VELİAHTLAR NEREDE OKUDU?

İş dünyası büyük oranda aile şirketlerinin hakimiyetinde… Durum böyle olunca veliahtların eğitim hayatı da oldukça önemli. Çünkü işlerin yolunda gitmesi için iyi eğitimli yeni aile bireylerinin yetişmesi gerekiyor. Türkiye’deki aile şirketleri veliahtların eğitimine çok önem veriyor. İzzet Özilhan’dan Kamil Yazıcı’ya, Hacı Sabancı’dan Niv Garih’e Kerem Kamışlı’dan Osman Geylan’a iş dünyasının veliahtlarının eğitim hayatlarını araştırdık.

10.03.2015 12:41:350
Paylaş Tweet Paylaş
VELİAHTLAR NEREDE OKUDU?
Anadolu Grubu veliaht yetiştirmede en başarılı örneklerden biri. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Tuncay Özilhan’ın oğlu İzzet Özilhan, SaintMichel Fransız Lisesi’ndenmezun olduktan hemen sonra ABD’ye gitti. Fransız okulundan mezun olduğu için önce 1 yıl dil eğitimi aldı. Sonra Holstein Üniversitesi’nde bankacılık ve finans bölümünde üniversite eğitimini tamamladı.Okul bitikten sonra 2 yıl Rusya’da Coca Cola’da çalışan Özilhan, bugün Efes Pilsen Türkiye’de satış direktörlüğünün altında HORECA kanalını yönetiyor. Yine Anadolu Grubu’nun kurucularından Kamil Yazıcı’nın torunu Kamil Yazıcı’nın eğitimve kariyer öyküsü de oldukça ilgi çekici. ABD’de doğan Yazıcı, New York Askeri Okulu’nda okudu. Üniversite eğitimini ise Atlanta Emory Üniversitesi’nde tamamladı. 2000 yılında gruptaki kariyerine rotasyon programıyla başlayan Yazıcı, 2002 yılında Rusya’ya gitti ve 10 yıl orada kaldı. Bu sürede Moskova’da yüksek lisansını da tamamlayan Yazıcı, son 3 yıldır Efes Moldova’nın genel müdürü. Kariyerini planlarken o dönem grupta olan Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent’e danıştığını söylüyor. Yazıcı, 6 ay için gittiği Rusya’da pazarın dinamikliği nedeniyle 10 yıl kaldığını belirtiyor. Hem İzzet Özilhan hem Kamil Yazıcı en büyük hayallerinin ise Efes’i global bir marka haline getirmek olduğunu belirtiyorlar. Sadece Anadolu Grubu’nun veliahtları değil, Hacı Sabancı’dan Niv Garih’e Kerem Kamışlı’dan Osman Geylan’a iş dünyasının veliahtlarının eğitim hayatlarını araştırdık.
KEREM KAMIŞLI’NIN TERCİHİ Kerem Kamışlı, Esas Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Sabancı’nın torunu, holdingin yönetim kurulundaki Emine Sabancı Kamışlı ve Erhan Kamışlı’nın oğlu. Kamışlı, iş dünyasında yeni kuşağa da liderlik yapan isimlerden biri. Yenibirlider Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Kamışlı, eğitim hayatına dair kararlarında ailesinin hep desteğini aldığını söylüyor. İlkokul ve ortaokulu Yüzyıl Işıl Okulları’nda tamamlayan Kamışlı, liseyi İsviçre’nin Lugano kentindeki TASİS’te okudu. Kamışlı, şu anda üniversite eğitimine devam ediyor. Boston Üniversitesi’nde finans bölümünde öğrencilik yaşamını sürdürüyor. İlkokul ve ortaokulu doğal olarak ailesinin yönlendirmesiyle okuduğunu söyleyen Kamışlı, “Lisede ailemle ortak karar alıp yurtdışına çıktım. Üniversiteyi hep Amerika’da okumak istiyordum. Bu nedenle Boston Üniversitesi tamamıyla kendi tercihimdi” diyor. Kamışlı, Sabancı Ailesi’nde ABD’deki TUFTS Üniversitesi’nde okumanın neredeyse gelenek haline geldiğini söylüyor. Kamışlı, “Ağabeyim de dahil olmak üzere ailemizden birçok kişi Boston’daki TUFTS Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Ben de başlarda acaba TUFTS’ta mı okumalıyım diye düşündüm ama sonrasında okumak istediğim alanın finans olduğunu düşününce Boston Üniversitesi’nde karar kıldım” diye devam ediyor. Peki Kamışlı geriye dönüp baktığında yaptığı eğitim seçimlerinden memnun mu? Kamışlı, “Geriye baktığımda hiç keşkem yok. İyi ki Lugano’ya liseye gitmişim ve iyi ki Amerika’da Boston Üniversitesi’ni seçmişim” diyor. 
~
AİLELER YÖNLENDİRDİ Esas Holding’in kurucusu Şevket Sabancı’nın torunu ve kızı Sadıka Sabancı’nın oğlu Can Köseoğlu’nun eğitim yaşamı da önce ailesi tarafından şekillendirildi. Orta ve lise öğrenimini İstanbul Saint-Joseph Lisesi’nde tamamlayan Köseoğlu, üniversitesine ise kendi karar verdi. O da Sabancı geleneğini bozmadı ve Boston’daki Tufts Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. Köseoğlu şimdi Esas Holding bünyesindeki CZK Lokantacılık’ın yönetim kurulu başkanı. Boydem Yapı’nın veliahtlarından Barış Aktan ise liseyi bitirdikten sonra Sabancı Üniversitesi’nde mühendislik ve doğa bilimleri bölümünü kazandı. Üretim sistemleri mühendisliğinden mezun oldu. MBA’ini ise Yeditepe Üniversitesi’nde yaptı. Aktan, “Kimya mühendisliği okuma amacıyla girdiğim üniversitemden endüstri mühendisi olarak mezun oldum” diyor. Kendisini Sabancı Üniversitesi’ne ailesinin yönlendirdiğini belirten Aktan şöyle devam ediyor: “Genel olarak eğitim hayatımdaki tercihlerimden memnunum, özellikle üniversite tercihimi çok doğru yaptığımı düşünüyorum. Tek eksik hissettiğim konu yurtdışında eğitim almamış olmak. Yüksek lisansımı yurtdışında seçkin bir üniversitede yapmış olmayı, farklı bir eğitim anlayışı ve farklı kültürden gelen insanlarla beraber eğitim almayı tercih ederdim.”
NEDEN COLUMBIA’YI SEÇTİ? Alarko Holding’in kurucularından merhum Üzeyir Garih’in torunu Cem Garih de iş dünyasına hazırlanan genç kuşağın bir temsilcisi. Garih de tıpkı Kerem Kamışlı gibi Yenibirlider Derneği’nin kurucularından biri. Eğitim hayatına Koç Okulu’nda başlayan Garih, burada ilköğretim ve lise eğitimini tamamladı. Lisede fen ve matematik ağırlıklı dersler aldığını söyleyen Garih, üniversite eğitimi içinse ABD’nin New York eyaletindeki Columbia Üniversitesi’ni tercih etti. Garih, buradan geçtiğimiz yıl inşaat mühendisi olarak mezun oldu. Şimdi Londra’da demiryoluyla ilgili bir projede görev alıyor. Garih, neden Columbia Üniversitesi’ni seçtiğini şöyle anlatıyor: “Columbia’da okuduğunuz bölümden bağımsız olarak, mezun olabilmek için belli temel dersleri kapsayan çekirdek program sistemini başarıyla tamamlamanız gerekiyor. Örneğin nanoteknoloji mühendisliği eğitimi gören bir öğrenci dahi ancak sanat tarihi konusunda da dersler alarak mezun olabiliyor. Bunu yapmazsa kendi derslerinde sınıf birincisi de olsa mezun olamıyor. Amaç T modeli diye tasvir edilen her şeyin bir şeyini, bir şeyin ise her şeyini öğrenmeyi aşılamak.” Cem Garih de bu sistem kapsamında inşaat mühendisliğinin yanı sıra Ortadoğu Güvenlik Meseleri, Ortaçağ Avrupa Tarihi, Küresel Enerji Ekonomisi ve Güney Amerika Demokratikleşme Süreci Tarihi gibi geniş bir yelpazede dersler alarak mezun olmuş. Garih, neden inşaat mühendisliği okuduğunu ise şöyle açıklıyor: “Çünkü inşaat kutsal bir meslek. Bir ülke ekonomisin gelişiminde öncü bir role sahip. Çocukluğumdan beri inşaata ilgi duydum.” 
~
BOĞAZİÇİ’Nİ KAZANDI YİNE DE ABD’YE GİTTİ Osman Geylan, Gilan markasını yaratan Geylan Ailesi’nin genç kuşak temsilcisi. Muharrem Geylan’ın oğlu olan Geylan, ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra üniversite eğitimine Amerika’da devam etti. Virginia Üniversitesi’nde finans ve işletme bölümünden mezun oldu. Çocukluğundan beri babasının ve amcasının kurup dünya markası haline getirdiği Gilan'ı yeni jenerasyon olarak daha ileri taşımayı hedeflediğini söyleyen Geylan, “Çok ufak yaşlardan itibaren atölyelerde ve değerli taşlar içinde vakit geçirmem bu kararda etkili oldu. Hedefime yönelik yetkinliğimi artıran konular eğitim hayatıma yön verdi” diyor. Ailesinin eğitim kararlarında oldukça etkili olduğuna değinen Geylan şöyle konuşuyor: “Babam sadece Amerika'da okumuş olmak adına orta seviyede bir okulda eğitim almama rıza göstermezdi. Bunu bildiğim için çok çalıştım ve başvuru tercihlerimi buna göre yaptım. Başvurduğum okullar arasında yer alan Virginia Üniversitesi Amerika'nın en iyi devlet okulu seçilmişti. İşletme fakültesi de en iyi 5 içindeydi. Hatta mezun olduğum yıl 1’inci sıraya yerleşti. O yıl üniversiteye ev sahipliği yapan Charlottesville şehri de Amerika'nın en yaşanılabilir şehri seçilmişti.” Annesinin Amerika'ya gitmesi konusunda çok ısrarcı olmadığını söyleyen Geylan, “Hatta üniversite sınavında Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanınca gitmeme gerek olmadığına dair beni ikna etmeye çalıştı. Ancak babam yurtdışında tahsil yapmamı çok istedi. Gilan'ın New York'ta oluşu sebebiyle de Amerika isabetli bir seçim oldu” diye konuşuyor.
MBA DE YAPACAKLAR Çağdaş Korkmaz ise Korkmaz ailesinin yeni kuşak temsilcisi. TED Koleji ve Kayseri Fen Lisesi’nde ilk, orta ve lise eğitimini tamamlayan Korkmaz, Sabancı Üniversitesi’nde mekatronik mühendisliği okudu. Ardından Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği eğitimine başladı. Eğitim tercihlerini ilgi alanlarına göre belirlediğini söyleyen Korkmaz, “Ortaokul yıllarımdayken robotlara ve teknolojiye ilgi duyuyordum. Uçak mühendisliği ya da mekatronik mühendisliği o yıllarda yeni açılmıştı. O zaman çok ilgimi çekmişti. Sabancı Üniversitesi’nde mekatronik okumak istediğime karar verdim ve kendimi bu konuda ilerlettim” diyor. Ailesinin kendisini her zaman desteklediğini belirten Korkmaz, annesinin çöp toplayacaksa bile en iyi şekilde toplaması konusunda öğütleri olduğunu söylüyor. Babasının da hayallerinin peşinden gitmesi için kendisini her zaman cesaretlendirdiğini belirtiyor. Korkmaz, MBA’ini de Stanford’da yapmak istediğini ifade ediyor. Keyveni Kurumsal Hazır Yemek Genel Müdür Yardımcısı Doğuş Çelik, 29 yaşında. Anne ve babasının eğitim hayatının öncesinde kendisiyle yakından ilgilendiklerini söylüyor. Üniversitede mühendislik okuma isteğinin lisede fen ve matematikte çok başarılı olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Çelik, şöyle devam ediyor: “Bu nedenle Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni kazandım. Üniversiteden ve askerliği bitirdikten sonra büyük şirketlerde iş analistliği yaptım. Daha sonra aile şirketimiz Keyveni Kurumsal Hazır Yemek şirketinde çalışmaya başladım. MBA’e Bilgi Üniversitesi’nde devam ediyorum.” 
~
 ŞERİF TOSYALI TOSÇELİK İCRA KURULU ÜYESİ
“Ailem beni ciddi baskı altında bıraktı”

YÜKSEK LİSANSA DEVAM İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi İskenderun’un tek özel koleji olan İkem Koleji’nde tamamladım. ABD'de Washington DC’de bulunan The George Washington Üniversitesi Ekonomi bölümünü tamamlayarak ülkeme dönüş yaptım. Şirketteki sorumluluk alanımın Osmaniye şehrinde olması sebebiyle Osmaniye'de bulunan Korkut Ata Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansımı tamamlıyorum. 
YURTDIŞI ISRARI Sanayici bir ailenin ferdi olmak beraberinde bulunduğumuz alanlara yönelik eğitim almamızda etkili oldu. Bu sanayiciliğin yanında global bir çelik üreticisi olmamız ve ciddi ihracatçı bir organizasyonun parçası olmam yabancı dili olmazsa olmazların başında getirdi. Bu sebeple lise döneminin başlamasıyla beraber hem hocalarım hem ailem yurtdışında okumam konusunda ısrarcı oldu. Tabii benim de yurtdışındaki okullara yönelik araştırmalarım ortaokul döneminde başlamıştı. 
AİLE ETKİLİYDİ Ailem okul seçimimde ciddi rol oynadı. Babamın ve annemin vizyonu ve iyi bir eğitim almam konusundaki kararlılıkları beni o dönem ciddi baskı altında bıraktı. Çok şükür aldığım eğitimin ve yurtdışında edindiğim tecrübenin bugün faydalarını fazlasıyla görüyorum. İlk zamanlar evden ayrılmak, yeni bir kültürün parçası olmak çok zor geldi. Bugün gelinen noktada iyi ki onları dinlemiş ve bu tecrübeyi yaşamışım diyorum.

NİV GARİH ALARKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ
“Mühendis olmak isterken finans okudum”
ŞANSA İŞLETME
Liseyi yurtdışında Alliance Ecole Francais’te okudum. Ardından New York Üniversitesi’nde finans ve uluslararası işletme eğitimi aldım. Aslında üniversite başvurularımın yüzde 90’ı endüstri mühendisliğine yönelik olmuştu. 17 yaşındaydım. Mühendisliğin tam olarak ne olduğunu bilmeyerek ve ilerisi için iyi bir altyapı olacağını düşünerek bu kararı almıştım. Bunların dışında danışmanımın tavsiyesiyle sadece bir işletme okuluna başvurmuştum. Şansıma orayı kazandım.
FİNANS OKUMA KARARIM Kabullerim geldiğinde ve biraz da araştırma yaptığımda, New York Üniversitesi işletme okulunun ne kadar farklı olduğunu görmeye başladım. NYU Stern en iyi işletme fakültelerinden biri olmasına rağmen ailem okulun ziyaret edilmesi şartını koymuştu. New Yok şehrini bir üniversite öğrencisi gözüyle analiz edip, okulun finans merkezinde ne kadar güçlü olduğunu gördükten sonra kararımı vermek çok daha kolay oldu. Mühendislik yerine New York’ta finans okumak istediğimi anladım. 
MBA YERİNE JP MORGAN Üniversiteden hemen sonra MBA’e başvurmayı düşünüyordum. Fakat 3’üncü yılımda, yaz stajımdan sonra güzel bir iş teklifi aldım. Mezun olduktan bir ay sonra New York’ta JP Morgan’da yatırım bankacılığı bölümünde çalışmayı tercih ettim. Oradaki üstlerim MBA gibi programların yerine iş hayatına odaklanmamı ve tecrübe kazanmamı tavsiye ettiler. Birkaç yıl Amerika’da çalıştıktan sonra, Türkiye’deki iş hayatını da görmek istedim ve İstanbul’a taşındım. 
~
TUĞBAN İZZET AKSOY ANADOLU GRUBU ENERJİ SEKTÖRÜ KOORDİNATÖRÜ
“Ortak akıl yön veriyor”
MEZUN OLUR OLMAZ
Avusturya Lisesi mezunuyum. 1996 yılında ABD’de Atlanta Oglethorpe Üniversitesi İş İdaresi bölümünden mezun oldum. Birkaç ay yaz tatili yaptıktan sonra eylül ayında dayım Tuncay Özilhan ofise çağırdı.
 DAYIMIN TEBESSÜMÜ O zaman otomotive meraklıydım. Hayallerim vardı, otomotivde çalışırım diye düşünüyordum. Tuncay Bey, tebessüm etti. ‘Yok öyle’ dedi. Mali İşler Grup Başkanı’na ‘Al eti de senin kemiği de senin’ dedi. Ailede çalışmanın bizde hiç avantajı yok çünkü kurumsallık ve profesyonellik esas. Birçok departmanda çalıştık, rotasyona, sınavlara ve denetimlere tabi tutulduk.
BANKACILIK VE HAZİNE DENEYİMİ Mali işlerde 4-5 yıl çalıştım. Daha sonra grubun hazinesinde çalıştım. Grubun bankası ABank yeni bünyeye alınmıştı. O zamanki amirim Betül Hanım bankada çalışmam gerektiğini Tuncay Bey’e söyledi. 5-6 yıl bankacılığın en krizli dönemlerinde banka hazinesinde çalıştım. Daha sonra grubun hazinesi bana emanet edildi.
BAŞKANA RAPORLUYOR Son 9 yıldır grupta enerjiden sorumluyum, Tuncay Bey’e raporluyorum. Kurucumuz rahmetli İzzet Özilhan’ın bir lafı var. 40 yaşından sonra meslek sahibi olunmaz diye. Ben de 43 yaşımdayım. Bu saatten sonra çok sektör değiştirmeyi düşünmüyorum.
MÜTEVAZILIK MİRASIMIZ Rahmetli dedem İzzet Özilhan, “Büyüdükçe küçülün” derdi. Mütevazı olmak benim de benimsediğim temel değerlerden biri. Ortak akıl çok önemli. Kurum kültürü ve geçmişimiz çok önemli. Anadolu Grubu 60 yıllık bir kurum. Bu kurum kültürü artık 3’üncü jenerasyona yansımış durumda. Ortak akıl, kurumsallık ve ortak yönetimi öğrendik. Türkiye’de ortak olup da 60 yıldır çok başarılı yönetilen 2-3 gruptan biriyiz.

HACI SABANCI DENSA HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ
“Tufts’ta okumak hayalimdi”
LİSE SAINT BENOIT’DA
Liseyi İstanbul’da Saint Benoit Fransız Lisesi’nde okudum. Lisans eğitimimi ABD’nin Boston kentindeki Tufts Üniversitesi’nde tamamladım. Daha sonra lisansüstü eğitimim için Londra’da City Üniversitesi Cass Business School‘a gittim. 
ALİ SABANCI’DAN DUYDUM Tufts ismini ilk Ali Ağabey’den (Ali Sabancı) duydum. Kendisi de Tufts mezunu. En başından beri Tufts Üniversitesi’nde okumak hayalimdi. Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olmasının yanı sıra çok güzel bir kampüse sahip olması da beni etkilemişti. Ben ekonomi mezunuyum. İlgim hep finans ve ekonomi üzerineydi. Bu yüzden bölümümü seçerken hiç tereddüt etmedim. Ailem kararlarımı hep destekledi.
YATIRIMLAR ETKİLEDİ Cass Business School’da ise gemicilik, ticaret ve finans bölümlerinde ders aldım. 2009 yılında denizcilik alanına yatırım yapma kararı almış olmamız bu seçimimde önemli bir etkendi. Güzel bir eğitim hayatım oldu, özellikle üniversite çok tecrübe kattı.
TEK PİŞMANLIĞIM Tek pişmanlığım liseye dönük. Lisedeyken çok çalışkan bir öğrenci değildim ve Fransızcamın üzerine çok gitmedim. Fransızcam şu anda kötü değil ama o zamanlar farkında olsaydım şu anda çok daha iyi olabilirdi.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz