Gençlerin sıkılmalarına fırsat vermiyoruz

Alptürer ile gençler için Anadolu Grubu’ndaki fırsatları konuştuk....

24.02.2017 16:18:000
Paylaş Tweet Paylaş
Gençlerin sıkılmalarına fırsat vermiyoruz
Aslı Sözbilir
asozbilir@capital.com.t.r

Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Migros, McDonald’s, Çelik Motor… Bu dev markaların hepsi Anadolu Grubu çatısı altında yer alıyor. Dolayısıyla grup, yeni mezunlar için gerçek bir çekim merkezi. Eşitlikçi kurumsal yapısı ve rotasyon fırsatlarıyla gençlere sonsuz fırsatlar sunuyor. Grup için alım yaptıklarını söyleyen Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Osman Alptürer, “Gençler McDonald’s içinde işe başlayıp Çelik Motor’dan emekli olabilirler. İyi performans varsa sıkılmalarına fırsat vermiyoruz” diye konuşuyor.

1950 yılında Yazıcı ve Özilhan aileleri tarafından kurulan Anadolu Grubu, bugün 19 ülkede, 80’in üzerinde şirket, 61 üretim tesisi ve 50 bine yakın çalışanıyla faaliyet gösteriyor. 2015 yılı cirosu 23,4 milyar TL olarak gerçekleşen grup dünyanın önde gelen markalarıyla kurduğu ortaklıklarla bira, meşrubat, otomotiv ve perakende alanlarına yoğunlaşıyor. Grup ayrıca son yıllarda tarım, gayrimenkul, enerji ve sağlık sektörlerindeki yatırımlarıyla alanını genişletiyor. Grubun faaliyet alanı ve konuları bu kadar çeşitli olunca yeni mezunlar için cazibesi de bir o kadar artıyor. Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Osman Alptürer, işe alımlarda grubun her şirketinde çalışabilecek nitelikte elemanları istihdamettiklerini anlatıyor. Grup dikey ve yatay oryantasyon fırsatlarıyla çalışanlarının sıkılmasına fırsat vermeden en tepeye kadar tırmanmalarına imkan sunuyor. Alptürer, “Kişi performans gösterir işlerinde başarı olursa, takım çalışması, vefalı olmak gibi etik değerlerimize uyarsa, bir de görev tanımının üstüne birkaç tuğla daha koyabilirse kısa sürede en tepeye kadar gidebilir. Yani 24 yaşında mezun oluyorsa 34 yaşında genel müdür de olabilir” diyor. Alptürer ile gençler için Anadolu Grubu’ndaki fırsatları konuştuk:
* Şirketinizin nasıl bir İK stratejisi var?
İK stratejimiz, sürdürülebilirliği sağlamak üzerine kurulu. Yani Anadolu Grubu’nun şu anda var olan şirketleriyle ileride de bir şekilde devam etmesi… Bunun için de şirketlerimizi ve grubun genelini yönetebilecek yöneticilere ihtiyacımız var. Dolayısıyla da birinci önceliğimiz, bu süreci değerlerimize ve performans kriterlerimize uygun yeteneklerle doldurmak. Parlak zekâları, performans gösterecek nitelikteki gençleri çekip, tutup, ilerinin yöneticisi, liderleri yapmak…Şu anda odak noktamız bu.
* Her yıl ne kadar işe alım yapıyorsunuz? Bunların ne kadarı yeni mezun?
Geçen yıl 2 bin civarında alım yaptık, bu yıl da 1.500-2 bin civarında alırız. Peki, biz neye göre işe alım yapıyoruz? Yeni bir departman veya şirket kuruyorsak veya işten çıkan olursa onun yerine alıyoruz. Bir de büyümemize ve yetiştirmemize olanak sağlaması için yeni mezunları alıyoruz. İşe alımda yeni mezun oranı her yıl yüzde 5-10 arasında. Yani 2 bin kişi aldıysak demek ki 100-200 yeni mezun gencin gruba uzman yardımcısı olarak girişi var.
* Grupta işe girmek isteyen mezunlar sürece nereden başlamalı?
“Anadolu Kariyerim”, yaklaşık 10-15 yıldır devameden web sitemiz, oradan başvurabilirler. İkincisi, her yıl belli üniversitelerde “Kariyerini Anadolu’da Planla” (KAP) başlığı altında etkinliklerimiz oluyor, oralarda bizi görebilirsiniz. Ayrıca bazı üniversitelerle proje çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalar sırasında biz de orada yeni mezun olmaya yak��n öğrencileri menzilimize alıyoruz, ‘Gel bizde çalış’ diyoruz. Ek olarak stajda tanıma imkânımız var. Üniversite 2,3 ve 4’üncü sınıflarda stajlarda şirketlerimize gelip bizi tanıyorlar.
* İşe alım sürecini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Başvurusu sonrası eleme için belli testlerimiz var. İngilizce şart, ayrıca genel yetenek ve spesifik bir yere başvurduysanız onunla ilgili testler uygulanır. Sonra da 2-3 görüşme gerçekleştiriyoruz. Görüşmelerde kurum kültürümüzle ilgili, değerlerle ilgili sorularımız oluyor. Davranış ölçümlerimiz var, onlara uyması lazım. Başarı tabii ki önemli ama biz performansla birlikte etik ve takım çalışmasına yatkınlığına bakıyoruz. Adayın bu karmaya uygun olup olmadığını görmek için önce İK ön görüşmeleri yapar daha sonra da ilgili departman yöneticisi onlarla birlikte bu süreci işletir. Süreci çok uzatmamaya çalışıyoruz. Adayları bıktırmamak birinci önceliğimiz. Hızlı bir şekilde en fazla 3 kademede işe alıma karar veririz.
* İşe girmeye hak kazanan yeni mezunlar nerede işe başlıyor? Özel bir eğitim programınız var mı?
İlk olarak birkaç saatlik bilgilendirme ve eğitimi kapsayan bir oryantasyonumuz var. Ondan sonra işbaşı eğitimleriyle devam ediyoruz. Arkadaşlar işleriyle ilgili eğitimleri işbaşı yaptıktan sonra ilk bir ve ikinci yıllarında dönem dönem alıyorlar. Yani öğrenme süreci işbaşı eğitimleriyle paralel gidiyor. 
* Toplamda kaç çalışanınız var ve kaçı beyaz yakalı? 
Yaklaşık 47 bin çalışanımız var. Bunların15-20 bini beyaz yakalı. Kadın çalışan sayımız 14 bin 278. 7.310 yöneticimizin 2.104’ü kadın. Gençlere bakarsak, grupta Y kuşağı çalışan oranı yüzde 40’ın üzerinde. Yeni mezunlara ve gençlere özel ilk kademe yöneticiliği programımız var. Onları grup grup yurtdışındaki eğitimlere gönderiyoruz. ~* Yönetici adaylarını nasıl yetiştiriyorsunuz?
Performansınız önemli. Değerlere nasıl uyum gösteriyorsunuz, takım çalışması yapıyor musunuz, projelerde yer alıyor musunuz? Burada çalışırken insanları kırıp döküyor musunuz yoksa uygun şekilde birlikte mi hareket ediyorsunuz? Ayrıca kişisel performansınız da önemli. Sadece o görevin gereğini mi yapıyorsunuz yoksa artı işi kendinize göre yorumluyor musunuz? Bazı gençler o iş tanımının üzerine çıktıkları için daha fazla öne çıkıyorlar. Eğer böyle bir yapıdaysanız, eskisi gibi yöneticilik için 10-20 yıl beklemeniz gerekmiyor. İkinci yılın sonundan itibaren ilk kademe yöneticiliğiyle birlikte yavaş yavaş basamakları tırmanmaya başlıyorsunuz. Tırmandıkça o kademeye özgü “Leader’s Touch” (Liderin Dokunuşu) dediğimiz yönetim eğitimleri var. Bunlar ilk, orta ve üst kademeyi kapsayan 3 kademeli yönetim eğitimleri. Yani genel müdürler dahi eğitimlerine devam ediyor. Dolayısıyla yavaş yavaş basamakları çıkarken ilgili eğitimleri almaya başlıyorsunuz.
* Grubunuzda mentorluk sistemi var mı?
Belli bir süre grubumuzda çalışan, grubumuzun kültürünü bilen üst düzey yöneticilerimiz, özellikle yüksek potansiyelli tabir ettiğimiz uzmanlar ve ilk kademe yöneticilerine mentorluk veriyor. Yaklaşık 7-8 yıldır belli dönemlerde tekrar ediyoruz. Bir de belli şirketlerimizde 2-3 yıl önce geri mentorluk dediğimiz süreci başlattık. Belli şirketlerde tecrübeli yöneticilerimiz gençlerden mentorluk alıyor. Böylece geçlerin beklentileri nelerdir, yönetici onlara uyum sağlıyor mu gibi konularda ilerleme sağlıyoruz.
* Gençler açısından bakıldığında İK stratejinizi diğer şirketlerden farklı kılan ne?
İnovatif yaklaşımları büyük kurumsal yapılarda adapte etmek biraz zor. Çünkü burada işin bir akışı, belli yerlerde kısıtlar, yönetmelikler var. Biz burada bir çözüm bulduk, “Fikrini serbest bırak” dedik. Her ne kadar şirketin içerisinde işleyen belli prosedür ve uygulamalar olsa da arkadaşlar geliştirmeye karar verdikleri konularda yönetimden, onay mekanizmasından bağımsız gruplar halinde veya bireysel çalışabiliyorlar. “BiFikir”i nasıl yaptık? Tüm şirketler birleşerek çalışanlarımızın istedikleri bir geliştirmeyi yapabilmeleri için kaynakları rahatça kullanabilmelerini sağlayacak bir sistematik geliştirdik. Diğer şirketlerde de benzer uygulamalar var ama bizim farklılığımız şu; biz uygulamayı ve hayata geçirmeyi iyi yapıyoruz. Bu fikirler havada kalmıyor. Her yılın sonunda yaklaşık 6 bin-7 bin fikirden 1.000- 1500’ü hayata geçiyor. Kimi çok hızlı, kimi 3-5 ay süren bir sürecin sonunda yeni ürünler, yeni süreçler çıkabiliyor. İlla süreç ve ürün şart değil, motivasyonel, insanlara dokunan, çevreyle alakalı projeler ve uygulamalar da hayata geçiyor. Bunun da fayda maliyeti de yapıyoruz. Geçen yıl 70 milyonluk bir fayda hesapladık. Bu süregelen bir fayda olduğu için de şirketlerimiz bundan yararlanıyor. Çalışanlarımız hiyerarşi olmaksızın direkt fikirleriyle sisteme başvuruyorlar. Sistemde kabul edilirlerse bütçe alıyorlar.
* Yeni mezunlar staj için ne zaman başvuru yapmalı?
Yaz stajları için Mart’ı geçirmemek tercih nedeni. Web sitemizden, KAP’tan, sosyal medyadan bize ulaşabilirler. Grup geneli için tek bir ilanla çıkıyoruz. Her şirketimizin olağan programını bir çatı altında topladık. Anadolu Grubu’nun çeşitliliğini iyi anlatabilelim diye öğrencilere tek ilan açıyoruz. Oradan da bütün başvuruları kabul edip şirketlere göre dağıtıyoruz.
* İşe alımda özel olarak tercih ettiğiniz üniversiteler var mı?
Böyle bir ayrım yapmıyoruz, çünkü sektör çeşitliliğimiz var. Biz hastaneye hemşire de, McDonalds’a part-time eleman da alıyoruz. Dolayısıyla her yerden alıyoruz ama o doğal seleksiyon, otomatikman üniversitenin puan yapısı bize de yansıyor. Türkiye’nin her üniversitesinden herkese eşit fırsat sağlamaya çalışıyoruz ama bazen oranlarda birazcık daha Türkiye’nin belli başlı üniversitelerinin öne çıktığı oluyor. Ama her üniversiteden çalışanımız var. Dolayısıyla esasında tüm Türkiye’yi kucaklıyoruz, her şehirden ve üniversiteden bir çalışanımız oluyor. Çeşitlilik anlamında zenginiz.
* Anadolu Grubu’nda yükselmek için gençlerin ne gibi özelliklere sahip olması gerekir?
Bizim değerlerimize uygun olacak, performansı da iyi, olacak. Çünkü biz zaten kurumsalda herkese eşit fırsat, eşit eğitim sağlıyoruz. Her üniversiteden gelen adaya eşit bir ortam sağlıyoruz, kendini ne kadar iyi yetiştirirse o kadar başarılı oluyor. Performans gösterir işlerinde başarı olursa, takım çalışması, vefalı olmak gibi etik değerlerimize uyarsa, bir de diğerlerinin yaptığı işten birazcık daha farklılık gösterirse, görev tanımının üstüne birkaç tuğla daha koyabilirse kısa sürede en tepeye kadar gidebilir. Yani 24 yaşında mezun oluyorsa 34 yaşında genel müdür de olabilir.~İŞ FIRSATLARINI ÖNCE GRUPTA İLAN EDİYORUZ
Y KUŞAĞI

Üniversitelere yeni bir marka yaratıp onunla gitmeye başladık: “KAP-Kariyerini Anadolu Grubu’nda Planla”. Araştırmalar, Y kuşağının ömürleri boyunca 14-15 iş değiştireceklerini söylüyor. Değişik sektörler arıyor, çabuk sıkılıyorlar. Anadolu Grubu olarak farklı sektörleri barındırıyor olmamız, içerideki rotasyon şansı bir farklılık yaratıyor.
ROTASYON
Gençlere diyoruz ki Anadolu Grubu’ndaki bir şirketten örneğin McDonald’s’tan başlayıp Çelik Motor’dan emekli olabilirsin. Yani birçok şirket değiştirerek ama hala grubun içerisinde farklı tecrübeler edinerek devam edebilirsin. Çünkü rotasyon sistemimiz buna elveriyor. İyi performans varsa sıkılmalarına fırsat vermiyoruz.
İSTİHDAM
Yatay veya dikey geçiş imkânı mevcut. Mantığımız şu; biz belli bir şirkete değil gruba insan alıyoruz. Ayrıca 10-20 yıl aynı şirkette çalışmanın performansı ve heyecanı öldürdüğüne de inanıyoruz. Yüksek performanslı kişiler belli bir süre çalıştıktan sonra daha fazla ya da farklı bir yer istiyor, eğer onu o şekilde tatmin edemezseniz grup dışına gidiyor.
AÇIK İŞLER
Yetiştirdiğimiz yüksek potansiyelli insanları kaçırmamak için iş imkânlarını grup içerisinde açık işlerle sunuyoruz. Diyelim Çelik Motor’da bir iş varsa bunu önce grupta duyuruyoruz. Ben Efes’teysem ve kariyerimin tıkandığına inanıyorsam direkt başvuruyorum. Müdürümün hiç haberi olmuyor, süreç çok gizli yürüyor.
PLANLAMA
Her yıl kariyer planlama toplantılarımız oluyor. Burada çok sistemli şekilde yönetici, şef, genel müdürler dâhil herkesin yedeklemeleri, bir sonraki görevi ne olabilir o konuşulur. İsim isim bu konu CEO’muz Tuncay (Özilhan) Bey’e kadar çıkar. Tuncay Bey’le birlikte her yıl belli bir dönemde yaptığımız yetenek planlama toplantılarımız var.

ÇOK GENÇ GENEL MÜDÜRLERİMİZ VAR
KURUMSALLI
K
Yeni mezunlara sunduğumuz en önemli kariyer fırsatı, kurumsal yapımız. Bizde işe girişle işten çıkış bir kişinin dudağının arasında değildir. Örneğin İK’nın en tepesindeki kişi olarak ben “Şirkete bunu al, şunu alma” diyemem. Tuncay Özilhan da demez. İkincisi bazen isteyerek bazen istemeyerek kişilerle yollarımızı ayırabiliriz, ama hepsi etik değerlere bağlı, anlaşarak ve düzgün bir şekilde yapılır.
DEĞERLER
Dolayısıyla sayılı kurumsal yapıdaki şirketlerden biri olduğumuzu söyleyebilirim. Bu, 60’lı yıllarda kurucularımızdan, değerlerimizden gelen bir yapı… Türkiye’de ve operasyonlarımızın bulunduğu ülkelerde çalışılabilecek şirketlerin başında geliyoruz. Dolayısıyla özel sektör isteyen yeni mezunların tercih etmesi gereken şirketler grubuyuz. Ayrıca kariyer fırsatları performansınıza paralel sınırsız. TIRMANIŞ
Örneğin ben uzman yardımcısı olarak girdim, şimdi başkan olarak çalışıyorum. En aşağı basamaktan girip en yukarıya çıkabiliyorsunuz. Özellikle son 5-6 senedir bu kariyer toplantıları ve kariyer planlamamızı çok net yapıyoruz ki bu, grupta performansın değerlendirildiği garantisini verir. Performansı iyi olursa üniversiteden yeni mezun arkadaşımız çıkar ve genel müdürlük, başkanlığa kadar yürür.
GENÇLEŞTİRME
Çok genç genel müdürlerimiz de var. Genel müdür olmak için belli bir yaş, belli bir tecrübe, belli bir kademeyi beklemek gerekmiyor. Bilerek de gençleştiriyoruz, hatta eskisi gibi 50 yaşına gelsin demiyoruz. 30’lu yaşların 2’nci yarısında olan genel müdürlerimiz var. Onları yurtdışına da gönderiyoruz. Türkiye’deki en fazla yurtdışı operasyonu yani üretim tesisi olan gruplardan bir tanesiyiz. Dolayısıyla fırsatlar sonsuz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz