Capital, Türkiye ekonomisinin çok büyük bir kısmını kapsayan 25 sektörde 2014’ün ilk 5 ayında büyüme oranlarını araştırdı.
Türkiye, 2013’te birbirinden çok farklı iki dönem yaşadı. Yılın başında ülke notu, 1994’ten beri ilk kez yatırım yapılabilir seviyeye yükseldi.
Capital’in Türkiye’deki bütün büyük grup ve şirketlere ulaşmaya çalışarak hazırladığı “Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı” araştırmasının temelini, bir anket çalışması oluşturdu.
Organik büyümede sınıra gelen 20 sektörün stratejisini araştırdık.
Konut, otomobil, beyaz eşya, tütün ürünleri, fiyat hassasiyetinin en yüksek olduğu alanlar. Bu kategorilerdeki 10 puanlık değişim, satışları 20-50 puan etkiliyor.
Sektörlerde daralmanın arkasında ağırlıklı olarak ekonomik konjonktür yer alıyor. İnşaatta yüzde 50’ye varan talep daralmasında bir numaralı etken olarak faizlerin yükselmesi gösteriliyor.
Son 1 yılda iflas ertelemelerinde artış var. Bunlar arasında Rodi’den Kırcı Group’a, Narpa Narin’den Verde Yağ’a kendi sektörlerinin önemli oyuncuları da yer alıyor.
Şirketlerin kapısını çalan yabancı sayısı düştü. “Yakın gelecekte birleşme ve satın alma piyasası yeniden canlanır mı” sorusuna ise verilen net bir yanıt yok.
Toplam harcamalar içerisinde kredi kartı kullanımının payı giderek artıyor. 10 yıl önce tüm tüketim harcamalarının sadece yüzde 10’u kredi kartlarıyla yapılırken bugün bu oran 4 kat büyüyerek yüzde 40’a ulaştı
Uzmanlar üretim adetlerinin azalacağını fiyatların da orantılı olarak artacağını öngörüyor. Capital ekonomik konjonktürdeki hareketliliğin şirketlere ve fiyatlara nasıl yansıdığını araştırdı.
Türkiye, 2014 yılına dışarıda FED etkisi, içeride ise önemli bir siyasi krizle girdi. Bu ortamda Türkiye’de iç aktörler karar almakta zorlanıyor.
Piyasaların aşırı volatil olduğu bu dönemde her patronun kendine özgü bir dikkat reçetesi var. Ali Ülker’den Mustafa Boydak’a kadar patronların son dönemde dikkat ettiği konuları araştırdık.
CEO Club üyesi 139 lider arasında yapılan araştırma, CEO'ların yüzde 61,2'sinin 'yatırım erteleme” planı yaptığını ortaya koyuyor. Ertelenecek yatırımlar arasında ise ilk sırayı 'insan kaynağı” alıyor.
Patronlar, 2014’te de geçen yıl olduğu gibi zamlar konusunda temkinli. Enflasyon oranında ücret artışı planlayan patronlar, yüzde 8-9 arasında zam öngörüyor.
Capital’in 20 sektörü kapsayan araştırması, sektörlerin kat ettiği mesafeyi net biçimde ortaya koyuyor.