Yetenek havuzuna nasıl girilir?

2010 yılında yine birçok şirket büyüme hedeflerine paralel olarak MT programıyla geleceğin yöneticilerini yetiştirmeye devam edecek.

1.03.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yetenek  havuzuna  nasıl girilir?
Son yıllarda kendi yöneticilerini yetiştirmek ve içeriden terfi sistemi uygulamak birçok şirketin tercih ettiği bir uygulama haline geldi. Hem kaliteli insan kaynağına ulaşmak hem çalışan sadakati yaratmak adına bu uygulamaların olumlu sonuçlarını alan şirket ve kuruluşlar, bu kapsamda çeşitli programları hayata geçirerek yönetici adaylarını (MT) eğitiyor. Onları profesyonel iş dünyasına hazırlarken, yetenekleri ve potansiyelleri doğrultusunda şirket içinde kendilerine en doğru rotayı çizmelerine de destek oluyorlar.
Ağırlıklı olarak yeni mezunlar arasından tercih edilen bu yönetici adayları MT programlarına alınıyor. Genellikle 6 hafta ila 12 hafta süren bir eğitimden sonra onları zorlu sınav ve mülakat maratonu bekliyor. Bu maratonda da başarılı olurlarsa tüm geleceklerine yön verecek parlak bir kariyer yolculuğu başlıyor.
Bugün birçok şirketin üst düzey yöneticisinin ilk adımı MT programlarıyla atarak o pozisyonlara geldiği biliniyor. Bu nedenle her yeni mezun için idealindeki şirketin MT programına dahil olmak kritik bir öncelik taşıyor.  Peki hangi şirket yılda kaç MT alıyor, bu MT’lerde hangi özellikleri arıyor, MT’leri nerede, nasıl bir eğitim ve eleme süreci bekliyor?
Genç Capital, sektörlerin en güçlü oyuncularının yönetici adaylarını nasıl yetiştirdiklerini araştırdı.
MT’LER DA­HA HIZ­LI İLER­LiYOR
Garanti Bankası, 1989 yılından bu yana MT programları uyguluyor. Bu program kapsamında genç mezunları bünyesine katarken, gelecekte değerlendirmek üzere potansiyeli yüksek yönetici havuzları da oluşturuyor.
Banka MT programı için her yıl mayıs ayında alım sınavları düzenleniyor. Sınavda başarılı olan adaylar, grup ve bire bir mülakatlara katılıyor. Bu süreçten başarılı olarak geçenler, 2 aylık sınıf içi ve 3 aylık işbaşı eğitimden oluşan eğitim programına dahil ediliyor.
Banka geleceğin yöneticilerinin yetiştiği MT programlarına oldukça önem veriyor. Yetkililer de bu konunun altını çiziyor. “MT, MBA kalitesinde ve donanımındaki eğitim içeriği ve göreve başladıktan sonraki performans değerlendirme süreciyle oldukça ciddiye aldığımız bir program. Performans danışmanlığı yaklaşımıyla MT’lerimizin ihtiyaçlarına yönelik, farklı gelişim yöntemlerini kullandığımız gelişim programlarına katılımlarını sağlıyoruz. MT programımızı her yıl bankamız stratejileri, eğitimde yeni trendler ve katılımcı geribildirimleri paralelinde güncelliyoruz” diye konuşuyorlar.
Garanti’deki kariyerine MT olarak başlayan çalışanlarının, öncelikle aldıkları eğitimle farklılaştığına dikkat çeken yetkililer, bu çalışanların Garanti’deki kariyer yollarında daha hızlı ilerleme fırsatına sahip olduklarını ifade ediyor.
EU­RO­BANK TEK­FEN, 25 MT ALA­CAK
Eurobank Tekfen’in MT programı 2 modülden oluşan gelişim ve işbaşı eğitimlerini kapsıyor. Katılımcılar program süresince kurum içi ve kurum dışı eğitmenlerle çalışıyor. Birinci eğitim sonunda şubelere gönderiliyorlar. Bu programları tamamladıktan sonra da genel değerlendirme sınavına alınıyorlar.
Önümüzdeki yıl itibariyle Eurobank Tekfen olarak hızlı bir büyüme dönemine gireceklerini kaydeden Eurobank Tekfen İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Türkselçi, bu nedenle MT programlarının kendileri için büyük önem taşıdığını ifade ediyor. “Özellikle içeride yetişmiş ve yüksek performanslı olan MT’ler için büyüme dönemleri bir üst pozisyona geçiş fırsatları anlamına geliyor” diyor.
Eurobank Tekfen, MT ilanlarını gazete ve kurumsal internet sitesinde yayınlıyor. Ardından uygun adayları genel yetenek ve İngilizce test uygulamalarına davet ediyor. ~
Bu uygulamaların sonucu olumlu olanlar, yetkinlik bazlı mülakat sürecine alınıyor. Mülakatı geçenler ise bankaya dahil oluyor. Türkselçi, “Genç, dinamik ve çevik yeni takım arkadaşlarımızı, şube kadrolarında satış pozisyonlarında ve genel müdürlük kadrolarında farklı bölümlerde istihdam etmeyi planlıyoruz. 2010 yılında 20-25 kişilik bir grup MT alımı yapacağız” diyor.
YKM’NİN YIL­DIZ STRA­TE­JİSİ
YKM, MT uygulamasına bu yıl başladı. Pilot uygulama doğrultusunda mağazalarında 4, genel müdürlükte de 4 MT istihdam etti. YKM İnsan Kaynakları ve İş Geliştirme Koordinatörü Murat Akgün, 6 aylık bir süreyi kapsayan programın içerik olarak mağaza ve genel müdürlük bazında farklılık gösterdiğini söylüyor. Mağazalarındaki MT programında mağazacılık temel eğitim paketi, iletişim, müşteri memnuniyeti, satış teknikleri gibi eğitimler verdiklerini belirtiyor. Genel müdürlük MT programının ise kategori oryantasyonu, işbaşı eğitimleri, şirket ziyaretleri gibi eğitimleri kapsadığını ifade ediyor.
YKM’de programı genel müdürlük İK birimi yönetirken, uygulanmasında mağaza İK sorumluları ve işbaşı eğitimlerini gerçekleştiren yöneticiler görev alıyor.
Programı başarıyla tamamlayan yeni mezunlar ilk etapta mağazalarda reyon yönetici yardımcısı pozisyonuna atanıyor. Akgün, “Genel olarak üniversite mezunu bir çalışanımız MT programından sonra yaklaşık 6 yılda department store (büyük mağaza) müdürü olabiliyor” diyor.
Şirketin bu yıl pilot olarak başlattığı program kapsamında 8 MT göreve başladı. Akgün, 2010 yılı başında mağazalarda görev almak üzere 25-30 MT almaya hazırlandıklarını belirtiyor.
TEK­NO­SA, DA­HA FAZ­LA  YE­TİŞTİRE­CEK
Teknosa’da MT programına alımlar iki şekilde gerçekleştiriliyor. Birinci grup, “Genç Yetenek Adayları” olarak adlandırılıyor. Bunlar yeni mezun işe alımı yapan değerlendirme merkezi tarafından seçiliyor. İkinci grupta ise mağazalarda satış danışmanı olarak görev yapan çalışanların katıldığı değerlendirme merkezi ile yönetici olabilecek potansiyele sahip çalışanların oluşturduğu grup var. Bu iki kanal ile seçilen adaylar, Teknosa Akademi tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 ay süren “Mağaza Yöneticisi Yetiştirme Programı”na dahil oluyor. Burada yöneticilik ve koçluk becerileri, mağazacılık satış yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, şirket organizasyon yapısı ve prosedürleri gibi çok geniş içerikte eğitimler alıyorlar.  
Programa katılacak adaylara İngilizce testi, kişilik envanteri testi uygulanıyor. Yetkinlik bazlı mülakatların yanı sıra grup çalışmaları ve vaka çalışmalarını içeren bir dizi uygulama gerçekleştiriliyor. Teknosa İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Asena Yalınız,  uygulamalardan başarılı olan adayların MT programı dahilinde Mağaza Yöneticisi Yetiştirme Programı’na katılmaya hak kazandıklarını belirtiyor. “MT programına dahil olanların tamamı yönetici pozisyonları için hazırlanıyor. Belirlenmiş bir kariyer planı dahilinde hepsinin yönetici pozisyonlarına yükselmesi hedefleniyor” diyor.
2009 yılında MT programlarına toplam 62 kişi alan Teknosa, 2010 yılında bu sayının üzerine çıkmayı hedefliyor.
BAT 2 YIL EĞİTİM VE­RİYOR
BAT (British American Tabacco) Global Yönetici Yetiştirme Programı sayesinde iş dünyasının zorluk ve fırsatlarını karşılayabilecek yöneticiler yetiştirmeyi hedefliyor. “Yönetici adaylarını yoğun, zorlu ancak bir o kadar da ilginç bir deneyim bekliyor” diyen BAT İşe Alım ve Yetenek Yönetimi Müdürü Aylin Öney Agalday, yeni mezunlara yönelik çeşitli uzmanlık alanlarını kapsayan eğitimler verdiklerini kaydediyor. ~
BAT’ın tüm MT’leri, program koçları, mentörler, proje yöneticileri ve İK ekibi tarafından desteklenip motive ediliyor. BAT’ın uyguladığı Yönetici Yetiştirme Programı’nda, yönetici adayları 2 yıllık yoğun bir eğitim sürecinin ardından, şirkette ilk seviye yönetici rollerine yerleştiriliyor. 10 yılın sonunda ise üst düzey yönetici olmaları bekleniyor.
Agalday, MT programına kabul edilecek kişilerin eğitim altyapılarının yanı sıra sosyal yönlerinin ve gelecekte üst düzey pozisyonları doldurma potansiyellerinin önemli kriterler olduğunu belirtiyor.
BAT 2009 yılı MT programı çerçevesinde finans, IT ve pazarlama departmanları için 8 MT alımı yaptı. 2010 yılında da 10 MT almayı planlıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz