Anadolu Kıpır Kıpır

Uzun süredir bazı iller dışında Anadolu’dan olumlu haberler gelmiyordu. Ekonomideki canlılık, ihracattaki patlama ve Yeni Teşvik Yasası, çok sayıda ilde büyük bir hareket başlattı. Yarım kalan tesi...

1.07.2004 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Uzun süredir bazı iller dışında Anadolu’dan olumlu haberler gelmiyordu. Ekonomideki canlılık, ihracattaki patlama ve Yeni Teşvik Yasası, çok sayıda ilde büyük bir hareket başlattı. Yarım kalan tesisler tamamlanıyor, yeni yatırımlar için teşvik alınıyor. Bazı illerde yer kalmayan Organize Sanayi Bölgeleri’nin yanına ikincileri, üçüncüleri inşa ediliyor. Üstelik, çok sayıda ilde ihracatta dikkati çeken rakamlara ulaşılıyor.  
 
Ekonomideki gelişmeler oldukça iyi. İhracat artıyor, yeni yatırımlar hız kazanıyor. Büyük şehirlerde bu durum çok daha net görülüyor. Peki Anadolu’da da aynı hareket başladı mı? Olumlu gelişmelerin daha yavaş yansıdığı Anadolu illerinde neler olduğunu araştırdık.  
Özellikle Mart ayında yürürlüğe giren Yeni Teşvik Yasası kapsamındaki 36 ilden büyük bölümünde canlanma başlamış durumda. Batıda yer alan ya da coğrafi konumu itibariyle  sanayi ve liman şehirlerine yakın olan illerde, büyük bir yatırım hamlesi var.  
 
Afyon’da 100 firma yatırım planlıyor. Düzce OSB doldu, ikincisine ihtiyaç duyuluyor. Uşak’ta 11 firma yatırıma başladı. Yozgat’ta yeni yatırımlara hız verildi. Denizli ve Gaziantep gibi önemli sanayi kentlerinde de aynı hareketlilik gözleniyor.  
 
Yeni yasa Afyon’a yaradı  
 
Afyon, coğrafi konumu nedeniyle, yeni teşvik yasa kapsamındaki iller içinde yatırım cazibesi açısından ilk sıralarda yer alıyor. Yaklaşık 100 firmanın yatırım için beklediği tahmin ediliyor. OSB’ye başvuran firma sayısı 36, 16 başvurunun da Milli Emlak’ta da olduğu biliniyor.  
 
Afyon Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreteri Davut Yılmaz, eksikliğini hissettikleri birçok sektörün yatırım için gelmesini beklediklerini vurguluyor. Yılmaz, “Yatırım beklediğimiz sektörler arasında tekstil ve hazır giyim, panel radyatör, MDF kapı ve pencere sistemleri, kozmetik ve ayakkabı imalatı öne çıkıyor. Bu alanlarda yatırım hazırlığı yapan şirketler de var” diye konuşuyor.  
 
Afyon’da yatırım ilgisi sadece imalat sanayi ile sınırlı değil. Turizm sektörüne de ilgi yüksek. 3 şirketin başlattığı termal otel yatırımının 680 kişiyi istihdam etmesi bekleniyor.    
Afyon’da geçen yıl başlayan ihracat atağının bu yıl da devam ediyor. ATSO kayıtlarına göre 2003 yılında yapılan ihracat 105 milyon olarak gerçekleşmiş. TİM kayıtlarına göre ise 75 milyon dolarda kalmış. 2004 yılı için ise ATSO yüzde 20 oranında artış bekliyor..  
 
Düzce’nin büyük avantajı  
 
Özellikle depremden sonra kalkınma açısından önem taşıyan Düzce, teşvik yasası ve İstanbul’a yakınlık avantajlarını iyi kullanıyor. Bu, yatırım için gelen yoğun ilgide de kendini gösteriyor. Çünkü, Düzce’deki organize sanayi bölgesi (OSB) yatırımcıların akınına uğruyor. Birinci OSB’nin dolması nedeniyle şimdi ikincisinin planları yapılıyor. İkinci OSB’nin de devreye girmesiyle ekonomik hayatta kayda değer bir canlanma bekleniyor.  
 
Üstelik yalnızca OSB değil, Hazine arazileri de yatırım için başvuru alıyor. Mevcut OSB’de şu anda 51 firma var. Ağırlıklı sektörler de gıda, tekstil, makine ve metal. Bu yıl içinde OSB’de arazi tahsisi yapılan firmalar arasında Desa Deri, Ofçay markasının sahibi Çamlıca Gıda, İstanbul İplik, Sarsılmaz Silah Sanayi ve Düz-Kan Tekstil gibi firmalar öne çıkıyor.  
 
Düzce Sanayi ve Ticaret Odası kayıtlarına göre, 2003 yılında 124 milyon dolar, TİM kayıtlarına göre ise 35 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ancak, şirket merkezlerinin başka illerde olması nedeniyle, ihracatın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bu ihracatta en büyük payı alan iki şirket ise 33 milyon dolarla Standard Profil, 23 milyon dolarla da Yavuzlar Fındık oldu.  .  
 
Uşak da cazip  
 
Bir yatırım danışmanı, “Uşak, yeni teşvik yasası kapsamındaki en cazip iller arasında yer alıyor. Çok hızlı bir gelişme gösterecek” yorumunu yapıyor. Bu değerlendirmeyi, ildeki hareketlilik de doğruluyor. Denizli, İzmir, İstanbul ve Bursa’nın tam ortasında konumlanan Uşak’ın bir başka avantajı ise iki OSB’sinin olması.  
 
Kriz nedeniyle 30 bin çalışanın işinden olduğu Uşaklı, yeni yasadan oldukça umutlu. İlde yatırıma başlayan firmalar arasında Yeşim Tekstil, Dülgeroğlu Mensucat ve Akdeniz İplik gibi firmalar var. 11 firma yatırıma başlamış durumda. Bunlardan en çok istihdamı sağlayacak olan yatırım 400 kişiyle Yeşim Tekstil’e ait. 8 firmanın da yatırıma başlamak üzere olduğu söyleniyor. Bunlar arasında tekstil ağırlıkta.  
 
Yatırıma başlayan ve başlamak üzere olan firmaların yaratacağı toplam istihdamın bin 600’ü geçmesi bekleniyor. Yatırım için ile ikinci yabancı firma da geliyor. Bir Belçika firması halı üretimi, bir Alman firması da bitkisel çay yatırımı yapacak.  
 
İhracatta ise yine oda ve TİM kayıtlarında farklılık var. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’na göre 100 milyon, TİM’e göre ise 50 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı. Uşaklı işadamları, kendi kayıtlarına göre ihracatın 2004 sonunda 130 milyon dolara yaklaşacağı tahmininde bulunuyorlar.    
 
Yozgat’ta eski yatırımlar durdu  
 
Yozgat’ta sadece birkaç büyük yatırım yapılacak. Yeni yasa kapsamındaki il yine de umduğunu bulamadı. 1998-2000 yıllar arasında yürürlükte olan 4325 sayılı yasanın daha iyi olduğu, daha fazla yatırım geldiği söyleniyor. Yasanın eski yatırımcıyı korumaması nedeniyle eski yatırımlar durdu. O tarihte yatırıma başlayan 70-80 firmadan sadece 20’si devam ediyor.  
Şu anda ise yatırım kararı alan Garanti Tekstil ve ismi daha netleşmeyen yine bir tekstil firması yatırım hazırlığı yapıyor. Garanti Tekstil’in 400’e varan istihdam yaratması bekleniyor. Kale Grubu da Yozgat’ta yatırım için adı geçenlerden. Ancak, henüz netleşmedi. Yatırım 15 trilyon liralık yapı kimyasalları fabrikasını içeriyor.  
 
Yimpaş bisküvi-çikolata-şekerleme fabrikası kuracak. Eren Grubu 100 kişilik bir çorap fabrikası kurmayı planlıyor. İle Polonya’dan da bir yatırım gelmesi bekleniyor. Teşvik kapsamındaki iller içinde Yozgat da avantajlı durumda.  
 
Bartın’a iki yatırım geldi  
 
Karadeniz’in yeni yükselen yıldızı Bartın da teşvik getiren yasadan umutlu. OSB’nin genişlemesi ve yeni yatırımcıların gelmesiyle ekonominin canlanacağı düşünülüyor. Sanayiciler Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle de ihracat hamlesine geçmiş durumda.  
 
Ayrıca KOSGEB’in Bartın’ı pilot bölge seçerek burada bölgesel kalkınma projesi başlatması; organik tarım ürünleri, turizm değerleri, yat ve tekne yapımı, ağaç ve mobilya sektörüne önem verilmesi bu sektörler için gelişme ortamı sağladı.  
 
Yeni yasa da iki yatırımın önünü açtı. Bunlardan biri Teklas Kauçuk tarafından başlatıldı. Lastik ve kauçuk sektöründeki firmanın yatırımı 350-400 kişilik istihdam yaratacak. Bir diğer yatırımcı firma da Vural Giyim. İstanbullu bu firma da yatırımıyla 500-600 kişilik istihdam sağlayacak.  
 
Gaziantep’e 350 trilyonluk yatırım  
 
Anadolu Kaplanları’nın en önemli kalelerinden biri sayılan Gaziantep’te 2004 yılının ilk 5 ayda 350 trilyon liralık yatırım yapıldı. Yeni yatırımlar iplik, halı, triko ve kumaş alanlarında gerçekleşti. Yatırım yapan şirketlerden Gülsan Sentetik, halı ve non woven (dokumasız) kumaş üzerine iki tesis kuruyor. Sanko İplik ise birkaç iplik üretimi yatırımı hazırlığında. Yakın zamanda tek kapanan firma ise kamuya ait bir biber kurutma tesisi.  
 
Gaziantep, teşvik kapsamına girmiyor. Ancak, bunun bir dezavantaj oluşturması ve yatırımların il dışına kaçması beklenmiyor. Sanayicinin gündeminde ise enerji var. Doğalgaz Gaziantep’e 2005’te gelecek. Sanayici kendi doğalgazını kendisi ile getirmek için çalışıyor. Böylece gelen gazla oto prodüktör tesis kurularak enerji üretilecek. İlin ihracatında da gelişmeler oluyor.  
 
Gaziantep Sanayi Odası kayıtlarına göre, geçen yıl 909 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu yılın ilk dört ayında ise 403 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı.  
 
Denizli’den 40 teşvik belgesi  
 
Tekstil üssü Denizli’de de yatırımla ilgili olumlu gelişmeler gözleniyor. 2004 yılının ilk 4 ayda alınan teşvik belgesi sayısı 40. Bu belgelerin yatırım tutarı ise 61 trilyon TL. Toplam bin 300 kişilik istihdama ulaşılması bekleniyor. Geçen yıl aynı dönemde ise 51 adet teşvik belgesi alınmıştı. Belgelerin sabit yatırım tutarı ise 62 trilyon TL idi.  
 
Her iki yıl da ağırlığı tekstil sektörü oluşturdu. Odaya bu yıl 4 ayda kaydolan üye sayısı 22, bunların toplam kuruluş sermayesi tutarı 15 trilyon, kuruluşta beyan ettikleri toplam istihdam ise 586 kişi olarak kaydedildi.  
 
Bu yıl Erbakır tevsi yatırımı yaptı. Bakır tel imalatı için yapılan yatırımın tutarı 3,6 trilyon TL. Aysüt Süt Ürünleri, 3,8 trilyon TL’lik tevsi yatırımına gitti. Funibo Boya, 3,3 trilyonluk tekstil yatırımı, Küçüker Tekstil havlu dokuma alanında 9,7 trilyon TL’lik tevsi yatırımı, Denizli Cam 3,6 trilyon liralık cam ev eşyası imalatı yatırımına başladı. Travertinebros Doğal Taş Madencilik de 4,7 trilyon liralık blok mermer yatırımı gerçekleştiriyor.    
Geçen yıl 911 milyon dolar tekstil konfeksiyon ihracatı yapılan ilde bu yıl 1.3 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor.  
 
Osmaniye niye ilgi görüyor?  
 
Osmaniye de yeni yasa kapsamına alındı. İşadamları ve sanayiciler, yasayı çok önemli bir şans olarak görüyor. Bu teşvikin en önemli getirisi ise ucuz elektrik ve istihdama vergi muafiyeti olacak.  
 
İlk olumlu işaretler de gelmeye başladı ve yeni yatırım başvurusu sayısı 230’a ulaştı. Yaratılacak istihdamın hacmi ise 10 bini ulaşması bekleniyor. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Ortadoğu’ya açılan bir kapı olması ve limanlara yakınlığı nedeniyle yabancı ortaklı firmalar tarafından büyük ilgi görüyor. Şu anda OSB’de 80 çalışanı olan 6 fabrika faal durumda. Son müracaat sayısı 230 ve bu 230 firmadan 98 tanesine yer verilecek.  Müracaat eden firmalar arasında ağırlık gıda, metal ve tekstil sektörlerinde… Yeni açılan 2 bin 800 dönümlük ek bölgenin alt yapı çalışmaları devam ediyor. Yatırım yapacak şirketler arasında Karteks Tekstil, Far Oto, Kütahya Porselen, Akın Mensucat ve Renk Tekstil yer alıyor.    
 
Sivas’ta 41 fabrika geldi  
 
Teşvik yasası ile birlikte cazibe merkezi haline gelen Sivas’ta, 2004 yılı içinde 41 fabrikanın temeli atıldı. Birinci OSB’de yer alan fabrikalarda 2 bin 420 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Yatırımlar ise tıbbi malzeme, tekstil, mobilya, otomobil yan sanayi, inşaat malzemeleri, sentetik çuval, panel radyatör, kalorifer kazanı, plastik boru, döküm, deterjan, asansör, mutfak eşyaları, prefabrik yapı ve mobilya alanlarında yoğunlaşıyor.  
 
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarına göre, 2002 yılında 16 milyon dolar olan ihracat rakamı 2003 yılında 40 milyon dolara yükseldi. Yasadan faydalanmak için Sivas’ta yatırım yapacak firmaların katkılarıyla ihracat rakamının daha da artması bekleniyor.  
Bu durum karşısında ilde yeniden gümrük müdürlüğü açılması bekleniyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Sivas’ın mevcut potansiyelleri açısından yerli ve yabancı sermayenin dikkatini çektiğini söylüyor.  
 
Kapasite kullanımında artış  
 
Önemli sanayi kentlerinden Kocaeli’de de olumlu gelişmeler var. 2004 yılının ilk 3 aylık dönemde kapasite kullanımı, geçen yıla göre yüzde 12 arttı. Artış, özellikle oto lastik, kağıt, orman ürünleri, otomotiv ve yan sanayi, taş toprak, plastik, metal eşya, kimya, elektrik-elektronik sanayilerinde gözlendi. Yine ilk defa istihdamda artış gerçekleşiyor.  
 
Otomotiv ve yan sanayinde kapasite artırımına yönelik yatırımlar gözleniyor. Büyük ölçekte yeni bir yatırım söz konusu değil, ancak kapanma da yok. Geçen yıl ilin ihracatında da yüzde 30’un üzerinde artış oldu. Sanayi Odası kayıtlarına göre, 2,6 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Kuşkusuz ihracatta otomotiv sanayi başı çekiyor. Yan sanayide de önemli artışlar var. 2004 yılı için artış beklentisi yükseldi. Kuruluşların yüzde 53’ü yüzde 10, yüzde 23’ü yüzde 11-20 arası, yüzde 24’ü ise yüzde 20’nin üzerinde artış beklentisinde.  
 
Konya KOBİ başkenti  
 
Konya Sanayi Odası’nın verilerine göre, 2003 yılında 700 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2004 yılında ise bunun 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Konya Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şekeroğlu, “Dünün uyuyan sanayi şehri Konya, özellikle son 10 yılda kat ettiği gelişmeler sayesinde KOBİ’lerin başkenti haline geldi. Konya’da yapılan yatırımlarda kriz ortamından çıkma yolunda önemli denebilecek bir artış yaşanıyor” diye konuşuyor.  
 
Geçen yıl ilde 47 firmaya teşvik yatırım belgesi verirken, bu yılın sadece ilk 5 ayında 71 firmaya yatırım teşvik belgesi verildi. 25 firma 35 trilyon 675 milyar liralık komple yeni yatırım için teşvik belgesi alırken, toplamda ise 71 firmanın aldığı teşvik belgesi tutarı 88 trilyon 361 milyara ulaştı.  
 
Alaybeyi Gıda, Aydınlar Yedek Parça, Enkomak Makine ve Kamsa Otomotiv, teşvik belgesi alan firmalardan bazıları. Konya’ya yabancı yatırımlar da geliyor. Bunun en son örneğini Ereğli İlçesi’ne İtalyan kökenli bir firmanın yapmış olduğu yatırım oluşturuyor.  
 
Yatırımlarda tekstil ağırlığı  
 
Geçen yıl Bursa’da komple yeni yatırım yapabilmek için 208.6 trilyon TL tutarında kaynak kullanıldı. Yatırımlarda yüzde 29.8 ile tekstil konfeksiyon ilk sırada yer aldı. Kimya sektörü de yüzde 23.6 ile ikinci sırada geliyor. Bu yıl da ilk 4 ayda 100.3 trilyon TL tutarında komple yeni yatırım harcaması yapıldı. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 oranında artış anlamına geliyor. Yatırımlarda tekstil ve konfeksiyon ağırlıkta.  
 
OSB’de yeni yapılaşmaya başlayan 4’üncü tevsi alanında yaklaşık 25 komple yeni yatırım yapılıyor. Bunların içinde Korteks, Baykal Makina, Güldoğan Tekstil, Durmazlar Makina ve Sinta İnşaat gibi firmalar var. Söz konusu yatırımlar tamamlandığında şirketler, ağırlıklı olarak tekstil, makine, otomotiv, inşaat, kimya ve gıda sektörlerinde faaliyet gösterecek.  
 
BTSO’nun “Yeni Kurulan-Kapanan Firma” istatistiklerine göre, bu yılın ilk 5 ayında  
773 firma kuruldu, 152 firma kapandı. Mayıs ayında ise 156 yeni firma kurulurken, 26 firma kapandı. Geçen yıl BTSO kanalıyla firmaların yaptıkları ihracat tutarı bir önceki yıla göre yüzde 56 artarak 2 milyar 972 milyon dolar olarak gerçekleşti.  
 
KIRŞEHİR’DE 3 BİN 500’E YAKIN İSTİHDAM  
 
Yeni Teşvik Yasası’ndan en fazla faydalanan illerden biri Kırşehir. 43 firmadan yatırım talebi geldi. 34’üne arazi tahsis edildi. OSB’de yer kalmadığı için 9-10 firma da yatırım için yer tahsisi bekliyor.  
 
Şu anda temelleri atılan pek çok büyük yatırım bulunuyor. Yeni yatırımların toplam 3 bin 200-3 bin 500 yeni istihdam yaratması bekleniyor. En büyük yatırımlardan biri Kayserili Ulutaş Grubu’na ait. Adana ve Kayseri’de tesisleri bulunan şirket, Kırşehir’de de bin 200 kişilik bir konfeksiyon atölyesi kuracak. Firmaya yatırım için tahsis edilen arazi, 26-27 parsel civarında.  
 
Yine Kayserili motorsiklet ve bisiklet üreticisi Minisan da yatırıma hazırlanıyor. 21 parsellik arazi tahsis edilen şirket, 150 işçi çalıştıracak. Motor yatakları üretimi yapan Metoz firması ise yatırıma hazırlanıyor. Adapazarı’nda tesisleri olan Metoz’un tesislerinde 70 kişi istihdam edilecek. Bir döküm fabrikasının da Kırdöksan tarafından temeli atıldı.  
 
Sonuçta Kırşehir’de yatırımı kesinleşen 41 firma bulunuyor. Ancak, toplamda 50 civarında yeni firma yatırımı bekleniyor. Henüz ismi açıklanmayan bir firma tarafından yapılacak iplik fabrikası da gündemde. Fabrikada 800 işçi çalışacağı düşünülüyor.  
 
2002 ihracatı 15 milyon dolar olan Kırşehir, 2003 yılında 70-80 oranında gelişme gösterdi. İhracattaki en büyük payı aslında Petlas alıyor. Ancak, önceleri toplam ihracattan yüzde 80’lere varan pay alan Petlas’ın payının geçen yıl yüzde 50’ye düşmüş olması diğer firmaların atağının da bir göstergesi.  
 
EGE BÖLGESİ DE HAREKETLİ  
 
Ege Bölgesi’nde de önemli gelişmeler oluyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 500 firma faaliyette. Bu yıl 4 firma üretime geçti, 6’sının inşaatı devam ediyor. Kemalpaşa OSB’de toplam 145 firma var. Bu yıl 10 yeni yatırımcının inşaatı devam ediyor. Kapanan firma ise bulunmuyor. Ege Serbest Bölge’de 293’ü yerli, 67’si yabancı olmak üzere toplam 360 firma yer alıyor2004 yılının ilk 4 ayda 20 firma faaliyet ruhsatı aldı. Aliağa OSB’de 193 firma faaliyette. 5 firma faaliyete yeni geçti. 3 firma ise bölgeden ayrıldı. Torbalı birinci OSB’de; 67 firma arsa tahsis talebinde bulundu. Torbalı ikinci OSB’de yaklaşık 150 firmanın talebi Bakanlık tarafından onaylandı.  
 
Ege Bölgesi’nin 100 büyük firması arasında 100 milyon doların üstünde ihracatı olan firmalar; Tüpraş, Vestel, İzmir Demir Çelik, Pektim, Menderes Tekstil ve Osman Akça.  
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın yaptığı 2003 yılı değerlerine göre “Ege’nin 100 Büyük Sanayi Kuruluşu” çalışmasında, 100 Büyük Firma’nın ihracatının 2 milyar 825 milyon dolar, ithalatının 3 milyar 660 milyon dolar olduğu görülüyor. İhracatta en büyük payı yüzde 24 ile  petrol sektörü alıyor. Onu yüzde 15 ile metal ana sektörü, yüzde 12 ile gıda sektörleri izliyor.  
 
ÜÇ ÖNEMLİ İLDE NELER YAŞANIYOR?  
 
BALIKESİR  
 
Teşvik kapsamına alınan bu ilde, 2004 yılı başından bu yana, başta KOBİ’ler olmak üzere her sektördeki girişimcilerde canlanma gözleniyor. Yarım kalmış tesislerde tamamlama çalışmaları başlarken, bazı yeni yatırımlara da start veriliyor. Kastamonu Ağaç’a ait 50 milyon Euro tutarındaki yatırım da bunlardan biri… Tesiste çalışan sayısının 150’den az olmayacağı söyleniyor. Balıkesir Ticaret Odası’na göre Balıkesir’de geçen yıl 56 milyon dolar, TİM’e göre de 120 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. En önemli ihracatçı şirket ise İşbir Sentetik. İlden gerçekleştirilen ihracatta sektörel olarak sentetik çuval, trafo, mermer ve tarım makineleri öne çıkıyor.    
 
ERZURUM  
 
Yeni yasa kapsamına alınan Erzurum ise gelişmelerden hoşnut değil. OSB’de 78 parsel alan olmasına rağmen, bunlardan 30’u faal durumda. Bir yıl içinde 1’i un fabrikası, 1’i de modüler mobilya üreticisi olmak üzere 2 işletme kapısına kilit vurdu. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarına göre, 2003 yılında ilden 8 milyon dolar ihracat yapıldı. TİM kayıtları ise bu rakamın 13 milyon dolar olduğunu ortaya koyuyor.    
 
MALATYA  
 
Yasa kapsamındaki Malatya da yatırım almaya başladı. İlk 3 ayda 60 trilyon liralık teşvik verildi. Birinci ve ikinci OSB’si dolan Malatya’da, üçüncü OSB kuruluyor. 71 şirket yeni OSB’den yer almak için başvuru yaptı. Daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşan bu firmalar gıdadan tekstile geniş bir yelpazede yatırım yapacaklar.  
 
Kale Grubu’nun yatırımı için adı geçen illerden biri de Malatya. Henüz kesinleşmese de yatırım ya Yozgat ya da Malatya’ya yapılacak. İlde devam eden yatırımlar da var. Çalık Grubu ve LC Waikiki’nin üreticisi Taha Tekstil önceki OSB’de aldıkları araziler üzerine yatırımlarını sürdürüyorlar.  
 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz