G1 Genel müdürler arasında yürüttüğümüz yarışma, başarının tesadüf olmadığının kanıtı. “Başarıya Yürüyenler Yarışması”nda ağustos ayında ilk 10’a giren genç genel müdürlerin birden fazla ortak nokt...
G1 Genel müdürler arasında yürüttüğümüz yarışma, başarının tesadüf olmadığının kanıtı. “Başarıya Yürüyenler Yarışması”nda ağustos ayında ilk 10’a giren genç genel müdürlerin birden fazla ortak noktası var. Hemen hepsinin kariyerlerinde iz bırakan pek çok dönüm noktası bulunuyor. Aralarında kariyerini tesadüfe bırakan yok. Uzun yıllardır aynı şirkette çalışıyor ve en başından beri adeta bir stratejist gibi hedeflerine ulaşmak için çalışmaları gereken alanları özenle seçiyorlar. Bir başka özellikleri de yurtdışı tecrübeleri ve uzun yıllardır aynı şirkette çalışmaları.
Novartis’in Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman, işe ilk girdiği dönemde kimya mühendisi olarak teknik bölümünde kalabilirdi. Ancak, o pazarlamaya geçmeyi tercih etti. Bu seçimi yapmasaydı, şimdi belki de genç yaşta genel müdür olamayacaktı. Berkman, başından beri hedeflediği genel müdürlük pozisyonuna ulaşmak için önce bölümünü, sonra da çalıştığı sektörü değiştirdi. Teknik bölümden pazarlamaya, hızlı tüketimden de ilaç sektörüne geçti. Bu önemli hamleler kariyerinin en önemli dönüm noktaları oldu. En son olarak da yurtdışı deneyiminin önemine inandığı için tüm özel zorlukları göze alarak Macaristan’da çalışmayı kabul etti.
Daha sonra da gerisi geldi. Geçen yıl, dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden Novartis Türkiye’nin ilk kadın genel müdürü oldu. Berkman, kariyerini en başından beri planlayan başarıya adım adım yürüyen genç genel müdürler arasında tek değil.
Genç genel müdürlerin başarılarını ortaya çıkarmak için düzenlediğimiz “Başarıya Yürüyenler” yarışması aslında Türkiye’nin yeni kuşak başarılı genel müdürleri hakkında önemli ipuçları veriyor. Genç yöneticilerin başarıya giden yolu nasıl çizdiklerini anlamamıza yardımcı oluyor. Yarışmada 2 aydan bu yana en çok oyu alarak 41 genel müdür arasından ilk 10’a girmeyi başaran genç ve başarılı yöneticilere kariyerlerinin en önemli dönüm noktası ve bundan sonraki hedeflerini sorduk.
Satış Ve Pazarlamaya Geçmeli mi?
Temmuz ayında başlayan yarışmamızda ilk 10’a giren 40 yaş ve altı genel müdürlerin hemen hepsinin kariyerlerinde elde ettikleri başarı tesadüf değil. İş yaşamlarında birden fazla önemli dönüm noktaları var. Bu da onların başarıyı farkındalıkları sayesinde yakaladıklarını gösteriyor. Uzun yıllar aynı şirkette görev yapmaları, yurtdışı tecrübesi ve pazarlama-satış departmanlarından gelmeleri en önemli özellikleri.
Berkman gibi Tesa Bant’ın F1 pilotu olan genel müdürü Mete Konuralp de 4 yıl mühendis olarak çalıştıktan sonra ani bir kararla satış alanına yönelip daha sonra genel müdürlüğe yükselenlerden. Konuralp, kariyerindeki en önemli dönüm noktasının mühendisliği bırakıp satış alanına yönelmesi olduğunu söylüyor. Böylece hem sevdiği işi yaptığını, hem kariyer basamaklarında daha hızlı yükselme fırsatı yakaladığını anlatıyor. Konuralp, “Satışta başarılı olabilmek için Türkiye’deki işimi bırakıp Amerika’ya işletme yüksek lisansı yapmaya gittim. Gelince de Tesa Bant’a girdim” diyor.
Kimya mühendisi olarak girdiği şirkette pazarlamaya geçerek kariyerini sıfırdan çizen Berkman ise kariyerinin her bir dönüm noktasında öğrendiği en önemli tecrübeyi “Herkesin daha yetenekli olduğu bir iş alanı vardır ve başarıya ulaşmak için orayı bulmak çok önemli” olarak özetliyor.
Şirketleriyle Birlikte Büyüdüler
En başarılı 40 yaş ve altı genel müdür yarışmasında 2 aydan bu yana en çok oyu alan Arkas Denizcilik Genel Müdürü Murat Denizeri, 39 yaşında ve 16 yıldır Arkas’ta çalışıyor. Gelecek vaat eden genel müdürlerin birçoğu gibi Denizeri de uzun yıllardır aynı şirkette.
Aynı özellikte olan bir başka yönetici de Egekont Genel Müdürü Cenk Değer. 16 yıl önce stajyer olarak girdiği şirketi genel müdür olarak yöneten Değer, “işyerini değiştirmemesini en önemli dönem noktası” olarak görüyor. Değer, “Uzun yıllar aynı kurumda görev yapmam işyerime olan aidiyet duygumu her geçen gün artırdı. Stajyer olarak başladığım iş yaşantımda basamakları tek tek çıkarak yükselme fırsatı buldum” diye konuşuyor.
Estore Genel Müdürü Gülfem Toygar da bugün yöneticiliğini yaptığı şirketin kuruluşuna ve gelişmesine tanık olmuş. Şirketiyle birlikte büyüdüklerini söyleyen Toygar, o dönemde amatör ruhla işin içinde olmasının gerekli başarıyı yakalamasında önemli rol oynadığını belirtiyor.
Yurtdışı Tecrübe Dönemeci
Genç genel müdürlerin en önemli özelliklerinden biri de yurtdışı tecrübesi. Novartis Genel Müdürü Berkman’dan Vestel Ar-Ge Genel Müdürü Murat Sarpel’e kadar hemen hepsi yurtdışı deneyiminin çok önemli olduğunu düşünüyor.
Dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde Vestel USA adlı şirketi kurmanın kariyeri için çok önemli fırsat olduğunu söyleyen Sarpel, “Böylece farklı kültürlerden, dünyanın birçok yerinden insanlarla çalışma şansı yakaladım” diyor. Sarpel, ABD’de Çinli’den Tayvanlı’ya Hintli’den Amerikalı’ya kadar farklı milletlerle çalışmanın kariyerinde edindiği en büyük tecrübe olduğunu söylüyor.
2000 yılında kariyerine pazarlama ve satış tarafında değil de müşteri ilişkileri tarafında devam etmek istemesinin bugün geldiği noktada önemli dönüm noktası olduğunu söyleyen CRM Genel Müdürü Başak Soykan da yurtdışı deneyiminin önemli olduğunu söylüyor. Soykan, şöyle konuşuyor: “Yurtdışı deneyimi, kariyerimi şekillendirmek, iş hayatının farklı boyutlarını tanımak açısından çok önemli ve katma değeri yüksekti. New York'ta hem profesyonel hem de kişisel gelişim konusunda çok değerli 2 sene geçirdim.”
Gençlerin Ortak Hedefleri
En çok oyu alan ilk 10 genel müdür ortak bir hedefe kilitlenmiş durumda. En önemli gündemleri, çalıştıkları şirketi daha güçlü hale getirip konumunu güçlendirmek. Bunun dışında çalıştıkları kurumdan ayrılmayı düşünen bulunmuyor. Aksine hemen hepsi görev yaptıkları şirkette daha üst düzey veya bölgesel görevlere gelmeyi planlıyor.
Bu yöneticilerden biri de Airfel Genel Müdürü Hasan Önder. Önder’in kariyer hikayesi oldukça ilginç. Airfel’in kurucusu olan Önder, iş hayatına kendi işinin patronu olarak başlamış. 8 yıl önce de şirketini Sanko Holding’e sattıktan sonra genel müdürlük görevine devam ettiğini söylüyor. Bundan sonraki hedefi ise Sanko Holding içinde stratejik kararlar veren ve yeni yatırımlarla ilgili bir görev almak. İşletme yüksek lisansı yapan Önder, doktora yapmayı da planlıyor.
Arkas Otomotiv Genel Müdürü Yalçın Arsan’ın ise orta vadede en önemli hedefi Berkman, Konuralp ve Sarpel gibi temsil ettiği şirketinin süreklilik gösterebilecek bir rekabet avantajı yaratmasını sağlamak… Bu yapının ana taşı ve kalıcı rekabet avantajının da insan olduğunu söyleyen Arsan, “Amacım büyük ve görkemli sistemler kurmak değil, büyük ve görkemli sistemleri hayal edebilecek bir ekip oluşturmak” diyor. Sarpel ise teknoloji alanında çalışan bir genel müdür olarak en büyük hedefinin şirketi Vestel’in üzerinde çalıştığı tüm konularda dünyanın en iyilerinden birisi olmasını sağlamak olduğunu söylüyor. Bu önemli hedefinde kendisine düşen en önemli görevin ise şirkete değer katacak yeni ve değerli insan kaynaklarının şirkete kazandırılması olduğunu ifade ediyor.
“Patronum En Önemli Tecrübem Oldu”
Murat Denizeri / Arkas Denizcilik Genel Müdürü
Lucıen Arkas Deneyimi
Arkas’ın çekirdeğini oluşturan Arkas Denizcilik’teki 16 yıllık çalışma hayatım elbette kariyerim için olumlu katkılar sağladı. Ancak, 30 yılı aşkın süredir Türk deniz taşımacılığının gelişmesinde öncülük eden Arkas ve patronum Lucien Arkas’la birebir çalışmanın getirmiş olduğu tecrübeler kariyerimde beni bu noktaya taşıyan en önemli sebeplerden biri oldu.
Tek Dönüm Noktası Yok
Geçen süre zarfında bugün 23 Türk bayraklı gemisiyle hizmet veren İlk Türk armatörlüğü olan Emes’in kuruluşu beni yeni bir bakış açısı ve vizyona kavuşturdu. Tüm bunlardan da anlaşılacağı kariyerimde önemli olan tek bir dönüm noktası yok. Arkas’ın tüm gelişim ve değişimleri kariyerimdeki dönüm noktalarının bütünü oluşturuyor.
Doğru İşi Doğru Yapma
Çalışma hayatıma başladığım ilk günden bu yana “verimli” olmayı kendime alışkanlık haline getirmeye çalıştım. Dolayısıyla takım arkadaşlarıma da aynı alışkanlığı yerleştirmek ve ortak başarılara imza atmak en büyük hedefim. Çünkü “doğru işi doğru yapmak” hem kendinizin hem şirketinizin verimliliği için en önemli unsur.
Hedefim Üst Yönetim
Eğer bu özelliği tüm çalışanlarınızla birlikte uygulamayı başarabilirseniz, tüm iş ve iş süreçlerinin de iyi yönetilir hale geleceğini ve tüm hedeflerinize başarıyla ulaşabileceğinize inanıyorum. Ayrıca şirketimin daha da üst kademelerinde hizmet vermek gelecekteki hedef ve planlarım arasında.
Ayçe Tarcan Aksakal
aaksakal@capital.com.tr
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?