Debit’in Yükselişi

Kart cephesinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmenin arkasında ise “debit” kartlar var.  MasterCard’ın üst düzey yöneticilerinden Eric W. Tomlinson , debit kartların nakit ve çekin ...

1.04.2003 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kart cephesinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmenin arkasında ise “debit” kartlar var.  MasterCard’ın üst düzey yöneticilerinden Eric W. Tomlinson , debit kartların nakit ve çekin yerini alacağını söylüyor. Ona göre, 2010 yılında, sayı ve işlem hacmi olarak kredi kartlarının 1,7 katına ulaşacak. Tomlinson, “Sahiplik oranında da debit kartlar, kredi kartlarını geçecek” diye konuşuyor.    
 
Araştırma kuruluşu NFO Finansal Servis’in 2000 yılında yaptığı bir çalışmaya göre, “nakit hala kral”. Araştırma, Avrupa toplamında nakit ya da çekle yapılan işlemlerin, toplam işlemlerin yüzde 65’ini oluşturduğunu ortaya koyuyor. Buna göre, toplam işlemlerde Debit kartların yüzde 15, kredi kartının yüzde 12, otomatik ödeme talimatların yüzde 6 ve diğer işlemlerin ise 2’lik payı var.  
 
Nakit ya da çekle işlem yapan ülkelerin başında Türkiye ve Yunanistan geliyor. Araştırmaya göre, bu iki ülkede diğer ödeme sistemleri yok denecek kadar az kullanılıyor. Debit (ATM) kartla en fazla işlem yapan ülkelerin başında ise Danimarka var. Bu ülkeyi Norveç, Hollanda ve Belçika izliyor.  
 
Bu araştırmanın sonuçları MasterCard International’in düzenlediği 2. Yıllık Avrupa Banka Kartı Konferansı’nda açıklandı. Ancak, MasterCard yöneticileri gelecekten umutlu. Yakın gelecekte ödeme sistemlerinde debit kartların nakit ve çekin yerini alacağını söylüyorlar.  
 
MasterCard Geliştirme Birimi Başkan Yardımcısı Eric W. Tomlinson da, debit kartların öneminin ve kullanımının her geçen gün biraz daha artacağı görüşünde. Hatta 2010 yılında debit kartların, sayı ve işlem hacmi olarak kredi kartlarının 1,7 katına ulaşacağını söylüyor.    
 
Debit kartlar artacak  
 
Tomlinson’a göre, 2010 yılında ödeme işlemlerinin yüzde 63’ü debit kartlar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kredi kartı yapılan işlemler ise yüzde 37 seviyesinde olacak. 2001 yıl sonu itibariyle bu oran kredi kartlarında yüzde 54, debit kartlarda ise yüzde 46 seviyesindeydi.  
 
Eric W. Tomlinson, kart sahiplik oranlarında da ciddi değişiklikler olacağı görüşünde.  
Tomlinson, “2001 yılı sonu itibariyle kredi kartı sahiplik oranı yüzde 58, debit kart sahiplik oranı ise yüzde 42 seviyesinde idi. 2010 yılına gelindiğinde ise kredi kartlarının yüzde 42’ye gerileyeceğini, debit kartların kullanıcı oranının ise yüzde 58’e yükseleceğini tahmin ediyoruz” diye konuşuyor.  
 
Debit kartlara olan ilginin artmasında yeni oluşan debit kart kanallarının etkili olduğunu belirten Tomlinson’a göre, “debit” kartlara yönelik ilginin arkasında, bu karta yönelik yeni oluşan kanallar var. Ayrıca, maaş, aile ve genç kartlarının sayısı da bu kartları olumlu yönde etkiliyor.  
 
Tomlinson, özellikle de Endonezya ve Hindistan’da debit kart kullanımının arttığına dikkat çekiyor. İngiltere, Brezilya, İsviçre ve Avusturya’nın ise kredi kartından debit karta yönelme olduğunu dile getiriyor.  
 
Eric W. Tomlinson, önümüzdeki dönemde özellikle de debit kart, e-iş ve çip pazarına ağırlık vereceklerini ve yeni ürün, program ve iş çözümleri ile müşteriye ulaşacaklarını dile getiriyor.  
 
Güvenlikte son durum  
 
Ödeme sistemlerinde en büyük sorunlardan biri de güvenlik. Bu nedenle çok titiz çalışmalar yapılıyor. Mastercard Güvenlik ve Risk Yönetimi Birimi Başkan Yardımcısı Peter Warner, karşılaşılan kart sahtekarlıklarında, kredi kartlarının başı çektiğini söylüyor. Buna karşın debit kartlarda ise sahtekarlık girişimlerinin çok daha az olduğunu ifade ediyor. Hatta bazı ülkelerde bu oran yüzde 0,01’e kadar düşüyor.  
 
Peter Warner’ın verdiği bilgiye göre, kredi kartlarında sahtekarlığın en fazla görüldüğü yer ABD. Kart sahtekarlıklarının yüzde 51’i ABD’de yapılıyor. Avrupa’daki kart sahtekarlıklarının oranı ise yüzde 28. Bu oran Güney Asya’da yüzde 9, Güney Amerika’da yüzde 6, Kanada’da yüzde 4, Afrika’da ise yüzde 2 civarında.  
 
Warner, sahtekarlık riskini azaltmak için değer artırıcı servislerle çözüm sunduklarını söylüyor. Sahtekarlık riskini azaltmak için, donanım, ağ ve kart üzerinde sistemler geliştirdiklerini,  böylece riski erken tespit etme şansı yakaladıklarını ifade ediyor. Bu sistemler sayesinde müşteriyi çok iyi tanıdıklarını belirten Warner, şunları söylüyor:  
 
“Müşteriyi iyi tanımanın yanı sıra, kartın geçerlilik tarihinin izlenmesi gerekiyor. Adres değişikliği kontrolünün sık sık yapılması ve kartla yapılan hareketlerinin çok iyi izlenmesi de güvenlik açısından son derece önemli.”  
 
Smart kartlar geliyor  
 
Önümüzdeki dönemde ödeme sistemlerinde çip teknolojisi yaygınlaşmaya başlayacak. Hatta çip bankalar için küresel bir öncelik haline gelecek. Bunların başında da “smart” kartlar olacak. Mükemmeliyet Merkezi Çip ve Mobil Ticaret Birimi Başkan Yardımcısı Dr. Toni Merschen, MasterCard’ın da önümüzdeki dönemde “smart” kartlar üzerine çalışacağını söylüyor.  
Ödemelerde “smart” kartın ağırlığının artacağını belirten Merschen, “Bu sistem aldanmaları azaltarak iletişim ve operasyonel fiyatı düşürecek. Kart sahibi ile ilişkileri güçlendiren, ve marka avantajlarını ortaya çıkaran bir sistem olacak” diyor.  
 
Dr. Toni Merschen’e göre, “smart” kartlar üye işyerlerinin de yatırım maliyetlerini düşürecek. Network’lerin çalışmadığı zamanlarda işyerlerinin daha az etkilenmesi sağlayacak. Ayrıca, sistemin çok hızlanması nedeniyle hem üye işyeri hem de müşteri memnuniyeti artacak.    
“Smart” kartlar, kredi riskinin offline olarak kontrol edilmesini de sağlarken, risk kart sahibinin seviyesine göre belirlenecek.    
 
MasterCard International’ın 2. Yıllık Avrupa Banka Kartı Konferansı’nda global banka kartı Maestro’nun 2002 yılı verileri de açıklandı. MasterCard’ın Banka Kartları CEO’su Ann Camarillo, halen 93 ülkede kullanılan Maestro banka kartı sayısının 505 milyonu aştığını belirtti. Camarillo, bölgesel gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi:  
 
AVRUPA 2002 yılının son çeyreğinde Avrupa’da Maestro kabul eden işyerlerinin sayısı yüzde 25 artış gösterdi, kart sayısı da  226 milyonu aştı. Şu anda Avrupa’da Maestro kabul eden işyerlerinin sayısı 4 milyon civarında. Bu büyümede, Türkiye Ziraat Bankası ile yapılan 5 milyon banka kartının Maestro’ya dönüşmesi anlaşması etkili oldu.    
 
ASYA / PASİFİK Maestro banka kartları Asya Pasifik bölgesinde 2002 yılında yüzde 33 artış gerçekleştirerek 188 milyon kart kullanıcısına ulaştı. Avustralya–Yeni Zelanda’da 15.3 milyon, Çin’de 84.6 milyon, Japonya / Kore’de 72.8 milyon, Güneydoğu Asya’da ise 15.8 milyon Maestro banka kartı sahibi bulunuyor.  
 
L. AMERİKA 30 milyondan fazla Maestro banka kartının bulunduğu bölgede, 2002 yılı son çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında büyüme gerçekleşti. Aynı dönemde bu bölgede Maestro’nun geçerli olduğu işyeri sayısı ise yüzde 25 oranında arttı. Brezilya’daki Redesphop programının sonuçlanmasıyla bu ülkedeki Maestro banka kartı kullanıcı sayısı 42 milyonu geçecek.  
 
KUZEY AMERİKA 2002 yılı sonu verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 38 milyon Maestro kullanıcısı ve 2.1 milyon kart kabul terminali bulunuyor. MasterCard’ın ABD’de yaptığı yeni anlaşmalarla önümüzdeki dönemde Office Debot, Costco, Macy’s, Barnes & Noble, Toys “R” Us ve Home Depot gibi geniş perakende ağına sahip firmalarda da Maestro geçerli olmaya başlayacak.  
 
GÜNEY ASYA/ ORTADOĞU/ AFRİKA 2002 yılında bu bölgede Maestro kabul eden terminal ve işyeri noktası sayısı yüzde 41 oranında artış kaydetti. Özellikle Güney Afrika’da Maestro POS’larındaki yüzde 27’lik artış, bu bölgedeki Maestro banka kartı programlarının önemli derecede gelişmesine olanak tanıdı. Güney Asya , Orta Doğu ve Afrika’da şu an yaklaşık 16 milyon Maestro kullanıcısı bulunuyor.  
 
ATM İŞLEMLERİ AZALIYOR  
 
Mastercard’ın yaptığı araştırmaya göre, Avrupa’da ATM işlemlerinde ciddi düşüşler yaşanıyor. En fazla düşüş ise Hollanda’da. 2002 yılında Hollanda’da bulunan ATM’ler aracılığıyla yapılan işlemler yüzde 28 azalırken, İtalya ve Avusturya’da yüzde 17, Belçika ve Almanya’da yüzde 15 civarında küçülmeler yaşandı. Yunanistan’da ATM’ler aracılığıyla yapılan işlemlerin yüzde 10, Fransa’da yüzde 9, İspanya ve Portekiz’de ise yüzde 5 civarında azaldığı görüldü.      
 
ATM sayısındaki düşüşe rağmen POS’ler aracılığıyla yapılan işlemlerde ise yüzde 100’leri aşkın artışlar yaşandığı gözlendi. En fazla artış ise yüzde 105 ile Belçika’da oldu. Belçika’yı yüzde 98’le İtalya, yüzde 92 ile Hollanda izledi. POS işlemleri Fransa’da yüzde 50, Avusturya’da yüzde 40, Portekiz’de yüzde 35, Almanya’da yüzde 25, İspanya’da yüzde 22, Yunanistan’da ise yüzde 19 civarında artış gösterdi.  
 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz