Giyimde ‘En İyi 20’

Cengiz Abazoğlu, Dilek Hanif, Ferruh Karakaşlı,Cemalettin Sarar, Süleyman Orakçıoğlu ve diğerleri... Hepsi Türkiye’de modayı, giyim endüstrisini yönlendiren isimler... Capital, modayı yönlendiren 2...

1.02.2002 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Cengiz Abazoğlu, Dilek Hanif, Ferruh Karakaşlı,Cemalettin Sarar, Süleyman Orakçıoğlu ve diğerleri... Hepsi Türkiye’de modayı, giyim endüstrisini yönlendiren isimler... Capital, modayı yönlendiren 20 önemli isimle bir araştırma gerçekleştirerek, Türkiye’nin “en iyi giyinen işadamı ve yöneticileri”ni belirledi. Modacıların oylarının değerlendirmesinden ortaya 20 iş insanının adı öne çıktı...

 

Klasik kıyafetlerin en başında geliyor “Takım elbise...” Çalışma hayatının bu vazgeçilmez giysisi işadamı ve yöneticiler için de neredeyse “üniforma” niteliğinde. Bu kadar klasik ve net bir giysi de farklılık yaratabilmek ise oldukça güç. İşadamları ancak mendil, yaka kesimi, kemer gibi küçük ayrıntılarla şıklığı yakalamaya çalışıyor. 

 

Giysinin  “Başarının desteklenmesi”nde inkar edilemez bir payı var. İş dünyasının seçkin isimleri de bu gerçeklikten hareketle ünlü markalardan giyiniyor. Ünlü modacıların yorumlarına göre, stillerini oluşturmaya çalışıyor.

Ancak, ne var ki, herkes aynı derecede başarılı tercihlerde bulunamıyor. Bazı işadamları ise renk uyumu ve stil gibi unsurlarla, takım elbise gibi üzerinde çok fazla farklılık yapılamayacak bir giyside bile kendi çizgilerini ortaya koyabiliyor.

 

Türk iş dünyasında, erkek işadamı ve yöneticiler arasında, bu çizgiyi yakalayanların sayısı, modacılara göre çok az... Onlar, genelde özensiz ve sıradan giyimin tercih edildiğinden yakınıyorlar. Hatta, bunlar arasında çok ünlü işadamlarının bulunduğuna da dikkat çekiyorlar.

 

Oysa, onlara göre, iş dünyasının önde gelenleri için “tarz, stil ve kişilik yaratmak” çok önemli. Bir modacı, “En iyi giyinenler, kendi tarzlarını oluşturanlardır. Her zaman, doğru yerde, doğru kıyafetle görünenleri takdir ediyorum” sözleriyle duruma açıklık getiriyor.

 

Capital, Türkiye’nin önde gelen modacılarının danışmanlığında, “Türkiye’nin en iyi giyinen yönetici ve işadamlarını” belirleyen bir araştırma yaptı. Bu araştırma için her modacıdan, kendi gözde isimleri istendi. Önde gelen 20 modacının ortaya koyduğu isimlerle gerçekleştirilen sıralama, ilginç bir tablonun ortaya çıkmasına neden oldu. Listenin ilk sıralarına giren isimlerin ise her modacının favorileri arasında yer alması dikkat çekti. Bunlar da Rahmi Koç, Cem Boyner, Ali Koç ve Faruk Süren... İşte araştırmadan öne çıkanlar ve modacıların yorumları...

 

Yeniliklere a�k olanlar

 

Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’na göre, iyi giyimde yeniliklerin takip edilmesi önemli bir kriter. Aydın Ayaydın, Oğuz Satıcı, Serdar Bilgili, Ali Koç ve Naci Selimoğlu’nun iyi giyindiğini belirten Orakçıoğlu şöyle konuşuyor:

 

“Bu isimlerin seçtiği giysiler, kişilikleri ile uyumlu ve kendi tarzlarını ortaya koyuyor. Özellikle yeniliklere açık olmaları ve trendi, kendi yaşam biçimlerine uyumlu hale getirebilmeleri de önemli. Başarılarını giyim stilleri ile de ortaya koyabiliyorlar. Yenilikleri en iyi şekilde kendi tarzlarına adapte etmeleri açısından her zaman şık bir görünümdeler. Gerek gündelik yaşamda gerekse iş yaşamı ya da özel davetlerde, güne uygun olarak kendilerine özgün tarzlarda karşımıza çıkıyorlar.”

 

Kişisel stil çok önemli

 

Kişisel stil ve sürekliliğin, iyi giyimde önemli bir unsur olduğunu belirten Bilsar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Selman Bilal şöyle devam ediyor:

 

 “Kişilerin sürekli belli bir stilde giyinmeleri için, özel ilgilerinin olması lazım. Bu konuyla kişisel olarak ilgilenmeleri gerekiyor. Genelde işadamları kolayı seçerek belli bir ya da iki markayı tercih ediyorlar. O markaların yönlendirmeleri ile giyimlerini oluşturuyorlar. Tabi ki ortaya iyi olan bir giyim çıkıyor. Ama kişisel bir stil ve bunun sürekliliği oluşmuyor.

 

İdeal olan, kişinin dünyadaki belli trendleri ve bunun markaya yansımasını düzenli izlemesi. Bunun paralelinde kendi seçimi olan bir stili benimsemesi ve bilinçli olarak buna uygun alımlar yapmasıdır. Tesadüfü alımlar ve indirimler, bu stilin ve bilinçli seçimin en büyük dezavantajları.

 

Benim önerim, indirim dönemlerine alımları bırakmamak, hatta bu dönemlerde mağazalara hiç gitmemek. Bu gözle baktığımızda, isim vermek kolay değil. Buna yakın anlayışta Rahmi Koç veya Cem Boyner’i sayabiliriz. Ayrıca, Alternatifbank’tan Saruhan Doğan bahsettiğim anlayışa çok yakın bir şekilde giyimini oluşturuyor.”

 

“Takım elbisenin aşılması lazım”

 

Ahmet Eraslan, Türkiye’nin ünlü modacılarından biri...Ona göre, takım elbise, iş ciddiyetinin vazgeçilmez bir öğesi. Ama artık bunun da aşılması gerekiyor. Serdar Şınlak, Ali Koç, Hüsamettin Özkan, Hakan Dolakay, Mehmet Kuriş’in her zaman şık olduğunu, uzun zamandır gözlediğine dikkat çeken Eraslan şöyle konuşuyor:

 

“Gerek günlük seçimlerinde gerekse iş ve gece yaşamında hep başarılı tercihleri var. Şık, kibar ve sadeler. İşadamları ve yöneticilerin yaşlarıyla bağdaşır seçimlerinde ciddiyeti bozmadıkları taktirde, işyerlerinde örnek kişi olacaklardır. Gençleri ise daha ziyade spor giysilerle görmek arzusundayım. Ancak, iş ciddiyeti çerçevesinde takım elbise giymek kural gibi gözükse de artık bazı şeyleri aşmak durumundayız.”

 

“Herkesin bir stili olmalı”

 

Modacı Dilek Hanif, tercihlerin, kişiliklere göre yapılması görüşünde. Rahmi Koç, Cem Boyner, Faruk Süren, Osman Çarmıklı, Ali Koç, Emir Yargıcı, Alinur Velidedeoğlu ve Serdar Bilgili gibi isimlerin kişiliklerini, kıyafetlerine yansıtabildiklerine dikkat çeken Hanif şöyle devam ediyor:

 

“Bu isimlerin kendi tarzları, stilleri var. Onları her zaman doğru yerde, doğru kıyafetle gördüm. Stillerini oluşturmaları önemli. Bir kişinin kıyafeti kişiliğini yansıtıyor. Tonlama ve renkler, özellikle dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Gündüz-gece olmasına göre; fular, mendil ve kemer gibi aksesuarlar özellikle takım elbiseyi çok farklı ve kişiye özel kılabiliyor.

 

Çalışan kadınlar için de belli bir ciddiyetin olması önemli. Ben bile kendi atölyeme gelirken, çalışma mantığı gereği kıyafetime dikkat ediyorum. Ali Nur Velidedeoğlu, Serdar Bilgili, Osman Çarmıklı ve Raif Dinçkök, bunlar daha genç isimler olarak spor tarzda iddialılar. Rahmi Koç ile Cem Boyner’in giyim tarzı birbirine daha yakın.”

 

Renk, kumaş ve dikiş!

 

Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi giyinen isminin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söylüyor. Sarar, “ Atatürk, Türkiye’de giyinmenin bilinmediği bir dönemde, giyinmenin inceliklerini yakalamış, giyimiyle başarısını desteklemiş biri” diyor. Birçok işadamı ve yöneticinin iyi giyinmenin inceliklerinin farkında olduğunu belirten Sarar şöyle devam ediyor:

 

“En iyi giyinenler arasında Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Faruk Süren, Coşkun Ulusoy ve Cem Uzan’ı sayabilirim. İyi giyimin birkaç altın kuralı var; Renk, kumaş ve dikiş. Bir de en önemlisi kişiliğinizi yansıtması. Giysinizin modern ya da klasik olması, tamamen kişiliğinizle ilgili. Görüntüleri, başarılarını desteklemeli. Bu iş dünyasında önemli bir kuraldır.

 

İyi giysinin kendine özgü bir çizgisi vardır. Ofis giyiminin tahtında takım elbise oturur. Renk ve model açısından değişiklikler gösterse de, hiç bir modacı takım elbiseyi tahtından indirememiştir. Ancak, rahatlık konseptinin daha ön plana çıktığı günümüzde rahat aynı zamanda şık ve modern giysiler dikkati çekiyor. Klasik giyimden hoşlananlar takım elbiselerini farklı renk gömlek ve kravatlarla süslüyor.”

 

“Erkek, erkek gibi giyinmeli”

 

Modacı Cengiz Abazoğlu, Faruk Süren, Sahap Kocatopçu ve Kerim Kerimol’u, en iyi giyinen isimler olarak gösteriyor. Bu tercihini de basit bir yorumla açıklıyor: “Onların tarzları benim zevkime uyuyor.” Abazoğlu değerlendirmesine şöyle devam ediyor:

 

“ Faruk Süren, kostüm ve blazer-pantolon şıklığında rakipsiz. Kravatlarında ve cep mendilinde yakaladığı zevkli secimler ile gerçek İngiliz erkek giyimini sergiliyor. Şahap Kocatopçu, eski İstanbul beyefendilerinden. İş yaşamında olduğu gibi, spor giyiminde de zevki, tarzı ve en önemlisi davranışları ile son derece etkileyici.

 

Kerim Kerimol ise tekstil ve giyim sektörünün olduğu gibi, kendine has giyimi ile Türkiye’nin bu konulardaki duayeni. Klasik bir tarzı var. Bence erkek için en doğru olan tarzlar ile yaratıcılığı en doğru dengeleyen isim.

 

Bence erkek erkek gibi giyinmeli. Erkeğin klasik giyinmesinden hoşlanıyorum. Benim için erkekte Prada , Vercace yok; Ralph Lauren ve Ermenegildo Zegna var.”

 

“Sektöre göre tercih yapılmalı”

 

Faruk Saraç, erkek giyiminin önde gelen markalarından... Bu ünlü markanın yaratıcısı Faruk Saraç’a göre, Türkiye’nin en iyi giyinen isimleri Faruk Süren, Yılmaz Ulusoy, Sedat Aloğlu, Hikmet Çetin ve Mehmet Ağar... Saraç, bu konudaki yorumuna şöyle devam ediyor:

 

“ Faruk Süren, genellikle çift düğme kurvaze takımlar tercih ediyor ve bu modeli çok iyi taşıyor. Kravat seçimlerinde ise canlı renkler hakim. Yılmaz Ulusoy, mono iki düğme takım ve ceketleri çok iyi taşıyor ve tenine uygun renkleri kullanıyor.  Mutlaka kravatlarını mendille tamamlıyorlar. Nefti ve gri tonların Yılmaz Bey’e yakıştığı kesin.

 

Sedat Aloğlu, abiyeyi ve hafta sonu kıyafetlerini çok iyi kullanan modern tarzda bir giyim sergiliyor.

 

İşadamlarının ve yöneticilerin kıyafet seçimi yaparken göz önünde bulundurmaları gereken bir takım noktalar var. Öncelikle  anatomileri... Kurvaze ve mono seçimlerinde bu hususa dikkat etmeleri ve yönlendirilmeleri gerekli. Daha sonra sıra renk seçimine geliyor. Bu hususta da tenlerine uygun rengi seçmeleri gerekiyor.

 

Bana göre çalıştıkları sektör de, işadamlarının kıyafet seçimi yaparken göz önünde bulundurmaları gereken bir başka etken. Kalıplaşmış giyim sektöründe katı zihniyetler varolduğu sürece, bu şekilde devam edilecek. İnkar edilemez bir gerçektir ki, giyim, insanların kişiliğini dışa yansıtır. Dolayısıyla, işadamlarının davet ve toplantılara katılırken kendilerini rahat hissedecekleri ve kişiliklerini ön plana çıkaracak kıyafetler tercih etmeleri gerekiyor. Avrupa’daki işadamları bunları yapıyorlar.”

 

Rahmi Koç’a dikkat

 

Ünlü modacı Ferruh Karakaşlı’nın şık giyinenler listesinin başında olan Rahmi Koç var. Koç’un giyimde sofistikasyonun en üst aşamasında olduğunu belirten Karakaşlı şöyle konuşuyor:

 

“Bol desen ve rengi bir arada kullanarak şık olabiliyor. Ortama uygun seçim yapıyor. Rahmi Bey pahalı örtünmekle şık giyinmek arasındaki farkı bilen ender insanlardan biri. Kalıcı temel stilini yeniliklere uyum sağlayarak sürekli güncelleştiriyor. Ayrıca, kıyafetleri konfeksiyon değil, kişiye özel.

 

Cem Boyner’e de oldukça şık buluyorum. Boyner seçimlerinde maceraperest olmamakla beraber sıkıcı değil. Karizmasını görüntüsü ile iyi birleştiriyor. Çok azla çok şık olabiliyor. Reha Süren, Atatürk gibi az desen, düz renkler müthiş titiz bir kullanım var. Renk seçimleri iyi. Sezai Taşkent, klasik el işçiliği ve görünümle güncelliği en mükemmel kullanan ender kişilerden biri. Detay kültürü çok geniş, günümüz modern ve şık erkeğin en iyi örneklerinden. Stil zamanlaması ve algılaması takdire değer.”

 

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz