İş bulma taktikleri

Deneyimsiz adayların iş arama, CV hazırlama ve mülakat süreçlerinde nelere dikkat etmesi gerekiyor? İşte cevaplar…

18.03.2016 16:13:060
Paylaş Tweet Paylaş
İş bulma taktikleri
TÜİK’in 2014 yılı verilerine göre, Türkiye’deki iş gücünün 5 milyon 388 binlik kısmını yüksekokul veya üniversite mezunları oluşturuyor. İşsizlik verilerine göre 557 bin üniversite mezunu işsiz…Buna karşılık Türkiye’deki üniversitelerin sayısındaki artışla birlikte her yıl mezun olan gençlerin sayısı artıyor. Türkiye’de yeni mezun olan öğrenci sayısı 600 bin civarında, bu yıl bu rakamın 800 bin olması bekleniyor. Egon Zehnder Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, TÜİK’in işsizlik hesaplarını iş aramaya devam edenlerin sayısına bakarak yaptığını, umudunu kaybedip iş aramayı bırakan diplomasız işsizlerin ve işsiz dolaşmamak adına yüksek lisans programlarına kayıt olan kişilerin bu sayıya dahil olmadığını söylüyor. Bu kişilerin de eklenmesiyle üniversite mezunu işsiz sayısının 1 milyona kadar çıkabileceğini ifade ediyor. Kariyer portallerinin verilerine bakıldığında ise Secretcv.com’da yeni mezun olmuş ve iş arayan 312 bin 890 aday bulunuyor. Kariyer. net’in aday havuzunda bulunan 22 milyonu aşkın adayın yaklaşık yüzde 3’ünü yeni mezunlar oluşturuyor. Yenibiris.com veri tabanındaki deneyimsiz yeni mezun sayısı ise yaklaşık 128 bin. Hürriyet e-Business Direktörü Kamil Özörnek, bu sayının geçen yıl yaz döneminde 50 bin, bir önceki yıl ise 40 bin civarında olduğunu belirtiyor. Rakamlar gösteriyor ki yeni mezun sayısı her yıl artarken istihdam aynı şekilde artış göstermiyor. Dolayısıyla diplomalı işsizlik, Türkiye’nin en önemli problemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, gençlerin bu rekabet ortamında öne çıkabilmek için ne yapması gerekiyor? İşin uzmanlarıyla konuştuk...
ÜNİVERSİTEDEN BAŞLAMALI 
Aslında iş arama süreci mezun olmadan başlıyor. Çünkü iş bulma sürecinde gençlerin karşısına enbelirönemli problem olarak “deneyim” çıkıyor. Üniversite döneminde staj yapma, part-time işlerde çalışma fırsatı yakalayabilen gençler avantajlı oluyor. Öğrenci kulüplerinde aldıkları görevler ve sivil toplum örgütlerinde çalışmaları da iş bulma sürecinde gençlere fırsat yaratıyor. Şirketler, bu gençlerin sor u m l u l u k alabildiğini görüyor. Doğuş Otomotiv’in insan k a yna k l a r ı direktörü Ela K u l u n y a r , ö ğ r enc i l i k döneminde bu faaliyetlerde bulunmuş adayların bir adım öne çıktığını ifade ediyor. Koton’un insan kaynakları direktörü Ayça Haznedaroğlu da üniversitede kendini sadece akademik eğitimle sınırlamamış adayları tercih ettiklerini söylüyor. Uluslararası projelerde görev almış, Erasmus gibi programlarla yurtdışı deneyimi kazanmış adaylar da şirketlerin dikkatini çekiyor. ~İLK DENEYİM ÖNEMLİ
 Mezun olduktan sonraysa öncelikle hedef belirlenmesi ve çalışmak istenen sektörlerin saptanması gerekiyor. İş aramayı disiplinli bir şekilde yönetmek gerektiğini söyleyen HRM’nin yönetim kurulu başkanı İlknur Seven, “Her sabah işe gidecekmiş gibi kalkmak, başvuru yapmak, başvuruları takip etmek gerekiyor” diyor. İlk iş deneyiminin gençlerin gelecekteki kariyerlerinde çok önemli olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Kariyer başlangıcını ilk düğmesi doğru iliklenmesi gereken bir gömleğe benzetebiliriz. Yanlış iliklenmenin düzeltilmesi yıllar alabiliyor. Doğru başlangıç için sabırlı olmak önemli ve çok da tercih etmediğiniz bir yerde iş başı yapmayın.”
İŞ ARAMAK DA BİR İŞ
Uzmanlar, başarının ilk adımının kendini tanımak, ne istediğini bilmek, yeteneklerinin farkında olmak olduğunu söylüyor. Bunları belirledikten sonra gençlerin ilgilendikleri iş alanlarını ve iş tanımlarını detaylı incelemelerini tavsiye ediyor. İş aramanın da bir iş olduğunu belirten Secretcv.com’un genel müdürü Okan Tütüncü, adayların iş başvuru sürecine sadece iş bulma odaklı yaklaşmamaları gerektiğini söylüyor. Gençlerin kendi istekleriyle ilgili beklentilerini saptadıktan sonra yapmaları gereken ise yetenekleri öne çıkaran bir CV hazırlamak. Yetenek ve yetkinliklerin her yönüyle aktarıldığı bir CV’nin önemine dikkat çeken Viko İK ve Kurumsal Gelişim Direktörü Mutlu Kutlu, bu CV’nin kişinin izdüşümü niteliğinde olması gerektiğini ifade ediyor. 
CV’DE NELERE DİKKAT ETMELİ? 
Özgeçmiş, yeni mezun adaylar hakkında potansiyel işverenlere önemli ipuçları vermesi ve mülakata çağrılma aşamasında avantaj sağlaması açısından önemli. Özgeçmiş hazırlamanın temel kuralları ise sade ve anlaşılır bir dil kullanmak, kişisel bilgileri eksiksiz yazmak, varsa kurs, sertifika programı ve staj bilgilerini eklemek. Sosyal aktiviteler ve hobiler de artık şirketlerin önem verdiği konular arasında yer alıyor. Örneğin Akbank’ın İK ve strateji genel müdür yardımcısı Burcu Civelek, rekabetin yüksek olduğunu, bu yüzden akademik başarı kadar sosyal aktiviteler, sosyal sorumluluk çalışmaları gibi alanların da değerlendirmelerde önem kazandığını söylüyor. CV’de dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise adayların CV’lerine yazdıkları her şeyi uygulamaya hazır olmaları. 
~ÜSLUBA ÖZEN GÖSTERİLMELİ
My Executive’in kurucu ortağı Müge Yalçın, “Bir iş başvurusunda aslında özgeçmişiniz sizden önce gider ve değerlendirilir. Bu yüzden CV’nin açık, net, profesyonelce yazılmış olması çok önemli” diyor. Yönetici ve yetenek araştırma şirketi Abago Talent Consulting’in genel müdürü Ebru Coş ise CV’de kullandıkları dil konusunda gençlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “CV’lerin Türkçe ve İngilizce versiyonları bu dile hakim kişiler tarafından mutlaka kontrol edilmeli. Staj ve iş deneyimleri anlatılırken mektup dili ve düz yazı formatından kaçılmalı. Stajlarda yapılanlar madde madde sistematik bir şekilde özetlenmeli. Aile şirketleri veya öğrencilik deneyimlerindeki unvanlarda mütevazı olunmalı.”
TÜM ARAÇLAR KULLANILMALI
Yeni mezunların iş bulma konusunda başvurduğu araçların başında Kariyer.net, Secretcv, Yenibiriş gibi platformlar geliyor. Adayların bu kariyer portallerine CV’lerini yüklemeleri tavsiye ediliyor. Bunun dışında, nokta atışı yaparak çalışmak istedikleri şirketlerin İK bölümlerine doğrudan özgeçmişlerini gönderebilirler. Ayrıca bu şirketlerin düzenlediği yarışma ve akademilere öğrencilik dönemlerinde katılıp kendilerini gösterebilirler. Adaylara üniversitelerin kariyer günlerini ve iş dünyasının toplandığı fuarları da takip etmeleri öneriliyor. Buralara da giderken adayların CV’lerini yanlarında götürmeleri ve şirketlerin stantlarına bırakmaları, fırsat bulabilirlerse kendilerini tanıtmaları da tavsiye ediliyor. Çalışmak istedikleri şirketlerin sosyal medya hesaplarından yeni mezunları işe alım dönemlerini takip etmeleri de önemli.
ARAŞTIRMA YAPILMALI
“İnsan psikolojisi, bir yönüyle kendisine benzettiği bireylerle daha rahat etkileşim kurabiliyor. O halde iş görüşmesine gitmeden önce araştırmanızı iyi yapın. Kiminle iletişim içinde olduğunuzu bilin ve mesajınızı ona göre verin” diyen Egon Zehnder Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, iş görüşmesine gitmeden önce hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Görüşmeye gidilecek şirket hakkında araştırma yapmanın gerekliliği, bütün uzmanların ve İK yöneticilerinin altını çizdiği bir başlık. Şirket ve pozisyon hakkında önceden bilgi sahibi olan adayların mülakat sırasında kendilerini daha rahat hissettikleri belirtiliyor. Avivasa Emeklilik ve Hayat İK Direktörü Burak Yüzgül, şirket hakkında araştırma yaparak gelen adayların, hem gelebilecek olası sorulara hazırlıklı olabileceğini hem görüşmeyi yapan kişiyle pozitif etkileşim yaratabileceklerini söylüyor.
ŞİRKETE UYUM SAĞLAMAK 
Kariyer.net’in genel müdürü Yusuf Azoz, başarılı bir kariyerin kendini sürekli geliştirmekten geçtiğine dikkat çekerek işvereni etkilemenin yöntemini “Şirket kültürüne uyumlu hareket edeceklerini ve farklı alanlarda çok işlevli olarak çalışabilecek yetkinliklere sahip olduklarını göstermek” olarak açıklıyor. Şirketlerin İK direktörlerinin ifadeleri de bu savı doğruluyor. Örneğin Soyak Holding İK ve Kalite Direktörü İrfan Bozok, yeni mezun adaylardan beklentilerini şu sözlerle ifade ediyor: “Şirkete ve kurum kültürüne kolay uyum sağlayabilme, sorgulama, farklı bakış açıları kazandırma ve inovatif yöntemler önerme.” Zorlu Holding’in insan kaynakları direktörü İbrahim İnceçam da yeni mezun işe alımlarında, bireysel değerleri şirketin değerleriyle uyumlu olan adayları tercih ettiklerini söylüyor.
POTANSİYELE BAKILIYOR 
Şirketler, yeni mezun gençlerde en çok “potansiyel” arıyor. Potansiyeli yüksek gençleri keşfederek onları geleceğin liderleri olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay, “Telekomünikasyon alanında kariyer yapmak isteyen genç adayların, sektörün dinamizmine uygun şekilde kendini ifade edebilen, girişimci, hızlı, analitik düşünen, aksiyon alabilen ve gelişime açık bireyler olması gerektiğine inanıyoruz” diyor.~BUNLARA DİKKAT
* İlgi alanlarınızın, yetkinliğinizin ve potansiyelinizin farkında olun. Siz kendinize inanmazsanız, karşınızdakini ikna edemezsiniz. 
*CV’lerde kullandığınız fotoğraf, yazı formatı ve üslup başvurduğunuz kurumun kültürüne uygun olmalı. 
*CV’nizde stajlarınızı, sosyal aktivitelerinizi, kayıtlı olduğunuz öğrenci kulüplerini ve buralarda aldığınız görevleri mutlaka yazın. 
*Mülakata gideceğiniz şirket hakkında önceden mutlaka ön araştırma yapın. 
*İş görüşmesine zamanında gidin, gidemeyecekseniz kurumu mutlaka bilgilendirin. Temiz ve özenli giyinin.  *Beklentilerinizi dile getirirken gerçekçi ve ölçülü olun. 
*Tutarlı olun, aksi takdirde görüşmeyi yapan kişi verdiğiniz tüm bilgilerin yanlış olduğunu düşünebilir. 
*Rol yapmayın, kendiniz olun. 
*İşe ne kadar ihtiyacınız olduğundan değil, bu işi ne kadar istediğinizden bahsedin. 
* Yeni mezun olduğunuzu unutmayın ve hata yapmaktan korkmayın.

FAYDA SAĞLAYACAK ADAYLAR ARANIYOR
ÖN PLANDA NE VAR? 

İK yöneticileri, şirkete nasıl fayda sağlayabileceğini görüşme esnasında aktarabilen adayların bir adım öne geçtiğini söylüyor. Türk Pirelli’nin İK direktörü Barış Arpacı, “Bizim için teknik özellikler ikinci planda. Çalışacağımız kişiler, kendisini ve içinde bulunduğu ortamı geliştirmeyi hedeflemeli. Bunrlara sahip bir çalışanın, teknik özelliklerle ilgili açığını kısa sürede kapatabileceğini düşünüyoruz” diyor. 
NE BEKLENİYOR? 
Şölen’in İK direktörü Cengiz Gözükara, adaylardan kendini geliştirmeye ve emek harcamaya kararlı olmalarını beklediklerini belirtiyor ve ekliyor: “Kısa, orta ve uzun vadede hedeflerini ve organizasyona ne katabileceklerini anlatabilmeliler. Bir ilişki başlayacak; iki tarafın da bu ilişki için enerjisi ve hayalleri olmalı.”~“AÇIK VE NET OLMALILAR”
BAŞARININ ANAHTARI

Odgers Berndtson Türkiye’nin yönetici ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, iş görüşmelerinde başarının anahtarının samimi ve dürüst iletişim olduğunu söylüyor. Gençlere, istekli olduklarını ve işi istediklerini açık ve net bir şekilde ifade etmelerini tavsiye ediyor.
DÜRÜSTLÜK ÖNEMLİ
Başarıya giden yolun yalın olmaktan geçtiğine dikkat çeken Michael Page Türkiye Mühendislik Divizyonu Müdürü Ergin Özgür Akpınar, “Çok konuşan bir adayın anlattıklarının çoğu doğruyu yansıtmaz. Hiçbir İK yöneticisi de adayın başarılı olma olasılığı olsa bile dürüstlükten taviz vermez” diyor.
İŞE ODAKLANILMALI
Korn Ferry Yöneticisi Tuğçe Araç ise adayların, özellikle ilk mülakatta öncelikli olarak ücret ve yan hakların neler olduğuna odaklanmak yerine, işin özelliklerine, gelişimlerine nasıl katkısı olacağına ve kariyer imkanlarına yoğunlaşmak gerektiğini söylüyor.

10 ŞİRKETİN İK YÖNETİCİSİNDEN GENÇLERE İPUÇLARI
AKBANK 

Sosyal aktiviteler ve sosyal sorumluluk çalışmaları adayları öne çıkarıyor. 
AVIVASA 
Kariyer yapmayı düşündükleri alanda mutlaka staj yapmalılar. DOĞUŞ OTOMOTİV Sosyal sorumluluk etkinlikleri, staj deneyimleri adayları öne çıkarıyor. 
KOTON 
Aranılan pozisyona uygun bölümlerden mezun olmalarına dikkat ediyoruz. 
SOYAK HOLDİNG 
Gelişim alanlarının farkında olup bu alanları iyileştirmeliler. 
ŞÖLEN 
Kararlılık, liderlik inisiyatif alabilme vasıfları işe alımda önemli bir gösterge. 
TÜRK PİRELLİ 
Çalışanlarımızdan problemler karşısında pozitif olabilmelerini bekliyoruz. 
VİKO 
Yetenek ve becerilerini CV'lerine mutlaka eklemeliler. 
VODAFONE 
Girişimci, analitik ve gelişime açık olmalılar. 
ZORLU HOLDİNG 
Üniversite öğrenimi süresince staj yaparak kendilerini iş yaşamına hazırlamalılar.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz