Girişimciliği artırmaya çalışacağız

İnanç Kabadayı, dernekteki faaliyetlerini ve genç girişimcilere nasıl destek olduklarını Genç Capital'e anlattı...

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Girişimciliği artırmaya çalışacağız
Üniversite sonrasında hemen çalışma hayatına atılan inanç Kabadayı, 32 yaşında kendi şirketini kurdu. Birçok başarılı projeye imza attı. Bugün ise Avrupa, 'nın en büyük karma projesi olan "Batışehir" gibi projelere devam eden Egeyapı Group 'un yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor. Aynı zamanda istanbul Genç Girişimciler Derneği'nin de (ISGİD) başkanlığını yürütüyor. Derneğin hedefinin Türkiye'deki girişimcilik potansiyelini artırmak olduğunu söylüyor. Kabadayının gençlere ve girişim ortamına inancı tam. "Amerika fırsatlar ülkesi ama Türkiye'de çok daha fazla fırsatlar mevcut. Böyle bir coğrafyada girişimcilikle ilgili fırsatlar hiçbir zaman bitmez." diye konuşuyor. İnanç Kabadayı,bugün 38 yaşında. Yüksek öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Kariyerine Atlas İnşaat'ta proje müdürü ve koordinatör olarak başladı. 2006 yılında henüz 32 yaşındayken kendi şirketi Egeyapı Group'u kuran Kabadayı, şirketiyle Abdi İbrahim Merkez Ofisi, Dedeman Hotel Renovasyonu, Demsa Merkez Ofisi, Nurol Villaları gibi birçok proje tamamladı. Şu an ShangriLa Hotel, İz Tower ve Avrupa'nın en büyük karma projesi olan Batışehir gibi projelere devam eden Egeyapı Group'un yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Kabadayı, aynı zamanda İstanbul Genç Girişimciler Derneği'nin de başkanlığını yürütüyor. Toplam 450 genç girişimciyle birlikte nasıl daha fazla sinerji yaratacaklarının yollarını ararken genç girişimcilere de destek oluyor. "Ege Yapı olarak girişimcilik üzerine İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde konferans verdik. Diğer taraftan 2012'de 3 üniversite ile görüşme halindeyiz. Bu 3 üniversiteden biri ile girişimcilik, girişimciliği desteklemek ve veri üretmek adına bir çalışma halinde olacağız" diyen Kabadayı'nın gençlere ve girişim ortamına inancı tam. "Amerika fırsatlar ülkesi ama Türkiye'de çok daha fazla fırsatlar mevcut. Böyle bir coğrafyada girişimcilikle ilgili fırsatlar hiçbir zaman bitmez. Bu fırsatı doğru yönlendirebilmek çok önemli. Tabii en önemlisi doğru networke sahip olmak. Sadece bizim derneğimizde değil okul ve meslek derneklerinde olmak da çok önemli. İnsanlarla tanışarak, kaynaşarak zamanla herkes farklı alanlara kayıp girişimci olabilir" diye konuşuyor. Genç yaşta girişimciliğe atılmış bir isim olarak İSGİD Başkanı ve EGEYAPI Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, dernekteki faaliyetlerini ve genç girişimcilere nasıl destek olduklarını Genç Capital'e anlattı...

ISGID'den bahseder misiniz?

- İSGİD'in açılımı İstanbul Genç Girişimciler Derneği. Buradaki başkanlık görevini geçen ay devraldım. Kurucu başkanımız Erkan Güral. Kendisi şu anda Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı. İkinci dönemde görevi ETS Turizm ile Atlas Jet'in sahibi Murat Ersoy devralmıştı. 3'üncü dönem görev bana devredildi. İSGİD'in 115 seçkin üyesi var. Bu üyelere ait 450 şirket ve 70 milyar dolar değerinde portföy değeri bulunuyor. Üyelerin toplam çalışan sayısı 130 bin. 2011 yılında İSGİD üyelerinin kendi içinde yaptığı ticaret hacmi 168 milyon 910 bin TL.

NE ZAMAN GİRİŞİMCİ OLMALI?

ÖNCE DENEYİM
Mesleğini öğrendikten sonra, belli bir deneyime ulaştıktan sonra bilgi birikimini belli bir noktaya getirdikten sonra girişimci olmak daha doğru.
NE KAZANACAK?
Bir alanda girişim yaparken başardığı zaman ne kazanacak, ne kaybedecek bunları bir teraziye koyup değerlendirmesi lazım.
RİSKİ AZALTMALI
Kaybettiğini yerine koyabilir noktasındaysa doğru bir girişim olur ama koyamayacağı bir noktada ise biraz düşünmesi lazım. Riskini azaltması lazım.~

Peki İSGİD'in amacı nedir?

- Bizim amacımız üyeler arasında sosyal ilişkileri geliştirmek ve ticareti artırmak. Ayrıca çevre üyelerle beraber ticaret köprüleri oluşturmayı amaçlıyoruz.

Dernek çatısı altında neler yapılıyor?
- Üyelerimiz arasında dostluk ilişkisini yükseltmek istiyoruz. Dernek olarak aylık toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda hem kamudan hem ekonominin duayen isimlerinden konuklarımız oluyor. Aynı zamanda ENVERDER
(Enerji Verimliliği Derneği)'in yönetim kurulundayım. Bu dernekle bu yıl Eylül ayında bir işbirliğimiz de olacak. Yeşil ekonomi zirvesi ve fuarı düzenlenecek. Yurt dışındaki girişimcilik dernekleri ile çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.

Derneğe üye olma koşulları nedir?
- 50 yaş sınırı var. Üyelerin şirket sahibi olması, genç girişimci olması gerekiyor. Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke. Girişimcilik ise karakteristik özelliklerimizden biri.

Son yıllarda genç girişimcilerin potansiyelini nasıl görüyorsunuz?
- Girişimciler açısından en önemli konu katma değerli ürünler üretiyor olmak. Nihayetinde biz ülke olarak petrol gibi zengin doğal kaynaklara sahip değiliz.Gelişeceksek ve belli bir noktaya geleceksek bu katma değerli ürünler yaratarak olacak. Bu nedenle girişimcilik çok önemli. İSGİD olarak bu konuda çalışmalarımız olacak. Belli üniversitelerle zaten şu anda görüşme halindeyiz. Girişimcilik noktasında topluma ve ekonomiye ne tür katkı sağlayabiliriz diye bakıyoruz. Zaten üye şirketlerimizin istihdama ve ekonomiye önemli katkıları var. Biz bunları daha çok geliştirerek ülkenin ekonomisine nasıl daha fazla katkı sağlayabiliriz düşüncesindeyiz. Önümüzdeki dönemlerde de potansiyeli artırmak adına daha aktif olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Gençlere yönelik ne gibi projeleriniz var?

- Girişimcilik üzerine Ege Yapı olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde konferans verdik. Diğer taraftan 2012'de 3 üniversite ile görüşme halindeyiz. Bu 3 üniversiteden biri ile girişimcilik, girişimciliği desteklemek ve veri üretmek adına bir çalışma halinde olacağız. Ancak bunlar daha tam olarak şekillenmiş değil.

"SERMAYE ŞART DEĞİL, ÖNEMLİ OLAN FİKİR"

Genç girişimcilerin bir işi başlatmalarında en önemli sıkıntıları sermaye. Peki Sizce sermaye şart mı?
KAYNAKLARA ULAŞMAK

Girişimcilik için sermayenin olması şart değil. Ya sermaye olması lazım ya da finans kaynaklarına ulaşmayı bilmek lazım. Bir işe girişimci olarak başlamak için en önemli şart o alanda gerekli deneyime sahip olmak. ZAMANI GELdİ Ben kendi hayatımda da onu yaşadım. Önce profesyonel çalıştım. Kendi alanımla ilgili bir sektörde deneyim kazandım. İnsan ilişkilerini geliştirdim. Akabinde, zamanı geldi diye hissettiğimde kendi işimi kurma hedefine geçtim. Çok cüzi sermayem vardı.
MELEK YATIRIMCILIK
Ama finansa kaynaklarına ulaşabilmek önemli ve ben onu başarabildim. Bugün melek yatırımcılık diye bir kavram var. Sizin projeniz doğru ve gerçekçi ise burada başarısız olmanıza imkan yok. İlla sermayeniz olması şart değil.
FARKLI BAKIŞ AÇISI

Önemli olan oluşturduğunuz projede muadillerinden farklı bir bakış açısı geliştirebilmek. Biz de şu anda geliştirdiğimiz projelerde hep ona bakıyoruz. Daha farklı ne yapabiliriz, algıda seçiciliği yaratmak, algıyı artırmak açısından ne tür farklılıklar yaratabiliriz onu düşünüyoruz.
ÖNEMLİ OLAN FİKİR
Girişimcilere de bunu öneriyorum. En önemli şey fikir. Sermaye bir şekilde bulunur. Dünya inovasyon ve yenilikçilik üzerine kurulu. Malum, geçmiş dönemde 100 yıl önceki dünyanın en büyük 500 şirketi bugünkünden çok farklı. Zaman artık çok hızlı gelişiyor. Bir anda o şirket kendini farklı noktalarda bulabiliyor.~

Yeni mezunlar ya da üniversite mezunlarının girişimci olarak performansını nasıl buluyorsunuz? fiu anda girişimci olmak zor mu?

- Fırsatlar hiçbir zaman bitmez. Türkiye'nin 2023 vizyonu var. Gelişmekte olan ülkeler BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) olarak gösterilirken bugün bu tanımlama BRICT'e dönüştü. Yani Türkiye 2023 yılına kadar dünya ekonomisine yöne veren ülkelerden biri olacak. Bu bağlamda Amerika fırsatlar ülkesi ama Türkiye çok daha fazla fırsatlar ülkesi. Böyle bir coğrafyada girişimcilikle ilgili fırsatların hiçbir zaman bitme şansı yok. Çünkü yetişmiş insan sayısı artıyor. Genç nüfus en büyük velinimetimiz. Türkiye de bölgede yıldızı parlayan bir ülke. Bu fırsatı doğru yönlendirebilmek çok önemli. Tabii en önemlisi doğru networke sahip olmak. Sadece bizim derneğimiz değil okul ve meslek derneklerinde olmak da çok önemli. insanlarla tanışarak, kaynaşarak zamanla herkes farklı alanlara kayıp girişimci olabilir. Girişimcilik böyle bir şey. Buradaki ana amaç, hem insan ilişkilerini hem networkü geliştirmek hem de ileriye dönük işbirlikleri bulmak, yeni pazarları ve potansiyeli artırmak.

Bu anlamda girişimci olmak isteyenlere sizin desteğiniz nedir?
- Şu anda bir projemiz yok ama önümüzdeki dönemlerde tasarladığımız o tür projeler var. Biz de girişimcilik üzerine yurtdışı ile bağlantılı yarışma düzenleyeceğiz. Bu yarışma şu anda proje aşamasında. 2012 hedefleri içinde iki ana hedef var. ENVERDER ile beraber bir proje geliştirmeyi istiyoruz. Bu ana hedefimiz ikincisi de bölge ülkelerdeki girişimcilik dernekleri ile iş yaparak Türkiye'de uluslararası bir girişimcilik yarışması düzenlemeyi planlıyoruz.

FIRSATIN YENİ ROTASI
CİDDİ İMKANLAR VAR
Teknoloji üretimi ve hizmeti noktasında ciddi imkanlar var. Biraz farklı bakmayı başarabilirseniz her sektörün kendi içinde imkanlar bulunuyor.
HİZMETTE YENİLİKÇİLİK
Sadece üründe yenilikçilik ile sınırlanmamak gerekiyor. Hizmette de öyle bir yenilikçilik olur ki hiç yapılmamışı, denenmemişi yaparak başarılı olmak da mümkün.
AMAÇ BOŞLUK YAKALAMAK
Amaç her alandaki boşluğu yakalayabilmek. O zaman başarısız olma şansınız yok. Talep oraya kayacaktır. Ayrıca teknoloji alanında çok farklı alanlar ortaya çıktı. Örneğin dijital mecra girişimcilere bu alanlarda ciddi imkanlar sağlayacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz