Türkiye'de bir ilke imza attık

Oktik’in bu yeni program ve sektörün yetişmiş eleman ihtiyacına yönelik yaptıklarıyla ilgili sorularımıza yanıtları...

21.02.2017 11:32:460
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye'de bir ilke imza attık
Özlem Aydın Ayvacı
oaydin@capital.com.tr

Şişecam, cam sektöründe Ar-Ge yeteneğiyle dünyadaki birkaç şirketten biri. Şişecam Topluluğu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, Gebze Teknik Üniversitesi ile işbirliğine giderek sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’de bir ilke imza attıklarını söylüyor. İşbirliği kapsamında, bir yüksek lisans programı hayata geçirdiklerini belirten Oktik, bu yıl ilk kez öğrenci alan Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programının alanında Türkiye’deki ilk yüksek lisans programı olmasına da dikkat çekiyor.

ŞişecamTopluluğu, bugün 13 ülkeye yayılmış üretim faaliyeti, 150 ülkeye ulaşan satışı ve 21 bini aşkın çalışanıyla küresel bir oyuncu. Düzcam, cam ambalaj, cam ev eşyası, cam elyaf ve kimyasallar yelpazesinde yeni ürün ve yeni teknoloji geliştirme açısından Ar-Ge yeteneği ile dünyadaki birkaç şirketten biri. Şişecam Topluluğu, sektörün yetişmiş elaman ihtiyacına ve teknolojik gelişimine yönelik çalışmalarıyla da ön planda olan bir şirket. Örneğin Şişecam Bilimve TeknolojiMerkezi, 40milyon TL’lik yatırımla 2014 yılında faaliyete geçti. Bugün 120 tam zamanlı araştırmacının görev yaptığı merkez, cam bilimi ve teknolojisi alanında geleceğin ürünlerine ve üretim teknolojilerine yön veriyor. ŞişecamTopluluğu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, Gebze Teknik Üniversitesi ile işbirliğine giderek cam sektörüne yönelik eğitim alanında çalışmalar yaptıklarını söylüyor. Amaçlarının sektöre çözüm üretmek ve sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak olduğunu belirtiyor. Bu nedenle Türkiye’de ilk kez özel sektör ve devlet üniversitesi işbirliğiyle bir yüksek lisans programı hayata geçirdiklerini sözlerine ekliyor. Bu yıl ilk kez öğrenci alan “Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı” ayrıca cam bilimi alanında da bir ilk olma özelliğini taşıyor. Oktik’in bu yeni program ve sektörün yetişmiş eleman ihtiyacına yönelik yaptıklarıyla ilgili sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
* Şişecam Topluluğu kaç kişiye istihdam sağlıyor? Toplam kaç üretim tesisi ve nerelerde ofisleri bulunuyor?
Şişecam Topluluğu, bugün 13 ülkeye yayılmış üretim faaliyeti, 150 ülkeye ulaşan satışı ve 21 bini aşkın çalışanıyla küresel bir oyuncu. Düzcam, cam ambalaj, cam ev eşyası, cam elyaf ve kimyasallar yelpazesinde yeni ürün ve yeni teknoloji geliştirme açısından Ar-Ge yeteneği ile dünyadaki birkaç şirketten biri. Bugün dünyanın cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalajda dördüncü, düzcamda beşinci büyük üreticisi konumunda. Şişecam Topluluğu, dünyanın en büyük 10 soda üreticisinden biri olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideri. 1976’dan bu yana yürüttüğümüz Araştırma ve Teknolojik Geliştirme (ArTeGe) faaliyetleri ile bu anlamda öncüyüz. Ülkemizde ArTeGe’ye en fazla yatırım yapan şirketler arasında yer alıyoruz. Topluluğumuz, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan’da da üretim yapıyor.
* Şirket, cirosunun ne kadarını Ar-Ge’ye ayırıyor?
Türkiye’de kurumsal ArTeGe faaliyetlerinin öncülerindeniz. Ayrıca ülkemizde Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan şirketler arasında yer alıyoruz. 2015 yılını 7,4 milyar TL’lik satış geliriyle kapattık. Aynı yıl Ar- TeGe��ye ayırdığımız bütçe, cironun yüzde 1’i seviyesinde gerçekleşti. Ar- TeGe’ye ayrılan bütçe son 5 yılda 2,5 kat artış gösterdi. 2016 yılında artan satış gelirleriyle birlikte ArTe- Ge’ye harcanan bütçenin büyüyeceği tahmin ediyorum.
* Genç üniversitelilere ve mezunlara yönelik ne gibi projeleriniz var?
Şişecam Topluluğu’nun her biriminde olduğu gibi Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde de teknik lise öğrencilerine uzun ve üniversite öğrencilerine kısa dönemli staj olanakları sağlıyoruz. Bunun yanı sıra 2015 yılı başından itibaren başlatılan “Proje Stajyeri” uygulaması adı altında Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde yürütülen üniversite bağlantılı projelerde uzun dönem proje elemanı olarak öğrenci istihdamı başlattık. Bu kapsamda son bir yılda Boğaziçi Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden toplam 12 öğrenci Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde proje çalışmalarını yürüttü. Bu öğrenciler arasında staj dönemi sonrası Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde çalışmaya başlayan yeni çalışma arkadaşlarımız da oldu.~* Gebze Teknik Üniversitesi ile yaptığınız projeden bahseder misiniz?
Gebze Teknik Üniversitesi ve Şişecam Topluluğu, cam sektörüne yönelik çözüm üretmek ve sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitim alanında Türkiye’de bir ilke imza attı. Türkiye’de ilk kez özel sektör ve devlet üniversitesi işbirliğiyle bir yüksek lisans programı hayata geçirildi. Bu yıl ilk kez öğrenci alan “Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı” ayrıca cam bilimi alanında Türkiye’deki ilk yüksek lisans programı olma özelliğini de taşıyor.
* Hangi bölümlerden öğrenciler kabul ediliyor?
Yüksek lisans programı disiplinler arası bir kimlik taşıyor. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği; Fizik ve Kimya ana bilim dalları ile çok yakın işbirliği içinde hayata geçti. Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı öncelikle Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği lisans mezunlarına ve Fizik ve Kimya mezunu öğrencilere yönelik düşünüldü. Cam teknolojisi alanında uzmanlık eğitim, öğretimi yapmak isteyenler için açılması planlandı. Bu yıl açılan ve öğrenci kabul etmeye başlayan program bünyesinde şu anda 11 öğrenci eğitim görüyor.
* Bu projeyle beklenti ve hedefleriniz neler?
Program öğrencilerin cam hammaddesinden başlayarak cam ürünlerine ve cam ürünleri üzerinde uygulanacak fonksiyonel kaplamalarla katma değeri yüksek ileri teknoloji ürün geliştirme bilgi ve yeteneğine ulaşmasını amaçlıyor. Program öğrencilerin analitik düşünme, bilimsel ve endüstriyel problemleri eleştirel yorumlayabilme becerisi kazanmalarına yönelik olarak oluşturuldu. Program kapsamında öğrencilerin farklı disiplinlerden ve seviyelerden oluşmuş bir ekibin üyeliğini ve liderliğini yapabilecek etkin bir işlevselliğe ve çalışma becerisine sahip olmaları da hedefleniyor.
* Şişecam Topluluğu’nda üniversite-sanayii işbirliğinin tek örneği bu mu?
Biz bu çalışmaların yanında yurt içi ve yurt dışı üniversite ve Ar-Ge merkezleri ile yoğun ilişkilerimizi sürdürüyoruz. 2016 yılında yurt içinde 19 üniversite ve araştırma kurumu, yurt dışında 10 üniversite ve araştırma kurumu ile yaptığımız anlaşmalar var. Bu çerçevede Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Bunun yanında üniversitelerimizle ilişkilerimiz daha geniş çerçevede; proje bazlı işbirlikleri, danışmanlıklar, uzun dönem proje stajyeri uygulaması, ulusal kongre ve sempozyum destekleri ile sürüyor.
* Sektörünüzde sizce Ar-Ge ve inovasyonun yeri nedir? Türkiye’de sektörünüzde dünyayla karşılaştırıldığında gelinen nokta nedir?
Cam ile hemen ilişkilendirebildiğimiz alanlar yiyeceğimizin içeceğimizin ve sağlımızla ilgili ilaçlarımızın saklandığı ambalajlardan başlıyor. Soframızı ve sosyal yaşamımızı estetik ve güvenilir ölçeklerle güçlendiren cam ev eşyaları, iletişim dünyasındaki her türlü ekran, yapı malzemeleri dünyasında pencere/ kapı camları, ayna, cephe kaplamaları, aydınlatma için kullanılan camlar olarak devam ediyor. Sektörde yarış bizlerin algılayıp talep ettiklerinin ötesine taşındı, hatta hayal gücümüzün götürebildiği her alana ulaşıyor. Cam endüstrisi, “döngüsel ekonomi” stratejileri kapsamında, doğal kaynakları ve atıkları en etkin şekilde kullanmayı, üretim faaliyetlerinin çevresel etkisini en aza indirmeyi amaçlayan ArTeGe çabalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Yeni ve inovatif ürünler alanında, cam ambalaj sektörü “akıllı şişeler”le yiyeceğimizi, içeceğimizi ve ilaçlarımızı saklamada heyecan verici yaklaşımlar sunuyor. Cam ev eşyası sektörü “interaktif” bardak ve tabaklar ve estetik, fonksiyonel tasarımlarla bizleri başka bir boyuta taşıyor. Düzcam dünyasında cam kalınlıkları önce milimetrenin binde birine indirilerek esnek camlarla çok sayıda yeni uygulama alanı hayatımıza girdi. Bugün saç kalınlığının yarısından daha az kalınlıkta üretilen “bükülebilir camlar” hayal etmekte zorlandığımız birçok alanda yeni ufuklar açmaya devam ediyor.
* Şişecam’ın global cam sektörüne getirdiği en önemli yenilikler neler? Hangi konuda iddialı Ar-Ge projeleriniz var?
2015 yılındaki ArTeGe çalışmalarının ana hedeflerinden biri operasyonel mükemmellik oldu. Bu alanda alternatif hammadde çalışmaları, yeni cam renkleri ve kompozisyonlarına yönelik çalışmalar yürütüldü. Yeni ergitme teknolojileri kapsamında, cam fırınlarına hammaddenin farklı bir yöntemle beslenmesi ile yaklaşık yüzde 20 enerji tasarrufu sağlanmasını hedefleyen proje çalışması ve borosilikat camının ‘foreheart’tan renklendirilmesi konusunda deneme üretimleri tamamlandı. Böylece geliştirilen yeni hibrit foreheart tasarımının topluluğumuz adına patentlenmesi süreci başlatıldı. Cam fırını modelleme yetkinliğimizde uzun yıllar içinde elde edilen gelişme ve uluslararası çalışmalara sağlanan katkılar doğrultusunda, bu alanda önemli ödüllerden biri olan “Modeling Award” 2015 yılında şirketimize verildi. Ayrıca düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ürünleri üzerinde yapılan kaplamalarla cama değer katan yeni ve çevre dostu ürünler kazandırmaya çalışmaktayız. Yüzey çalışmalarıyla desteklenen bu çabalar vakum içinde ve atmosferik koşullarda gerçekleştirilen teknolojilerle yürütülüyor. Özellikle mimaride sunulan kaplamalı camlardaki ürün yelpazesinin sürekli büyümesiyle modern ve akıllı binalarda enerji yönetimi için ithal edilen birçok ürünün yerine yerli ürünlerle rekabet gücü kazanıldı. Cam ev eşyası için geliştirilen yeni kaplamalarla ışığa ve ısıya duyarlı yeni ürünlerin ürün gamına girmesiyle uluslararası ölçekte rekabet gücümüz daha da artıyor.~“ŞİŞECAM’I ÖĞRENCİLERE AÇTIK”
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Üniversite ve sanayi işbirliğinin güçlü bir örneği olan Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı, öğrencilerin temel cam bilimi ve teknolojisi alanlarında temel kavramlar ve yöntemler hakkında detaylı bilgi ve beceri edinmelerini sağlıyor.
YENİ BECERİLER
Programın sonunda, cam alanında uygulanacak fonksiyonel kaplamalarla katma değeri yüksek ileri teknolojik ürün geliştirme konusunda bilgi ve deneyim kazanacak öğrenciler, analitik düşünme, bilimsel ve endüstriyel problemlerin eleştirel yorumlayabilme becerisine de sahip olacak.
EĞİTİMLERİ VERENLER
Cam sektörüne yönelik çözüm önerileri ve yeni ürünler gibi tez konularının belirleneceği yüksek lisans programında, teorik eğitimler Gebze Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından veriliyor. Pratik ve saha deneyimi gerektiren konulardaki eğitimleri ise Şişecam Topluluğu’nda doktora unvanına sahip çalışanlar gerçekleştiriyor.
ÖĞRENCİLERE AÇTIK
Yüksek Lisans Programı kapsamında açılan 13 dersin 9’u Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde bu konularda uluslararası düzeyde kabul görmüş uzman kişilere emanet. Ayrıca Bilim ve Teknoloji Merkezi laboratuvarlarımızı da yüksek lisans programının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak öğrencilerin kullanıma açtık.

YETİŞMİŞ ELEMAN YETERSİZ
CAM EĞİTİMİ SINIRLI

Üniversitelerimizin malzemeyle ilişkili bölümlerinde sınırlı oranda cam bilimi eğitimi veriliyor. Dolayısıyla bu eğitim ülkemiz cam sektörünün ihtiyacını karşılamakta yeterli değil.
GENİŞ YELPAZE
Şişecam Topluluğu cam sektörünün tüm alanlarında yani hammaddeden düzcama, cam ambalajdan cam ev eşyasına ve cam elyafa kadar çok geniş bir yelpazede üretim yapıyor.
YETİŞMİŞ ELEMAN AÇIĞI
Bu sektörlerde kaplama teknolojileri ile geliştirilen katma değerli ürünleri de düşündüğümüzde mevcut eğitim sisteminde yetişen elemanların sektör için yeterli olmadığı aşikar. Bu nedenle Şişecam Topluluğu olarak Gebze Teknik Üniversitesi ile işbirliğine giderek cam sektörüne özel uzmanları yetiştirmeye yönelik önemli bir çalışmayı başlattık.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz