüzde 50 kurumsal-yüzde 50 perakende diyebileceğimiz dengeli bir yapımız var. Bu yapıyı sürdürerek tüm müşterilerimize destek sağlayacağız” şeklinde konuşuyor.

“TİCARİDE HIZLI BÜYÜYECEĞİZ”
Halkbank, 2017 büyüme zeminini Orta Vadeli Plan’ın önceliklerine göre belirliyor. Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “2017’de bankacılık hizmetlerimizi, firmalarımızın uluslararası rekabette marka değerine katkı sağlayacağına inandığımız düzenlemeler çerçevesinde geliştireceğiz. Ticari kredilerde önemli bir büyüme sağlamayı hedefliyoruz. Başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere tüm müşterilerimize elimizden gelen desteği sağlayacağız. KOBİ bankacılığı alanındaki liderlik stratejimizi sürdürüyoruz. 2017 hedeflerimizi ocak ayında kamuoyuna duyuracağımız için net bir projeksiyon paylaşamıyoruz. Her alanda sektör ortalamasının üzerini hedefliyoruz.”

“ÖNCELİĞİMİZ MEVDUATTA”
Akbank, gelecek yıl mevduat tarafında güçlü olma planları yapıyor. Bankanın genel müdürü Hakan Binbaşgil, 2017’ye dair büyüme rakamları açıklamaktan kaçınıyor. “2017’de müşteri segmentlerimizde aktif kalitemizi gözeterek büyüyeceğiz” diyen yönetici, “2016’nın ilk 9 ayında kredilerde en çok büyüyen özel bankalardan biriyiz. Bu stratejimiz, 2017’de de sürecek. Mevduat ve çeşitlendirilmiş yatırım ürünleriyle tasarrufların artmasına katkıda bulunacağız” diye konuşuyor. Binbaşgil, Bankanın 2017’de KOBİ ve ticari bankacılığa önem vereceğini de şöyle aktarıyor: “Bu yıl da müşteri odaklı aktif büyüyeceğiz. KOBİ’ler ve ticari müşterilerimiz başta olmak üzere ekonomiye ve reel sektöre desteğimizi sürdürmek, mevduat tabanını genişletirken yatırım ürünlerini çeşitlendirmek ve tasarrufa katkı sağlamak önceliklerimiz arasında.”

“KOBİ ODAKLI PLANLAR”
“Önümüzdeki dönem bütün ekonomik oyuncuların büyümemizi potansiyel oranına çıkartmak için çaba sarf edeceği bir dönem olacak” diyen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankasının 2017 yılı kredi büyüme oranının yüzde 17 olacağını açıklıyor. Ateş, bankanın planlarını şöyle anlatıyor: “Niş sektör olarak tanımladığımız kamu finansmanı, spor kulüpleri, turizm, eğitim, sağlık ve enerji sektörlerine özel ilgimiz var. Tarım bankacılığında liderliğimizi sürdüreceğiz. KOBİ’de büyümenin devam etmesini arzuluyoruz.” Orta ölçekli bankalardan bir diğeri ING Bank ise 2017 yılı büyümelerine dair hedef veremiyor. “Daha fazla müşterimizin ana bankası olacağız, uluslararası bağlantıları olan müşterilerimizin ana bankası olmak için çalışıyoruz” diyen ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, “Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefimiz var. 2017’de Turuncu Hesap ile büyümemizin sektörün üzerinde olmasını hedefliyoruz. KOBİ kredilerinde yıl sonuna dek yüzde 13 büyüme hedefliyoruz. 2017’de de büyümemizi sürdüreceğiz.”~“TARIMDA YÜZDE 100”
Bankaların ölçekleri 2017 planlarını da farklılaştırıyor. Örneğin Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar, 2017’de de sektörün 2 katı büyüyeceklerini açıklıyor. Dildar, 2017 planlarını şöyle aktarıyor: “Şube sayısını artıran sayılı bankalardan biri olsak da ölçeğimiz itibarıyla bizim için en doğru alanın ticari ve KOBİ segmentleri. Son 2 yıldır yüzde 100 büyüttüğümüz tarım bankacılığını yine bir o kadar daha büyüteceğiz.” Müşterilerinin tercih ettiği 3 bankadan biri olmak isteyen Burgan Bank’ın genel müdürü Murat Dinç ise şöyle konuşuyor: “2017’de sektörde kurumsal ve ticari kredilerde hükümetin hedefleri kapsamındaki yatırımlara bağlı yüzde 10-20 büyüme öngörürken, bireysel kredilerde bu büyümenin yüzde 10-15 olacağını tahmin ediyoruz. Biz kurumsal ve ticari alanda büyümemizi sürdürerek, kârlılığımızı artıracağız.”

“MOTORUMUZ BİREYSEL OLACAK”
Büyüme planlarını Albaraka Türk ve Aktif bank örneklerinde olduğu gibi bireysel bankacılık üzerinden kuranlar da yok değil. Gelecek yıl tüketici finansmanı ve konut kredilerinde gevşetilen uygulamalar dolayısıyla büyümenin motorunun bireysel segment olacağı tahmininde bulunan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “2017’de bankacılık sektörüne paralel yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz. Bireysel ve KOBİ segmentlerinin krediler içindeki payını artırmayı planlıyoruz, bu amaçla da bu segmentlerde yüzde 15’in üzerinde büyüyeceğiz” şeklinde konuşuyor. Bu yıl bireysel ihtiyaç kredilerinde sektör yüzde 4 büyürken banka olarak yüzde 50 artış yakaladıklarını açıklayan Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, bu trendi devam ettirme isteğinde. Sümer, “2017’de bireysel ihtiyaç kredilerinde yüzde 35-40 büyüme hedefliyoruz. Amacımız 2 yıl içinde ihtiyaç kredisinde ilk 10 banka arasında konumlanmak. Kurumsal ve yatırım kredilerinde de 2016 yılına paralel yüzde 25-30 büyüme bekliyoruz. Bu şekilde aktifimizi 2017’de yüzde 25-30 yukarı taşıyacağız” diyor.

FUAT ERBİL / GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ
“DAHA DENGELİ KÂRLILIK GÖRÜYORUZ”
TRENDLER

Her yerde büyüyeceğiz. Bu yıl olduğu gibi konsantre olduğumuz iş kollarında ki bunlar kurumsal, ticari, KOBİ, bireysel ve kredi kartları oluyor, aynı azimle büyümeye devam edeceğiz. 2016’da ticari krediler daha hızlı büyüdü; yabancı para krediler hemen hemen hiç büyümedi. Bu trendin süreceğini sanıyorum. Ticari kredilerdeki büyüme daha yüksek olur. Bu trend bizim banka için de geçerli, biz de payımızı alıyoruz. Bir dönem bireysel bankacılıktaki kârlılık düşmüştü. Ancak bu yıldan itibaren bireysel ve diğer iş kolları arasında daha dengeli bir kârlılık görüyoruz. 2017’de böyle olur sanıyorum, malum bilinmezlikler var ama öyle olmasını umut ediyorum.
PLANLAR
Tüketici kredilerinde 2016, yavaş bir yıldı. Ona rağmen pazar payı kazandık. Önümüzdeki yıl sektör için bu alanın biraz daha hızlı olacağını düşünüyorum. Biz burada da etkin olacağız. Yeniden yapılandırmalar da artı getirecek, şimdiden sinyallerini almaya başladık. Bireysel bankacılıkta 2016’da büyüme yerinde sayıyor, yüzde 5-6 arasında büyüdü. Gelecek yıl bireysel bankacılıkta biraz daha büyüme olacaktır. Biz de pazar payı almak için çaba göstereceğiz. Toplam kredilerde yüzde 15 kadar büyümeliyiz. Söylemek için erken ama ticari ve kurumsal bankacılıkta da 2017’de yüzde 20’lerde büyürüz.

TEMEL GÜZELOĞLU QNB FİNANSBANK GENEL MÜDÜRÜ
“TÜZELDE QNB’NİN GÜCÜNÜ KULLANACAĞIZ”
HEDEFLER

2017’de sektör için yüzde 13-15 kredi büyümesi öngörüyoruz. Sektörün üzerinde yüzde 17- 20 arası büyüme hedefliyoruz. Tüm alanlarda sektör büyümesinin üzerinde büyüme hedefliyoruz. Kurumsal ve ticari kredilerde daha fazla, KOBİ kredilerinde nispeten daha az olmak üzere toplam tüzel bankacılıkta yüzde 20’nin üzerinde büyüme hedefliyoruz.
BİREYSEL
Bireysel bankacılıkta sektörün üzerinde büyüme hedefimiz olsa da bu alanda tüzel bankacılığa göre büyümemizin daha yavaş olmasını planlıyoruz. Buradaki kârlılık dinamiği dışında temel neden, mevcutta bilançomuzda bireysel kredilerin payının sektör ve rakiplere oranla daha fazla olması. Kredi kartı ve bireysel kredilerde sektörün yüzde 10’un biraz altında büyüyeceğini öngörüyoruz. Biz de yüzde 10 büyüme hedefliyoruz.

HÜSEYİN AYDIN / ZİRAAT BANKASI GENEL MÜDÜRÜ
“SEKTÖR YÜZDE 10-13 BÜYÜR”
PLAN KASIM SONUNDA

Henüz 2017 hedeflerimizi belirleyemedik. Bireysel bankacılık alanında krediler ve kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırması, fiyat farklılıkları, kredi kart taksitlerinin esnemesi gibi etkenler, bu alanda stratejileri hemen değiştirebiliyor. Konut kredilerinde son dönem en çok bizim bankamız satış yaptı. Bu, çok arzu ettiğimiz bir şey değildi, satış politikamız değildi. Kasım sonu gibi 2017 yılını daha net göreceğiz, normalleşme olur.
YERİNDE SAYMAZ
Gelecek yıl sektörde krediler yüzde 10-13 arası kesinlikle büyür. Yerinde saymaz, hiçbir bankanın aynı yerde durma şansı yok. Ama piyasada kredi talebinde azalma var, bizim yani bankaların iştahında değil. Zi raat Bankası da sektör kadar büyür. Bu dönemde KOBİ’lerin sıkıntıya girmesi kadar doğal bir şey yok. Kim güçlüyse o daha çok ayakta kalır. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz