Yurtdışına nasıl gitmeli?

Uzun vadeli hedefimizde mezun.com hizmetlerini sadece Türkler’e değil, ihtiyaç olan her ülke vatandaşına sunmak var” diyor.

1.03.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yurtdışına nasıl  gitmeli?
Mezun.com 2000 yılının ilk gününde hayata geçti. “ABD’de eğitim ve yaşam hakkında bilmek istediğiniz her şey” sloganıyla ilk yılın sonunda 60 bin üyeye ulaştı. Üye sayısı katlanarak büyüdü ve bugün tam 560 bin kişi mezun.com aracılığıyla hayatına yön vermeye çalışıyor. Amerika’da eğitimle ilgili detaylı bilgilerden, kültür şokunu azaltacak ipuçlarına; TOEFL gibi sınavlarla ilgili merak edilenlerden, Amerikan vizeleriyle ilgili bilinmesi gerekenlere; dil okullarından, burslara kadar kapsamlı bir içerik sunan mezun.com, zamanla Amerika’daki Türkleri de bir araya getiren bir iletişim platformu haline dönüştü. Merkezi Amerika’da bulunan mezun.com’un forum bölümünde bugün, 80 binden fazla kişi Amerika’da eğitim alan Türkler ile bilgi alışverişinde bulunuyor.
“Gelişimimizi ve büyümemizi tamamen interaktif olarak üyelerimizin ihtiyaçlarına göre belirliyoruz” diye konuşan Mezun Group CEO’su Ali Hantal, mezun.com üzerinden önce öğrencilerin ABD’ye gitmelerine destek olduklarını, ardından ABD’de yaşamla ilgili ihtiyaçlardan dolayı etnik bir yaşam portalı olan mezunusa.com’u kurduklarını söylüyor. Mezun Group bugün Mezun Calling Card, Alo 811, Mezun Green Card ve Yurtdışı Gönderi Merkezi gibi ürünleriyle de üyelerinin ABD’de eğitim ve yaşam ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Kuruluşunun 10’uncu yılında ise dünyada eğitim için en çok tercih edilen ülkelerle ilgili kapsamlı bilgiler sunmaya başlıyor. Bu amaçla yenilenen mezun.com, artık Mezun.com Global olarak Türkler’i dünyanın farklı ülkelerindeki eğitim ve yaşam fırsatları konusunda bilgilendirecek. Herkesin internet girişimciliğine soyunduğu 1999 yılında ABD’de öğrenciyken, yurtdışı eğitimle ilgili kaynak ve bilgi eksikliğini fark ederek mezun.com’u kuran Mezun Group CEO’su Ali Hantal Genç Capital’in sorularını yanıtladı.
Me­zun.com bir öğ­ren­ci gi­ri­şi­mi ola­rak ha­ya­ta geç­mişti. Bu gi­ri­şi­min öy­kü­sün­den bah­se­der mi­si­niz?
Herkesin internet üzerine projeler hazırladığı, internet girişimciliğinin çok revaçta olduğu bir dönemdi. Ortağım Serkan’la beraber ABD’de MBA yapıyorduk. Bir gün dersten çıktık ve hocamız bize “İhtiyaca yönelik projeler yapmalısınız. İhtiyaca yönelik bir proje hayata geçirirseniz bunun geri dönüşünü mutlaka alırsınız” dedi.  Sonra düşünmeye başladık. ABD’ye 1997 yılında gitmiştim. O yıllarda yurtdışında okumak çok zor bir süreçti. Doğru dürüst kaynak yoktu. Gidip ya Boğaziçi Üniversitesi’nin ya Robert Kolej’in kütüphanesinden bir yıl önceki okul listelerini alıp inceleme yapıyorduk. Bilgiye ulaşmanın gerçekten zor olduğu bir dönemdi. 1999’un yazında tatil için Türkiye’ye geldiğimde ABD’ye gitmek isteyen ve benim orada okuduğumu bilen yakın çevremden ABD’de eğitimle ilgili pek çok soru gelmeye başladı. Bir gün annem birkaç kişinin benimle konuşmak için bize gelmek istediklerinden bahsetti. Ben de Pazar günü gelsinler hep beraber konuşalım dedim. 5-6 kişinin geleceğini sanırken o gün eve tam 30 kişi geldi, eve sığamadık. Bu ihtiyacı böylece fark etmiş oldum. Ortağımla beraber 1999 yılında da mezun.com’u hayata geçirdik.
Bu­gün Me­zun Gro­up bün­ye­sin­de pek çok ürün var. Bu sü­reç na­sıl ge­lişti? Bir in­ter­net si­te­si na­sıl grup­laştı?
560 binden fazla üyemiz var. İşe ihtiyacın hep çok önemli olduğunu bilerek yön verdik. Üyelerimizden gelen geri dönüşlerle tüm ürün ve hizmetlerimiz interaktivite sonucunda hayata geçti. Örneğin Green Card’la ilgili çok soru gelince Mezun Green Card projesini hazırladık. Sonra Amerika’da yaşam için mezunusa.com’u oluşturduk. Mezun Calling Card’la telekom ürünlerimizi bir başka departman olarak hayata geçirdik. Sonra stratejik ortaklıklarla üyelerimizin ihtiyaçlarına yönelik bizim vermediğimiz ama onların hak ettiği şekilde en iyi servisleri mezun.com üyelerine en uygun şekilde veren anlaşmalar yapmaya başladık. Örneğin, Fedex’ten mezun.com kullanıcıları için özel indirim aldık. Kazan kazan kazan stratejisini hayata geçirdik. ~
Bu modelle seyahat acentaları, cep telefonu, bilgisayar, kargo, web tv, havayolları, GSM operatörleriyle anlaşmalar yaptık. Mezun.com üyeleri anlaşmalı şirketlerin hizmetlerinden özel indirimlerle yararlanabiliyor. 2008 yılında web 2.0’la yeni bir ürün daha yarattık. O da “gotousa” adlı seyahat sihirbazı. Mezun.com’la gitmesi kesinleşen birine ABD’de gideceği yer, saat farkı, o bölgedeki Türk dernekleri ve okula dair kişiye özel tavsiyelerimizi tamamen web 2.0’la veriyoruz. 9 ay boyunca bu seyahat sihirbazıyla kişiye özel hizmet veriyoruz.
Bu yıl ise mezun.com’u sadece ABD’ye gitmek isteyenlere hizmet vermekten çıkarıp tüm ülkelere yönelik yapmak üzere adımlarımızı attık.
Me­zun.com Glo­bal kap­sa­mın­da kaç ül­ke için hiz­met ve­re­cek­si­niz? Bu ül­ke­ler han­gi­le­ri?
İlk yıl 20 ülke seçtik. Bu ülkeleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkler’in eğitim için en fazla tercih ettiği ülkeler listesinden belirledik. Bu ülkeler arasında Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa, Azerbaycan, Rusya, Bulgaristan, Kırgızistan, Kore, Avustralya ve Türk Cumhuriyetleri yer alıyor. 6-12 ay içinde ise kendi veritabanımızdan Türk insanının en çok hangi ülkelere gitmek istediğini belirleyeceğiz.
Bu pro­jey­le ne­ler he­def­li­yor­su­nuz?
2010 başında yayına giren Mezun.com Global, 2010 sonunda 750 bin, 2011 yılında ise 1 milyon üyeye ulaşmayı hedefliyor. 20 ülke ile hizmet vermeye başladık. İlk yılın sonunda 50 ülkeye ulaşmayı planlıyoruz. Mezun.com ile yıllardır Amerika’da eğitim konusundaki en güvenilir kaynak olmayı başardık. Binlerce kişinin Amerika’da eğitim almasına katkıda bulunduk. Mezun.com Global ile yurt dışında eğitim konusundaki güvenilir kaynak eksikliğini gidermeyi hedefliyoruz. Ziyaretçilerimize farklı ülkelerdeki eğitim olanaklarıyla ilgili bölümler ve kaynak bilgiler sunuyoruz. Üyelerimiz kendilerine en uygun eğitim olanaklarını farklı ülkeleri inceleyerek belirleyebilecek, ihtiyaçları doğrultusunda en uygun seçimi yapabilecekler.
Altyapımızı Web 2.0’ın dinamik özellikleriyle zenginleştirdik. Kullanıcı katılımıyla şekillenen interaktif navigasyon sistemleri ve yenilenmiş üniversite arama motoru ile Mezun.com Global kullanıcıları, tüm dünya okulları hakkında istedikleri bilgilere çok hızlı bir şekilde ulaşabilecek. Güncel içeriğimizle üyelerimize her ülke için ayrı bölümde kapsamlı bilgiler sunacağız. Bu ülkelerdeki üniversitelerle de iletişime geçerek fırsatları üyelerimize ulaştıracağız. Üyelerimizin ihtiyaçları, talepleri ve dünyadaki eğitim olanakları doğrultusunda siteye yeni ülke ekleme çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Talepler doğrultusunda hizmet sunmayı prensip edindiğimiz için eklenecek ülkeleri de en çok tıklanan ülkelere göre belirleyeceğiz.
Bu alan­da pek çok da­nışman­lık şir­ke­ti de hiz­met ve­ri­yor. On­lar si­zin ra­ki­bi­niz mi?
Danışmanlık şirketleri var ama ücretsiz olarak bu hizmeti veren direkt bizim rakibimiz olan bir şirket ya da portal yok.
Uzun va­de­li he­def ola­rak me­zun.com’u tüm dün­ya öğ­ren­ci­le­ri­ne hiz­met ve­re­cek bir ha­le dö­nüştür­me pla­nınız var mı?
Bu ana hedeflerimiz içinde vardı. Bu plan, bir yazılım. Önce ABD için uyguladık. Bu alanda etnik bir portalı olmayan başka ülkeler de var. O ülkelerin vatandaşları için de bu işi yapabiliriz. Tüm etnik grupların en fazla bulunduğu ülke ABD. Merkezimiz de ABD’de olduğu için önce orada bir etnik grup deneyerek bu işi global hale getirebiliriz. 2015 yılında diğer ülkelerin vatandaşları için de gotousa.com’la bu hizmeti verebiliriz.
Öğ­ren­ci­ler en faz­la han­gi amaç­lar­la ABD’ye gi­di­yor?
Üniversite ve master ilk sırada, ardından dil eğitimi geliyor. ~
Fakat özellikle ABD’de work&travel’a çok talep var. Work&travel programı kısa vadeli tecrübe edinme adına çok faydalı.
Büt­çe­si ye­ter­li ol­ma­yan ama yurt­dışın­da eği­tim al­mak is­te­yen­ler ne ya­pa­bi­lir?
Değişik bursları sitemizde her zaman yayınlıyoruz. Ama burs almak çok kolay değil. Fakat özellikle uzaktan öğrenimle şimdi çok iyi eğitim veriliyor. Öğrenciler e-learning’le eğitimin 2 yılını Türkiye’de, 2 yılını yurtdışında alabilir. Bu maliyeti yarı yarıya düşürüyor.
Yurt­dışı eği­ti­mi dil öğren­mek için se­çen­le­rin sa­yısı hiç de az de­ğil. Siz İn­gi­liz­ce dışın­da han­gi dil­de eği­tim al­ma­la­rını tav­si­ye eder­si­niz?
Almanca, İspanyolca, Fransızca, Çince ve Rusça’yı tavsiye ediyorum. Bugünlerde müthiş bir Çince öğrenme isteği var. Çin konusunda da hizmet vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Yurt­dışın­da ya­şa­ma­nın zor­luk­la­rı ne­ler? Gi­den­ler si­ze en faz­la han­gi ko­nu­da da­nışıyor?
ABD konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, gidilen eyalet. İnsanlar ABD’yi New York, Miami ya da San Francisco zannediyor. ABD coğrafyasında en batıdan en doğuya uçmak 7 saat sürüyor. Böyle bir ülkeden bahsediyoruz. ABD’nin yüzde 90’ını tanımıyoruz. Gidilecek yerin iklim ve coğrafi koşullarını bilmek çok önemli. ABD’nin bazı yerlerinde otobüs, metro yok. Kendi arabanız olmadan yaşayamazsınız. O yüzden kötü sürprizlerle karşılaşmamak için gidilecek yeri tanımak zorundalar. Bu durum kültür şokundan bile daha önemli. Bu bir yaşam şoku.
Siz ABD’de han­gi eya­let­le­ri ve okul­la­rı tav­si­ye edi­yor­su­nuz?
Eyalet olarak New York, Kaliforniya, Pensilvanya, Florida, Michigan, North Carolina, Massachusetts Türkler’in yoğun olduğu yerler. İç bölgelerde de iyi üniversiteler var. Örneğin; Maryland’deki okullar çok iyi. Öğrenciler gitmeden önce ödevlerini iyi yapmalı. Gidilecek yerin saat farkını bilmek bile hayati derecede önemli. Üniversite içinse ABD’nin en iyi 50 okulunu tabii ki tavsiye ederim.
Yurt­dı­şı eği­tim için ABD dışın­da en çok han­gi ül­ke­ler ta­lep gö­rü­yor? On­la­rı ca­zip kılan fak­tör­ler ne­ler?
Azerbaycan, ABD’den sonra en çok talep gören 2’nci ülke. Azerbaycan 15 tane üniversitesine ÖSYS ile Türk öğrenci kabul ediyor. Bu yüzden çok tercih ediliyor. Bulgaristan da oldukça ilgi görüyor.  Fiyat ve coğrafi yakınlık avantajıyla çok tercih ediliyor. Türkiye bugün Amerika’ya en fazla öğrenci gönderen 8’inci ülke. Yılda 12 bin Türk öğrenci eğitim için ABD’ye gidiyor. Amerika’da yaşayan en az 200 bin de Türk var.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz