Turkish Bank Genel Müdürü Arıkan, “Büyümeyi aktif tarafta ağırlıklı ticari kredilerde, mevduat tarafında ağırlıklı bireysel ve özel bankacılıkta yapmayı öngörüyoruz” diyor...
Elçin Cirik
Aslında Turkish Bank, 35 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Ancak banka yavaş emin adımlarla büyümeyi tercih ediyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre bankanın bu yılın ilk 3 ayında 1,4 milyar TL aktif büyüklüğü ve 1 milyar lirayı aşan kredi büyüklüğü var. Banka, son 2 yıldır daha atak büyümesiyle dikkatleri çekiyor. Turkish Bank 2016’yı mevduatta yüzde 41 ve kredilerde yüzde 30 büyümeyle tamamladı. Bankanın genel müdürü Mithat Arıkan, bu yıl da tüm finansal kalemlerde yüzde 30’larda büyüme yakalayacaklarını açıklıyor. Bankanın kârlı büyüme planıyla ilerleme çabası var. Bu nedenle de Arıkan, mevduatta güçlü olmalarını sağlayan özel bankacılıkta hem mevcut hem yeni kazanılan müşterilerle yatırım bankacılığı tarafında daha derin ilişki kurmaya odaklandıklarını açıklıyor. Yönetici, ticari tarafta da KOBİ bankacılığının payını ikiye katlayacaklarını aktarıyor. Turkish Bank Genel Müdürü Mithat Arıkan ile sektörün önündeki fırsat ve riskleri, bankasında bu dönemde atacakları adımları konuştuk:
2016, bizim iyi büyüdüğümüz bir yıldı. Mevduatta yüzde 41, kredilerde yüzde 30 artış yakaladık. Bu yıl da bizim için piyasa dinamiklerini yakından takip etmek önemliydi. Bu yıl kredilerde yüzde 30-35 büyüme hedefimiz var ve ilk 6 ay sonuçlarında bu büyümeyi devam ettiriyoruz. Genel olarak büyümeyi aktif tarafta ağırlıklı ticari kredilerde, mevduat tarafında ise ağırlıklı bireysel ve özel bankacılık alanlarında yapmayı öngörüyoruz. Bu yıl ticari ve KOBİ kredilerini piyasanın el verdiği ölçüde yüzde 30-35 artırma planımız var. Bireysel mevduat özelinde bakarsak bu yıl sonunda yüzde 40 büyüme planlıyoruz. Stratejimizde önem verdiğimiz noktalardan biri, mevduatların pasif fonlamasındaki payı. Geçen yıl mevduatların buradaki payını yüzde 51’di, ilk 6 ayda bu oranı yüzde 60’a taşıdık. 2017’de hem kredide hem mevduatta daha homojen bir yapıya kavuşmamız ana esas.
Kredilerimiz içinde bireysel kredilerin payı çok düşük. Aktifte odaklandığımız iki ana kaynağımız var: Kredilerin yüzde 68’i kurumsalticari ve KOBİ kredilerine gidiyor. Geri kalan kısım ise likiditesi daha yüksek olan mali kesime verdiğimiz kredilerden oluşuyor. İki yıl önce mali kesime verdiğimiz kredilerin payı yüzde 50’lerdeydi, aşağı çektik. Orta vadede mali kesime verdiğimiz kredi payını yüzde 25’lere indireceğiz, yani reel sektöre verdiğimiz kredilerin payı yüzde 75’e çıkacak. Bu değişim hem kârlılığımızı yükseltiyor hem reel sektörde oyuncu sayısını artırarak daha tabana yaygın olmamızı sağlıyor.
Evet, ticari krediler içinde KOBİ kredilerinin payını yüzde 5’ten 10’a çıkarmak istiyoruz. İlk yarıda da bu hedefe paralel gidiyoruz.
Bireysel bankacılıkta da pahalı mevduat yaratmıyoruz, fiyat rekabeti yapmıyoruz. Hizmette farklılık yaratarak uzun vadeli ilişki kuracağımız müşterilerle çalışıyoruz. Özel bankacılığın mevduat hacmi, 2016 sonunda toplam mevduatımız içinde yaklaşık yüzde 15’ti. Son dönemde mevduatı tabana yaymak adına özel bankacılık dışında daha küçük montanlı mevduatta büyüme gerçekleştirdik. Özel bankacılıkta hareket planımız daha çok müşterilerimizle çalışmalarımızı çapraz satışlar aracılığıyla derinleştirmek üzerine kurulu. Piyasada özel bankacılıkta yatırım şirketlerine doğru bir yönelme var. Bankalar altyapı ve satış kadrolarını iştirakleri olan yatırım şirketlerine kaydırıyor. Biz de iştirakimiz Turkish Yatırım ile geçen yıl ortak bir yapı kurduk. Özel bankacılık müşterilerimize daha derin hizmet vermeyi hedefliyoruz. Burada yeni müşteri kazanmayı da planlıyoruz.
~
Bankanın ana sermayedarı Özyol Ailesi, kendi bankacılık anlayışı itibariyle başka işle uğraşmıyor. Bankada da büyüklükler üzerine hareket ederek oyun planı güdülüyor, mevcuttaki verimlilikle bankayı devam ettirecek oyun planı izleniyor. Bizim hızlı pazar payı alma ya da hızlı büyüme planımız yok. Her yıl iç ve dış piyasalarda gelişen koşullara göre 3 yıllık stratejik planlar hazırlıyoruz. Belirtilen çerçevede amacımız, tek başına büyüme hızını artırma çabası yerine sağlıklı ve devamlılığı olan bir büyüme göstermek.
Bu yıl krediler, mevduat ve aktiflerde yüzde 30’larda büyüme hedefimiz var. Geçen yılı 5 milyon TL net kârla kapattık. Bu yıl da geçen yıla paralel bir kârlılığımız olacak. Müşteri sayılarımızda da önemli bir artış yaşanıyor. Öyle ki bu yılın 6 ayında kurumsal ticari segmentte müşteri sayımızı yüzde 15 ve bireysel segmentte yüzde 50 büyüttük.
Hayır, yüzde 35 hisseyle ortağımız olan National Bank of Kuwait (NBK) Türkiye pazarına odağını artırırsa bankamızla elindeki potansiyeli kullanabilir. Bankamız Türkiye, Kıbrıs ve İngiltere’de yani 3 ülkede toplam 40 şubesi, 1 milyar doları aşan aktif büyüklüğü ve 162 milyon dolar özkaynağı olan TurkishBank Grubu bünyesinde. Kıbrıs’ta bulunan Türk Bankası, bu bölgede bir ilk olarak EBRD ile anlaşma imzaladı. 43 yıldır İngiltere pazarında faaliyet gösteren Turkish Bank UK ise ülkede yeni ödeme sistemlerine katılan 18 bankadan biri olma başarısını gösterdi. Agresif oyun planımız yok. Bizim önümüzdeki 3 yılda sermaye artırma planımız da bulunmuyor. Kendi yağımızla kavrularak büyüyoruz.
13 şubemiz var. İlk adım olarak bu şubelerde optimizasyonu sağlamak, en iyi verimle çalışmak istiyoruz. Şube sayısı olarak bizim gidecek yolumuz var. Bu yıl yeni şube açılışı yapmayız ama 2018 gibi şubelerimizin maksimum hacmi yakalaması ile 1-2 yeni şube açabiliriz.
~
“MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞMEYECEK” ALGIYLA YÜKSELDİ Piyasadaki fonlama eldeki mevduatla yapılamıyor, bu bir gerçek. Bugün gelinen noktada ekonomide yapılan bir derece artış, algıyı da rekabeti de etkiliyor. Başta rakamsal gereklilikten doğan fonlama ihtiyacının yarattığı bir piyasa faiz yükselişi vardı. Ancak bir süre sonra algı ve rekabetten dolayı bu daha fazla ivme kazandı. Normal mevduat faiz fonlamasında daha az gürültü çıksaydı, yüzde 12 olan mevduat faiz oranları yüzde 13-13,5’e gelirdi. Ama oluşan tabloda, algı ve rekabetle iyice yükseldi. STABİL KALMALI Bu yılın devamında da kaynak ihtiyacı devam edecek. Mevduat faizlerinin de yukarıda kalacağını öngörüyorum. Çıktığı gibi hızla aşağı inmeyecek. Ama buralarda stabil kalınması önemli. Çünkü sürekli yükselen trend yapısal olarak sorun olur. Stabil faiz oranıyla algıda da körelme olur. Geçen ay itibarıyla zaten kamu bankaları tarafında fiyatlamalar aşağı iniyor. |
“ARTIK KGF ETKİSİNİ REEL SEKTÖRDE GÖRMELİYİZ” İSTİKRARLI BÜYÜME PLANI
“ARTIK KGF ETKİSİNİ REEL SEKTÖRDE GÖRMELİYİZ” KÂR POZİTİFTE BİTER Sektörde kârlılık iyi gidiyor. İlk 3 ayda kârlar pik yaptı, 6’ncı ayda da aynı devam ediyor. Bu oran sürer. Bu yıl KGF kapsamındaki kredilerin etkisiyle kârlılığının devam edeceği görülüyor. 2017’nin 2016 yılına göre daha yüksek bir kâr rakamıyla pozitif biteceği kesin. KGF tarafındaki işlemlerle hem kredilerde büyüme hem kârlılık artışa geçti. Ancak bunun fonlanması noktasında ilk yarıda kaynak tarafındaki yüklenmeyle sektörde sızıntı başladı. Kredi/ mevduat rasyosu yükseldi. Bundan sonra içerideki pozitif gidişin mutlaka sektörün önemli araçlarından olan dış borçlanmaya da yansıması lazım. Başka türlü bu fonlamayı yapmak mümkün değil. İKİ KAT YAKIN İZLEME Bu yıl sektörün yüzde 12-15 arasında büyüyeceğini tahmin ediyorum. Bu büyüme özellikle kredilerde ticari tarafta olacak. İlk yarı çok iyi gitti, ikinci yarı daha sakin geçer. Ama tabii hızlı değişimler oluyor, rakamsallaştırmak kolay değil. KGF aracılığıyla verilen krediler piyasanın büyümesine katkı yaptı diye düşünüyorum. Artık reel tarafta büyümelerin de bunu doğrulaması lazım. Finansman sağlandı, iş bekler durumdayız. İşin gelmemesi durumu 2018 yılını etkileyecek. Sektörün gelecek yıl verilen bu kredilerin ödeme performanslarını yakın takip etmede iki kat hassasiyet göstermesi gerekiyor. Sektörde artık artan büyüklüklere paralel hassas bir izleme gündemden düşmeyecek. Yurt içinde reel sektörde batık oranları risk olarak görülürken yurt dışında kaynak bulmada karşılaşılan maliyet artışları, genel olarak piyasalardaki gelişmelere paralel yüksek likidite ihtiyaçları etkili olacak. |
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?