Emeklilik Rekabeti Hızlanıyor

Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi (BES) çok kısa süre öne start aldı. Şu anda 11 şirket var, ulaşılan katılımcı sayısı ise 60 bini geçti. Bu, 2003 sonuna göre yüzde 300’e varan artışı ifade edi...

1.04.2004 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi (BES) çok kısa süre öne start aldı. Şu anda 11 şirket var, ulaşılan katılımcı sayısı ise 60 bini geçti. Bu, 2003 sonuna göre yüzde 300’e varan artışı ifade ediyor. Şirket yetkilileri rakamdan memnun, ancak herkes daha fazlasının peşinde. Bu nedenle bireyin yanı sıra kurumlar hedefleniyor, kampanyalara hız veriliyor. Ortaya çıkan rekabet nedeniyle de sektörde ilk 5 şirket sıralaması sürekli değişiyor, inişler çıkışlar yaşanıyor.  
 
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, 15 Mart 2004 itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) 60 bin 233 kişi katıldı. 31 Aralık’ta ise bu rakam 15 bin 245 kişiydi. Yani 2,5 aylık süre içinde BES’e dahil olan kişilerin sayısında yüzde 300’e varan artış yaşandı.  
 
Bu da sektördeki rekabeti bir hayli kızıştırdı. Şu anda BES’e dahil olan 11 şirket var. EGM’nin verileri incelendiğinde, şirketler arasındaki çekişme daha net olarak ortaya çıkıyor. Örneğin, 31 Aralık’taki katılımcı sayılarına bakıldığında, Yapı Kredi Emeklilik 3 bin 490 katılımcı ile ilk sırada yer alırken, 3 bin 145 katılımcıyla Ak Emeklilik ikinci, 3 bin 114 katılımcıyla Anadolu Hayat ve Emeklilik ise üçüncü sıradaydı.  
 
Ancak, 15 Mart’ta açıklanan rakamlara göre, bu sıralama büyük oranda değişti. Çünkü, Ak Emeklilik 9 bin 518 katılımcıyla ilk sıraya yerleşirken, Yapı Kredi Emeklilik’te 9 bin 285’le ikinci sıraya geriledi. 2003 sonunda yüzde 1,6’lık pazar payıyla yedinci sırada Vakıf Emeklilik ise, hızlı bir çıkışla yüzde 15’lik pazar payına ulaştı ve üçüncü sıraya yerleşti. Bu yükselişte de Vakıfbank’ın 7 bin 500 çalışanının bireysel emeklilik sistemine dahil olmaları etkili oldu.  
 
Yani BES’te rekabet giderek çetinleşmeye başladı. Ağırlıklı olarak da bankacılık sektöründe olduğu gibi büyük bankaların iştiraki olan emeklilik şirketleri arasındaki rekabet dikkat çekiyor.  
 
“Rakamlardan Memnunuz”  
 
Ancak, sektördeki yoğun rekabete rağmen BES yetkilileri genel olarak rakamlardan memnun. Çünkü, sektör 4,5 ay gibi kısa bir sürede 60 bin katılımcıyı aştı. Yıl sonunda 300-350 bin arasında katılımcı hedeflenen sektör için bu rakamlar ümit verici olarak niteleniyor.  
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mesut Öğütgen. şu ana kadar alınan sonuçlardan hem sektör hem de şirket olarak memnun olduklarını söylüyor. Öğütgen, “Türkiye’deki gelişmeler, dünya ortalamasının oldukça üstünde. Üstelik bu ilgi, sistem ayrıntılı olarak anlatıldıkça daha da artacak” diyor.  
 
Ak Emeklilik Genel Müdürü Meral Ak Egemen ise bireysel taraftaki gelişmelerden memnun olduklarına dikkat çekiyor. Egemen, “Ancak, kurumsal tarafta sistemin nispeten yavaş gittiğini düşünüyorum” diye konuşuyor.  
 
Bireysel emeklilik şirketlerini en fazla zorlayan konu ise, daha önceki ekonomik konjonktürde kısa vadeli yatırımlara alışan insanları, uzun vadeli düşünmeye itmek zorunda olması. Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Giray Velioğlu, “Haklı olarak çok kısa vadeli yaşamaya şartlanmış olan ülkemiz insanının birden bire uzun vadeli bir kavrama ilgi göstermesi beklenemez. Bu çaba isteyen bir şey. O bağlamda zaman alacak, ama sonuç itibariyle olumlu yerlere geleceğine inanıyorum” diyor.    
 
Gruplar ne zaman katılacak?  
 
Şirketler, BES’teki bireysel katılımdan son derece memnun. Ancak, şu andaki en büyük sorunları grupların sisteme girme konusunda henüz çok istekli olmaması. Bu nedenle hemen hemen tüm şirketler de gruplara yönelik tanıtım çalışmalarını hızla artırdı.  
 
Anadolu Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Mustafa Su, büyük kurumların çalışanları adına katkı payı ödemesiyle sistemin daha da gelişip büyüyeceğini söylüyor. Mustafa Su, “Zaten Bireysel Emeklilik Sistemi’nin özünde işverenlerin sisteme girmesi yatıyor” diyor.  
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Giray Velioğlu da, önümüzdeki dönemde kurumsal satışların artacağını düşünüyor ve şöyle devam ediyor:  
 
“Grupların bir çoğunda buna benzer bir takım plan ve programlar zaten uygulanıyor. Örneğin, grup birikimli hayat sigortaları var. Bunun yanı sıra, uzun yıllardır işleyen çalışan sandıkları sistemi mevcut. Doğal olarak kurumların mevcut uygulamalarıyla ilgili olarak nasıl bir strateji değişikliği yapacaklarına karar vermeleri gerekiyor. Bu biraz zaman alacak.”  
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mesut Öğütgen ise, grup katılımcıların sayısını artırmak için, şirket vakıflarının emeklilik sistemine aktarılması için çalıştıklarını söylüyor.  
 
“Vergi avantajı anlatılmalı”  
 
Bireysel emeklilik sisteminin büyümesine en önemli katkıyı, vergi avantajının yapacağı söyleniyor. Ekonominin belli bir istikrara kavuşması ve enflasyonun düşüşe geçmesiyle birlikte, vergi avantajlarının biraz daha ön plana çıkacağı ifade ediliyor. Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Giray Velioğlu, bu konudaki düşüncelerini şöyle anlatıyor:  
 
“Eskiden insanlar, 100 birim paralarıyla yüzde 120 kazanırken, doğal olarak 100 birime yüzde 20’lik vergi avantajının çok fazla esprisi yoktu. Ancak, şu anda 300 milyon liralık bir alışveriş için bile 10 ay taksit olanağı mevcut. Yani artık para değer kazanmıyor. Bu şartlar altında tanınan vergi avantajlarının çok önemli olacağına inanıyorum.  
 
Anadolu Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Mustafa Su da mevcut vergi indirimlerinin artması gerektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:  
 
“Bu avantajların artmasıyla birlikte sisteme ilginin biraz daha artacak. Bilindiği gibi, şu anda vergi indirimi yapılan tutar asgari ücretle ve aylık brüt ücretin yüzde 10’u ile sınırlı. Bu oranların yüzde 20’ye çıkarılması konusunda Bakanlar Kurulu kararı bekleniyor. Herkes gibi biz de şirket olarak bu oranların artırılmasında ısrarımızı devam ettireceğiz. Vergi indirimlerinin artması, sektörün büyümesi açısından çok önemli.”  
 
“Gelirden fedekârlık olmaz”  
 
Ancak, EGM rakamlarının da gösterdiği gibi, sektörde çok ciddi bir rekabet var. Bu nedenle hem bireysel hem de kurumsal katılımcılara yönelik yapılan tanıtımlarda oldukça artmış durumda.  
 
Bireysel emeklilik şirketleri, sistemde biraz daha öne çıkmak için bu tanıtımların yanında reklam kampanyalarını da bir hayli artırdı. Ancak, çok yeni bir sektör olmasına rağmen fiyat rekabeti de başlamış durumda. Bir çok sektör yetkilisi ise bundan rahatsız.  
 
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Giray Velioğlu da bunlardan biri. Velioğlu, rekabetin fiyatlar üzerinde oynanarak yapılmasının sisteme zarar vereceğini söylüyor.  
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mesut Öğütgen ise bireysel emeklilik şirketlerinin üç yerden geliri olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürüyor:  
 
“Bunlar sisteme giriş aidatı, fon işletim gideri ve yönetim gideri kesintisi. Yani rekabet bu üç kalemde. Son dönemde bazı şirketler bu üç gelirde ciddi fedekârlık yapmaya başladı. Alt limite kadar iniyorlar. Bu da 5-7 yıl sonra kâr edeceği düşünülen şirketlerin fizibilitesini bozuyor. Zaten alınan kesintiler çok fazla değil. Bence bu üç gelir kaleminde çok fazla fedekârlık yapmamak gerekiyor.”  
 
“ÜRÜNÜ İYİ TANITAN REKABETTE ÖNE ÇIKACAK”  
 
Mustafa Su / Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü  
 
Fon Büyüklüğü Önemli  
 
Sektörün ulaştığı büyüklük ve pazar payı hesabında şu ana kadar şirketlerin daha çok öne çıkardıkları katılımcı sayısı rakamları zaman içerisinde yerini, şirketler için esas kârlılık göstergesi olan, fon büyüklüklerine bırakacak.  
 
Hedef 82 Bin Müşteri  
 
Bireysel emeklilik pazarında 2004 yılı için şirket olarak hedefimiz 82 bin katılımcıya, 48 milyon dolarlık fon büyüklüğüne ulaşmak. Tahminimizce 2004 yılında sektörde toplanan fon büyüklüğünün toplamı 240 milyon dolara ulaşacak.  
 
Tanıtıma Dikkat  
 
Bu yeni sistemi tüm katılımcı adaylarına tanıtmak ve uzun vadeli yatırım bilincini oluşturmak çok önemli. Bu sistem yatırım kararını katılımcıya verdiğinden; tüm katılımcıları satın aldıkları ürün ile ilgili doğru bilgilendirmek gerekiyor. Zaten ürününü iyi tanıtabilen, faydalarını en iyi anlatan şirket rekabette bir adım öne çıkacak.  
 
Gruplarla Rekabet Artacak  
 
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin açıkladığı verilerde görülen şu ki, sektörde zorlu bir rekabet var. Grup satışları henüz tam istenilen seviyeye ulaşmadığından tüm emeklilik şirketleri aynı pastadan  pay alabilmek için çalışıyor. Kanımca rekabet grup planlarının satışlarının, şirketler arası geçişlerin ve birikimli hayat sigortalarından aktarımların başlamasıyla daha da hareketlenecek.  
 
Fon Getirileri Önemli Olacak  
 
Bireysel emeklilik sistemi, emeklilik yatırım fonlarına ve bu fonların performansına dayalı bir sistem. Basitçe düşünürsek, hangi emeklilik şirketinin fonları iyi getiri getiriyorsa ve hangi emeklilik şirketinin kesintileri düşükse, o şirket ve/veya şirketler rekabette bir adım öne çıkacak.  
 
“BİREYSEL KATILIMCILARIN SAYISI ARTACAK”  
 
Meral Ak Egemen / Ak Emeklilik  
 
Ak Emeklilik Genel Müdürü Meral Ak Egemen, sektörde olmayan bir teknolojik alt yapı oluşturduklarını söylüyor. Bu teknolojiyle rakiplerinden ciddi olarak ayrıldıklarını söyleyen Egemen, sözlerini şöyle sürdürüyor:  
 
“Bu aslında büyük bir sistem entegrasyon projesi. Müşterinin aranmasından başlayıp, sisteme dahil olduktan sonra çapraz satışlar yapılmasına, ihtiyaçlarının analiz edilmesine, yeni müşteriye tekrar ulaşılmasına kadar giden bir proje. CRM’i de içinde barındıran çalışmamız yılın ikinci yarısında devreye girecek. Bu sayede verimliliğimiz artacak ve maliyetlerimiz ciddi olarak düşecek. Müşteriye sunacağımız imkanlar, gerek ürün çeşitliliği gerekse düşük maliyet ve fiyat farklılığı olarak ortaya çıkacak.  
 
Bu ve benzeri çalışmalar sonucunda ben bireysel katılımcıların sayısının hızla artacağını düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde başlayacağımız bir reklam kampanyasıyla da insanların gelecek korkusunu biraz daha ön plana çıkarmak istiyoruz. Çünkü bu ürün yatırım fonlarına yatırımın bir alternatifi değil. Bu ürün altına, dövize ve gayrimenkule yatırımın alternatifidir. Çünkü bu orta ve uzun vadeli bir yatırımdır. Ayrıca çok ciddi bir vergi avantajları var. Bunun çok daha iyi anlatılması gerekir.”  

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz