"Sahayı iyi bilmek şart"

Tütün ve sigara sektöründe faaliyet gösteren ImperialTobacco’da yeni mezun işe alım oranı yüzde 3-5 arasında değişiyor

18.03.2016 16:14:590
Paylaş Tweet Paylaş
"Sahayı iyi bilmek şart"
Tütün ve sigara sektöründe faaliyet gösteren Imperial Tobacco’da yeni mezun işe alım oranı yüzde 3-5 arasında değişiyor. Yenimezunları yaklaşık 2 yıl süren bir programa dahil ettiklerini söyleyen Imperial Tobacco İnsan Kaynakları Müdürü Vicdan Merter, bu kişilerin en az iki farklı departmanda görev alıp, saha tecrübesi kazandıktan sonra kariyerlerine nerede devam etmek istediklerine karar verdiklerini söylüyor. Geleceğin liderlerini tespit etmek ve olası kariyer yollarını belirlemek için ‘Yetenek YönetimiModeli’ni kullandıklarını anlatan Merter, operasyonlarının yaygınlığı sayesinde çalışanlara önemli uluslararası kariyer fırsatları sunabildiklerinin altını çiziyor. Merter, henüz üniversitede olan ama mezuniyetten sonra uluslararası şirketlerde çalışmak isteyen gençlere de farklı sektör ve fonksiyonlarda staj yapmalarını, ayrıca yabancı dillerini geliştirmek ve başka kültürleri tanımak için yurtdışı değişim programlarına katılmalarını öneriyor.
Imperial Tobacco’nun Türkiye’deki faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi verir misiniz?
Imperial Tobacco Türkiye, 2005 yılının Nisan ayında, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde açtığı fabrikasıyla faaliyetlerine resmen başladı. Imperial Tobacco Manisa fabrikasında, grubun ürün portföyünün önemli globalmarkaları üretiliyor. Fabrikada ve satış ve pazarlamada toplam 175 kişi çalışıyor. İstihdam ettiğimiz kişi sayısı iş ortaklarımız olan distribütörlerimizi ve hizmet aldığımız şirket çalışanlarını dahil ettiğimizde 550’ye ulaşıyor. 2015’in kalanı ve 2016 için yeni bir istihdam planı var mı?
Çalışan sayısında büyük bir değişiklik öngörmüyoruz. Stratejimizle uyumlu bir organizasyon yapısı ve dağıtım yapısına sahibiz ve bunu önümüzdeki yılda da koruyor olacağız.
Çalışanlarınız arasında kadınların oranı nedir? Kadınlara yönelik özel bir istihdam politikanız var mı?
Kadın çalışan oranımız fonksiyonlara göre farklılık gösteriyor. Genel müdürlükte kadın çalışan oranımız yüzde 52 iken, bu oran saha operasyonlarımızda yüzde 10’un altına iniyor. Fabrikada ise kadın çalışan oranımız yüzde 16 seviyesinde bulunuyor. Kadın istihdamını artırmaya yönelik şirket içi çeşitlilik hedeflerimiz var.
Imperial Tobacco’nun İK vizyonu nedir? Bu vizyonu gerçekleştirebilmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
İnsan kaynakları olarak herkesin çalışmak isteyeceği bir organizasyon  ve çalışma ortamı yaratma vizyonumuz,
ayrıca değer yaratmaya odaklanan ve iş ortağı yaklaşımına sahip bir çalışma şeklimiz var. Organizasyonumuzun verimlilik odağını destekleyen bir İK yaklaşımı ile çalışıyoruz. Sorumlulukların açık ve net olarak bilindiği, çalışan bağlılığı yüksek, performans odaklı ve değişime açık bir kültür oluşturmaya odaklanıyoruz.~Peki çalışanlarınız şirketinizi ne kadar cazip görüyor? Çalışan memnuniyetini artırmaya yönelik olarak neler yapıyorsunuz?
Tütün sektörü olarak hızlı tüketim sektöründe faaliyet gösteren bir şirketiz ve FMCG sektörü en çok çalışılmak istenen sektörlerin başında geliyor. Faaliyetlerimizi yüksek verimlilik ve etik standartlarda yürütmek için çalışan bağlılığı ve motivasyonu bizim için çok önemli. Çalışan bağlılığını artırma sorumluluğu çalışan, yönetici ve üst yönetimin ortak sorumluluğu olmakla birlikte, İK olarak gereken araç ve kaynakları tüm çalışanlara sağlıyoruz. Çalışanmemnuniyetini artırmaya yönelik şirket içinde ve dışında birçok faaliyette bulunmaya özen gösteriyoruz. Çalışanlarımızın özel günlerini tebrik etmek ve bu günlerde kendilerine hediye göndermek, şirket içi kutlamaları düzenlemek (yılbaşı, happy hour...), işin stresinden bir nebze uzaklaşmaları için farklı alanlarda uzmanlaşmış konuşmacıları davet etmek bunlardan birkaçı. Bunun dışında, takdir kültürü yaratmaya yönelik çeşitli çalışan ödüllendirme programları yürütüyoruz. Çalışma ortamında verimliliği artırmaya yönelik esnek çalışma saatleri, serbest kıyafet gibi uygulamaların yanı sıra sosyalleşme ve keyif alanlarının yaratıldığı bir ofis ortamına sahibiz.
Üniversiteden yeni mezun bir insanın şirketinizde çalışabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?Gereksinimler rolden role farklılık gösterse de tüm mezunlardan beklediğimiz bazı ortak özellikler var. Öncelikle programa seçilecek tüm adayların başvuru tarihi itibarıylamezun olmuş, akademik açıdan başarılı, akıcı İngilizce dilbilgisine sahip ve farklı lokasyonlarda çalışmaya da hazır olması gerekiyor. 
Yeni mezunlara özel bir istihdam politikanız var mı? 
Yeni mezunlara kariyerlerinin başında yurtdışı tecrübesiyle tanışma imkanı sağlıyoruz. Imperial Tobacco Türkiye olarak şirketimizin faaliyet gösterdiği 160 ülkeden 25’inde uygulanan “Global Graduate Program”ının bir parçasıyız. Global program çerçevesinde satış, pazarlama, finans, İK, üretim ve lojistik fonksiyonları için yenimezun alımı yapılıyor. Bu yıl 6’ncısını düzenleyeceğimiz program ile Imperial Tobacco’nun global stratejisine paralel olarak hissedarlarımız ve paydaşlarımız için sürdürebilir kârlılık yaratacak, Türkiye’de organik büyümeyi gerçekleştirecek, akıllı, istekli, yüksek potansiyelli ve ileride uluslararası kariyer yapmak isteyen genç yetenekler için ciddi kariyer fırsatları sunuyoruz. Farklı bir iş hayatı hayal eden genç yeteneklere gerçek saha deneyimi kazandırıp birinci adımda sorumluluk alabilecekleri bir fırsat yaratıyoruz. Seçilen arkadaşlarımız, bu programa katılan diğer ülkelerden mezunlarla birlikte çalışma imkanı bulacakları projelerde yer alacaklar. ~Yeni işe alımların ne kadarını yeni mezunlar oluşturuyor ve onları nasıl bir kariyer yolculuğu bekliyor?
Yeni mezun işe alım oranımız yüzde 3-5 arasında. Aramıza katılan tüm yeni mezunlar önce detaylı bir işe başlangıç eğitimi alıyor, çünkü çoğunluğu kurumsal hayata ilk adımlarını bizimle atıyor. Bu nedenle yeni mezunları işe başlangıç eğitimi, kurum kültürümüz, markalarımız, değerlerimiz ve iş yapış biçimimizle ilgili detaylı bir programla karşılıyoruz. Şirketi ve departmanları yakından tanıma fırsatı buldukları bu programda, üniversitelerde gördükleri teorik bilgilerin iş hayatındaki konumlandırmasını kavramalarına olanak tanıyoruz. AyrıcaManisa’da yüksek teknoloji ile yapılandırılmış fabrikamızdaki üretimhattımızı da ziyaret etme fırsatları oluyor. Yaklaşık 2 yıl süren bu programda en az iki farklı departmanda görev yapacak ve deneyim kazanacak şekilde rotasyonla yeni görev alıyorlar. Ayrıca satış temsilcisi olarak yürütecekleri saha göreviyle de sahanın dinamiklerini deneyimliyorlar. Her görev sırasında yaptıkları işi fonksiyonel ve yetkinlik anlamında destekleyen ilgili eğitimleri sunuyoruz. Eğitim sonrasında ise öğrenmeyi pekiştiren, tutum değişiklikleriyle ilgili tecrübelerini paylaşacakları grup koçluğu toplantıları yapıyoruz. Görev değişikliği döneminde, bir ara değerlendirme söz konusu ve bunu da programın başında kendileriyle paylaşıyoruz. 
Programın sonunda yeni mezunları neler bekliyor? 
İki yıllık programın sonunda yeni mezunlar kendi yetenek ve becerilerini geliştirmenin sorumluluğunu alarak kariyerlerine nerede devam etmek istediklerine karar veriyor.Gelecekte İK direktörü ya da pazarlama direktörü olmak hedefi yeni mezunlarımızın bireysel motivasyonları ve yetenekleri doğrultusunda kendilerinin belirlediği bir hedef. Biz bu süreçte yenimezunlarımızı birmentor programı ile destekliyoruz 
Hangi dönemlerde ve hangi bölümlere stajyer alımı yapıyorsunuz? 
Yaz döneminde zorunlu stajını yapmak isteyen üniversite öğrencilerini genel merkezimizde staj sırasında katkı sağlayabilecekleri projelerde görevlendirecek şekilde satış, pazarlama, İK, satış planlama gibi departmanlara alıyoruz. Projesi devam eden stajyerlerimiz dönemsel çalışan olarak projelerini tamamlayana kadar bizimle çalışmaya devam ediyor. 
Şirketinizde yönetici adayları nasıl yetiştiriliyor? Yönetici olmayı hedefleyenlere nasıl bir yol sunuyorsunuz?
 Geleceğin liderlerini tespit etmek ve olası kariyer yollarını belirleyerek bireysel gelişim planları çerçevesinde desteklemeyi hedefleyen kapsamlı bir “Yetenek Yönetimi Modeli”miz var. Bu süreçte performans ve potansiyele dayanan bir yetenek matrisi kullanıyoruz. Potansiyel değerlendirmesini ise bağlılık, azimve kıvraklık üzerinden gelişim potansiyelini ölçerek yapıyoruz. Herkes için bireysel gelişim planı üzerinden birebir geribildirim veriyor ve gelişim planları oluşturuyoruz. Gelişim planının birincil sorumluluğu çalışandadır. Yönetici ve İK ise bu süreci destekliyor. Operasyonlarımızın yaygınlığı nedeniyle çalışanlarımıza uluslararası kariyer fırsatları sunabiliyoruz. Eğer kariyerlerinin başındaysalar bizimle çalışmaya başladıklarında kayda değer sorumluluk alıyorlar. Deneyimli çalışanlar ise kariyerlerinde ilerlemek için destekleniyor. Bu şu demek; işinizi daha iyi yapabilmek için gereken profesyonel bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmanız için destekleniyor olacak ve ayrıca farklı fonksiyonlarda deneyim kazanmak, yeni çalışma stillerini deneyimleme şansı elde edeceksiniz. Bunun için proje çalışmaları, “secondment” dediğimiz kısa dönemli yurtdışı görevlendirmeleri ve kariyer geliştirme programlarımız mevcut. Global olarak Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa ve Amerika’da çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz.Örneğin önceden Türkiye’de marka müdürü olarak çalışan bir arkadaşımız şu an Amerika’da premiumpuromarkalarından sorumlu pazarlama müdürü olarak çalışıyor. 
Imperial Tobacco’da çalışmanın kolay ve zor tarafları nelerdir? 
Yoğun rekabetin ve sıkı regülasyonların olduğu bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bu ortamda ilerleme kaydedebilen bir işveren olma özelliğimiz var. Dolayısıyla bu sektörde çalışmak, zorluklarla başa çıkma, sorunlara farklı çözümler bulma ve değişime ayak uydurma yetkinliklerini geliştiriyor. Kökeni 18’inci yüzyıla dayanan global bir organizasyon olarak çalışma ortamımızdaki arkadaşlık ortamından gurur duyuyoruz. Başarımızın temelinde markalarımız ve pazarlarımız kadar insanlarımız da var. Çalışanlarımıza değer veriyoruz; bireysellik, çalışkanlık, dürüstlük ve çeşitlilik kültürümüzün bir parçası. Çalışanlarımızı özgür iradeleriyle hareket edebilecekleri, birey olarak sorumluluk alabilecekleri işbirlikçi bir ortam yaratmak için destekliyoruz. Ana işimiz sahada, dolayısıyla bizimçalışma ortamımız “takımelbiseler içerisinde bir yöneticilik” vaat etmiyor. Hangi fonksiyonda olursanız olun sahayı iyi bilmek ve sahada olmak durumundasınız. Bundan da gurur duyuyor ve açık sözlülükle dile getiriyoruz. Her şey sahada ve sahanın tozunu yutmadan başarı yok. 
Tütün ve sigara çok sıkı regülasyonlara tabii bir sektör. Bu sektörde satış, finansman, hukuk, İK gibi farklı departmanlarda çalışmanın kendine özgü zorlukları neler? 
Regülasyonların ağırlıklı etkilediği departmanlar ticari departmanlar. Yani satış, pazarlama ve finans. Attığınız her adımda alacağınız her aksiyonda lokal regülasyonların grup standartlarına uygun olup olmadığından emin olmanız gerekiyor. Elbette kısıtlı bir sektörde faaliyet gösterdiğimiz için pazarlama ve satışta enstrümanlarınız çok azalıyor. ~YÜKSELMEK İÇİN 4 ÖNERİ
1-Öncelikle yüksek performans göstermek önemli.
2-Diğer önemli unsur ise değerlerimizi sergilemek ve rol model olabilmek.
3-Bunun dışında bulunduğu pozisyonda en az bir yıl çalışan ve mevcut sorumluluklarının üzerinde bir sorumluluk almaya istekli olan kişiler tercih nedeni.
4-Bu isteğini proje görevleri ve “cross-functional”(işlevler arası) çalışmalarda yer alarak göstermek de gerekli.

EN İYİ 5-6 ÜNİVERSİTEYİ TERCİH EDİYORUZ
Global yönetici geliştirme programına tercih ettiğimiz Türkiye’nin en iyi 5-6 üniversitesinden seçim yapıyoruz. Bunun yanında yeni mezunlar eğitim aldıkları alan ne olursa olsun yönetici yetiştirme programlarına ilgi gösteriyorlar ve meslek seçiminde esnek olabildikleri gibi eğitim aldıkları alanın dışındaki mesleklere de ilgi gösteriyorlar. Örneğin bir elektronik mühendisi bizim sektörümüzde pazarlama yapmak için başvuruda bulunabiliyor.

ULUSLARARASI ŞİRKETTE ÇALIŞMANIN YOLU
Uluslararası şirketlerde çalışmak isteyen ve henüz üniversitede okuyan gençlere yönelik şu tavsiyelerde bulunabilirim:
FARKLI SEKTÖR DENEYİMİ
Çalışma hayatını daha yakından tanımaları önemli. Hayallerinin işini bulmak için farklı sektör ve fonksiyonlarda staj yapmalarını tavsiye ederim.
YABANCI DİLDE BAŞARI
Uluslararası şirketlerde çalışmak isteyen gençler yabancı dillerini geliştirmek, farklı kültürleri tanımak için yurtdışı değişim programı ya da “work&travel” programlarına katılabilirler.
KONFOR ALININDAN ÇIKMAK
Bu programların, gençleri konfor alanlarından çıkararak, bağımsız kararlar alma yetilerini geliştireceğine, özgüvenlerini ve yaşam deneyimlerini artıracağına inanıyorum.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz