Bu alımların yüzde 40'ını ise yeni mezunlar oluşturacak. Yani sadece 15 şirket, 4 bine yakın genci işe alacak. Şirketlerin alımlarında yeni mezunların oranı, ortalama yüzde 20 seviyesinde. Vakıfbank, Zorlu, Boydak gibi şirketlerde ise toplam alımlar içinde yeni mezunların oranı yüzde 80'i aşıyor. içeriden terfi trendi, yeni mezun alımlarını artırıyor. Uzmanlar, bu trendin giderek yaygınlaşacağını düşünüyor. 2011 yılı, insan kaynakları sektörü açısından gayet hareketli geçecek. Hem kamu hem özel sektörde binlerce yeni işe alım olacak. Kamunun 120 bin kişiyi işe alması bekleniyor, özel sektörde ise bu sayı yine on binlerle ifade ediliyor. Uzmanlara göre en büyük hareketlilik perakende, bankacılık, enerji ve teknoloji sektörlerinde olacak. Yeni mezunlar ise şirketlerin İK planlarında ayrı bir yere sahip. Çünkü şirketlerin büyük kısmı, IK alımlarında yeni mezunlara ayırdıkları payı giderek artırıyor. Bu oran genelde yüzde 20'ler seviyesinde, ama yeni mezun istihdamını yüzde 90'lara kadar çıkaranlar da var. Örneğin Vakıfbank bu yıl 1.250 kişiyi işe alacak. Bunun yüzde 90'a yakını yeni mezun olacak. Aynı şekilde Vatan Bilgisayar, Boydak Grubu ve GSK da bu yılki işe alımlarının yüzde 80'ini yeni mezunlardan yapacak. Sadece onlar da değil... Pfizer, Koton ve Teknosa gibi birçok şirket, bu yılki personel alımlarının yüzde 25'ten fazlasını yeni mezunlara ayırmış durumda. Peki kriz sonrası canlanan IK piyasasında yeni mezunları neler bekliyor? Hangi şirket bu yıl kaç yeni mezun alacak? Yeni mezunlara kariyer fırsatı sunan sektörler ve pozisyonlar hangileri olacak? Tüm bu soruları hem IK danışmanlarına hem Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin IK yöneticilerine sorduk.
Şirketlerin favorisi satış ve pazarlama tablosu için görsele tıklayın
HAREKETLİ SEKTÖRLER
Bu yıl istihdam anlamında canlanması beklenen sektörlerin başında bilişim, inşaat, perakende, telekomünikasyon, enerji ve lojistik geliyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre 2011'de inşaat, sağlık, perakende, hızlı tüketim, telekomünikasyon, bilişim sektörlerinde yüzde 2-3 oranında bir artış olabilir. MY Executive Yönetici Ortağı Müge Yalçın, bu sektörlere ek olarak sigorta ve yönetim danışmanlığını da sayıyor. Yalçın'ın değerlendirmeleri şöyle: "2010'u iyi geçiren inşaat ve sağlık sektörlerinde istihdam talebi artarak sürecek. Mağazacılıkta yeni AVM yatırımlarının devam etmesi işe alımları artıracak. Bankacılık 2-3 yıl öncesi kadar olmasa da yavaş yavaş hareketleniyor. Ayrıca otomotivdeki işe alımlarda yukarı yönlü ivmenin de bu yıl da süreceğini öngörüyoruz. Lojistikte ise ciddi alımlar bekliyoruz. Kriz döneminde yüzde 20 büyüyen sektör, 2011'de de büyümesini sürdürecek. Bu sektörde işe alımların sayısı hayli yüksek olacak. Sektörde iyi yetişmiş çok sayıda nitelikli insan gücüne ihtiyaç var." Adecco Doğu Avrupa Bölge Direktörü Tibet Eğrioğlu, 2011 yılında öne çıkan sektörler arasında enerji, bilgi teknolojileri, iletişim, hızlı tüketim ve hazır giyim perakendeciliğini sayıyor. Ona göre bu alanlar işe alım açısından hareketlenecek.~
ÖNÜ AÇIK POZİSYONLAR
Uzmanlara göre 2011 yılında sadece belli sektörler değil belli iş alanları ve pozisyonlar da öne çıkacak. Bunların içinde ilk sırada satış, pazarlama ve finans departmanları geliyor. Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, "En çok aranan kişilerin satış, pazarlama ve mali işlerde çalışanlar olacağı görülüyor. Ayrıca sosyal medyayı en iyi şekilde kullanmak isteyen şirketler, sadece bu konuya odaklanan uzmanlar istihdam ediyor" diye konuşuyor. HRM Danışmanlık Bölge Yöneticisi ilknur Seven ise sosyal bilimlerden mezun olan gençlerin önünün açılacağına inanıyor ve ekliyor: "Psikoloji ve sosyal bilimler mezunları, endüstriyel psikoloji, insan kaynakları gibi alanlarda önemli rollere sahip olacak. Ayrıca BT sektöründe proje yöneticisi, analist, yazılım ve veri tabanı uzmanı alımlarında artış olmasını bekliyoruz." Tibet Eğrioğlu ise şirketlerin kriz sonrası agresif büyüme hedefleri nedeniyle satış ve pazarlama pozisyonlarında ciddi bir hareketlilik bekliyor ve ekliyor: "Şirketler kriz döneminde kaybettiklerini yeni hedeflerle birlikte kazanabilmek için bu yıl yeni ekipleriyle daha hızlı koşacaklar. Dolayısıyla bu yıl satış ve pazarlama, finans, proje mühendisliği işe alım yaptığımız pozisyonlar arasında öne çıkıyor. Çağrı merkezi alımlarında da büyüme var."
Hangi sektörde kime ihtiyaç olduğunu görmek için görsele tıklayın
"YEŞİL YAKA" ARANIYOR İK uzmanlarına göre önümüzdeki dönemde önü açılacak pozisyonlardan biri de "yeşil yakalı" çalışanlar. İK uzmanı İlknur Seven, "Yeşil mesleklerin yükselmesiyle birlikte çevre mühendisliği mezunlarına ihtiyaç büyük. Hatta şimdiden 50-60 bin kişilik istihdam artışı var. Biyoteknoloji uzmanları ve gıda mühendislerine olan ihtiyaç artacak. Çevre mühendisliği, çevre hukuku uzmanlığı ve organik tarımla ilgili danışmanlıklar yükselecek" diyor.
Yenibiris.com GenelKoordinatörü Burçak Pak Yılmaz da aynı konuya değiniyor ve ekliyor: "Şirketlerin yeşil yakalı çalışanlar istihdam etmeye yönelmesi yeni bir eğilim. Yeşil yakalılar çevreye duyarlı tasarım ve teknoloji geliştiriyorlar. O nedenle yenilenebilir enerji kaynakları, yalıtım ve organik tarım gibi alanlarda uzmanlaşmış gençler, şirketler için vazgeçilmez olacak." AR-GE birimleri de şirketlerin en fazla alım yaptığı alanlar arasında. Zorlu Holding, Pfizer, BSH bu alanda alımlarıyla dikkat çekenler arasında. BSH İnsan Kaynakları Müdürü Ahmet Aksoy, "Son 5 yılda toplam istihdamımızı yüzde 60 artırdık. İş gücümüzün önemli bir bölümünü AR-GE departmanımızda çalışan mühendislerimiz oluşturuyor. Mühendis sayımızı 200'e çıkaracağız. Bu yıl yüzde 15'i yeni mezun olmak üzere 160 kişiyi ekibimize dahil " diyor. yaklaşık edeceğiz
15 şirket kaç yeni mezun işe alacak görmek için görsele tıklayın
YENİ MEZUN TERCİH EDENLER
Şirketlerin çoğu istihdam politikalarında yeni mezunlara özel bir önem veriyor. Uzmanlara göre bunun nedeni basit: Son yıllarda içeriden terfinin öne çıkması, işe alımlarda yeni mezun oranını da artırıyor. Bu görüşü şirketlerin IK yöneticileri de dile getiriyor. Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynakları Direktörü Hande Eskinazi, "Çoğunlukla yeni mezun arkadaşlarımızı bünyemize katıyoruz. Bu nedenle Pfizer, üniversite sonrası bir okul niteliğinde" diyor. Philip Morris Sabancı İK Direktörü Cliff Rumbold da aynı görüşleri paylaşıyor: "Üst pozisyonlarımızın istihdamını şirket içinden yükselme yoluyla yapıyoruz. Bu sebeple işe alımlarımızın çoğuyeni mezun. Bu çalışanlarımızın kariyerlerini birlikte planlıyoruz." Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ise "Her yıl toplam işe alımımızın en az yüzde 10'u yeni mezunlardan oluşuyor. Bunun yanı sıra staj programımız olan PAF ile de bu yıl 200 kadar öğrenciyi stajyer olarak bünyemize katma planımız var" diyor. Boydak Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Halit Bayhan, "İşe alımlarda genel olarak yeni mezun adaylara fırsat veriyoruz. Yüzde 80 oranında yeni mezun istihdam edeceğiz" diyor. Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ise "Her yıl toplam işe alımımızın en az yüzde 10'u yeni mezunlardan oluşuyor.~
Bunun yanı sıra staj programımız olan PAF ile de bu yıl 200 kadar öğrenciyi stajyer olarak bünyemize katma planımız var" diyor. Boydak Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Halit Bayhan, "İşe alımlarda genel olarak yeni mezun adaylara fırsat veriyoruz. Yüzde 80 oranında yeni mezun istihdam edeceğiz" diyor. Zorlu Holding'in planlarını da İK direktörü İbrahim İnceçam, şöyle anlatıyor: "Bu yıl 2 bin 500 kişiyi istihdam edeceğiz. Önemli bir kısmı, yetiştirme pozisyonlarında olacak."
BANKALAR GENÇ MEZUNLARI BEKLİYOR
Finans ve bankacılık sektöründeki şirketler de yeni mezunlara ayrıcalık gösterenlerden. Personel alımını sınavla yapan bankalar zaten deneyim aramıyor. Dolayısıyla yeni mezunlar için önemli bir fırsat yaratıyorlar. Buna en iyi örnek İş Bankası. Geçen yıl 2 bin yeni personel alan banka, bu yıl da aynı oranda alım yapmayı planlıyor. İş Bankası yetkilileri, şu bilgileri veriyor: "İhtiyaçlar doğrultusunda alımlar devam edecek. Adaylarımızda iş deneyimi şartı aranmıyor, tüm sınavlarımıza yeni mezun adaylarımız katılabiliyor." Vakıfbank İnsan Kaynakları Başkanı Emine Şirin ise bu yıl 1.000-1.250 kişi arasında istihdam planladıklarını söylüyor ve 'Yeni şubelerimiz için uzman yardımcısı ve memur unvanında personel alımı planlıyoruz" diye konuşuyor. Akbank da bu yıl açacağı 50 yeni şubeyle önemli oranda istihdam gerçekleştirmeyi planlıyor. Akbank yetkilileri, şu açıklamayı yapıyor: "2011'de 1.000 yeni personel alınacak. Şube sayısı 935'e çıkacak. Alımlar ise ağırlıklı olarak yeni açılacak şubelerde olacak." Yapı Kredi de şube sayısını artıracak bankalar arasında. Bankanın İK bölümü yetkilileri, planlarını şu sözlerle açıklıyor: "Bu yıl 50-60 arası şube açmayı hedefliyoruz. Buna paralel işe alımlarımızı da gerçekleştireceğiz. Ağırlıklı olarak çağrı merkezi ve şubelerdeki ihtiyaçlarımız için alım yapmayı hedefliyoruz."
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?