2003 yılında Capital’de, ünlü danışmanlık şirketi McKinsey’in o dönem Frankfurt ofisi direktörü olan Dr. Reinhold Leichtfuss ile bir söyleşiye yer vermiştik. Bu söyleşide Leichtfuss, gelir piramidinin ilk yüzde 1’lik dilimindeki insanların “özel bankacılık” müşterileri grubuna girdiğine dikkat çekmiş, “Onları bireysel bankacılık müşterilerinden ayrı değerlendirmek gerekir” demişti. Aradan geçen 5-6 yılda Türkiye’de bankacılık çok gelişti. Leichtfuss’un işaret ettiği yüzde 1’lik kesimde de önemli bir artış oldu. BDDK’nın en son yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de, yurtiçinde yerleşik mudilerin toplam mevduatı 475 milyar TL. Bunun 270 milyar TL’lik mevduatı, 250 bin TL ve üstü mevduat sahibi tüketicilerden oluşuyor. Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik, bunun bankacılık sektörü için yaklaşık 181 bin müşteri anlamına geldiğini söylüyor. 2003 yılında yine Capital’de yaptığımız bir araştırmada, Türkiye’de özel bankacılık hizmeti alan 8 bin civarında müşteri olduğunu yazmıştık. Bugün, söz konusu 181 bin müşterinin tamamı, Türkiye’de hizmet alıyor denemez. Bunlar arasında birikimlerini yurtdışında değerlendirmeyi seçenler ya da birkaç banka ile çalışmayı tercih edenler olduğunu da hesaba katmak gerekiyor. Sonuçta yazık ki net bir rakamdan söz etmek zor. Ancak yine de bugün ulaşılan rakamın 2003 yılındaki 8 bin düzeyinden çok daha yukarıda olduğu düşünülüyor. ~ Sadece Yapı Kredi Bankası’ndan özel bankacılık hizmeti alan müşteri sayısı 30 bine yaklaşıyor. Bu gelişmede bankaların bu işe artık çok farklı yaklaşmalarının katkısı büyük. Özel bankacılık tarafında sunulan ürün ve hizmetler hem gelişti hem çok çeşitlendi. Erhan Özçelik, bundan 5 yıl öncesine kadar Türkiye’de özel bankacılığın bireysel bankacılıktan farklı algılanmadığını söylüyor. “Müşterilerimizin çoğu şahsi ilişkileri nedeniyle diğer müşterilerden farklı bir hizmet aldıklarını düşünüyorlardı. Genellikle şube müdürleri tarafından bu kitleye yüksek standartta hizmet verilmekteydi” diye konuşuyor. Bugün ise özel bankacılık
hizmeti, pek çok bankada, banka genelinde farklılaştırılmış bir hizmet bütünü olarak öne çıkıyor. Erhan Özçelik, Yapı Kredi’nin uygulamalarını şöyle özetliyor:
ORTA ÖLÇEKLİ BİR BANKA GİBİYİZ “Yapı Kredi Private Banking olarak yaklaşık 29 bin müşteriye hizmet veriyoruz. Yönettiğimiz mevduat ise 15 milyar dolar civarında. Türkiye genelinde 32 özel bankacılık merkezi/şubesi, 3 adet hizmet noktası ve 221 özel bankacılık portföy yönetmeni ile hizmet veriyoruz. Özetle orta ölçekli bir banka büyüklüğündeyiz.
ÜRÜNLERİ ÇEŞİTLENDİRİYORUZ
Müşterilerimizin ihtiyaçları paralelinde sürekli yeni ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Sadece danışmanlık hizmetlerimizle değil yatırım ürünlerimizle de müşterilerimiz için pek çok alternatif oluşturuyoruz. Her müşteri profiline uygun, farklı beklentilere
göre yatırım fonları, anapara garantili fonlar, endeksli mevduatlar gibi ürünleri müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. 2010’da da pek çok yeni ürünü rafımıza koymayı hedefliyoruz.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?