Teknojiyle yükselen pozisyonlar

Teknoloji tüm hızıyla gelişirken her geçen gün yeni pozisyonların da doğmasına neden oluyor...

18.03.2016 16:11:110
Paylaş Tweet Paylaş
Teknojiyle yükselen pozisyonlar
Bilişim sektörü, cep telefonlarından veri depolama ünitelerine kadar çok geniş bir alanı kapsayarak, her geçen yıl daha fazla büyüme ve gelişme gösteriyor. Bilgi teknolojileri alanındaki gelişmeler pek çok sektörün değişmesine, yeni pozisyonların doğmasına da yol açıyor. Örneğin 2020 yılında 50 milyar cihazın internete bağlı olması öngörülüyor. Uzmanlara göre böylelikle “Her şeyin İnterneti” hayata geçecek. Her şeyin interneti insanları, süreçleri, veriyi ve nesneleri birbirine bağlayarak benzersiz fırsatlar yaratacak. Ancak bu fırsatları değerlendirebilmek için böyle bir ağı geliştirecek ve yönetecek yetkin profesyonellere ihtiyaç duyulacak. Dünyada teknoloji odaklı gelişmelerin projeksiyonu bu şekilde yapılırken Türkiye’de de 2023 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri endüsnitrisinin 160 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Buna karşılık, sürdürülebilir ve rekabetçi bir ekonomi için, BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) alanında ihtiyaç duyulan ağları tasarlayacak, oluşturacak ve yönetecek niteliklere ve gerekli eğitime sahip yeterli miktarda profesyonel yok. IDC tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye’deki ağ uzmanı ihtiyacının giderek arttığını ortaya koyuyor. Çalışmada ülkemizdeki ağ uzmanı ihtiyacının mevcut arzın çok üzerinde olduğu ve mevcut talebe göre 10 bin 300 kişilik yani yüzde 17’lik ağ uzmanı açığı bulunduğu tespit edildi. Araştırma bu açığın 2016’da 37 bin 200’e yani yüzde 35’e yükseleceğini gösteriyor. Sadece ağ uzmanlığı değil, teknolojinin gelişimiyle aslında birçok alanda yeni yeteneklere ihtiyaç duyuluyor. Intel Türklye CEO’su Burak Aydın ise “Avustralya’da kod yazma ilkokul müfredatına girmiş durumda. Finlandiya el yazısı öğretmeye bu yıl son verdi. İsrail’de ülke genelindeki 20 lisede ‘siber güvenlik’ ders olarak okutulmaya başlandı. Tüm gelişmeleri iyi okumak ‘nesnelerin İnterneti’ne bağlı olarak her 2 yılda bir 2 kat büyüyor” diyor. Yepyeni pozisyonlar yaratılırken, bazı pozisyonlar ise inanılmaz bir yükseliş yaşıyor. Genç Capital teknolojiyle birlikte cazibesi artan pozisyonları ve bu kariyerlerin gençlere neler vaad ettiğini araştırdı: 
YÜKSELEN POZİSYONLAR 
Teknoloji alanında bugünlerde en çok konuşulan iş alanlarının başında ağ yönetimi geliyor. Ağ alanında ağ yöneticisi, ağ tasarımcısı, ağ mühendisi, çözüm sağlayıcı gibi çok sayıda yeni pozisyon yaratılmış durumda. Sistem yönetimi alanında ise sistem mühendisi, sistem entegratörü ve ses mühendisi gibi pozisyonlarda yetişmiş insana ihtiyaç var. Yazılım geliştirme alanında ise uygulama geliştirici, yazılım geliştirici unvanlarının altını doldurabilecek nitelikte insanlar en çok arananlar arasında... Cisco Networking Academy Türkiye Yöneticisi Deniz Sungurlu, bu pozisyonların yanı sıra her şeyin interneti ile de pek çok pozisyonun çok değerleneceğini belirtiyor. Bu pozisyonları da şöyle sıralıyor: “Dijital Güvenlik alanında BT güvenlik mühendisi, operasyonel teknoloji güvenliği uzmanı aranıyor. Cihaz yönetimi alanında ise deneyimli teknisyenlerin ve süreç otomasyon mühendislerinin iş bulması kolay. Sistem operasyonu alanında operasyon merkezi yöneticisi, operasyon merkezi mühendisi, sistem operasyon direktörü pozisyonlarında nitelikli insanlara duyulan ihtiyaç hızla artıyor. Son dönemde önemi gittikçe artan veri analizi alanında ise veri bilimcisi, veri kütüphanesi uzmanı, veri mimarı, analiz direktörü unvanları önem kazanacak.” ~PAZARLAMADA YEN UNVANLAR
Teknoloji sadece teknik alanları değil pazarlamadan insan kaynaklarına dek dokunduğu her alanı değiştiriyor. Örneğin Samsung Electronics Türkiye İK Direktörü Meriç Tunç, pazarlama odaklı dijital pozisyonlara olan ilginin her geçen yıl arttığına dikkat çekiyor. “Son tüketiciye etkin ulaşma araçlarından olan sosyal medya, pek çok şirket tarafından aktif olarak kullanılıyor. Dijital pazarlama ekipleri yenilikçi fikirlere ve bunları hayata geçirebilecek nitelikte farklı uzmanlara ihtiyaç duyuyor” diyor. Netaş İK’dan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Yasemin Akad da “Siber güvenlik, mobil teknolojiler, nesnelerin interneti, büyük veri gibi kavramlar artık hayatımızın birer parçası oldu. İleride bu kavramları kapsayan pozisyonların yükselişte olacağını düşünüyoruz” diye konuşuyor.
YENİ MEZUN İÇİN İDEAL POZİSYONLAR
Peki kariyer yolculuğunun henüz başında olanlar için bu ortamda en ideal pozisyonlar hangileri? Samsung Electronics Türkiye İK Direktörü Meriç Tunç’a göre ürün ve pazarlama odaklı pozisyonlar hem sektörü hem profesyonel dünyayı tanımak ve kariyer geliştirmek için en elverişli giriş pozisyonları. Penta Teknoloji İK Grup Müdürü Ayperi Atalay Cilvezoğlu, “Özellikle veri madenciliği ve bulut bilişim alanında çalışacak mühendislik kadrolarını yeni mezunlar için tavsiye edebilirim. Ayrıca iş zekası, dijital pazarlama ve mobil yazılım uzmanlığı, iş mimarisi ve çözüm mimarı gibi pozisyonların gençler için ideal pozisyonlar olduğunu düşünüyorum” diyor. Inveon Yönetici Ortağı Yomi Kastro, yazılım ve analitik pazarlama uzmanlığını özellikle teknik eğitim almış gençler için ideal buluyor. TNBToshiba Yönetici Direktörü Aytaç Biter, “Mobil teknolojinin ihtiyaca dönüşmesi sebebiyle mobil yazılım, dijital pazarlama, e-ticaret, e-dönüşüm yazılım pozisyonları önem kazandı” diye konuşuyor. Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi Esra Akar, “İyi bir yazılım mühendisinin önündeki hedef; belirli bir konuda, belirli bir dilde, belirli bir teknolojide uzmanlaşıp onun en iyisi olmaktır. Sonrasında ise danışman, lider ve yönetici olabilir” diye konuşuyor. 
GENÇLERİ NASIL BİR KARİYER BEKLİYOR? 
Teknolojiyle birlikte yükselişe geçen pozisyonların gençlere vaat ettikleri çok. Netaş İK’dan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Yasemin Akad, “İnternet ve teknoloji, tüm dünyada hızla gelişen ve büyüyen bir sektör. Bu alanda çalışan ve kendisini geliştiren gençler, aslında tüm dünyada geçerli bir meslek sahibi olma ve sektörün geleceğini şekillendirme şansını elde edecek” sözleriyle genel bir perspektif sunuyor. TNB-Toshiba Yönetici Direktörü Aytaç Biter, “Bu pozisyonların daha çok genç beyinlere hitap etmesi keyifle çalışılacakları iş ortamı olanağı sağlayacak. Geleneksel iş ortamlarından uzaklaşmalarını sağlayacak ve yaratıcı beyinlere fikirlerini geliştirebilecekleri, sürekli yenilenen, büyüyen bir pazarda kendilerini ve yeteneklerini daha net gösterme fırsatları sunacak. Ayrıca farklı pozisyonlara geçiş yapmak istediklerinde de bu konularda geliştirecekleri yetenekleri onların en büyük avantajı olacak” diyor. Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi Esra Akar şöyle devam ediyor: “BT’de meslekler, klasik mesleklere göre kendi içinde alt bölümlere ayrılır. Yani yazılım geliştirme ayrı bir alan, tasarım, sistem mühendisliği ve test uzmanlığı ayrı bir alan... Bu pozisyonlar arasında geçişler söz konusu olabilir. Yazılım ve tasarım eğitimi almış, iletişim yönü güçlü gençler iş analisti olarak birçok sektörde çalışabilir.”~VEDAT KORKMAZ KOÇSSTEM NSAN KAYNAKLARI DREKTÖRÜ
“Teknolojik uzmanlıkları destekliyoruz”
YENİ ROLLER

Global trendlere paralel olarak ülkemizde de bilişim sektörü ve özellikle bazı uzmanlıklar daha ön plana çıkıyor. Teknolojideki trendler beraberinde yeni roller getirmekle birlikte birçok mevcut uzmanlığı daha da parlattı. Mobil cihazlara yönelik uygulama geliştirme ve pazarlama yönetimi pozisyonlarına duyulan ihtiyaç artıyor. Ayrıca yazılım güvenliği, dijital pazarlama, veri madenciliği, iş zekası, bulut bilişim, sanallaştırma, iş analistliği, ERP ve sosyal medya yönetimi gibi alanlarda uzmanlık rollerini yükselen pozisyonlar olarak sayabiliriz.
İDEAL POZİSYON
Bu roller, bugün ve yakın gelecekte sektörün önemli ölçüde ihtiyaç duyacağı roller. Bilişim sektöründe ilerlemek isteyen genç arkadaşlarımıza bu alanlarda ilerlemelerini tavsiye edebilirim. Bununla birlikte “ideal pozisyon” kavramını daha çok kişinin yetkinliği, çalışmaktan keyif aldığı ve tutkuyla çalışacağı bir iş olarak düşünüyorum. Bu açıdan baktığımızda; arkadaşlarımızın kişisel yetkinliklerine dönük farkındalık kazanmalarının, hangi alanlarda başarılı olacaklarını tespit edip, bu alanlarda kendilerini yetiştirmeleri çok önemli.
FIRSATLAR SUNUYORUZ
KoçSistem olarak genç arkadaşlarımıza daha öğrencilik hayatlarından başlamak üzere çeşitli fırsatlar sunuyoruz. Örneğin KoçSistem’de “Orion Yetenek Yönetim Sistemi”miz ile teknolojik uzmanlıkları destekleyerek; yetkinliklerini geliştiren arkadaşlarımıza, yöneticilik rolleriyle paralel imkanlar tanıdığımızı söylemekten mutluluk duyuyoruz.

BAHATTİN AYDIN TÜRK TELEKOM İNSAN KAYNAKLARI GM. YARDIMCISI 
Yükseliş sürecek
PLANLAMADA İLK SIRADA 

Sektörümüzde değişimlere hızla adapte olacak dinamik, yaratıcı ve uzman insan kaynağına sahip olmak başarının da öncelikli adımı. Diğer taraftan kazandığı derinlikle dünyanın yakından takip ettiği, gelişimiyle tüm sektörleri etkileyen bilgi teknolojileri ve telekom sektörü, yeni neslin kariyer planlamalarında da ilk sıralarda yer alıyor ve her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. 
ALIMLAR ARTIYOR 
Günümüzü ve yakın geleceği değerlendirecek olursak özellikle mobil uygulama, yazılım geliştirme ve mobil pazarlama, bulut bilişim ve CRM uygulamaları alanlarında uzmanlıklar giderek ön plana çıkıyor. Bunların yanı sıra proje yöneticisi, yazılım ve veri tabanı uzmanı, dijital reklam uzmanı, dijital pazarlama uzmanı ve özellikle iş analistliği alanlarında da işe alımlarının arttığını gözlemliyoruz. 
DEĞİŞEN İŞ İHTİYAÇLARI 
Bu pozisyonlarındaki yükselişin spesifik nedeni olarak, son teknolojilerle birlikte doğan yeni iş modellerini ve değişen iş ihtiyaçlarını gösterebiliriz. İş dünyasının neredeyse tüm süreçlerini ölçülebilir, kayıtlı dijital ortama aktarmayı hedefliyor. Tüm şirketler mobil teknolojilerin kabiliyetlerinden faydalanarak daha esnek, üretken ve hızlı bir çalışma ortamı yaratmak istiyor ve bu tablo yeni pozisyonların önemini daha da artırıyor. 
C LEVEL TEMSİLİ 
Hayatımızın pek çok alanında dönüştürücü değişimlere sebep olan teknoloji, şirketlerde de C level’i temsil eden orta ve uzun vadeli stratejilerin belirlenmesine katkıda bulunan bir birim haline gelmeye başladı. Yakın geçmişte önemini artırarak, gelecekte de yükselişine devam edecek olan pek çok teknolojik uzmanlığın da, farklı sektörlerdeki şirketler tarafından ihtiyaç duyulan, aranılan pozisyonlar olarak değer göreceği kanaatindeyiz. “~MUSTAFA KEMAL İLBİ ANADOLU BİLİM İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRÜ
Teknolojide İK yeterli değil
YÜKSELEN POZİSYONLAR

Sektörümüzde son yıllarda yükselen pozisyonlar yazılım geliştirme, SAP danışmanlığı, veri merkezi hizmetleri alanındaki teknik uzmanlıklar. Sektörün değişen dinamikleri doğrultusunda insan gücü ihtiyaçlarını karşılamak üzere bu pozisyonlar öne çıkıyor.
BİRDEN FAZLA YETKİNLİK
Yazılım geliştirme uzmanı, SAP danışmanı, BT güvenlik uzmanı, sistem uzmanı ve network uzmanı pozisyonları gençler için ideal pozisyonlar. Bu alanda çalışmayı planlayan gençlerin birden fazla konuda yetkinliklerini geliştirmesi, gelecekte onlar için önemli bir avantaj sağlar.
TERCİH ETME NEDENİ
Ülkemizde bilişim sektöründe nitelikli insan gücünün yeterli olmaması gençlerin bu alanı tercih etmesi için geçerli bir neden. Ayrıca, sektörün hızlı gelişmesine bağlı olarak oluşacak yeni pozisyonlar da bu alanda çalışmayı isteyen gençler için yeni iş fırsatları yaratacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz