Karttaki sınırlama bize fırsat yarattı

Koçfinans genel müdürü Yeşim Pınar Kitapçı ile yılın ilk yarısındaki gelişmeleri ve fırsat alanlarını konuştuk...

3.11.2015 13:56:340
Paylaş Tweet Paylaş
Karttaki sınırlama bize fırsat yarattı
On iki oyunculu finansman şirketleri sektörü, haziran sonu verilerine göre 23 milyar TL aktif büyüklüğe ve 8,7 milyar TL işlem hacmine sahip. Sektör yüzde 97,8 gibi ezici bir ağırlıkla otomotiv finansmanında çalışıyor. Pazarda yüzde 12,9 paya sahip liderlerden Koçfinans’ın genel müdürü Yeşim Pınar Kitapçı, “Türkiye’de taşıt finansmanında toplam işlem hacminin yarısını finansman şirketleri yapar hale geldi. Sektör yıla iyi başlangıç yaptı, geçen yıl sonuna göre büyüme yüzde 13 oldu. Sözleşme adetlerinde de otomotiv sektöründeki hareketliliğe paralel güçlü bir hızlanma var” diyor. Kitapçı, yılın ikinci yarısı için de umutlu. Bu yıl yüzde 20-25 aralığında bir büyüme bekleyen yönetici, “İkinci yarının da geçen yılın ikinci yarısı gibi hareketli olacağı kanısındayım. Temmuz ve Ağustos beklediğimizden iyi geçti. Krediler azalmıyor. Ağustosta da iyi gidiyoruz, belirsizlik çok etkilemedi. Ama artık bu aydan sonra biraz yavaşlama olabilir” şeklinde konuşuyor. Finansman şirketleri sektörünün öncülerinden Koçfinans’ın genel müdürü Yeşim Pınar Kitapçı ile yılın ilk yarısındaki gelişmeleri ve fırsat alanlarını konuştuk:
* Finansman şirketleri sektörü için ilk 6 ay nasıl geçiyor? Yılbaşından bu yana nasıl büyümeler söz konusu oldu?
Türkiye’de finansman şirketleri, daha çok taşıt finansmanı konusunda yoğunlaşıyor. Öyle ki taşıt finansmanı alanında toplam işlem hacminin yarısını finansman şirketleri yapar hale geldi. Taşıt finansmanında hemen hemen tüm bankaların kredi verdiğini düşünürsek bu, bizim sektörümüz için önemli bir başarı. Sektör yıla iyi bir başlangıç yaptı. Sektörün toplam portföy büyümesi, ilk yarıda geçen yıl sonuna göre yüzde 13 oldu. Sözleşme adetlerinde de otomotiv sektöründeki hareketliliğe paralel güçlü bir hızlanma var.
* Aslında finansman şirketleri çok fazla bilinmiyor. Sektörün ana dinamikleri nasıl?
Finansman şirketlerinin ana faaliyet konusu, mevzuatı gereği sadece kredi ve krediye bağlı yan hizmetler oluyor. Bu odaklanma sayesinde tam olarak uzmanlaşmış durumdayız. Verdiğimiz kredi işlemlerinin hepsi, kredilendirilen ürünü ve hizmeti sunan bayilerde daha mağazadan çıkmadan tamamlanıyor. Bu iş modeli sayesinde finansman şirketleri, tek merkezden Türkiye genelindeki yüzlerce satış noktasında faaliyet gösterme imkanına sahip. Sektörümüz yaygın kanının aksine sadece tüketicilerin finansmanını yapan bir sektör değil. Her türlü araç alımları başta olmak üzere ticari işletmelere de finansman sağlıyoruz. Hatta geçen yıldan beri ticari kredilerin ağırlığı artıyor. Ticari kredilerin bugün sektörde payı yüzde 55,2. Bir yıl önce bu rakam yüzde 50’ydi.
* Bu trend devam eder mi?
Evet, bu trendin devam edeceğini ve finansman şirketlerinin ağır ticari araçlar dahil
ticari işletmelerin mal alımlarındaki kredi ihtiyaçlarına güçlenen yaygınlıkta çözümler sunacağını düşünüyorum. Ayrıca günümüzde satın alınan bir ürün ya da hizmetin etrafında gelişen, kullanım konforunu artıran ilave hizmetler, ek ürünler gibi bir ekosistem var. Sigorta, servis/bakım paketleri, uzatılmış garantiler buna örnek… Bunların da ürün alımı sırasında paket halinde küçük aylık ödemelerle krediye eklenmesi mümkün oluyor. Ben bu tip paket finansman çözümlerinin de giderek artan bir trend olacağını düşünüyorum.~* Sektörde haziran sonrası nasıl geçiyor?
Bu yıl sektörde yüzde 20-25 aralığında bir büyüme bekliyorum. İkinci yarının da geçen yılın ikinci yarısı gibi hareketli olacağı kanısındayım. Yılın kalanında otomotiv satışlarında
ilk yarı gibi yüzde 50 büyüme oranları olmaz. Temmuz ve ağustos da beklediğimizden
iyi geçti. 
*Ekonomideki belirsizliğin etkisi olmadı mı?
Krediler azalmıyor, geçen ay da otomotiv yüzde 50’ye yakın büyüdü. Bizim sektörü otomotiv domine ettiği için bizde olumlu etkileniyoruz. Ağustosta da iyi gidiyoruz, belirsizlik çok etkilemedi. Ama artık bu aydan sonra biraz yavaşlama olabilir.
* Büyüme hangi alanlardan gelecek?
Büyüme, sektörde bugün yüzde 0,7 paya sahip daha küçük montanlı ve farklı alanlardaki finansmanlardan gelecek. Kredi kartlarındaki sınırlamalarla birlikte, dayanıklı tüketim malı ve hizmet sektörlerinde bir fırsat penceresi açıldı. Burada kolay ve hızlı kredi süreçleriyle finansman şirketlerinin, müşterilerin tercih edeceği güçlü bir seçenek olacağını düşünüyoruz. Sektörümüzdeki bu alanda faaliyet gösteren bir biz varız, şimdi DD Mortgage da bu konuda çalışıyor. Tabii burada kısa vadeler ve daha küçük krediler olduğundan büyümenin, sektöre etkisi daha sınırlı olur. Çünkü otomotivde 35 ay ve ortalama 30 bin TL’den bahsederken, diğer işlerde 15-16 aylık kontratlar ve 1.500 TL kredi büyüklükleri oluyor. Baktığınızda sektör hep otomotiv ağırlıklı olacak ama açılım otomotiv dışı küçük montanlı işlemler ve bireyselden gelecek.
* Bu diğer alanların finansmanı, sektörden ileride ne kadar pay alabilir?
5 yıl içinde sistemden yüzde 10 pay alabilir. Bu alanla girmek isteyen yerli firmalar vardı,
böyle girişler de olabilir. Ayrıca finansman şirketlerinin tüketici ihtiyaçlarını çok iyi algılayıp iş alanlarını çeşitlendireceğini ve genişleteceğini düşünüyorum.
* Başka hani alanlarda büyüme fırsatları görüyorsunuz?
6131 sayılı kanunumuz faaliyet alanımızı, ürün ya da hizmet alışverişi olduğu ve bunun
belgelendirilebildiği her satışın finansmanı olarak genişletti. Bu genişleme de finansman
şirketlerine sadece nihai kullanıcıya yapılan satışları değil, başta distribütörlerin bayilerine
yaptığı mal satışları olmak üzere tüm ticari satışları kredilendirme imkanı tanıdı. Bayi finansmanı burada iyi bir fırsat alanı. Aynı zincirin farklı halkalarını finansmanla bağlamaktan bahsediyoruz. Burada büyüme fırsatları var. Bu yıl sektör olarak da iç ve dış belirsizliklere rağmen otomotiv, dayanıklı tüketim ve inşaat sektörlerinin hareketli olduğunu görüyoruz.
~“MÜŞTERİ ADEDİMİZİ 2’YE KATLADIK”
HEYECANLANDIRAN DÖNÜŞÜM

Yılın ilk yarısında, portföyümüzde ağırlığı yüksek olan otomotiv sektöründeki hızlı büyüme sayesinde hedeflerimize ulaşmakta zorlanmadık. Finansman şirketleri içinde payımız, haziran sonu itibarıyla yüzde 12,6. Sektör geneline paralel şekilde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 kredi büyümesi gerçekleştirdik. 2015 Haziran sonunda kapanış portföyümüz 2,5 milyar TL. Yeni krediler tarafında ilk yarıda 1,3 milyar TL yeni kredi kullandırdık ve burada yılık yüzde 60 işlem hacmi artışı oldu. Müşteri sayısında bizi heyecanlandıran bir dönüşüm yaşıyoruz. İlk 6 ayda 48 bin adet kredi kullandırdık. Müşteri adedimizi küçük montanlı krediler sayesinde 2,3’e katladık.
2 MİLYAR TL KULLANDIRACAĞIZ
2014’te iş ortaklarımızla güçlendirdiğimiz ilişkilerimizin getirdiği yeni işler sayesinde yüksek büyüme yakaladık. 2015 yılında da yüzde 25 büyüme hedefledik. Böylece 2 yılda kredi portföyümüzü yüzde 50’nin üzerinde büyüteceğiz. Bu büyümeyi sürdürülebilir kılmak için sağlam bir temel üzerine oturtmayı önemsiyoruz. İşimizin tüm boyutlarında akıllı bir planlamayla kârlı ve öncelikli iş alanlarına odaklı bir büyüme stratejisi izliyoruz. 2015’te 20’nci yılımızı kutlarken 2 milyar TL üzerinde yeni kredi kullandıracağız.

EĞİTİM VE DAYANIKLI TÜKETİME EĞİLECEĞİZ
FIRSAT NEREDE?

Bir süredir müşteri odaklı yenilikçilik üzerinde çalışıyoruz. Portföyümüzü çeşitlendirerek büyütmek istiyoruz. Ağırlıklı olarak sıfır araçların finansmanını yapıyoruz. Ayrıca yanında kullanılmış araçları bir fırsat alanı olarak görüyoruz. Kolay ve hızlı kredi modelimiz ikinci el araç müşterilerine çok hitap ediyor. Burada tedarikçiler ve müşteriler çok çeşitli. Kiralama şirketleri, büyük filo müşterileri giderek toplam satışlardan daha çok pay alıyor. Biz de bu trendi takip ederek hem bu müşterilere hem yenileme sürecinde satış noktalarına, özel ihtiyaçlarını gözeten esnek finansman modelleri geliştiriyoruz.
YENİ ALANLAR
Bayi finansmanı çözümlerimizin lansmanını da geçen yıl yaptık. Bu yıl bu alanı olgunlaştırıp hacmimizi artıracağız. Küçük montanlı alışverişler tarafında eğitim, mobilya ve dayanıklı tüketimin bizim için yüksek potansiyeli var. Buralara yeni eğiliyoruz ve hemen pozitif sonuçlar, yakın ilgi görüyoruz. Koç Üniversitesi, Koç Lisesi ve dil kurslarının yanında yeni okullarla anlaşmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde enerjimizi büyük oranda bu sektörlerde yeni işler üretmeye odaklayacağız. Mobilya ve beyaz eşya finansmanlarında da fırsat görüyoruz. Hacmimizde bu tip küçük montanlı kredilerin payı 5 yıl içinde yüzde 15’e kadar çıkacak.

SEKTÖRÜN ÖNEMLİ RAKAMLARI

1 Sektörün portföy büyümesi, ilk yarıda geçen yıl sonuna göre yüzde 13 oldu.
2 Ticari kredilerin sektörde payı yüzde 55,2’ye kadar ulaştı.
3 Bu yıl sektörde yüzde 20-25 aralığında büyüme bekleniyor.
4 Büyüme bugün yüzde 0,7 paya sahip küçük montanlı işlemlerden gelecek.
5 5 yıl içinde sektörden küçük montanlı finansmanlar yüzde 10 pay alabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz