Artı Yaşam Kariyer

Farklı İK Sitelerinden Hizmet Almalı Mıyım?1. Bir şirketin insan kaynakları yöneticisiyim. Benim işim insan seçmek ve yerleştirmek. Ancak iş ortağı seçmekte zorlanıyorum. İlan verdiğimiz bir kariye...

1.03.2009 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Farklı İK Sitelerinden Hizmet Almalı Mıyım?
1. Bir şirketin insan kaynakları yöneticisiyim. Benim işim insan seçmek ve yerleştirmek. Ancak iş ortağı seçmekte zorlanıyorum. İlan verdiğimiz bir kariyer sitesi var. İşe yerleştirme konusunda bize başka bazı hizmetler de sunuyor. Ancak son dönemde kapımı çok niş, yeni İK siteleri çalmaya başladı. Hatta ücretsiz deneme bile öneriyorlar… Denemeli ve hizmet aldığım şirketleri çeşitlendirmeli miyim?

Kuşkusuz, iş yaptığınız firmaları çeşitlendirmenizin hem maliyetleri hem yararları olur. Elde edeceğiniz yararlar arasında, farklı ürün ve hizmetlerle karşılaşmanın yanı sıra, rekabet konusu olan hizmetlerin fiyatları hakkında bilgi edinmek de var. Ama maliyetleri de ciddiye almalısınız. Çok sayıda iş ortağını tanımak ve onlarla ilişki kurmak için zaman harcamanız gerekir ve zaman, en kıt kaynaklardan biridir. Ayrıca, tek bir iş ortağıyla yakın ilişkiler kurma şansını yitirirsiniz. Otomotiv sektöründeki Toyota örneği, değişmeyen bir tedarikçiler grubuyla uzun bir dönem boyunca yakın ilişkiler geliştirdiğinizde, birbiriniz hakkında daha fazla şey öğrenebileceğinizi ve hem ortaklığınızı hem de onun ürettiklerini daha da zenginleştirecek şirkete özel bilgileri ve entelektüel sermayeyi geliştirebileceğinizi gösteriyor.

İnsanları işe almak söz konusu olduğunda, en önemli görev, başvurucuların ilgisini çekmek değil (bugünün ekonomik koşulları altında bunu yapmak görece kolay), en iyi insanları seçebilmek ve süreci verimli bir şekilde işletebilmek. Herkesin erişebildiği iş ilanlarının bir hayranı değilim, çünkü bunlar, elenmeleri için hayli çaba harcanan yığınla başvurucu üretmek dışında pek fazla işe yaramıyor. Bir tür insan kaynakları yönetim paketi kullanmanız çok daha yararlı olabilir. Bunlar, başvuran insanları hızla elemenizi ve doldurmaya çalıştığınız pozisyon için en iyi adaylara hızla odaklanmanızı sağlar. En iyi paketler, ilgili kişileri hızla işe almanızı, ücretlerini belirlemenizi ve gerekli eğitimleri vermenizi sağlarken, hem onların kariyerlerinin hem de işe alma sürecinizin kayıtlarını tutar. Böylece hem siz hem de şirketiniz deneyimlerinizden ders çıkarabilirsiniz; bu da, işe alma sürecinin sürekli bir şekilde geliştirilmesi açısından kritik önem taşır.

Büyük Bir Holding Bünyesinde Nasıl Yeni Bir Kariyer Aramalı?

2. Büyük bir holdinge bağlı 500 kişilik bir şirkette çalışıyorum. Bağlı olduğum genel müdür yardımcısıyla iyi ilişkilerimiz var ve şirketteki 8 genel müdür yardımcısının en güçlülerinden. Ancak son dönemde bana ücret, kariyer olanakları gibi konularda yeterli açılımı sağlayamıyor. Şirket kurallarının onu bağladığını düşünüyorum. Beş yıldır 20 kişilik çok kârlı bir bölümün müdürüyüm. Açıkçası 15 yıllık bir iş deneyimim var ve hep basamakları tırmanarak bu noktaya geldim. 35’ini aşmış bir profesyonel olarak yeni bir açılım yapmak istiyorum. Bu arada grup içinde yeteneklerimle oldukça rekabetçi bir konumda olduğumu ve kendime çok güvendiğimi de söyleyeyim. Üst yöneticimi kırmadan ona bu fikrimi açmak ve holding içinde yeni kariyer arayışlarına başlamak istiyorum. Ancak 15 bin çalışanlı bir holdingde bu iş için tanımlanmış bir kariyer yönetimi sistemi yok. Eski usullerle gidip holdingin başkan yardımcılarıyla konuşmam gerekiyor. Bana ne tavsiye edersiniz?

Büyük organizasyonlardaki kariyer hareketliliği, özellikle başarılı ve yetenekli insanlar açısından bir sorundur. Zorluklardan biri, eğer organizasyonda boşalan pozisyonların iç duyurusu yapılmıyorsa, ne tür farklı fırsatların bulunduğunu öğrenmektir. Ama iyi iş çıkardığınızda karşılaşacağınız bir başka sorun, üst yöneticinizin ve diğer iş arkadaşlarınızın da iyi bir görüntü vermelerini sağlamanızdan kaynaklanır; sizin gibi değerli bir kaynağı şirketin bir başka birimine kaptırmak istemezler.

Şu andaki kariyer arzularınızdan bağımsız olarak, organizasyonunuzdaki daha geniş bir insan çevresi tarafından bilinmek işinize yarayacaktır. Bir başka deyişle, bir ilişkiler ağı kurmaya ihtiyacınız var.

Bunu yapmanın bir parçası da, organizasyonunuzun üst düzey liderleriyle doğal bir şekilde temas kurmanızı sağlayacak olan bazı etkinliklerde bulunmanızdır. Sizin biriminizin ne yaptığını ya da holding şirketinizde başka ne türden etkinliklerin gerçekleştirildiğini bilmiyorum. Ama sizin biriminizin başka birimler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını yararlı kılacak bazı iş ya da beceri benzerlikleri kesinlikle vardır. Örneğin, dışarıdan konuşmacıların, yani başka birimlerin üst düzey liderlerinin katılacağı bir dizi etkinlik düzenleyerek, yaptıkları işleri ve yönetim ve liderlik felsefelerini sizin biriminize anlatmalarını neden sağlamayasınız? Çoğu şirket, farklı birimler arasındaki koordinasyonu güçlendirmek ve çalışanlarının yeteneklerini artırmak ister. Ayrıca, insanlar, kendileri ve deneyimleri hakkında konuşmaktan hoşlanır. Böylece, eğitsel ama masrafsız bir etkinliğin düzenleyicisi olarak diğer üst düzey liderlere ulaşma fırsatını bulursunuz. Bu arada, hem iş arkadaşlarınız hem de konuşmacı olmasını sağladığınız kişiler size minnettar olur. Diğer üst düzey liderlerle temas kurmanın başka yollarını da bulabilirsiniz. Örneğin, İK bölümüne giderek, şirket hakkında kariyer tavsiyeleri alıp alamayacağınızı sorabilirsiniz. Bu da, başkalarına ulaşmanın ve onları kendiniz ve yetenekleriniz hakkında bilgilendirmenin bir yoludur.

Dışarıdan Genel Müdür Atamanın Sakıncalarını Anlatan Araştırmayı Sunun

3. Uluslararası bir gıda şirketinde 13 yıldır çalışıyorum. Bugüne kadar yaptığım başarılı uygulamalar nedeniyle şirkette en önemli ikinci pozisyona yükseldim. Birkaç ay önce şirketimizde genel müdürlük koltuğu boşaldı. Sanıyorum dışardan bir genel müdür atanacak. Bu konuda bize net bir açıklama yapılmamasına rağmen aldığımız duyumlar var. Bu durum kurum içi terfi kültürüne sahip bir şirkette tüm çalışanların motivasyonunu düşürüyor. Yıllarca bu pozisyon için yaptığım özverileri düşündükçe büyük bir haksızlığa uğradığım inancını taşıyorum. Bu konuyu nasıl dile getirebilirim?

Eğer dışarıdan birini görevlendirmek konusunda bir karar alındıysa ve süreç başladıysa, muhtemelen, yapabileceğiniz çok fazla şey bulunmuyordur. Kararlar bir kez alındıktan sonra, bunları alanlar psikolojik olarak seçimlerine bağlanır ve bunları gözden geçirmekten hoşlanmaz.

Pek çok şirket üst düzey yöneticiler için dış kaynaklara başvurur, çünkü dışarıdaki yöneticiler daha cazip görünür. Onların sayısı daha azdır, bu yüzden kazanılmaları için daha fazla çabanın harcanması gerekir ve bu çaba da onları daha çekici kılar. Zayıflıklarını kimse bilmez, çünkü belirli bir uzaklıktayken herkes tarafından çok iyi bilinirler ve sahip oldukları tek şey de bu saygınlıklarıdır. Buna karşın, herkes, içerideki yönetici adaylarının güçlü ve zayıf yanlarını çok iyi bilir. Tanışıklık, her zaman küçümsemeye yol açmasa bile, kayıtsızlığı teşvik eder ve bilinen insanların olduklarından daha az değerli görülmesini kolaylaştırır. Dolayısıyla, sorunu kişiselleştirmeyin. Son olarak, dışarıdan yönetici bulma işiyle uğraşan ve dışarıdan yönetici bulmanın akıllıca görünmesinden ve istenmesinden çıkar sağlayan bir yönetici arama sektörü var.

Dışarıdan yönetici getirmenin nadiren işe yaradığını ve riskli olduğunu gösteren pek çok araştırma çalışması bulunuyor. Bu çalışmalardan Booz Allen firması tarafından yapılan bazıları, aynı firmanın “Strategy + Business” adlı dergisinde yayımlanıyor. Bu derginin yıllık sayısında, yöneticilik devri üzerinde duruluyordu. Araştırmaların bazıları, Searching for a Corporate Savior (Şirket Kurtarıcısı Arayışı) adlı kitapta yayımlandı. Üst düzey yöneticilerinizin ikna edilmeye açık olup olmadığını bilmiyorum ama kurumunuzun iyi bir yurttaşı olarak, üst düzey yöneticiliklere dışarıdan kişilerin atanmasının iyi bir fikir olmayabileceği konusunda uyarıda bulunabilirsiniz.

Şirket İçindeki Fikir Hırsızlarına Karşı Önlem Alma Yolları

4. Çalıştığım şirket takım çalışmasına büyük önem veriyor. Bir takım arkadaşım sadece benim değil hepimizin fikirlerini adeta çalıyor ve yöneticimizle kendi görüşleriymiş gibi paylaşıyor. Benden kaptığı bir fikrimi patrona kabul ettirdi ve şimdi onu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu konuda nasıl bir davranış sergilemeliyim?

Başkalarının sizin fikirlerinizi ve çalışmanızı takdir etmesini sağlamanızın gerçekten de tek bir yolu var: kendinizi savunmak ve öne çıkarmak konusundaki çekingenliğinizi azaltmanız. Eğer fikirlerinizi öncelikle üst yöneticinizle paylaşırsanız, iş arkadaşınız bunları ona aktardığı için takdir göremez. Basitçe ifade etmek gerekirse, deneyimlerinizden ders çıkarmalısınız. Ekip çalışması ve işbirliği hakkında söylenenler ne olursa olsun, üst pozisyonların sayısının bunlara aday olanların sayısından daha az olduğu hiyerarşik organizasyonlarda, iş arkadaşlarınız aynı zamanda rakiplerinizdir. Dolayısıyla, onlara dostça yaklaşmanın ve yardımcı olmanın yanı sıra, rekabet etmekte olduğunuzu da unutmamalısınız.

Üst yöneticinizle yeterince uzun süreler boyunca birlikte olabildiğinizden ve arkadaşlarınızın sizin fikirlerinizi üst yöneticilerinize rakiplerinizden önce anlattığından emin olun. Bir şeyi ilk söyleyenlerin avantaj kazanacağı hakkında kesin kanıtlar bulunmasa bile, aynı şirket içindeki rekabette erken davrananlar genellikle rekabet avantajı sağlar.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz