Unilever, her zaman üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların hayallerini süsledi. Çünkü şirket, adeta bir yetenek üssü gibi çalışıyor. Unilever Türkiye, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, kendilerini liderlik okulu olarak tanımladıklarını söylüyor. “Geleceğin liderlerini yetiştirmek ve başarımızı sürdürülebilir kılmak için çalışanlarımıza kendilerini geliştirme fırsatı sunuyoruz” diye ekliyor.
Yeni mezunlar şu günlerde kişisel özelliklerine uygun pozisyonlara başvurmaya, şirketlerle görüşmeye çoktan başladı. Gençlerin birçoğu doğal olarak en alt kademedeki pozisyonu kabul ederek iş hayatına atılacaklar. Ancak bazı başlangıç pozisyonlarının kariyer yolu diğerlerine göre daha açık… Bu pozisyonlarda başlayanların iyi performans gösterirlerse hızla bilgi birikimlerini ve buna paralel ücretlerini artırma şansı da daha fazla. Bu noktada uzmanlar yeni mezunlara, başlangıçta ücretten ziyade kariyer yolu açık, gözde pozisyonları tercih etmelerini öneriyor.
Yıldız Holding, 49 bin kişilik istihdam rakamıyla Türkiye’nin en büyük işverenlerinden biri. Global şirket olma yolunda emin adımlarla ilerleyen şirkette genç mezunlar için de önemli fırsatlar bulunuyor. Yıldız Holding de insan kaynakları politikasında yeni mezunlara büyük önem veriyor. Genç yetenekleri bünyesine katmak için Bizz@Kampüss gibi yarışmalar düzenliyor. Yıldız Holding İK Genel Müdürü Faruk Gözleveli, yeni mezun adayları, önemli bir kaynak olarak gördüklerini söylüyor ve “Bu çerçevede bu yıl 150 yeni mezun istihdam etmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.
Yeni trendleri takip eden, kişisel becerileri güçlü, liderlik özelliklerine sahip çalışanlar yetiştirmek global şirketlerin yurtdışı eğitimlerinin temel amacını oluşturuyor. Şirketler ise yöneticilerinden kendilerini yenilemesini ve geliştirmesini bekliyor. Bu doğrultuda yetenekli çalışanlarını yurtdışı eğitimlere gönderen şirketlerin ortak özelliği; çalışanları ve yöneticileri için ayrı ayrı eğitimler düzenliyor olmaları. Eğitimlere katılan çalışanlar, meslektaşlarıyla global seviyede bilgi ve tecrübelerini paylaşabilecekleri bir ortamda bulunma imkanından da faydalanıyor.
Kaygılarınızı bırakın Gülfem Çakmakçı Lenovo Türkiye Genel Müdürü
AtlasGlobal, özel havayolu sektöründeki önemli oyunculardan biri. Geçen yıl yeni hatlarla büyüyen şirket, gençler için de gelecek vadediyor. AtlasGlobal İnsan Kaynakları Başkanı Fulya Suzhun, sektörde en çok kabin memurlarına ve pilotlara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Özellikle pilotlarda sektördeki açığın sürdüğüne dikkat çekiyor. Suzhun, Atlantik Uçuş Akademisi’nde yılda 120 kabin memuru, 80 pilot mezun ederek sektöre önemli bir katkıları olduğunu söylüyor.
Üniversite yıllarında okul içinde de eşsiz deneyimler elde etmek mümkün…Gençler, üniversite içinde kurulan öğrenci kulüplerindeki faaliyetleriyle iş hayatının çalışma sistemini tecrübe edebiliyor. Düzenledikleri etkinlik ve organizasyonlarda ise iş dünyasının önde gelen isimleriyle tanışıp networklerini genişletiyor. Bu bağlantılarla öğrencilere staj ve iş kapıları açılıyor. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin işletme ve ekonomi alanlarında faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri, projelerini, hedeflerini ve düzenledikleri konferans, eğitim, festival gibi önemli etkinlikleri Genç Capital’e anlattı.
Hem Türkiye’nin en beğenilen şirketlerinden biri hem bir teknoloji devi… 15 bini aşkın çalışanına sunduğu kariyer ve gelişim fırsatlarıyla yeni mezunların da gözdesi… Onun aradığı ise teknolojiye uyumlu, sonuç odaklı, fark yaratabilen, yenilikçi adaylar… Çalışkanlık ise olmazsa olmaz şart. Turkcell Çalışan İlişkileri Yönetimi Direktörü Tülay Cerit, “Her yıl çok iddialı hedeflere ve iş alanlarına giren bir şirketiz. Turkcell’de yükselmek için çok çalışmak gerekiyor” diyor.
Yetenek savaşlarının arttığı bugünlerde gençler, çareyi liderlik programlarına kaydolmakta buluyor. Sayıları hızla artan liderlik programları, üniversitelileri ve yeni mezunları yeni dünyaya hazırlıyor. Türkiye’de gençlere yönelik düzenlenen liderlik okullarının başındaysa YGA, Yenibirlider, Gençlik Otobüsü, Geleceğin Yıldızları öne çıkıyor. Koç’tan Bahçeşehir’e kadar birçok üniversite de farklı liderlik programları bulunuyor.
Dev sanayi grubu Borusan, kıdem ortalaması en yüksek gruplardan… Ancak grup yenilikçilik vizyonunun bir parçası olarak “yeni nesil yetenekleri” daha üniversitedeyken keşfedip kazanıyor. Borusan Holding İnsan Kaynakları Başkanı Semra Akman, grubun kültürüyle uyumlu olarak inisiyatif alan, girişimci çalışan aradıklarının altını çizerken, “Üstlendiği işte fark yaratacak insanlarla birlikte çalışmak istiyoruz” diyor.
Yeni bir staj dönemine girmek üzereyiz. Hemen her sektörden şirket, bu aylarda staj başvurularını kabul ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da aranan özellikler arasında yeniliklere açık olma, hızlı adaptasyon, meraklı bir kişilik öne çıkıyor. Aranan özelliklere uyan ve başarılı bir dönem geçiren stajyerlere ise tam zamanlı işin kapıları açılıyor. İşte Arçelik’ten Yıldız Holding’e, Akbank’tan Mercedes-Benz Türk’e 50 şirketteki 8 bin staj ve yarı zamanlı çalışma fırsatı…
Akbank, tasarrufu teşvik eden ürün ve hizmetlerini daha da geliştirmek için Harvard Business School öğrencileriyle işbirliği yaptı. Akbank ve Harvard Business School tarafından gençlere yönelik geliştirilen dijital projeler, Türkiye’de tasarruf düzeyini yükseltme çalışmalarına destek verecek.
EY yeni mezunların en çok çalışmak istediği şirketlerden biri… İşe alımlarının yaklaşık yüzde 70’i yeni mezunlardan oluşan şirketin gençlere vaadi büyük. EY yeni mezunlara iş ve özel yaşam dengesi açısından cazip olanakların yanında hızlı bir kariyer imkanı da sunuyor. EY Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Emre Çavuşoğulları, yüksek performansı hedefleyen birinin 13-15 yıl içinde şirket ortaklığı seviyesine kadar yükselebildiğini söylüyor ve “Kişi eğer kendisinden beklenenden daha iyi bir performans sergilemişse 6’ncı yılında müdür pozisyonuna terfi edebilir” diye konuşuyor.