Gaziantep, Diyarbakır, Denizli ve diğerleri... Ticaret, sanayi derken ekonomide büyük bir değişim yaşayan bu iller,şimdi sosyal açıdan da hareketleniyor. Bazı illerde tenis kulüpleri büyük ilgi gör...
Gaziantep, Diyarbakır, Denizli ve diğerleri... Ticaret, sanayi derken ekonomide büyük bir değişim yaşayan bu iller,şimdi sosyal açıdan da hareketleniyor. Bazı illerde tenis kulüpleri büyük ilgi görüyor, bazı illerde atlı spor kulüpleri kuruluyor. Afyonlu işadamları caz festivali ile hayatı canlandırırken, Antalya’da golf tutkusu gelişiyor.
Toplum bilimciler, gelişmişliği tanımlarken “sosyal yaşamı” da bir kriter olarak ele alıyor. Sosyal yaşama ayrılan zaman, profesyonelliğin de bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Refah düzeyi arttıkça, sosyal yaşam da renkleniyor.
İşte benzer bir trend, son yıllarda “sanayide devrim” niteliğinde kalkınma atakları yapan Anadolu’da kendini gösteriyor. Sanayi ve ticaret açısından öne çıkan bazı Anadolu şehirlerinde, son dönemde sosyal yaşam hareketleniyor, bu anlamda bir kültürel dönüşüm yaşanıyor. Şehirlerin ekonomik yapısındaki değişimler, sosyal hayata da yansıyor. Atlı spor kulüpleri, tenis klüpleri gibi tesisler artıyor, yaşam mekanları çeşitleniyor.
Bu değişimde Anadolu şehirlerin ekonomisine yön veren sanayicilerin de önemli bir payı bulunuyor. Yaptıkları yatırımlarla ekonomiye yön veren işadamları, şehrin sosyal alanda renklenmesine de öncülük ediyor. Anadolu’daki şehirlerde tenis, atlı spor kulüpleri, golf sahaları gibi tesislerin açılmasına ön ayak olan işadamlarının bir çoğu da bu sporları yapıyor.
Konukoğlu Grubu Gaziantep’te tenis kulübünün açılmasında aktif rol aldı. Grup, dört yıl önce faaliyete geçen tenis kulübüne arazi bağışladı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun da sık sık gittiği kulüpte, başta grubun profesyonel yöneticileri olmak üzere bir çok işadamı tenis oynuyor.
Denizlili işadamlarının girişimciliği ise şehre bir tenis, bir de atlı spor kulübü kazandırdı. 1993 yılında Pamukkale Tenis Kulübü, ardından da 1998’de Denizli Atlı Spor Kulübü faaliyete geçti. Biraz da Abalıoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu’nun binicilik merakının bir sonucu olarak şehre kazandırılan tesis, işadamlarının yeni uğrak yeri durumunda...
Diyarbakır’a tenis kulübü
Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli yerleşim yerlerinden biri. Ancak, kentte sosyal yaşamın şekillenmeye başlaması son yıllarda birlikte hız kazandı. Daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri ya da Dicle Üniversitesi Spor Tesisleri’nden yararlanan işadamları, şimdi tenis kulübü kurmak için çalışıyor. Diyarbakır’ın atlı spor kulübüne ihtiyaç duyduğunu belirten Güneydoğulu Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akboz şöyle konuşuyor:
“Güneydoğulu genç işadamları ve Diyarbakır Valiliği’nin işbirliği neticesinde Atlı Spor Kulübü projesi çok yakında faaliyete geçecek. Diyarbakır’ın ekonomik koşullarına bağlı olarak sosyal yaşamı da hareket kazanıyor. Diyarbakırlı işadamları her kültürel organizasyonda gerek katılımcı gerekse sponsor olarak yer alıyor. İşadamlarının devam ettiği özel tesislerin artması bir değişimin sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Kentteki bu değişimin 1990’ların başında filizlendiğini söyleyebiliriz. Sosyal aktiviteler artık bir prestij olmaktan çıkıyor. Bundan 10-15 yıl önce Diyarbakır’da sosyal yaşamdan söz etmek bile çok zordu. O dönemde sosyal aktiviteler genelde kişilerin toplum içindeki prestijlerini belirleyici bir kısır döngüden ibaretti. Diyarbakır’ın sosyal yaşamında otellerin, restoranların, havuzların ve fitness center’ların önemli bir yeri var. İşadamlarımızda da sık sık bu mekanlarda bulunuyor” diyor.
Yöneticilerin önemli tercihi
Anadolu şehirlerinde gelişen sanayi ile birlikte şirketler artık bünyesinde bir çok profesyonel yöneticiyi de barındırıyor. Genellikle büyük şehirlerde çalışan profesyonel yöneticilerin Anadolu’daki şirketlerde çalışma kararı vermesinde şehirdeki hayat şartları önemli bir yer tutuyor. Profesyonel yöneticilerin aklına, Denizli gibi, tatil beldelerine yakın Anadolu illerine giderken bile “Acaba yaşabilir miyim?” sorusu takılıyor.
Denizli’ye yerleşmeye karar veren yöneticilerden benzer sorular geldiğine dikkat çeken Abalıoğlu Holding Genel Koordinatörü Faruk Güler şöyle devam ediyor: “Anadolu’da sanayinin gelişmesi için profesyonel yöneticilerin gelmesi gerekiyor. Profesyonel yöneticilerin değişik tecrübelerini Anadolu’daki şirketlere de yansıtması lazım. Ancak, profesyonel yöneticiler belki de paradan önce yaşam koşullarını düşünüyor. Bu çelişkiyi ben de diğer arkadaşlarımda yaşadık. ‘Denizli’de yaşam mı olur?’ sorusunun cevabı, ancak burada yaşamaya başladıktan sonra verilebiliyor. Burada sosyal yaşam belki İstanbul’daki gibi çok çeşitli değil, ancak renkli.”
Gaziantep’e tenis kulübü
Gaziantep ekonomisinde Sanko Holding’in hiç de yadsınamaz bir yeri var. Gaziantep’de doğup büyüyen grup, yatırımlarının büyük bir bölümünü de yine bu ile gerçekleştiriyor. Ancak, Sanko’nun kente katkısı sadece sanayi ile sınırlı değil. Sanko Holding’in sahibi Konukoğlu Ailesi, Gaziantep’te sosyal tesislerin kurulmasına da öncülük ediyor. Bu amaçla çok sayıda tesis de kurulmuş...
Gaziantep’teki sosyal değişimin 1980’li yılların ortalarında başladığını belirten Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Konukoğlu şöyle konuşuyor: “Gaziantep’te beş yıl önce bir tenis kulübü açıldı. Tesisin kurulu olduğu arazinin bir bölümü de bize aitti. Tenis kulübüne bağışladık. Çok güzel ve nezih bir yer. Ben her ne kadar tenis oynamasam da, oynayanları seyretmek için sık sık giderim.
Şirketlerimizde çalışan müdürlerin bazıları orada tenis oynuyor. İş stresini biraz olsun hafifletmek, rahatlatıyor. Gaziantep’te son 15 yıl içinde İstanbul’dakileri aratmayacak güzellikte tesisler kuruldu. Ayrıca, otellerin sayısı ve kalitesi de arttı.”
Antalya’da golf gözde
Türkiye’nin turizm başkenti Antalya, aynı zamanda spor tesisleri ile de öne çıkıyor. Antalyalı işadamları da bu avantajdan sonuna kadar yararlanıyor. Sosyal tesis sayısının son 10 yılda çok arttığına dikkat çeken Eyilik Şirketler Grubu Turizm ve Medya Koordinatörü Fulya Eyilik şöyle konuşuyor:
“Daha önce yok denecek kadar az sayıda bulunan, kulüp, dernek ve vakıf aktiviteleri Antalya’da son beş altı yılda çok çeşitlilik kazandı. İşadamlarının farklı amaçlarla bir araya gelip yeni projeler üretebilecekleri mekanlar oluşmaya başladı. Antalya’da çok sayıda tenis kulübü, çok profesyonel olmasa da birkaç ufak atlı spor kulübü, dalgıç okulları, trekking ve dağcılık kulüpleri bulunuyor. Benim üyesi olduğum dört tane vakıf ve dernek var. Bunların periyodik toplantı ve organizasyonlarına katılmaya özen gösteriyorum. Bunun dışında tenis, binicilik ve golf kulüplerine gidiyorum. Devamlı olarak dalıyorum, su kayağı yapıyorum, kış aylarında Saklıkent kayak merkezine çıkıyorum. Antalya’daki işadamları da bu sosyal aktivitelerden yararlanıyor.”
Afyon’da caz festivali
Bulunduğu bölgede önemli bir ekonomik güce sahip olan Afyon, son dönemde sosyal yaşamdaki hareketliliği ile de dikkati çekiyor. Geçtiğimiz günlerde kentte bir caz festivali düzenlendi. Afyon’un ünlü sanayici aileleri da festivale destek oldu.
1960’lı yıllardan beri Afyon’daki sosyal hayatı güçlendirmek için atılımlarda bulunduklarını değinen Oruçoğlu Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Koordinatörü Celal Oruç, şöyle konuşuyor:
“Oruçoğlu ailesi olarak Afyon’daki sosyal yaşamı desteklemeye çalışıyoruz. Oruçoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Oruç, 60’lı yıllarda sosyal yaşamı yok denecek kadar az olan Afyon’a ilk sinemayı getirerek, insanları sinema ile tanıştırdı. Kısa bir süre zarfından da Ailenin işlettiği sinema sayısı üçe çıktı. Ayrıca Termal Resort Oruçoğlu Otel’de bowling salonundan, tenis kortlarına kadar bir çok sosyal tesis bulunuyor.”
DENİZLİ’DE NELER OLUYOR?
Denizli’deki Pamukkale Tenis Kulubü ve Denizli Atlı Spor Kulübü işadamlarının girişimciliği ile kuruldu. 1993 yılında faaliyete geçen Pamukkale Tenis Kulübü, uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapan modern bir kompleks. Kulüp bünyesinde yüksek standartlarda kortlar, sağlık merkezi ve restoran yer alıyor. Pamukkale Tenis Kulübü’ne bir çok işadamının düzenli olarak gittiği belirten Abalıoğlu Holding Genel Koordinatörü Faruk Güler şöyle konuşuyor:
“Kulüp, yoğun iş ortamının gün içinde yarattığı stresten biraz olsun uzaklaşmayı sağlıyor. Çok kısıtlı zamanı olan işadamı ve yöneticilerimiz, burada sağlıklı yaşam için spor yaparken, aynı zamanda dostlarıyla sohbet olanağı da buluyorlar. Yine işadamlarının girişimi ile 1998 yılında kurulan Denizli Atlı Spor Kulübü, 300 civarında üyesiyle ata sporunu Denizli de sevdirmeye ve canlandırmaya çalışmanın yanı sıra, Honaz dağında, ormanın içerisinde at safari yapmanın keyfini yaşatıyor.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?