Ücretsiz yurtdışı tecrübesi

Şebnem Şahin ile Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı'nın detaylarını konuştuk.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ücretsiz yurtdışı tecrübesi
Avrupa Birliği, 2011'i "Gönüllük Yılı" ilan etti. Bu kapsamda pek çok program uygulanıyor. Bunlardan biri de Avrupa Gönüllü Hizmet Projesi. Bu kapsamda uygulanan Eylem 2 programı ile her ülkeden gençler, AB ülkelerine ücretsiz gidip çeşitli projelerde çalışabiliyor. Türkiye'deki gençler de bu programdan faydalanabiliyor. Beyaz Gemi Eğitim Danışmanlık şirketinin koordinatörlüğünü yaptığı programa katılanlar, ücretsiz hem dil öğreniyor hem yurtdışı tecrübesi ediniyor. Şirketin koordinatörü Şebnem Şahin, bu programa 18-30 yaş arasındaki tüm gençlerin katılabileceğini söylüyor... sonra ya da okurken yurtdışı tecrübesi edinmek için çabalıyor. Çabalarının da haklı bir nedeni var: Globalleşen dünyada çok uluslu şirketler, çalışanlarını seçerken yurtdışı tecrübesine de bakıyor. Gençlerse hem tecrübe edinmek hem de yurtdışına gitme hayalini gerçekleştirmek için başka ülkelere gitmenin yollarını arıyor. Pek çok üniversite öğrencisi ya da mezun, ne yazık ki maddi imkansızlıklar nedeniyle bu tecrübeyi yaşayamıyor. İş hayatında gençleri diğer rakipleri arasında bir adım öne çıkaran yurtdışı tecrübesine ücretsiz ulaşmak hatta yurtdışındayken konaklama, gıda gibi tüm masraflarını karşılatmak mümkün. Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı sayesinde gençler Türkiye'den AB ülkelerine gidip sosyal sorumluk projelerinde çalışabiliyor. Beyaz Gemi Eğitim Danışmanlık Koordinatörü Şebnem Şahin, projenin Türkiye'deki ayağında çalışıyor. Şahin, "Başka bir ülkede deneyim kazanmak yeni neslin peşinden koştuğu bir hayal. Bu hayale ulaşmak isteyen ve gönüllü çalışabilecek 18-30 arasındaki gençleri kendi ilgi alanlarına göre seçecekleri projelere gönderiyoruz. Engelli, yabancı dili olmayan, lise mezunu ya da üniversite öğrencisi herkes bu projeye katılabiliyor" diyor. Projeye katılmaya hak kazananlara, konaklamadan uçak biletine, gıda harcamalarına kadar yardım edildiğini söyleyen Şahin, günlük ihtiyaçları için de harçlık verildiğini ifade ediyor. Şebnem Şahin ile projeyle ilgili detayları konuştuk:

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) nedir?
- Bir sivil toplum kuruluşu ve yerel topluluk için sosyal içerikli projelerde çalışmalarda bulunma şeklinde hayata geçen AGH'de tüm ihtiyaçlarınız karşılanıyor. Ancak gönüllü olarak çalışırken yaptığınız iş için maaş benzeri bir ücret almıyorsunuz. Bununla birlikte yiyecek, barınma, dil eğitimi, yerel ulaşım, sigorta, bireysel bakım ve yardım ve az miktarda cep harçlığı alabiliyorsunuz. AGH projesine, uzun ya da kısa süreli katılabiliyorsunuz. Kısa süreli 2-8 hafta olarak belirlendi. Sadece engellilere ve imkanları kısıtlı gençlere yönelik olan kısa süreli AGH olduğu gibi uzun süreli 2-12 ay arasında da katılım gerçekleştirilebiliyor.

Bu proje nasıl başladı? Siz bu projeye nasıl dahil oldunuz?
- AB'nde "2011 Avrupa Gönüllülük Yılı" ilan edilince Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türk Ulusal Ajansı etkinlikler düzenlemek istediğini açıkladı. Ajans, hem "2011 Gönüllük Yılı" üzerine konuşmalar yapılmasını istedi. Fakat aynı zamanda AB Gönüllü Hizmeti olarak isimlendirilen eyleme çok fazla başvuru olmadığı için bunu da dahil etmek istedi. Gönüllü hizmetin çok fazla tanınmadığını düşündü. Ajans projenin tanıtılması ve yürütülmesi için bir çağrıda bulundu. Birçok kurum bu çağrıya yanıt verdi ve projeler oluşturdu. Beyaz Gemi Eğitim Danışmanlık olarak biz seçildik. Projenin adı: Gönüllü Türkiye Sosyal Katılımlı Değişim Projesi.~

Katılmak için ne gibi şartlar taşımak gerekiyor?
- Öncelikle 18-30 yaş arası bir genç olarak kendi başınıza bir ajansa başvuramıyorsunuz. Ajansa akredite kurumlar üzerinde başvurulabiliyor. Ajans vize, yemek, ulaşım, konaklama dahil her türlü ihtiyacınızı karşılıyor. Hatta belirli miktarda harçlık veriyor. İşin içine para girdiği için bunun doğru raporlanması gerekiyor. Akredite olmuş bir kurum bulmanız gerekiyor. Bu bir sivil toplum kurulu olabilir,
gençlik merkezleri veya üniversiteler olabilir. Bu saydığımız kurumlardan daha önceden akredite olamamış kurumlar ulusal ajansa başvurup projede yer almak istediklerini söyleyebilir. İsterse gönderen olarak isterse ev sahibi olabilir. Akreditasyon da şu demek: STK'lar, üniversiteler, kamu kurumları, özel kurumlar, Ulusal Ajans'a başvurup ben burada yer almak istiyorum diyebilir. Bu projede yer almak isteyenler, halihazırda akredite kuruluşlar üzerinden başvuracaklarsa www.au.gov.tr sitesinde 'eylem 2' linkine tıklayarak kurumları öğrenebilirler.

Proje uzun süredir sizin gündeminizde ancak katılım düşük. Bunun nedenlerini paylaşabilir misiniz?

- 27 Ekim 2011'de Egemen Bağış'm katılımıyla bir konferans gerçekleştirdik. Valiler, sivil toplum örgütleri davet edildi. Burada AB gönüllü hizmetinde çalışan 300 kişilik bir katılım oldu. Orada kanaat önderlerine gönüllük için neler yapabileceklerini sorduk. Bütün bir kentin etkinliği haline gelsin istiyoruz. Bunun için 10 kent seçtik. Bu kentleri seçerken coğrafyada her yere ulaşabilmek istedik.


BAŞVURU İÇİN ADIM ADIM YAPILMASI GEREKENLER
1-  Öncelikle AGH hakkında detaylı bir bilgi almalısınız.
2-  Ardından başvurular, ancak sivil toplum kuruluşları aracılığı ile yapılacağı için bir gönderen kuruluş (dernek, vakıf, belediye, tüzel kişilikler) bulmanız gerekli. Türkiye'deki onaylı gönderen kuruluşları http://http//http//ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm adresinden bulabilirsiniz.
3-  Bu adres bir arama motoru olup girdiğinizde karşınıza çıkan "Country-ülke" bölümünde 'Turkey-Türkiye" seçeneğini seçin ve "Submit query-sorgula" butonuna basın. Karşınıza gelen kuruluşların sağ tarafında S, C ve H harfleri göreceksiniz.
4-  S harfi gördüğünüz bütün kuruluşlarla iletişime geçebilirsiniz. Daha sonra yine http://http//ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm sitesinden size uygun projeleri bulup gönderen kuruluşunuz aracılığı ile ev sahibi kuruluşlar (Avrupa'daki sivil toplum kuruluşları) ile irtibata geçmeniz gerekli.
5-  Bu kuruluşlara özgeçmişinizi ve neden o projede yer almak istediğinizi ve kişisel özelliklerinizi anlattığınız bir motivasyon mektubu göndermelisiniz.
6-  Olumlu cevap aldıktan sonra başvuru formunu doldurup Ulusal Ajans ile irtibata geçmeniz gerekli.












Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz