Tarım kredilerinde liderliğimizi sürdüreceğiz

Denizbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, sorularımızı yanıtladı.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Tarım kredilerinde liderliğimizi sürdüreceğiz
Tarım bankacılığı alanında özel sektörde öncü ofan Denizbank, 2003 yılından 9 milyon Tl olan kredi kullanım tutarını 2011 sonu itibariyle 2 milyar TL’nin üzerine çıkardı. Denizbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, kredi yanında verdikleri danışmanlık hizmetiyle de üreticinin yanında olduklarını söylüyor ve “Bu alanda liderliğimizi sürdürmek istiyoruz” diyor. Gökhan Sun
Tarım kredileri alanına 2003 yılında start veren Denizbank, bu gün gelinen noktada tarım kredilerinin toplam nakti krediler içindeki payını yüzde 8’lere çıkararak 2 milyar TL’nin üzerine taşıdı. 2012 yılında da bu oran korunmak ve sektördeki liderliğini devam ettirmek istiyor. Denizbank KOBI ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, tarım sektöründeki potansiyeli ve gelişimleri görüp bu sektöre yatırım yaparak, sektördeki finans hareketlerine farklı ve yeni bir bakış açısı getirdiklerini söylüyor. Sun’un sorularımıza yanıtları şöyle:

Toplam krediler içinde yıllar itibariyle tarıma verdiğiniz krediler nasıl bir eğilim sergiledi?
- Sektörün ihtiyaç duyacağı her türlü tarımsal yatırımı finanse edecek geniş ürün yelpazesine sahibiz. Stratejik öneme sahip tarım sektöründe belirli ölçek büyüklüğüne sahip, öncü ve yol gösterici olacak, kârlılık ilkelerine göre çalışan, katma değeri yüksek üretim yapan gerçek ve tüzel kişi tarımsal işletmelerinin tarımsal bankacılıkla ilgili her türlü hizmet taleplerini karşılıyoruz. Tarımsal kararlarda yol gösterici ve etkin olmalarını, böylece sektörde hak ettikleri yere gelmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Tarım Bankacılığına başladığımız 2003 yılında, sektöre kullandırdığımız kredi toplamı 9 milyon TL iken yaklaşık dokuz yıllık periyotta, bugün gelinen noktada yüzde 200’ü aşkın oranla 2 milyar TL’yi aştık.

Tarım kredilerinin, toplam kredileriniz içindeki payı nedir? 2011 ve 2012 verilerini söyleyebiliri misiniz?
- Tarım kredilerimizin toplam nakdi kredilerimiz içerisindeki payı yüzde 8 ‘in üzerinde. 2012 yılında da tarım sektörüne kullandırdığımız kredi tutarını artırarak bu oranı yüzde 8’lerin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz.~

Denizbank gelecek 10 yılda tarım kredilerinde nasıl bir konumda olmak istiyor?

- T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öngörülerine göre tarımsal GSYH’in 2023 Yılı itibari ile 150 milyar dolara çıkması, aynı şekilde tarımsal ihracatın da 40 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu da tarımın gelecek 10 yılda ne denli önemli bir sektör olacağını ortaya koyuyor. Daha verimli ve ekonomik üretim yapabilmek için tarımda modernizasyon ve işletme ölçeklerinin büyütülmesi gerekiyor bu da beraberinde finansman ihtiyacını getiriyor. Biz de bu gelişmeler paralelinde Denizbank olarak tarım kredileri alanındaki liderliğimizi korumayı ve tarımın finansmanından daha büyük pay almayı hedefliyoruz.

Türk bankacılık sektörünün tarım kredilerindeki payı artıyor mu? 2010-2011 yılı rakamları nelerdir?

- Tarım bankacılığına başladığımız 2003 yılında sektöre kullandırılan toplam kredi tutarı 770 milyon TL iken 2011 yılı sonunda bu rakam 40 kat artarak 30,9 milyar TL ye ulaştı. Önceki yıllarda tarım sektörüne sadece kamu bankaları tarafından finansal destek sağlanırken 2003 yılından itibaren Denizbank öncülüğünde diğer özel bankaların da sektörle tanıştığını söyleyebiliriz. Bankamız son beş yıldır özel bankalar arasında tarım sektörüne en yüksek tutarda kredi kullandıran banka. Önümüzdeki dönemlerde sektöre sağlanan finansal desteğin daha artacağını öngörüyoruz, bunun da sektörün doğru şekilde yeniden yapılanması açısından çok önemli ve gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Özellikle hangi bölgelerde tarım kredileri konusunda daha aktifsiniz?
- Tarım sektöründeki potansiyeli ve gelişimleri görüp bu sektöre yatırım yaparak, sektördeki finans hareketlerine farklı ve yeni bir bakış açısı getirdik. Üreticilerimize ve tarımsal işletmelere; modern tarım tekniklerini uygulayabilmeleri ve tarımsal üretimlerini daha verimli hale getirebilmeleri için önemli hizmetler veriyoruz. Tarım yapılan her yöremizde bulunan ve Tarım Bankacılığı alanında faaliyet gösteren şubelerimizde, çoğunluğu ziraat mühendisi olan Tarım Bankacılığı Müşteri Temsilcilerimiz ve genel müdürlük ekiplerimiz var.

Tarım kredileri alanında kamu tarafından yapılması gereken neler var?

- Şu an sadece kamu bankaları tarafından kullandırılmakta olan sübvansiyonlu kredilerin sektöre ciddi bir şekilde finans desteği sağlayan ve kaynak ayıran özel bankalara da açılmasını sektörün gelişimi açısından önemli görüyoruz. Tarım sektörüne kullandırılan sübvansiyonlu kredilerin özel bankalar üzerinden de kullandırılmaya başlanması ve destekleme ödemelerinin özel bankalar aracılığıyla da yapılması durumunda, rekabet ortamı oluşacak ve bu da en çok tarım sektörünün gelişimine fayda sağlayacak.~

Tarladan sofraya her alanda tarımın yanındayız
Tarımsal ekipman ve projeli yatırım kredileri:
Tarım sektörüne verilecek hizmet kalitesinin yükseltilmesini, AB standartlarında tarımsal üretim yapılarak rekabet gücümüzün artırılmasını, küçük tarımsal işletmelerin daha büyük, rantabl çalışan tarımsal işletmeler haline dönüştürülmesini, Tarım-Sanayi entegrasyonunun sağlanmasını ve yeni tarımsal projelerin üretilmesini destekliyoruz. Projeli yatırımların daha etkin bir şekilde kredilendirilebilmesi için gerek Genel Müdürlük birimlerimizde, gerekse tarım bankacılığı hizmeti veren şubelerimizde konusunda yetkin personelimizle yatırımcılarımıza danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu meşakkatli süreçte onları yalnız bırakmıyoruz.
Tarım Plus hizmet paketi:
Gelecekte tarımın her alanında özellikle örtü altı tarımı, süt hayvancılığı ve meyvecilik alanlarında büyük potansiyel olduğunu görüyoruz. Bu yönde geliştirdiğimiz Tarım Plus hizmet paketimizle yatırımcılara yardımcı oluyoruz.
AB kredileri:
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Destek Programı (IPARD) kapsamında AB tarafından Türkiye'ye 874 milyon Euro’luk bütçenin Türkiye'nin de katkısıyla 1 milyar 165 milyon Euroluk kaynağın kullandırılmasına aracılık ediyoruz.
Tüm süreçlerde aktifiz:
“Tarladan Sofraya”, tarımsal üretimin başlangıç aşamasından tüketiciye ulaşana kadar olan tüm süreçlerini, yani tarımsal sanayi ve tarımsal değer zincirinin finansmanı konusunu son derece önemsiyoruz. Gerçek katma değerin yaratıldığı bu rotadaki bilgi birikimimiz, konusunda uzman ekiplerimiz ve buna uygun geliştirilen şube ağımızla olduğu gibi fark yaratabilecek önemli birikimlere sahibiz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz