Deneyimli öğrenciler

Artık iyi bir okuldan mezun olmak yetmiyor.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Deneyimli öğrenciler
Günümüzde şirketler, yeni mezunlarda bile iş deneyimi arıyor. Bu nedenle birçok öğrenci, iş ve okul hayatını birlikte yürütüyor. Bu sayede pratik yapma fırsatı bulan öğrenciler, kariyerini doğru planlama şansını da yakalıyor. Şirketler ise stajyer olarak çalıştırdıkları öğrencilerin enerjisinden, farklı ve yaratıcı fikirlerinden yararlanma fırsatı buluyor. Haberimizde 11 öğrencinin, 11 farklı şirkette yaşadığı tecrübeyi ve şirketlerin onlardan neler beklediğini okuyacaksınız.

"Coca-Cola'nın bir parçasıyım"
Nihan Çetin, İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü yüksek lisans 2'nci sınıf öğrencisi. Haftanın 3 günü, 8 saat Coca-Cola Türkiye'de meyve suyu bölümünde stajyer olarak çalışıyor. Pazarlamada kariyer yapmak isteyen Çetin, bunun için Coca-Cola'yı seçti. Coca-Cola'nın kendisini cezbeden yönlerini şöyle aktarıyor: "Coca-Cola, çalışanlarına değer veriyor. Kendimi, sorumluluk ve inisiyatif alabildiğim, her gün iş hayatı ve pazarlama üzerine yeni bilgiler edindiğim ve kişisel gelişimimi önemseyen bir şirketin bir parçası olarak hissediyorum." Öğrenciyken çalışmak Çetiniçin önemli bir kazanım demek. Çetin, deneyim kazanarak kariyer hedefi olarak belirlediği iş alanının kendisine uygunluğunu sorgulaya-bildiğini söylüyor. İşi öğrenirken iş hayatını yakından tanıyor. Coca-Cola'da çalışmanın, kariyer planında çok önemli bir referans oluşturduğunun da altını çiziyor. Coca-Cola Türkiye, Coca-Cola Avrasya ve Afrika Grup Ofisi İK Direktörü Rengin Onay, mentorluk-koçluk sistemini iyi değerlendirmelerini, iş verilmesini beklemek yerine araştırmacı olmalarını, sorumluluk almalarını ve kendi alanları dışında kalan konuları da farklı yöntemlerle öğrenmeye çalışmalarını bekliyor. "Coca-Cola Türkiye'de, her ne pozisyonda olursa olsun işe başlamış bir arkadaşımızın üst düzey pozisyonlara kadar ilerleyebilme imkanı olduğunu söyleyebilirim" diyor..

GARANTİ'NİN İMAJINDAN ETKİLENDİM

Çağrı Altan, Altay Cumhuriyet Üniversitesi İktisat bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi. Garanti Bankası Çağrı Merkezi'nde çalışıyor. Okurken çalışmanın mezun olduktan sonra ilk artı değeri olacağını düşünüyor. "Hem kendi ayaklarının üzerinde duran bir öğrenci hem iş hayatına erken atılıp özel sektörde tecrübe edinmiş olmak için okurken çalışmaya karar verdim" diyor. Neden Garanti'yi tercih ettiğini ise "Garanti Bankası'nın marka imajı, Türkiye ve Avrupa'daki başarısı, sağladığı imkan ve kariyer fırsatları, burada çalışmam için fazlasıyla yeterliydi" sözleriyle açıklıyor. Çağrı Altan, çalışmanın getirilerini ise şöyle anlatıyor: "Her şeyden önce okurken çalışmak insana göz ardı edilemeyecek bir özgüven kazandırıyor. Çalıştığınız kurumun, dünyanın en iyi bankası olma amacıyla ilerlemesi ve büyümesi, size sunduğu ve sunacağı faydaların en önemlisi."

"ONLARLA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"
Garanti Bankası Çağrı Merkezi Birim Müdürü Orhan Veli Çaycı, öğrenciyken kurumda yetişen, kurum kültürünü bilen yüksek performanslı çalışanların kurum bağlılığı yüksek kalifiye bireyler olarak çağrı merkezinde veya bankada yönetimsel görevlerde değerlendirildiklerini söylüyor. Çaycı, "Garanti Çağrı Merkezi olarak, en önemli hedeflerimizden biri de öğrenciyken aramıza katılan arkadaşlarımızla uzun yıllar aynı çatı altında çalışmak" diyor.~

"Eureko'da kurum kültürünü tanıyorum"

Euroko Sigorta'da çalışan Ayşegül Kara, Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisans son sınıf öğrencisi. Okurken çalışıyor olmanın derslerde öğrendiği konuları çalışma ortamında ve iş süreçlerinde uygulama ve gözlemleme fırsatı verdiğini düşünüyor. "Öncelikle sigortanın gelişen bir sektör olması ve genç işgücüne ihtiyaç duyması büyük avantaj. Şirketimiz Eureko Sigorta ise sektörde hızla büyüyen ve gençlere önemli fırsatlar sunan bir kurum. Çalışırken hem kurum kültürünü tanıma hem bir meslek olarak sigortacılığı öğrenme fırsatı buluyorum" diyor. Okurken çalışmanınzorluğunu da 'Yorucu bir iş gününün ardından akşam derse girip gece eve dönmek" sözleriyle anlatıyor. Kara, finans ve sigorta sektöründe devam etmek niyetinde. Hedefinde ise yöneticilik var. Şirkette, üniversite ve yüksek lisans öğrenimlerine devam eden yaklaşık 20 öğrenci çalışanları olduğunu belirten Eureko Sigorta Çağrı Merkezi Yönetmeni Cengiz Çağlar, bu çalışanların şirkete sağladıkları avantajları şöyle dile getiriyor: "Bunun başında esnek çalışma saatlerine gösterdikleri uyum ve vardiyalı çalışmaya istekli olmaları geliyor. Geleceğin çalışanlarının kültürümüzü yakından tanımaları ve iş süreçlerimize hakim olmaları bizler için büyük önem taşıyor."

TESCO KIPA'DAKI HEDEFLERİM
Mehmet Yalçın, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı'nda pazarlama yüksek lisans 1'inci sınıf öğrencisi. Muğla Kipa'da fiyat bütünlüğü takım lideri olarak çalışıyor. Yalçın'ın yüksek lisans yapmasında Tesco Kipa'nın önemli etkisi olmuş. "Aslında mezun olduğumda yüksek lisans yapmayı düşünmüyordum" diyen Yalçın, "Aynı zamanda Tesco Kipa'nın açılacağını duyduğumda, araştırmalar yap��p Tesco Kipa'nın eğitime büyük destek verdiğini duydum. İşe alım sürecinde kendime iki amaç belirledim. Bunlardan birincisi, pazarlama bölümünde yüksek lisans yapmak, ikincisi Tesco Kipa'da çalışıp şirketle uyumlu olan kariyer hedeflerim doğrultusunda ilerlemekti" diyor.

"ENERJİ KATIYORLAR"

Tesco Kipa IK Yöneticisi Emine Ülgen, öğrenci çalışanların kuruma enerji kattığını söylüyor. "Sahip oldukları farklı bakış açılarıyla sorunları ve fırsatları algılama şeklimizi de şekillendirebiliyorlar" diye konuşuyor.


"Finansbank gideceğim yönü belirledi"

Gülşah Selin Biber, Finansbank İnsan Kaynakları Eğitim ve Gelişim Yönetimi Birimi stajyeri. İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Şu anda aynı üniversitede yüksek lisans yapıyor. İş tecrübesi önemli olduğu için okurken kendisini geliştirmek isteyen Biber, "Boş zamanımda staj yapmaya karar verdim. Finansbank da kurumsal imajı ve güvenilirliği ile başlamak için çok doğru bir yerdi. Aynı zamanda staj yapacağım birim, bu birimde neler öğrenebileceğim, kendimi ne yönde, ne kadar geliştirebileceğim ve nasıl bir ekiple çalışacağım da kriterlerim arasındaydı" diyor. Biber, stajı sayesinde artık ne yönde ilerlemek istediğini daha iyi bildiğini söylüyor ve ekliyor: "Okul harcımı ailemden aldığım parayla değil, kendi kazandığım parayla ödedim ve bununla gurur duydum. Kısacası okurken çalışmak hayata atılmak açısından son derece faydalı oldu." Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, "Değerlendirilen tüm öğrenciler, mezun olduklarında işe alım süreçlerinde öncelik kazanır. Böylece staj süreci hem öğrenci hem kurum açısından bir gelecek vaat eder" diyor.~

VODAFONE NE KAZANDIRIYOR?
Özge Efe Aşçı, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi. Vodafone Discover Genç Yetenek Programına yaz aylarında katıldı. Yaz dönemi boyunca tam zamanlı çalıştıktan sonra okulunun başlamasıyla yarı zamanlı olarak çalışıyor. Discover programının güçlü yanlarından birinin, öncelikle şirketin ve program katılımcılarının ihtiyaçları doğrultusunda iyi bir şekilde programlanması olduğunu belirten Aşçı, "Dahil olduğumuz projelerde aldığımız sorumluluklar bize gerçek bir iş tecrübesi sunuyor. Bu programının parçası olmamın, bana çok önemli bir tecrübe kazandırdığını ve beni hedeflerime yaklaştırdığını düşünüyorum" diyor.

"İŞİMİZİ ZENGİNLEŞTİRİYORLAR"

Vodafone Türkiye Kurumsal Ses Ürün&Servisler Bölüm Başkanı Levent Gemici, genç yeteneklerin ekiplerine ve kuruma yarattığı en önemli katkının taze bakış açısı ve fikirleri ile iş süreçlerini zenginleştirmeleri olduğunu söylüyor. "Bizde iş sahipleri olarak bu süreçte onları daha yakından tanıyarak geliştirebiliyor, böylelikle mezuniyet sonrasında en uygun ekipte devam etmeleri için gerekli aksiyonları bu süreçte birlikte planlayabiliyoruz" diye konuşuyor.


"Mavi'nın ortamından etkilendim

NihanKoç, Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi. Haftanın 2,5 günü, günde 9 saate yakın Mavi Jeans'de satış bölümünde çalışıyor. Şirketin hızlı büyümesinin dikkatini çektiğini belirten Koç, "Bu gelişmenin arkasındaki ekibi ve çalışma şekillerini merak ettim. Beni cezbeden en önemli noktalardan biri de giyim tarzı ve çalışma ortamı olarak alışılmış şirket yapılarından farklı olmasıydı" diyor. Satış bölümünde çalışıyor olmaktan da mutlu. Okurken çalışarak iş hayatını yakından tanıyor, mezun olduğunda kendisini nasıl bir ortamın beklediğini görüyor. Duygularını da, "Bu benim için bir nevi şirket ortamına uyum süreci diyebilirim. Ayrıca bu deneyim, mezun olduğumda, bildiğim ve beni tanıyan bir şirketle çalışma ihtimalimi yükseltiyor" diyor. Mavi Jeans IK Direktörü Can Yılmaz, Mavi gibi genç, ve gençlere hitap eden şirketlerde üniversitelilerin enerjisinden yararlanmanın önemli bir değer olduğunu düşünüyor. "Mavi'yle çalışan gençlerse bu dinamik ortamda henüz eğitimleri bitmeden iş hayatıyla tanışıyor, kısa sürede çok şey öğrenme imkanı bularak deneyim kazanıyor. Mavi'nin marka ruhuna uygun, yaratıcı düşünme ve alternatif çözüm üretme becerilerine sahip, meraklı kişileri aramıza katmaya çalışıyoruz" diyor.

VESTEL DENEYİMİM
Gökçen Özaydın, Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği çift anadal mezunu. Şu anda Ege Üniversitesi'nde pazarlama bölümünde yüksek lisans yapıyor. Üniversite öğrencilerine pratik iş deneyimi kazanma fırsatı sağladığı için Vestel'i seçen Özaydın, üretim planlama departmanında görev alıyor. Bu bölümü de gelecekte hedeflediği meslekler arasında olduğu için tercih ettiğini anlatıyor. "Özellikle okulda yürüttüğümüz ödev, proje ve tez çalışmaları için oldukça faydası oluyor. Çalışan kişilerin deneyimlerinden faydalanabiliyoruz ve bizleri gelecek için doğru alanlara yönlendirebiliyorlar. Aklımıza takılan soruları ve konuları birebir deneyimleme şansını elde ediyoruz. Pratik yapıyoruz ve hedeflerimizi daha somut hale getirebiliyoruz" diyor.

"YARATICI FİKİRLERİNDEN YARARLANIYORUZ"

Vestel Grubu İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Ebru Sunal, öğrencilerin teoride öğrendiklerini pratikte uygulama imkanının olması öğrencinin yanı sıra şirkete de fayda sağladığını belirtiyor. "Bu sayede onların yeni ve yaratıcı fikirlerinden de istifade edebiliyoruz. Ayrıca tam zamanlı çalışmaya geçtiklerinde daha kolay sorumluluk alıp daha kolay sisteme adapte olabiliyorlar. Hem kültürü hem de tüm işleyişi öğrenmiş oluyorlar" diyor.~


"Migros beni cezbetti"
Efe Yakut, Marmara Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi. Migros Ataşehir'de haftada bir gün 7,5 saat, diğer günler 4 saat kasiyer görevlisi olarak çalışıyor. Eğitimine kendi imkanlarıyla devam edebilmek ve maddi gelir sağlamak için Migros'ta çalışmaya karar verdiğini belirten Yakut, "Migros'un kaliteli bir yer olduğunu ve çalışan öğrencilere iyi imkanlar sunduğunu duymuştum, bu özellikleri beni cezbetti" diyor. Okurken Migros'ta çalışıyor olmanın ise iş hayatının gerçeklerini genç yaşta deneyimlemesine imkan sağladığını anlatıyor. Migros Ataşehir Mağaza Müdürü Umut Geniş, Yakut için "Müşteri problemleri ve kasaların genel düzeni ile ilgileniyor. İnsanlarla iletişimi oldukça iyi ve her geçen gün kendisini daha da geliştiriyor. İlerleyen yıllarda bizimle çalışmasa dahi Migros'tan edindiği birikimlerin ve tecrübelerin çok faydalı olacağı kanısındayım" diyor ve ekliyor: "Akıllı ve pratik kişiler, çalışma iş akışımızı kolaylaştırıyor."

"Hayallerimi pfizer'da buldum"
Selim Kaya, Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi. Makine mühendisliği bölümünde okurken aslında bu işi yapmak istemediğini fark eden Kaya, ilgi alanları ve kişisel özellikleri doğrultusunda pazarlama, ürün yönetimi ve strateji geliştirme gibi konularda daha iyi olabileceğine karar verdi. Pfizer'in sunduğu çalışma ortamı ve şartların kendisiyle uyuştuğunu görünce de şirketin 2010 yılında üniversite öğrencileri için açtığı Marketing Expedition yarışmasına katıldı. Takım arkadaşlarıyla yarışmayı kazanınca part time çalışma hakkı elde etti. "Burası rekabetçi, kendini geliştiren ve dünyayı izleyen insanlardan oluşan bir şirket" diyen Kaya, kazanımlarını şöyle anlatıyor: "Çalışmaya başlamamla birlikte bana önemli sorumluluklar verildi. Uluslararası projelerde bulundum, yeni bir lansmanın pazarlama planının yazımında rol aldım. Pfizer'de bulunduğum sürede gördüm ki burada durağanlık yok. Zaman akarken Pfizer peşinden gitmiyor; geleceği önceden tahmin ve takip ediyor. Üniversitede iken hayalini kurduğum hareketli ve gelişime açık iş hayatını Pfizer'de buldum." Pfizer İnsan Kaynakları Müdürü Özgür Koyuncu da şirketlerinde part time çalışanların gelecekte Pfizer'de çalışmasını arzu ettikleri kişiler olduğunu belirtiyor. "Pfizer'de çalıştıkları süre zarfında hem onların Pfizer'i yakından tanıma imkanları oluyor hem Pfizerlı yöneticilerin part-time görev yapan arkadaşların gelişimlerini, performanslarını yakından gözlemleme imkanı oluyor" diyor.

NEDEN TAV'I SEÇTİM
Cerengül Yücel, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü, 4'üncü sınıf öğrencisi. TAV Havalimanları Holding'de yarı zamanlı olarak iç denetim destek memuru olarak çalışıyor. TAV İç Denetim Direktörlüğü'nde çalışmaya 3'üncü sınıfta başlayan Yücel, iş hayatına ne kadar erken adım atılırsa kişinin kendisini o derece geliştireceğine ve dışa dönük bir yapısı olacağına inanıyor. Neden TAV'ı seçtiğini, "Şirketin kurumsal yapısı ve gerek ülke sınırları gerek uluslararası alanda yaptığı başarılı yatırımlarla sürekli artan bir ivmeye sahip olması TAV'ı seçmemde etkili oldu" sözleriyle anlatıyor.
"ÇEKİRDEKTEN YETİŞİYORLAR"
TAV Operasyonel İç Denetim Müdürü Burcu Yar Günhan, üniversite öğrencilerini bölümde çalıştırmanın en önemli avantajlarından birinin, kişiyi çekirdekten alıp yetiştirebilmek ve mezuniyet sonrasında kendisinden daha hızlı ve verimli sonuçlar elde edebilmek olduğunu söylüyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz