Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi Horozoğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı...
Elçin Cirik / ecirik@capital.com.tr
Capital Ekim 2024 sayısından
Doğan Yatırım Bankası, 2 yıl 5 ayda özsermayesinin 15 katı aktif büyüklüğe ve 12 katı kredi hacmine ulaştı. “Bölgesel yatırım bankası olmak üzere öncelikli hedefimizi Orta Doğu, Afrika, Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri, Doğu ve Orta Avrupa bölgeleri olarak belirledik” diyen Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü HULUSİ HOROZOĞLU, yeni yatırım bankalarının daha hızlı büyüme iştahı olduğuna dikkat çekiyor. Son çeyrekte de yatırım bankacılığının aynı hızda ilerleyeceğini söyleyen Horozoğlu, “Pazar olarak yeni oyuncunun girmesi için alan var” diyor.
Kalkınma ve yatırım bankaları, 13 Eylül Merkez Bankası verilerine göre kredilerde yıllık yüzde 54,4 büyüme yakaladı. Sektördeyse bu rakam yüzde 40,9. Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi Horozoğlu, kendi alanlarındaki büyüme ivmesini hem baz etkisine hem son dönemde yeni kurulan yatırım bankalarının iştahına bağlıyor. “Yeni kurulanlar ödenmiş sermayelerine göre hareket ediyor, ilave fonlama sağlayarak büyüyor. Yeni yatırım bankalarının daha hızlı büyüme iştahı var. Son çeyrekte de yatırım bankacılığının aynı büyüme hızında gitmesini öngörüyorum” yorumunu yapıyor. Doğan Yatırım Bankası da 2021 Ağustos’ta faaliyete geçti. 2 yıl 5 ayda aktif büyüklüklerini ödenmiş sermayenin 15 katına getirdiklerini söyleyen Horozoğlu, “Kredilerimizi de ödenmiş sermayemizin 12 katına çıkardık. Geçen yıl ortalama özkaynak kârlılığımız yüzde 84’tü. Ayrıca 2023 sonunda özkaynağımızı yıllık olarak TL bazında 3 katına, dolar bazında 2 katına çıkardık” diyor. Orta Doğu, Afrika, Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri, Doğu ve Orta Avrupa odağında bölgesel yatırım bankası olma hedefiyle ilerlediklerini aktaran Horozoğlu, bankanın büyüme stratejisini 4 ana kırılımda kuruyor. Yatırım bankacılığı ve yapılandırılmış finansmanın yanında 2025’te girecekleri, Hazine iş kolu altında geliştirilecek özel bankacılık ve yine gelecek yıl hız alacak KOBİKrediD Dijital Kredi platformuyla aktif olacaklarını söylüyor. Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi Horozoğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Kuruluşunuzun üzerinden 3 yıl geçti. Bankanın performansı nasıl?
Bankanın kuruluşunda bölgesel yatırım bankası olmak üzere yola çıktık. Öncelikli hedefimizi Orta Doğu, Afrika, Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri, Doğu ve Orta Avrupa bölgeleri olarak belirledik. Bu eksende hem yatırım bankacılığı hem geleneksel bankacılık ve borç finansmanı alanlarında başarılı işlemlere imza attık. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yapılan en büyük birleşme-satın alma işlemini gerçekleştirdik; Aytemiz Akaryakıt’ın Tataristan merkezli TATNEFT’e satışında danışman olarak yer aldık. Bu işlemle 2023’te en iyi birleşme satın alma işlemi ödülünü de kazandık. Borç finansmanı tarafında da geçen yılın aralık ayında Vakıfbank’ın İtalyan İhracat Kredi Kurumu SACE finansmanını gerçekleştirdik. Bu yılın mart ayında Türkiye Varlık Fonu’nun Sharjah Islamic Bank (SIB) ile 100 milyon dolarlık ilk uluslararası İslami finansman işlemini kapattık. Akabinde yenilenebilir enerjiye yatırım yapan Galata Wind’e, Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) özel sektöre bağlı bir iştiraki olan Proparco’dan finansman temin ettik.
Sermaye piyasaları tarafında neler yapıldı?
Burada geçtiğimiz yılın başından bugüne 70’in üzerinde tahvil bono ihracına aracılık ettik. Ayrıca dolar ve Euro muhabir hesabımızı faaliyete geçişimizden çok kısa bir süre sonra Bank of New York Mellon’da açtık. Faaliyete geçişimizden 5 ay sonra Güneydoğu Avrupa için Avrupa Kalkınma Fonu EFSE DF ile KOBİKrediD platformumuz için anlaşma imzaladık.
Tüm bunlar finansal göstergelerinize nasıl yansıdı?
Ağustos 2021’den 2023 sonuna kadar, yani 2 yıl 5 ayda aktif büyüklüğümüzü, ödenmiş sermayemizin 15 katına getirdik. Kredilerimizi de ödenmiş sermayemizin 12 katına çıkardık. Geçen yıl sektörün ortalama özkaynak kârlılığı yüzde 35-40’lardayken bizim oranımız yüzde 84’tü. Ortalama aktif kârlığımız da yüzde 20 oldu. 2023’te ödenmiş sermayemizin iki katından daha fazla kâr elde ettik. Ayrıca 2023 sonunda yıllık olarak özkaynağımızı TL bazında 3 katına, dolar bazında 2 katına çıkardık.
Bu yıl haziran sonunda da aktif büyüklüğünüzü 3,2 milyar TL, kredi hacminizi 2,2 milyar TL olarak açıkladınız. Kredilerde durumunuz nasıl?
Bu yılın ilk yarısında, aktif büyüklük ve kredilerde sektöre paralel büyüyoruz. Zaten stratejik hedefimiz, bilançoya dayalı bir büyüme değil. Bankacılık sektörünü, mevduat bankalarını tamamlayıcı stratejik hedeflerle yola çıktığımız için çok dengeli bir büyüme stratejisi güdüyoruz. Yılın ikinci yarısında da büyümeye devam edeceğiz. İlk yarıya paralel, yüzde 30’larda bir kredi büyümesi öngörüyoruz. Bu yılın son çeyreğinde ve 2025’in ilk yarısında kapatacağımız satın alma-birleşme işlemleri, özel plasman işlemleri var. Türkiye’ye hiç uğramayan yatırım bankacılığı işlemlerine de aracılık ediyoruz. Bizi en fazla motive eden ve sektörde fark yaratacağımız alanlardan biri bu. İstanbul merkezli, bölgede kuvvetli bir yatırım bankası olma yolunda emin ve hızlı adımlarla ilerliyoruz. Örneğin şu anda Türk Cumhuriyetleri’ndeki bir müşterimizin Orta Doğu’daki satın almasına danışmanlık yapıyoruz. Türkiye dışında gerçekleşecek bir işleme bir Türk yatırım bankası olarak danışmanlık veriyoruz.
Özel sektör borçlanma aracı piyasasında pazar payınız ne kadar? Hedefiniz ne?
Burada lider olma hedefiyle yola çıktık. SPK izinlerimizin akabinde son 24 aydır tahvil bono ihraçlarına, özel sektör tahvillerinin ihraçlarına aracılık ediyoruz. Geçen yılın başından itibaren 22 şirketin bono ihracına aracılık ettik, bu şirketlerin çoğu sermaye piyasasına yeni girdi. Hacim olarak da kuvvetli bir yere geldik. Hacimden çok yeni isimleri, şirketleri piyasaya getirme amacımız var. Bu alanda hedefimiz, ilk etapta çift haneli bir pazar payına sahip olmak ve ihraç yapan şirket sayısı olarak birinci sıraya yerleşmek. Bu yıl halihazırda, sermaye piyasalarına borçlanma aracı ihracı için getirilen toplam şirket sayısında tüm banka ve aracı kurumlar içinde ilk 3’teyiz.
Yakın gelecek stratejiniz ne? Yeni alanlara, coğrafyalara girecek misiniz?
Büyüme stratejimizi 4 ana kırılımda, yatırım bankacılığı yapılandırılmış finansman, Hazine ve dijital KOBİKrediD Platformu kırılımında özetleyebilirim. Yatırım bankacılığında işlerimizi daha büyük ölçekte yapmaya devam edeceğiz. Yatırım bankacılığının alt kırılımı olarak birleşme ve satın alma işlemlerinde, Türk şirketlerinin yurt dışında yapacakları yatırımlara danışmanlık yapıyoruz. Yurt dışından şirketlerin Türkiye’ye yapacakları yatırımlar için çalışıyoruz. Yurt dışındaki müşterilerimizle Türk şirketlerini bir araya getirerek farklı ülkelerde müşterek yatırımların yanı sıra yurt dışındaki müşterilerin Türkiye dışı başka coğrafyadaki yatırımlarına da danışmanlık yapıyoruz. Yine yatırım bankacılığı başlığı altında halka arz alanında Türk şirketleriyle yakın çalışıyoruz. Hedefimiz, yurt dışından yatırımcıları cezbedebileceğimiz büyük işlemlere aracılık etmek. Bunun bir uzantısı olarak özsermaye finansmanı ya da sermaye benzeri finansman olarak değerlendirebileceğimiz hisseye dayalı sermaye piyasası ürünlerini de hayata geçiriyoruz. Burada da yurt dışından yatırımcıları Türkiye’ye getirmek istiyoruz. İkinci ana kırılım yapılandırılmış finansmanda odağımız, bölgesel yatırımcılarla başlayıp uluslararası yatırımcılara uzanan bir yaklaşımla Türkiye’deki şirketlere Orta Doğu, Asya veya Batı’dan finansman bulmak. Sermaye piyasalarında bu yılın son çeyreğinde kira sertifikası ihracı yapmayı planlıyoruz, D Varlık Kiralama şirketimizi kurduk. Kira sertifikası ihraçlarında aktif olan katılım bankalarına ve aracı kurumlara tamamlayıcı rol üstleneceğiz. Bununla beraber varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihraçlarında hızlı adım atmak istiyoruz, 2025’te VDMK ihraçlarında aktif bir banka olacağız. Bu alanların yanında kurumsal ve ticari bankacılık çatısı altında dış ticaret finansmanı, stok finansmanı ve benzeri ürünleri de rafa koyduk. Kurumsal kredilerde piyasa koşulları ve fonlama maliyetine göre dengeli büyüyeceğiz. Hazine tarafında da 2023 ve 2024’te müşterilerimizin türev işlemleri ve hedging tarafındaki ihtiyaçlarına destek olduk, burada aynı hızla çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca 2025’te özel bankacılıkta adımımız olacak. Bir diğer kırılım olarak KOBİKrediD Platformumuzda çalışmalarımız olacak.
Özel bankacılık ve KOBİ bankacılığı alanlarının da eklenmesiyle 5 yıllık vadede bankanın kredilerinin dağılımı nasıl olacak?
Yatırım bankacılığı ve yapılandırılmış finansman işlerimiz, her zaman dominant olacak. Bu, katma değer sağladığımız öncelikli alan. Bilanço büyümesi tabii ki kredilerle ve menkul kıymet yatırımlarımızla gelecek. Hazine tarafında daha geniş kapsamlı çalışma planımız ve teknolojik yatırımlarımız devam edecek. Beş yılık vadede dijitalden KOBİ’lere sağladığımız finansmanın kredilerdeki payının yüzde 20- 25’leri bulacağını öngörüyorum.
Yatırım bankacılığında liderlik hedefiniz var mı?
Geçen yıl en büyük satın alma işlemini biz kapattık, 2023 GSMH’si içinde en büyük doğrudan yabancı yatırımına aracılık ettik. Burada hedefimiz, yine büyük ölçekli işlemleri gerçekleştirmek. Sadece Türkiye’de değil, bölgede de danışman olarak yer almak ve zirvede olmak istiyoruz. Yeni kurulan bir yatırım bankası olmamıza rağmen rafa koyduğumuz her üründe hedefimiz lider olmak. İlk 10’da olalım gibi bir hedefimiz hiç olmadı. Bu anlayışla yatırım bankacılığında öne çıkan, fark yaratan ve bölgede lider bir yatırım bankası olmayı hedefliyoruz.
Merkez Bankası’nın 13 Eylül verilerine göre kredilerde ciddi yavaşlama var. Yılın devamı nasıl olacak?
Sıkı para politikası neticesinde yabancı para kredilerindeki büyüme, bu yıl TL kredilerin büyümesine göre çok daha yüksek gerçekleşti. TL kredilerde fonlama maliyetinin yükselen faiz oranlarıyla birlikte artmasıyla TL kredilerin büyümesi sınırlı oldu. Bu yılın son çeyreğinde aynı büyüme oranının devam edeceğini düşünüyorum. İlk 8-9 ayla karşılaştırdığımızda son aylarda ilave bir ivmelenme beklemiyorum.
Aynı dönemde yatırım bankalarının kredilerinin yıllık büyümesi yüzde 54,4. Nasıl sektörün üzerinde büyüdüler?
Burada baz etkisi var. Yeni kurulan yatırım bankalarının etkisi mevcut. Yeni kurulanlar ilk etapta ödenmiş sermayelerine göre hareket ediyor, ilave fonlama sağlayarak büyüyor. Aslında burada yeni açılmış bir kanal var gibi düşünebilirsiniz. Yeni yatırım bankalarının daha hızlı büyüme iştahı var. Son çeyrekte benzer yüksek viteste giden bankalar olacaktır. Dolayısıyla son çeyrekte de yatırım bankacılığının aynı büyüme hızında gitmesini öngörüyorum.
“PROJE FİNANSMANLARI ARTACAK” ORTAM İYİLEŞECEK Gelişen ülke ekonomilerinde merkez bankaları, FED örneğindeki gibi faiz indirimi döngüsüne başladı. TCMB son PPK toplantısı açıklamasında politika faizini sabit tuttu. 2025’te enflasyondaki gidişata göre faiz döngüsünde aşağı yönlü hareket başlayacaktır. Bu durumda da kredilerin vadelerinin uzayacağını düşünüyorum. Değişken faizli kredilerde bir artış görüyoruz. Konjonktürdeki iyileşmeyle beraber şirketlerin yatırım iştahlarının artacağını düşünüyorum. Türk şirketleri hem ülkemizde hem yurt dışında farklı coğrafyalarda yatırım yapmaya devam edecek. Önümüzdeki yıl bu projelerin hayata geçirilmesiyle proje finansmanı ihtiyaçlarının 2023 ve 2024’e göre daha fazla olmasını bekliyorum. AKTİF KALİTESİ Kredi ortamının daha iyileşeceğini düşünüyorum. Bu yıl bankaların odağında kârlılığın yanında aktif kalitesi de vardı. Bu yıl aktif kalitesinde beklenen seviyede bozulma olmadı. 2025’te makro ekonomik görünümün daha iyiye gidişiyle burada da negatif tablo beklemiyorum. Önümüzdeki yılın kârlılıkta da bu yıla göre çok daha iyi koşullar getireceğini düşünüyorum. 2025’te kredilerde hem tüzel hem bireysel alanda büyüme olmasını bekliyorum. Her anlamda daha iyi bir resim göreceğiz. |
“ÖZEL BANKACILIĞA ADIM ATACAĞIZ” START 2025’TE Hazine iş kolunda fon yönetimiyle yatırım fonlarına aracılık etmek ilaveten özel bankacılık alanına yönelmek istiyoruz. 2025’te özel bankacılık alanına adım atmayı planlıyoruz. Özel bankacılık müşterilerimize nitelikli ürünler sunacağız. Fon tarafında TEFAS’ta üyeliğimizi tamamladık, yatırım fonlarıyla çalışmalarımız var. İlk etapta farklı portföy yönetimi şirketleriyle hareket edeceğiz. İleride kendi portföy yönetim şirketimizi kurabilir ya da stratejik bir yatırım yapabiliriz. Pilot çalışmayla başlayacağız. Özel bankacılıkta kitlesel değil üst kalibre müşterilerimize yöneleceğiz. KOBİ’DE HEDEF KOBİKrediD Dijital Kredi platformumuzu 2025 yılında tam teşekküllü şekilde sahada kullanacağız. Reel sektörde yakın çalıştığımız büyük şirketlerin tedarikçilerinin dijital yollardan kredi erişimini sağlayacağız. Defacto ile iş birliği anlaşması imzalamış, bir pilot projeye başlamıştık. Burada da dengeli bir büyümemiz olacak. Bu projeye özel, uluslararası kalkınma bankalarının da içinde olduğu kurumlardan finansman sağlayarak ölçeğimizi büyüteceğiz. Gelecek yıl sonunda bu alanın toplam kredilerimiz içinden çift haneli, yani asgari yüzde 10’larda pay almasını istiyoruz. 2025’te onlarca KOBİ’ye ulaşma hedefimiz var. Burada sayısal değil niteliksel ilerleme hedefimiz mevcut. |
“YATIRIM BANKACILIĞINA HALA TALEP VAR” KURGULAMASI KOLAY 2020’den itibaren çok sayıda yatırım bankası kuruldu. Bankacılık alanındaki fırsatları değerlendirmek isteyen yatırımcı için ölçek veya sermaye gereksinimi olarak baktığınızda yatırım bankası kurmak, mevduat bankası kurmaya göre daha ilgi çekici gelebiliyor. Bizim yatırım bankacılığı modelimiz, dünyadaki uluslararası yatırım bankalarının modeline çok yakın. Gerçek manada şirket satın alma-birleşme danışmanlığı, yapılandırılmış finansman, sermaye piyasaları, Hazine eksenlerinde yatırım bankacılığı yapıyoruz. Yatırım bankalarının mevduat bankalarından farklı olarak şube gereksinimi de sınırlı. Dijitalleşme ve inovasyonla, yetenek yoğun bir yapı kurarsanız işi rahatlıkla kurgulamanız mümkün. HIZLI KARŞILIK Konsantre olduğunuz zaman hızlı adım atılabilecek, hızlı karşılığını alabileceğiniz bir model. Ancak mevduat toplama lisansı olmadığı için yeri geldiğinde kredi verirken mevduat bankalarıyla rekabette fonlama dezavantajı mevcut. Buna mukabil çok sayıda katma değerli işi yapabileceğiniz lisansa sahip oluyorsunuz. Sürdürülebilir bir iş modeli varsa bu alan mantıklı, yatırımcı için de cazip. Yeni kurulan yatırım bankaları ve dijital bankaların getireceği rekabetin sadece kredi ve finansman tarafında değil katma değer sağlanan işlerde olmasını tercih ederim. Bu konu, Türk şirketleri ve sektörün ilerlemesi için elzem. ALAN VAR MI? Bu alana hala talep olduğunu görüyoruz. Pazar olarak yeni oyuncunun girmesi için alan var. Yatırım bankalarının zaten toplam sektör içinde payı düşük. Dolayısıyla yeni gelecek yatırım bankaları da gerçek yatırım bankacılığı yapmak üzere yola çıkarsa sektörden alınacak pay yükselecek. Büyüme için asıl cazip nokta bu. |
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?