Çevre finansmanında etkin rol oynayacağız

Orhan Beşkök’le TSKB’nin sürdürülebilirlik stratejisini ve bu konudaki hedeflerini konuştuk...

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Çevre finansmanında etkin rol oynayacağız
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK hizmet sektöründeki şirketlerin de gündeminde. Finans sektöründe ise bu alandaki çalışmalarıyla TSKB göz dolduran işletmelerden biri. 2009 yılında Türk bankacılık sektöründe “Sürdürülebilirlik Raporu” yayınlayan ilk kurum olan banka, özellikle enerji verimliliği projelerine verdiği finansal destekle dikkat çekiyor. 2009 yılından bu yana kurum olarak yeşil enerji kullandıklarını belirten TSKB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök, elektrik, su ve kağıt tüketimini ciddi oranda düşürdüklerini belirtiyor. Beşkök, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin çevre finansmanına geçişinde etkin rol almaya devam edeceklerini ifade ediyor. TSKB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök’le TSKB’nin sürdürülebilirlik stratejisini ve bu konudaki hedeflerini konuştuk:

TSKB'nin sürdürülebilirlik stratejisinin en önemli ayakları neler?

- Türkiye’nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası TSKB olarak, uluslararası standartlardaki sürdürülebilir bankacılık anlayışımızla Türkiye’nin ekonomik ve çevresel büyümesinde öncü bankayız diyebilirim. Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da sürdürülebilir geleceğinde sorumluluk sahibiyiz. Sürdürülebilir kalkınmaya destek misyonumuzu, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesine global olarak kabul görmüş ürünlerle, enerji başta olmak üzere farklı sektörlerden müşterilerimize kaynak sağlamanın yanında, danışmanlık ve finansal aracılık hizmetlerini de sunarak yerine getiriyoruz. Kredilendirme faaliyetlerimiz kapsamında çevrenin korunmasını sağlayacak ve iklim değişikliğinin etkisini azaltacak, düşük karbon emisyonlu yatırımlara finansman desteği sağlıyoruz. Sürdürülebilirlik yaklaşımımız doğrultusunda finansal hedeflerimizle birlikte ekonomik, çevresel ve sosyal etkimizi dikkate alıyoruz. Kurumsal yönetimin şeffaflık ilkeleri doğrultusunda sürdürülebilirlik raporu çıkarıyoruz. Bu alanda bir ilke imza atarak, 2009 yılında Türk bankacılık sektöründe “Sürdürülebilirlik Raporu” yayınlayan ilk kurum olduk.

Sürdürülebilirlik süreci ne zaman başladı?

- TSKB olarak, sürdürülebilirlik sürecimizi uzun yıllar önce başlattık. 2006 yılında bu süreç resmiyet kazandı. Aynı yıl, “Çevre Yönetim Ekibi”ni kurduk ve bu alandaki yol haritamızı ve stratejimizi oluşturduk. Aynı yılın sonunda, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesi almaya hak kazanan ilk Türk bankası olduk. Banka olarak faaliyetlerimizden kaynaklı tüm çevresel etkilerimizi tanımladık, ölçmeye başladık ve azaltmak amacıyla stratejiler kurguladık. Bir banka olarak karbon ayak izimizin boyutlarını belirledik. Çünkü karbon ayak izimizi azaltabilmek için öncelikle düzenli olarak ölçümlemeye başlamamız gerekiyordu. Türkiye’de o yıllardan itibaren sürdürülebilirlik konusunu gündemine taşıyan ilk bankayız ve bu alanda öncüyüz. Bugün geldiğimiz noktada, kredi-lendirme faaliyetinden dolayı oluşan çevresel ve sosyal riski ölçecek uluslararası duyarlılıkta bir risk modeli oluşturduk. 2006 yılından beri incelediğimiz her projeye bu modeli uyguluyoruz. Proje değerlendirme sırasında sadece finansal verileri değil çevresel konuları da en başta dikkate alıyoruz, projelerin çevresel etkilerini azaltmaya yönelik yol haritaları izliyoruz.~

Sürdürülebilirlik konusu TSKB için ne kadar önemli?

- TSKB olarak, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için girişimcilere orta ve uzun vadeli finansman sağlıyoruz. Iş planlarımızı uluslararası etik kod ve sürdürülebilirlik anlayışıyla şekillendiriyoruz. Sürdürülebilir finansman ve iklim değişikliği konularında öncü uygulamalara sahibiz. Kredilendirme sürecindeki incelemelerimizde finansal verimliliğin yanı sıra çevreye zarar vermeyen projeleri seçmek önemli önceliklerimizden biri. Bu sebeple Türk Çevre Mevzuatı’nın ötesinde de çalışmalar yapılmasını yatırımcılardan istiyoruz. Kredilendirme faaliyetlerimizde iklim değişikliğiyle mücadele eden kredi enstrümanlarını ön plana çıkarıyoruz. Uluslar üstü finans kuruluşlarından sağladığımız kaynaklarla enerji verimliliği, çevre ve yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz. Özetle, her projeyi sürdürülebilirlik bakış açısıyla değerlendiriyor, kredi yapısını buna göre şekillendiriyor ve projelerin takipçisi oluyoruz. Örneğin, yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanında 2011 sonu itibarıyla toplam kurulu gücü 3 bin 300 MW olan 93 adet yenilenebilir enerji projesi finanse etmiş bulunuyoruz. Bu 93 projenin faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin sera gazı salımı 6 milyon ton diğer bir deyişle yüzde 1 azalacaktır. Gerek odaklandığımız sektörler, gerek kredilendirme faaliyetlerimiz, gerek faaliyetlerimizden kaynaklanan çevresel etki ve gerek yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projeleriyle sürdürülebilirlik anlamında bugüne dek yaptığımız her çalışmanın bizi hem ulusal hem de uluslararası arenada önemli bir yere getirdiğini ise aldığımız ödüller onaylıyor. Önümüzdeki dönemde de finansmanlarımızda bu hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz.

Yaptığınız sürdürülebilirlik uygulamalarından örnekler verebilir misiniz?
-
Faaliyetlerimizden kaynaklanan çevresel etkileri enerji ve su kullanımı, kağıt tüketimi ve en önemlisi karbondioksit gazı emisyonunu 2006 yılından beri ölçüyor ve sistematik olarak azaltıyoruz. 2007 yılında Türkiye’de çevre bilincini artırmak için “Önceliğimiz Çevre” sosyal sorumluluk projesini başlattık. Proje kapsamında çevresel platformlarda yoğun olarak yer aldık. Türkiye’nin en kapsamlı çevre portalı www.cevreciyiz.com’u kurduk. “Fark etmek için günde bir dakika yeter!” sloganıyla www.cevreciyiz.tv’yi yayına açtık. 2009 yılının mayıs ayında karbon ayak izimizi silerek Türkiye’nin ilk karbon nötr bankası olduk. Karbon Saydamlık (Carbon Disclosure) Projesi’ne başladığı yıldan bu yana katılıyoruz. 2009 yılında Sürdürülebilirlik Raporu yayınlayan ilk Türk bankası olduk ve raporumuzu yayınlamaya devam ediyoruz. 2009’da ilk GRI C, 2011’de ilk GRI B onaylı raporları hazırlayan bankayız. 2009 yılından beri yeşil enerji kullanıyoruz. Bankanın tüm elektrik ihtiyacını serbest tüketici statüsüyle bir yenilenebilir enerji firmasından tedarik ediyoruz. 2009-2011 yılları arasında elektrik tüketimimizi yüzde 10, su tüketimimizi yüzde 4, kağıt tüketimimizi yüzde 33 azalttık. 2008-2010 yılları arasında 3 kez “Yılın Sürdürülebilir Bankası” ödülünü kazandık. Iklim değişikliğinin ancak iyi yönetilerek aşılabileceği inancıyla sürdürülebilirliğin tüm iş dünyasının politikalarına ve iş süreçlerine başarılı bir şekilde entegre edilmesini sağlamak, bu alandaki tecrübelerimizi aktarmak üzere Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık’ın kurulmasında öncülük ettik. UNEP Fl’a üye olan ilk Türk bankasıyız. Su Saydamlık Projesi’nin Türkiye’de imzacısı ilk iki finansal kuruluştan biriyiz. Birleşmiş Milletler “Global Compact”a üye ilk Türk yatırım ve kalkınma bankasıyız.~

Enerji verimliliği finansmanında konumunuz nedir?
-
Enerji verimliliği finansmanında öncü bankayız. 2009’dan bugüne kadar 26 farklı enerji verimliliği projesini finanse ettik. Bu 26 projeyle sağlanacak enerji tasarrufu 180 bin hanenin bir yıllık ısınma ihtiyacına karşılık geliyor. Ayrıca enerji verimliliği konusunda bilinç düzeyini artırmak ve yatırımcılarımıza bu konudaki tecrübelerimizi aktarabilmek amacıyla www.tskb-enerjiverimliligi.com portalını 2011’de hayata geçirdik.

Sürdürülebilirlik çalışmalarına bankada kim liderlik ediyor? CEO’nun ajandasında önemli bir yeri var mı?
-
Sürdürülebilirlik yaklaşımını bankacılık faaliyetlerimizin temeline alıyor ve iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Bu alanda doğrudan genel müdürümüz ve üst yönetim tarafından desteklenen bir yönetim anlayışı benimsiyoruz. 2005 yılında sürdürülebilir bankacılık çalışmaları kapsamında çok önemli bir adım atarak kurulan TSKB Çevre Yönetim Sistemi’nin devamlılığı bugün TSKB Çevre Yönetim Eki-bi’nin sorumluluğunda bulunuyor. Bu ekip TSKB’nin farklı birimlerinden temsilcileri bünyesinde topladı ve zaman içinde Çevre Yönetim Sistemi proje ekibine dönüştü. Ekip, doğrudan genel müdüre bağlı çalışan TSKB Çevre Temsilcisi’nin koordinasyonunda faaliyet gösteriyor. TSKB çevre temsilcimiz, TSKB çevre yönetim sistemi ve sürdürülebilirlik konularının koordinasyonundan sorumlu.

Gelecek planları neler ?
Her yıl karbon ayak izimizi hesaplayıp silmeyi ve periyodik olarak Sürdürülebilirlik Raporu hazırlamayı sürdüreceğiz. İklim değişikliğine son derece duyarlı iş yaklaşımımızla Türkiye'nin çevre finansmanına geçişinde etkin rol almaya devam edeceğiz. Yaratılacak değişimde ülkemize örnek olan ve katkı sağlayan tüm tarafları teşvik edecek, özellikle finans sektöründe sürdürülebilirlik kavramını güçlendirme misyonumuzu sürdürecek, böylelikle pozitif yenilikler yaratmaya devam edeceğiz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz