Yeni Nesil İş Başında

Son yıllarda büyük gruplarda “abilerin”, “ablaların” ardından, yıllar ilerledikçe yetişen, farklı bir genç veliahtlar kuşağı yönetime geliyor. Oldukça genç olmalarına rağmen ailenin genç üyeleri, o...

1.06.2002 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Son yıllarda büyük gruplarda “abilerin”, “ablaların” ardından, yıllar ilerledikçe yetişen, farklı bir genç veliahtlar kuşağı yönetime geliyor. Oldukça genç olmalarına rağmen ailenin genç üyeleri, onlarca şirketin yönetiminde söz sahibi olmaya başlıyor. Zorlu’dan Süzer’e, Doğan’dan Anadolu Grubu’na kadar büyük gruplarda gençler önemli sorumluluklar üstleniyor. Hepsi iyi eğitimli olan genç veliahtlar, genellikle okul yıllarında grup bünyesindeki şirketlerde staj yaparak işe başlıyor. Okul bitince önemli sorumlulukları devralıyor.

 

Son yıllarda, büyük gruplarda genç veliahtlar sırayla işlerin içine giriyor. Önceleri “abiler”, “ablalar” ı şirket yönetimlerinde görmeye başlamıştık. Ancak, yıllar ilerledikçe yetişen, eğitimlerini tamamlayan ve çoğunu henüz tanımadığımız “genç veliaht”lar da devreye giriyor. Bu gençler, oldukça genç olmalarına rağmen, onlarca şirketin yönetiminde söz sahibi olmaya başlıyor. Zorlu’dan Süzer’e, Doğan’dan Anadolu Grubu’na kadar büyük gruplarda bu isimler önemli sorumluluklar üstleniyor.

 

Zor şartlarda büyük çabalar harcanarak kurulan, büyütülen şirketlerde bir sonraki nesil de bayrağın taşınabilmesi oldukça önem taşıyor. Bu nedenle veliahtlar küçük yaştan itibaren ilerde alacakları sorumluluklara paralel olarak yetiştirilmeye çalışılıyor. Hepsi iyi eğitimli olan bu genç isimler, genellikle grup bünyesindeki şirketlerde stajla işe başlıyor. Üniversite dönemi sona erince de, şirket bünyesinde sorumluluklar üstlenmeye başlıyor.

 

Süzer’deki ikiz veliahtlar

 

Süzer Ailesi’nin iki genç üyesi Ali Baran Süzer ve Hasan Serhan Süzer, okul yıllarında Holding’de alacakları pozisyon doğrultusunda, şirketlerde çalışmaya başlamış. Emlak ve İnşaat Grubu Başkanı Ali Baran Süzer, Mesa Bahçeşehir Projesi’nde staj yaparken, Turizm Grubu Başkanı Hasan Serhan Süzer daha çok ailenin turizm işlerine odaklanmış.

 

Süzer Holding’in 25 yaşındaki genç veliahtları Ali Baran ve Hasan Serhan Süzer, şu anda grup içinde önemli pozisyonlarda görev alıyor. Süzer Turizm Grubu’nun başında olan Hasan Serhan Süzer, aynı zamanda The Ritz-Carlton İstanbul’da mal sahibi temsilcisi.

 

İstek Vakfı Tarabya Kemal Atatürk Lisesi’nden 1995 yılında mezun olan Serhan Süzer, daha sonra Kanada’da McGill Universitesi’nde işletme okumuş. Yaz tatili dönemlerinde de Harvard Summer School, Alba Enstitüsü ve Alliance Française’da eğitim almış.

 

Serhan Süzer ise 1993 yılında Londra’da KFC Oxford Street’te mutfak, sandviç hazırlama ve kasada staj yaparak çalışmaya başlamış. Liseyi bitirdiği yıl ise Kentbank’ın en yoğun şubesi olan Esentepe’de krediler ve fon yönetiminde yoğunlaştırılmış staj yapmış. Bunu, 1997 yılında Paris’te Banque du Bosphore’deki staj izlemiş. Ardından da 1999 yılında Kentbank’ta çalışmaya başlamış. 

 

Yaklaşık 1 yıldır grupta üst düzey yöneticilik yapan Serhan Süzer şöyle konuşuyor: “The Ritz-Carlton İstanbul’da mal sahibi temsilcisi olarak bütçe takibi ve günlük gelir raporu ile satış ve pazarlama raporunun değerlendirilmesi, finansal, teknik ve hukuki raporlama, The Ritz-Carlton Hotel Company’nin üst yönetimiyle rutin ilişkileri sürdürüyorum. Ayrıca, satış ve pazarlama ile halkla ilişkilere aktif destek veriyorum.”

 

<b>İnşaat ve pazarlamadaki Süzer

 

Ali Baran Süzer ise inşaat sektörü ve pazarlamada aktif rol alıyor. Süzer Holding Emlak ve İnşaat Grubu Başkanı Baran Süzer, özellikle arazi geliştirmede dünyanın ileri gelen şirketleri arasına girmeyi planladıklarını söylüyor.

 

Tarabya Kemal Atatürk Lisesi’nde okurken yaz aylarında da İngiltere’de Pilgrims’de İngilizce eğitimi alan Ali Baran Süzer, bir yıl  Massachusetts Dean College’de işletme okumuş. Daha sonra Londra Richmond Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olmuş.

 

İlk olarak 1993 yazında  Londra Kentucky Fried Chicken’da staj yaparak işe başlayan Süzer,  daha sonra da Mesa Bahçeşehir’in kaba ve ince inşaatlarında staj yapmış. Ardından da Kentbank hazine departmanı, Kentyatırım ve Menkul Değerler’in bütün departmanlarında çalışmış.

 

Doğan ve Zorlu’ya “taze kan”

 

Doğan ve Zorlu gruplarında ise “genç kızlar”, güçlü bir şekilde yönetimde varlıklarını hissettirmeye başladılar. Doğan Holding’te bugüne kadar değişik görevler üstlenen Begüm Doğan, MBA eğitimi almak için bu yıl tekrar yurt dışına gidiyor. Ancak, Doğan Holding’te özellikle stratejik planlama alanında çalışmak istiyor. Begüm Doğan, London School Of Economics and Political Science mezunu.

 

Liseyi Türkiye’de bitirdikten sonra Amerika’ya giden Zorlu Holding’in genç veliahtı Şule Zorlu ise iki ayrı okulda eğitimini tamamlamış. Zorlu ilk yıl Los Angeles’da Pepperdine University’de, son iki yıl da New Jersey’de Silberman College / FDU’da işletme eğitimi almış.

 

Şule Zorlu, iş yaşamına ilk adımı da yine ABD’de attı. Yaklaşık 6 ay süreyle Zorlu Holding’in Amerika’daki şirketi Zorlu USA Textile’de çalışkı. 1999’da Türkiye’ye dönerek  DenizBank’ta MT olarak işi başladı ve 2 yıl bankanın çeşitli departmanlarında görev üstlendi.

 

2002 yılının başında satın alınan Anadolu Kredi Kartları A.Ş’ye geçti ve yönetim kurulu murahhas üyeliğini üstlendi.  

 

1976 doğumlu olan Şule Zorlu çocukluğundan beri fabrikalara gittiğini belirterek şöyle konuşuyor:  “Geriye baktığımda, 26 yılın son 3 yılında iş yaşamının birebir içinde olduğumu görüyorum. Aslında çocukluk yıllarımda da babam Ahmet Zorlu ile birlikte fabrikalara gitmek, tesisleri dolaşmak beni çok mutlu ederdi. Kendimi tanımlamaya ve kendi geleceğimi düşünmeye başladığım andan itibaren öncelikli hedefim, ‘babamı örnek ve model alan bir iş kadını olmak’ olmuştu.” 

 

Ulusoylar ve Tezmanlar

 

Ulusoy Grubu’nun en genç veliahtı ise 1976 doğumlu olan Alican Ulusoy. İstanbul Alman Lisesi mezunu olan Ulusoy,Londra’da America Continental University’de işletme ve yönetim bilimleri okudu. 1998 yılından beri Ulusoy Holding’te görev alıyor.

 

Lise yıllarından üniversiteyi bitirene kadar grup şirketlerinde birçok pozisyonda çalışan Alican Ulusoy, 1998’de Otobüs Grubu’nda aktif olarak çalışmaya başladı. Burada değişik görevler aldıktan sonra da 2000 yılında Otobüs Grubu’nun sorumluluğunu üstlendi. 2001’de ise Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Üyeliğine getirildi ve böylece aile içindeki sorumlulukları da artmaya başladı.   

 

Tezman Grubu’nun iki genç veliahtı Ralf ve Selim Tezman da eğitimlerini tamamlayarak holdingde çalışmaya başladılar. 1976 doğumlu Selim Tezman, “İş Geliştirme Müdür Yardımcısı” olarak görev alıyor. Selim Tezman, Babson College’de Business Administration Entrepreneurship ve Finance üzerine ihtisas yapmış. 1979 doğumlu kardeşi Ralf Tezman ise Emerson College’DE İletişim Fakültesi Pazarlama ve Reklamcılık okuduktan sonra holding bünyesinde “Pazarlama Müdür Yardımcısı” olarak çalışmaya başladı..

 

<b>Ve diğer veliahtlar

 

Türk iş dünyasında genç veliaht sayısı giderek artıyor. Bu saydıklarımızın yanı sıra, örneğin Çukurova Holding’in medya grubunda önemli işlere imza atan Zeynep Karamehmet, genç yaşına rağmen Show TV’nin genel müdürlüğünü yürütüyor.

 

Son yılların hazır giyimdeki “yıldız” markası Sarar Giyim’de ise iki kardeş; Emre ve Gözde Sarar, grupta önemli konumlarda görev yapmaya başladılar. 1977 doğumlu olan Emre Sarar, Almanya’daki şirketin başında, kız kardeşi Gözde Sarar ise Eskişehir’deki gömlek fabrikasını yönetiyor.

 

İzmirli Mazhar Zorlu Holding’in tekstil işleri ise ailenin genç üyesi Sibel Zorlu’ya emanet edilecek. Şu anda holdingte yönetim asistanlığı yaparak ilerde üstleneceği büyük sorumluluğa alışmaya çalışan Sibel Zorlu, 1974 Doğumlu. İzmir Amerikan Lisesi’ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi’nde çevre mühendisliği okumuş. Üniversite eğitiminin ardından çalışma hayatının içine giren Sibel Zorlu, Mazhar Zorlu Holding’in çeşitli şirketlerinde en alt kademelerde görev almış.

 

Holdingin tekstil şirketlerindeki yeniden yapılandırmada aktif rol üstlenen Zorlu, bu grubun başkanlığının yanı sıra Ege Plast, Ege Pamtur, Ege Truzim İşletmeleri, Ege Atılım Holding ve Ege Bul şirketlerinin de yönetim kurulu üyeliğini yapıyor.

 

BEGÜM DOĞAN STRATJİK PLANLAMADA İDDİALI

 

Doğan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Begüm Doğan yurt dışında eğitimine devam ederken bir yandan da özellikle yaz dönemlerinde Doğan Holding şirketlerinde değişik görevlerde bulunmuş.

 

İlk olarak Kanal D’de çalışmaya başladığını belirten Begüm Doğan şöyle devam ediyor: “1999 yılı yazında Kanal D yeni programların geliştirilmesi ve strateji planlaması ile ilgili çalıştım. Ayrıca, kadın programlarının geliştirilmesi için çalışmalarım oldu. Amerika’da Arthur Andersan, İngiltere’de de Monitor Company’da görev aldım.

 

Geçtiğimiz yıl mayıs ayından itibaren de tekrar Doğan Holding’te çalışmaya başladım. İş geliştirme ve strateji departmanlarından sonra holdingte “Kurumsal İletişim Direktörü” olarak görev üstlendim. Bu yıl ağustos ayında tekrar yurt dışına gidiyorum. Stanford ya da Colombia Üniversitesi’nde MBA yapacağım. İlerde Doğan Holding’te stratejik planlama ile ilgili çalışabilirim.”

 

<b>“RAHAT VE KEYİFLİ BİR HAYAT HEDEFLEMEDİM”

 

Şule Zorlu/Zorlu Holding

 

Zorlu Holding’te bayrağı taşımaya çalışmanın ağır sorumlulukları olduğunu belirten Anadolu Kredi Kartları Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Şule Zorlu şöyle konuşuyor:

 

“Ben kendimi Zorlu Ailesi’nin genç kuşak üyesi olarak böyle bir tablonun içinde bir yandan çok şanslı görüyorum. Ama diğer yandan, bu durumun ‘zorlu’ bir tarafı da olduğunu düşünüyorum. Çünkü, bu bayrağı çok daha yukarılara ulaştırma görevini üstlenmem gerekecek. Hiçbir zaman rahat ve keyifli bir yaşamı hedeflemedim.

 

Yaşıma göre belki erken sayılabilecek bir çalışma ortamı ve temposuna girmek beni heyecanlandırdı. Sürekli öğrenmek ve kendimi geliştirmek beni motive ediyor. Babamdan bu konuda her zaman büyük bir destek gördüm. Ancak, bu destek sadece yolu açmaktır. Yolda ilerlemenin ve doğru yönü bulmanın sorumluluğunu bana bırakmıştır.

 

Babam, güçlü bir gelişmenin bu yöntemle gerçekleşeceğine inanır; ben de buna inanıyorum. Zorlu Grubu ve ailesi olarak gelecek kuşakların bu yaklaşımlarla yetiştirilmesi konusunda çok büyük bir duyarlılık ve özen gösteriyoruz. Benim sürekli öğrenme ve gelişme konusundaki isteğim ile grubumuzun bu yaklaşımı buluştuğu için, kendimi çok şanslı görüyorum. Bu nedenle grubumuzun ve ailemizin misyonunu taşıma açısından, geleceğe büyük bir güvenle bakabiliyorum.”

 

EN ALT POZİSYONLARDAN BAŞLADI

 

Alican Ulusoy/Ulusoy Holding

 

Grup içinde en alt pozisyonlarda çalışmaya başladığına değinen Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ulusoy bu konuda şunları söylüyor:

 

“En alt pozisyonlarda deneyim kazandım. 1998 yılında otobüs grubunda aktif olarak çalışmaya başladım. Değişik bölüm ve pozisyonlardan sonra 2000 yılında Otobüs Grubu sorumluluğunu üstlendim. Daha sonra  da  2001’de Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Üyeliği’ne getirildim. Halen iki görevi de yürütüyorum. Ayrıca, Türk-Amerikan İşadamları Derneği ve TÜGİAD üyesiyim.

 

Özel olarak  uluslararası finansman, bilgi sistemleri, teknoloji, otomobil sporları ve sinema ile yakından ilgileniyorum. Bir Fenerbahçeli olarak da 1907 Fenerbahçeliler Derneği üyesiyim. Türkiye’nin gelişme alanları olarak teknoloji de özellikle yazılım, biyoteknoloji ve endüstriyel tarımın öne çıkması gerektiğine inanıyorum. Ulusoy olarak da bugüne kadar yaptığımız yatırımlara devam edeceğiz. Grup hava, kara ve deniz ulaşımında yatırımlarını sürdürerek daha da güçlenecek.”


 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz