'Bu karlılık sektörü taşımaz'

İş Bankası Genel Müdürü Bali, "Sektörde %10'lu seviyelere indirilmiş özkaynak kârlılığı sektörü taşımaz" dedi.

25.12.2015 17:27:200
Paylaş Tweet Paylaş
'Bu karlılık sektörü taşımaz'
İş Bankası'nın Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılık sektöründe kârlılık oranlarındaki gerileme ve sermaye yeterlilik oranlarındaki düşüş nedeniyle 2016'da büyüme hızı açısından belirli bir sınırın geçilmesinin zor olduğunu belirterek, yüzde 10'lu seviyelere gerileyen özkaynak kârlılığı ve yüzde 2'nin altındaki aktif kârlılığın bankacılık sistemini taşımayacağını söyledi.

Bali, "Maalesef 'bankalar çok kazanıyor' şeklinde bir algı var. Herhangi bir sektörde yüzde 15-20'leri aşan kârlılık oranı bankalarda yüzde 10'larda. Yüzde 10'lu seviyelere indirilmiş bir özkaynak kârlılığı ve yüzde 2'nin altındaki aktif kârlılığı bankacılık sistemini taşımaz, bankacılık sisteminin matematiğini çalıştırmaz" dedi.

KREDİ VE MEVDUAT BÜYÜMESİ YÜZDE 10-12 OLACAK

Reuters'ın sorularını yazılı yanıtlayan Bali, sektör genelinde kârlılık oranlarındaki gerilemeye sermaye yeterlilik oranlarındaki düşüşün eşlik ediyor olması nedeniyle, büyüme hızı açısından belirli bir sınırın geçilmesinin zor olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu çerçevede kredi ve mevduat büyümesinin yüzde 10-12 aralığında olacağını ve sermaye yeterlilik oranlarının da Basel III'e uyum kapsamında Mart 2016'da hayata geçecek düzenlemeler ile birlikte yüzde 14-15 bandında seyretmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Mevduat maliyetleri dikkate alındığında net faiz marjlarında artış imkânının ve ücret komisyon geliri büyüme hızının da yasal düzenlemeler paralelinde sınırlı kalıyor olması kârlılık oranlarının iyileşmesini zorlaştıracaktır." Bali, bankacılık sektörünün, global ve yerel finansal piyasalarda artan volatilitenin yükselttiği riskler nedeniyle kârlılık ve sermaye yeterliliğinin baskı altında kalması ve makro ihtiyati finansal istikrar tedbirlerinin büyümede yol açtığı ivme kaybı riskleri ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

ÖNCELİĞİMİZ KARLILIĞIN KORUNMASI

İş Bankası'nın 2016'da önceliklerinin sermaye yeterliliği, kârlılık ve aktif kalitesinin korunması olacağını kaydeden Bali, büyüme stratejilerini de bu hedefler paralelinde belirleyeceklerini söyledi. Bali ayrıca, 2016'da Basel III uyum çalışmaları kapsamındaki yeni düzenlemeler ile sermaye yeterliliği ve sermaye planlamasının öncelikli gündem maddeleri içinde yer alacağının altını çizdi. Gelecek yıl sektör genelinde kredilerde dengeli büyüme trendinin sürmesini beklediklerini kaydeden Bali, "Bizim hedefimiz de paralel bir büyüme performansı ile sektördeki pozisyonumuzu korumak olacak. Plasman anlamında iki temel hedefimiz; ekonominin uzun vadeli gelişimini destekleyecek sektörlere finansman sağlamayı sürdürmek ve bunu yaparken aktif kalitemizi muhafaza etmeye devam etmek" dedi ve ekledi: "Mevduat tarafında da hedefimiz, piyasa koşullarını gözeterek büyümek ve yaygın fonlama tabanımızı daha da güçlendirmek. Böylelikle mevduatın krediye dönüşümü anlamında bir dengelenme yılında olacağız." Bankanın yurtdışı borçlanmalarını 2016'da da maliyet odaklı bir yaklaşımla fonlama kaynaklarını stratejik olarak çeşitlendireceklerini belirten Bali, "2015 yılında yüzde 100'ün üzerinde bir oranla yenilediğimiz 2.5 milyar doları aşan sendikasyon kredilerimizin 2016 yılında da sorunsuz bir şekilde yenileneceğini düşünüyoruz... Gelecek yıl içerisinde bir İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programı'nın kurulmasını ve piyasa koşullarının uygun olması halinde program altında ihraç yapılmasını hedefliyoruz" dedi.

AZERBAYCAN'I YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Bali, bankanın sınır ötesi genişleme faaliyetlerinde hedef bölgelerindeki siyasi ve ekonomik gelişmeleri gözettiklerini belirterek, Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar'ın bu doğrultuda öne çıktığını ifade etti. Özellikle Azerbaycan'ı yakından takip ettiklerini kaydeden Bali, "Uygun yatırım olanağı bulunduğu takdirde bu ülkede inisiyatif alma hususunda oldukça istekliyiz" dedi. Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz