Sevilay Pezek Yangın, Merck Group’un Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Rusya’dan oluşan EMEA Bölgesi’nin yetenek yönetimi ve gelişimi direktörü. 36 ülkede çoğunluğu beyaz yakalılardan oluşan 10 bin kişinin yetenek yönetiminden ve gelişiminden sorumlu. Aynı zamanda Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (PERYÖN) başkanı. 2015’te de insan kaynakları yöneticilerinin ana gündeminin yetenek yönetimi olmaya devam edeceğini söyleyen Pezek, “Şirketlerin yetenekleri kapmak konusundaki yarışı sürecek” diyor. Merck’in yeni dönemde yetenek kapma yarışında daha rekabetçi olabilmek için yetenek yönetiminin sorumluluğunu İK yöneticilerine değil iş liderlerine verdiğini belirtiyor.
İş dünyası büyük oranda aile şirketlerinin hakimiyetinde… Durum böyle olunca veliahtların eğitim hayatı da oldukça önemli. Çünkü işlerin yolunda gitmesi için iyi eğitimli yeni aile bireylerinin yetişmesi gerekiyor. Türkiye’deki aile şirketleri veliahtların eğitimine çok önem veriyor. İzzet Özilhan’dan Kamil Yazıcı’ya, Hacı Sabancı’dan Niv Garih’e Kerem Kamışlı’dan Osman Geylan’a iş dünyasının veliahtlarının eğitim hayatlarını araştırdık.
Toplam 29 bini aşkın çalışanıyla Türkiye’nin en büyük sanayi gruplarından Anadolu Grubu, genç yetenekler için önemli kariyer fırsatları vadediyor. Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Osman Alptürer, şirketlerinde işe başlayan yeni mezunlara kariyer planlarını destekleyici eğitimler sunduklarını belirtiyor, “Yeni mezun çalışanlarımızın performanslarını yakından takip ederek uzun vadede kariyer gelişimlerini planlıyoruz. Farklı coğrafyalarda ve farklı sektörlerde şirketlerimizin bulunmasının avantajını kullanarak pek çok kariyer imkanı sağlıyoruz” diyor.
Şirketlerin 2015 istihdam planları netleşmeye başladı. Her zaman olduğu gibi bu planlarda yeni mezunlar önemli bir yer tutuyor. 21 şirketi kapsayan araştırmamız, bu şirketlerin 5 bin civarında yeni mezunu ekiplerine dahil edeceğini gösteriyor. Örneğin bu yıl CMC 900, H&M 700, Koton 650, Carrefoursa 500 yeni mezunu kadrosuna katacak. Yeni mezunlar için özel programlar hazırlayan şirketler, mentorluktan eğitime çok çeşitli fırsatlar sunuyor.
Sina Afra ile kendi hikayesinden de yola çıkarak gençler için girişimciliğe giden yol haritasını konuştuk.
Şirketlerin Y kuşağından beklentileri yüksek. Birçok kuruluş, Y kuşağının kendilerine farklı bakış açısı kazandırmasını bekliyor.
Boyner Holding İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu ile her yıl 800’e yakın yeni işe alım yapan grubun özgün İK politikasını ve “Boy-nerli” olmayı konuştuk.
Uzmanlara göre satış ve pazarlama departmanları iyi bir başlangıç yapmak için ideal. Bu departmanları bilgi teknolojileri, finans, insan kaynakları ve satın alma takip ediyor.
Yaşar Topluluğu’nun işe alım süreçlerini 20 yıla yakın süredir grup bünyesinde çalışan İK Direktörü Filiz Ergin’le konuştuk.
Yeni dönemin girişimcilerini üniversite yıllarından itibaren kendi işlerini kurmaya iten nedenler de aslında bu özellikleri oluyor. Üniversitede kendi işini kuran girişimcilerin sıra dışı kariyerlerini araştırdık...
Kurulduğu günden bugüne kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) çalışmalarında yer almaya önem veren Akbank, bugün Türkiye’nin en değerli şirketlerinden biri.
Dünyada bugün yönetici yetiştiren, 13 binin üzerinde yönetim okulu mevcut. Bu alanda talep, her yıl artış gösteriyor. Rekabet de giderek tırmanıyor.
Yeni formatımız, şirketimizin büyüme hedefi içerisinde öncelikli yer teşkil ediyor” diyen, CarrefourSA İnsan Kaynakları Direktörü Asena Yalınız, sorularımızı yanıtladı.
Capital, genç profesyonellerin radarındaki şirketlerin İK yöneticileriyle konuşarak yeni mezun gençlerin iş görüşmelerinde yaptıkları hataları belirledi.
Doğa Koleji'nin Genel Müdür Yardımcısı Serkan Bünyamin Çelikten, bu büyümeyle beraber önümüzdeki dönemde her yıl 1.500-2.000 arası öğretmen istihdam edeceklerini söylüyor.