En faydalı ders

Eğitim hayatının kariyere olan etkisi hala tartışılıyor. Ancak Türkiye’nin önde gelen CEO’larının çoğu, eğitim hayatında aldıkları derslerin başarılarında kritik rol oynadığı görüşünde hemfikir... Örneğin, Hayat Kimya Grup Koordinatörü Orhan İdil, istatistik dersini bugün ürün geliştirmede kullandığını söylüyor. DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık ise finansal muhasebe dersinin finansal tablo okuyabilmesine çok faydalı olduğunu her fırsatta dile getiriyor. İşte CEO’ların ağzından eğitim hayatlarından kariyerlerine yansıyan “en faydalı dersler”…

29.09.2015 15:58:390
Paylaş Tweet Paylaş
En faydalı ders
Üniversitedeki dersler aşk hayatında ne kadar işe yararsa bir o kadar da iş hayatında işe yarar!” KPMG Türkiye Başkanı Ferruh Tunç, üniversite eğitiminin önemini şaka yollu böyle özetliyor. Gerçekten de üniversite eğitimi bazen Tunç’un dediği gibi genel bir formasyon olarak, bazen de teknik öğrenmeler veya pratik bilgilerle CEO’ların başarısına katkı sağlıyor. Örneğin Hayat Kimya Grup Koordinatörü Orhan İdil ve Kiğılı CEO’suHilal Suerdem, üniversitede aldıkları istatistik dersinde öğrendiklerini bugün direkt ürün geliştirmede kullanıyor. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ve Big Chefs CEO’su Gamze Cizreli iseODTÜ İşletme Bölümü’nün efsane hocası rahmetli Prof. Muhan Soysal’ın pratik tavsiyelerinin yardımıyla strateji geliştiriyor. DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık ise İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde okurken aldığı finansalmuhasebe dersinde öğrendiği bilgilerin finansal tabloları okumasına ve bir projenin finansal veriler yardımıyla kârlılığını ölçmesine yardımcı olduğunu anlatıyor.
HEM AŞKTA HEM İŞTE YARARLI
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde İktisat veMaliye bölümlerini bitiren KPMG Türkiye Başkanı Ferruh Tunç, üniversiteyi teknik bilgilerin öğrenildiği, mesleki yetkinlik edinilen bir yer olarak görmeyi reddediyor. Üniversite eğitiminin olgunlaşma deneyimi yaşatarak bir genci hayata hazırlayabileceğine inanıyor ve “Üniversitedeki dersler aşk hayatında ne kadar işe yararsa bir o kadar da iş hayatında işe yarar” diye konuşuyor. Tunç, hayatının belirli dönemlerinde vergi danışmanı olarak para kazanmasına rağmen yaşamında en çok faydalandığı dersler arasında Türk vergi sistemi, muhasebe gibi dersleri saymıyor. Daha çok o dönemde okuduğu kitaplardan bahsediyor. Örneğin Türk devrimtarihini bilim dili ile aktaran Taner Timur’un “Türk Devrimi ve Sonrası” kitabı bütün Cumhuriyet tarihi okumalarında yardımcı olmuş. Mümtaz Soysal’ın “Yüz Soruda Anayasa” kitabı ve Cem Eroğlu’nun aynı konudaki ders notları temel insan hakları ve anayasal demokrasiler konusunda yolunu kolay şaşırmayacak bir anlayış sahibi olmasını sağlamış. Siyasal tarih, iktisadi doktrinler tarihi, siyasal rejimler gibi dersler, Türkiye tarihiyle ilgili okuduğu kitapları doğru bir zemine oturtmakta çok önemli işlev görmüş. Tunç, “ Öyle ki Borçlar Hukuku, Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku gibi ders içeriklerini tarihsel bir perspektiften de değerlendirebilme şansını elde ettik. Bir hukukçu olarak yetiştirilmesem de belirli düzeyde hukuk formasyonu olan biri olarak mezun oldum. Bu sayede işlerimin hukukla ilgili durumlarla baş edebildim” diyor.
~
EFSANE HOCALAR
Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, kariyerinde en yüksek faydayı sağlayan dersin Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümünde okurken Prof. Dr. Deniz Gökçe’den aldığı “para ve bankacılık” dersi olduğunu söylüyor; “Gökçe’nin kendine has üslubu, ekonomi ve istatistik gibi son derece karmaşık konuları yalın bir şekilde anlatması, teorik bilgileri güncel örneklerle harmanlaması bu dersi cazip kılıyordu. En sevmediği şey ise insanların koşullar karşısında sürekli şikâyet etmesiydi. Bize hep yenilenme, sürekli öğrenme ve meraklı olmanın öneminden bahsederdi” diyor. Big Chefs CEO’su Gamze Cizreli’nin kariyerinde ise en çok ODTÜ işletme Fakültesi’nin efsane hocası rahmetli Muhan Soysal 'dan aldığı “strateji yönetimi” dersi etkili olmuş. Cizreli Soysal’dan öğrendiklerini şöyle anlatıyor: “Muhan Hoca, eğitimin gerçek hayatın ta kendisi olduğuna kanaat getiren, kitaba bağlı kalmadan farklı konuları günlük hayat tecrübeleriyle sentezleyebilmesiyle fark yaratan bir hocaydı. Toplumumuzun en önemli handikabının zaman yönetimi olduğunu söylerdi. Dersine geç girilmezdi. Ödevlerin sadece teslim tarihi değil saati de olurdu ve o saati geçirince odasının kapısını kilitler, altını bantlardı. Dersine geç kaldığım bir gün, ‘Uçak saatini kaçırdığınızda uçağa binebiliyor musunuz? Uçak kaçtı, çık dışarı’ dedi. Zaman yönetimi ve gözlem-sentez becerisi Muhan Hoca sayesinde iş ve özel hayatımdaki kazanımlarım olmuştur.”
DERSİMİZ STRATEJİ
Muhan Soysal’ın iz bıraktığı öğrenciler arasında Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın da var. Makine mühendisliği okuyan Aydın’ın MBA yaptığı dönemde Soysal’dan aldığı “strateji yönetimi” dersi kendi deyimiyle “bugünün kaotik ve kimi noktalarda öngörülemeyen iş hayatında farklı stratejiler geliştirmek” konusunda çok işine yaramış. Aydın, “Strateji dersi ise özellikle farklı durumlarda farklı stratejiler geliştirme ve stratejilerin mutlaka taktik seviyesi ile desteklenmesi gerekliliğini ortaya koydu” diyor ve devam ediyor: Prime Development CEO’su Artuğ Çetin de Innsbruck Üniversitesi’nde Ord. Prof. Hans Hinterhuber’in stratejik yönetim dersinde öğrendiklerinden iş hayatında hala faydalandığını söylüyor: “Hinterhuber’in derste bahsettiği lider tanımı bugün Prime Development’ın CEO’su olarak görev yapmamda önemli bir rol oynuyor. Hinterhuber; ‘Her zaman senden daha iyi bilen biri olabileceğini bildiğin müddetçe hata payını minimuma indirirsin. Kendine güven ama kontrolü elden bırakma, ayağın hep yere bassın’ diyordu. Hinterhuber, iş hayatında vizyon sahibi olanı eleştirirdi. ‘Vizyon sahibiyim diye yola çıkılmaz. Öngörülü olabilirsin, hayal de kurabilirsin ancak bir şirketin yönetiminde, somut verilere dayanarak ve ortam şartlarını doğru tartarak hayallerini gerçekleştirebilirsin’ derdi.”
~
MATEMATİĞİN GÜCÜ
Barem Research CEO'su Pervin Olgun ve Sem Plastik CEO’su Yavuz Eroğlu ise iş yaşamında matematik dersinin faydasını görenlerden. Pervin Olgun, iş hayatında her konuya, sistematik bir şekilde, bir matematik problemi çözercesine yaklaşmanın büyük yararlarını görmüş. Olgun, “Bazen, bir projede izlenecek optimum yolu lineer denklemler sistemi olarak düşünürüm. Bazen bir sorunun yanıtını olmayana ergi yoluyla bulurum, bazen de olasılıkları hesaplayarak; ama çözüme hep matematiksel bir süreci izleyerek ulaşırım. Bir problemi çözmenin keyfini yaşamak için yılmadan çeşitli yolları araştırmak alışkanlığı, işime, başarıya ulaşıncaya kadar tutkuyla çalışmak olarak yansıdı” diyor. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Bölümü mezunu olan SEM Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu da elektronik ve matematiğin hemen hemen aynı şeyler olduğunu söylüyor. Eroğlu, “Tabletinizden, cep telefonunuza kadar tüm elektronik cihazlar matematik sistemiyle çalışıyor. Aynı zamanda her şey bir devrenin açık veya kapalı olması mantığına dayandığından, sonuç odaklı bir düşünme sistematiğine sahip oluyorsunuz. Dolayısıyla karmaşık bir durum veya problem içinde dahi sonucu unutmayıp, sonuca yönelecek yöntemleri kolay analiz etme yetiniz gelişiyor” diyor. Bir başka mühendis kökenli CEO Dinçer Sinici ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nde aldığı “Isı Transferi” dersinin çok faydasını görmüş. Nurus CEO’su Sinici, “Ders dışarıdan bakıldığında ilgili konuların ancak çok karmaşık formüllerle çözülebileceği izlenimini veriyordu. Deneyimledikçe, bazı varsayımlar sayesinde bu formüllerin basitleştirilerek çözüme ulaştırıldığını gözlemledim. İş hayatında özellikle problemler karşısında pratik çözüm üretmeme büyük katkısı oldu” diyor.
“İSTATİSTİK”LE BÜYÜME
Hayat Kimya Grup Koordinatörü Orhan İdil, iş hayatında en çok istatistik dersinden yararlandığını söylüyor. İdil, bu ders sayesinde doğru araştırma tekniklerini kullanmayı, araştırma sonuçlarını yorumlamayı, gerçek neden-sonuç ilişkilerini belirlemeyi, isabetli tahminler yapmayı ve optimal kararları almayı öğrenmiş; “Hayat Kimya olarak bulunduğumuz ülkelerdeki bölgesel konumumuzu güçlendirmek ve markalarımızın sesini dünya çapında tüketicilere duyurmaya devam etmek için araştırmalara önem veriyoruz. İstatistik deneyimim, bu araştırmaları daha hızlı ve doğru okuyarak, sonuçları en iyi şekilde değerlendirip, tüketicilere doğru ürünlerle ulaşmamızda önemli rol oynuyor” diyor. Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem’in de Anadolu Üniversitesi İş İdaresi Bölümü’ndeki öğrenciliği sırasında aldığı derslerden en çok işe yarayanı “istatistiki analiz” olmuş. Suerdem, “İstatiki analiz perakende matematiğini geliştirmemde çok etkili oldu. Hala istatistiki analiz yöntemlerini ekiplerime uygulatıyorum. Araştırmaları yorumlamak, ekonomik verileri analiz etmekte büyük faydasını görüyorum” diyor. GoldMaster Genel Müdürü Sinan Bora ise Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği eğitimi sırasında aldığı derslerden, en çok “Veritabanı” dersinden faydalanmış. Bora, “İş hayatında şu andaki moda terim olan big data, tam olarak buna ihtiyaç duyuyor. Binlerce, milyonlarca veri üretiliyor ve saklanıyor. Bunların arasındaki ilişkileri kullanarak anlamlı veri elde etmek ve bunu işlemek, daha sonrada çıkan sonuçları yorumlayarak aksiyon planları çıkarmak tam anlamı ile veritabanı bilgisi gerektiren bir eylem” diyor.
~
MUHASEBENİN FAYDASI
DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık, iş hayatında şimdiye kadar en çok işine yarayan dersin İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde okurken Prof. Dr. Dursun Arıkboğa’dan aldığı finansal muhasebe olduğunu söylüyor. Bu derste öğrendiği bilgiler finansal tabloları okumasına ve bir şirketin, işin, projenin finansal veriler yardımıyla kârlılığını ölçmesine yardımcı olmuş. Aydınlık, “Şimdiki öğrencilerin bu anlamda bizden daha şanslı olduklarını düşünüyorum. Bizler üniversitedeyken çoğunlukla teorik içerikli dersler görürken onlar üniversitelerde ders vermeyi seçen, pratik tecrübesi olan iş dünyasının önemli isimlerinden ders alma şansına sahipler. Üniversitede aldığım dersler arasında pratiğe en yakın olan ders finansal muhasebeydi” diyor. Yellow Pages CEO’su Semin Özmoralı da muhasebe dersini faydalı bulanlardan… Pazarlama alanında çalışmayı planlamamasına rağmen muhasebeden anlayan bir yönetici olma fikri hoşuna gitmiş. Özmoralı, “Gerçekten de uzmanı olmasam da beni korkutmayan ve üzerine tartışmaktan keyif aldığım bir konu oldu. Bu görevi üstlenen takım arkadaşlarıma ayrı bir gözle, güven ve hayranlıkla yaklaştım hep. Öğrenciyken çekindiğim muhasebe dersinin ve hocamın, şimdi bu sorumluluğu taşıyan yöneticilerle, çok daha verimli bir ilişki kurmamı sağladığına inanıyorum” diyor.
PRATİK HAYAT DERSLERİ
ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü ABD’deki Rice Üniversitesi’ndeki işletme yüksek lisansı sırasında aldığı “girişimcilik” dersinin kariyerini şekillendirdiğini söylüyor. Ünlü, “Öğretim görevlisi John Maccormack’in dersi pratik uygulamalardan oluşuyordu. Bu derste Maccormack’in kendi hayat hikayesini ve girişimcilik tecrübelerini kendi ağzından dinleme fırsatı buldum. Girişimci arkadaşlarını konuk konuşmacı olarak derse getirirdi. Bu girişimcilik eğitimleri sayesinde her girişimcinin hikayesinde muhakkak öğrenilecek bir ders olduğunu gördüm. Beni başarıya götüren noktalardan birisi de bu hikayelerden çıkardığım derslerdir” diyor. GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı’nın üniversitede en faydalı bulduğu ders ise “uluslararası ilişkiler” olmuş. Bu ders Kantarcı’ya dünyadaki kültürlere, ülkelere ve iş yapış biçimlerine dair öngörü, vizyon ve farklı bir bakış açısı kazandırmış. Kantarcı, “Sadece bugüne değil, geçmiş dengelere de bakarak ülkeler arasındaki ilişkileri ve ticareti anlamak çok önemli bir kazanım. Gelinen noktada dünyayı anlamadan ve global bir gözle bakabilme yeteneğini geliştirmeden yöneticilik yapmak mümkün değil” diyor.
~
Claude Rumpler Loreal Türkiye Genel Müdürü
"Hala öğrenciyim"
YENİ KEŞİFLER

Üniversiteden 1988 yılında mezun oldum ve iş hayatına adım attığım günden beri bir anlamda öğrenciliğimin devam ettiğini düşünüyorum, öyle de olmalı. Her zaman öğrenecek ve keşfedecek bir şeyler olduğuna inanıyorum. Şu sıralar büyük bir açık e-eğitim sitesinde “Happiness and Fulfillment of Organizations” (Organizasyonlarda mutluluk ve tatmin) adıyla bir kurs alıyorum.
BUDHA ÖĞRETİLERİ
Hindistan İş Okulu (Indian School of Business) öğretim görevlilerinden Dr. Rajagopal Raghunathan tarafından verilen bu kurs; iş hayatında daha mutlu, daha tatminkar olmanın ve daha verimli çalışabilmenin koşulu nedir sorusuna cevap arıyor. Bunu yaparken de ünlü filozoflardan Budha’dan, mutluluğa dair kendi gündelik tespitlerimizden ve iş hayatında karşılaştığımız farklı durumlardan yola çıkıyor.
FARKLI BEKLENTİLER
Kurumsal bir organizasyon içindeki dinamikleri derinlemesine incelerken, çalışanların hangi durumlarda nasıl beklentileri olabileceğini ve bu beklentileri karşılama yöntemlerini ele alıyor. Kurumsal organizasyonlar birbirinden çok farklı tecrübeleri, farklı kariyer hikayeleri, farklı beklentilere olan bireylerden oluşsa da bu kursu kurum kültürümüzü besleyecek çalışmalar yapmamız yönünde bir fırsat olarak görüyorum.

Gökhan Öğüt Vodafone Türkiye CEO'su
"Üniversite deneyimim kariyerime yön verdi"
KRİTİK DÖNEM

1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldum. Üniversite eğitimi insanın kariyer hayatını belirleyen kritik dönemlerden biri. Kariyer hayatımın küçük bir modelini Boğaziçi’nin kampüsünde yaşadığımı söyleyebilirim. Her şeyden önce, genel olarak endüstri mühendisliği dersleri mesleki formasyonumda önemli rol oynadı. PROBLEM ÇÖZME
“Operasyon araştırması”, “olasılık” ve “ergonomi” dersleri analitik düşünme ve problem çözme becerilerimin gelişmesinde etkili oldu. Endüstri mühendisliği okusam da kariyerime pazarlamacı olarak başladım. Kampüste yaptığım etkinlikler, pazarlama projeleri, sponsorluk görüşmeleri sayesinde pazarlama kariyerine giriş yaptım.
PAZARLAMAYA GİRİŞ
Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu bünyesinde yürüttüğüm kulüp faaliyetleri, bana şu anda iş hayatımda bire bir kullandığım pazarlama, organizasyon, liderlik ve yönetim becerilerini ilk kez deneyimleme fırsatı verdi. Burada kazandığım deneyimlerin, beni pazarlama ve yöneticilik alanında bir kariyere yönlendirdiğini söyleyebilirim.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz