2030 yılında CO2 salımını yarıya indireceğiz

Turhan Turhangil ile şirketin sürdürülebilirlik stratejisini ve enerji tasarrufuyla ilgili yaptığı çalışmaları konuştuk.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2030 yılında CO2 salımını yarıya indireceğiz
GÜNÜMÜZDE sürdürülebilirlik konusunun en önemli başlıklarından biri enerji... Dünyada enerji tüketimi gelecek 40 yıl içerisinde iki katına çıkacak. Enerji kaynakların kısıtlı olduğu düşünüldüğünde, hayatın devamlılığı için tek bir gerçek var: Enerjiyi daha verimli kullanmak. Dünyada enerji yönetiminde uzman olan Schneider Electric de sürdürülebilirliğin “enerji verimliliği” ile sağlanabileceğini düşünüyor. Bu amaçla da enerji verimliliği danışmanlığı yetki belgesiyle, dünyada toplam enerji tüketiminin yüzde 72’sini yapan pazarların tamamına verimlilik çözümleri ile hizmet veriyor. Schneider Electric Ortadoğu ve Türkiye Genel Müdürü Turhan Turhangil, “2009 yılında şirket vizyonumuzdaki dönüşümle kendimizi ‘global enerji uzmanı’ olarak konumlandırdık. Bu vizyonu da en verimli, etkin ve tasarruflu ürün ve projelerle hayata geçirmenin ancak çalışanlarımızla ve paydaşlarımızla birlikte mümkün olacağına inanıyoruz” diyor. Şirket bu amaçla Life Space ürünleriyle tüketicilerin yaşadığı ve çalıştığı alanlarda da enerji tasarruflu ürünleriyle öne çıkıyor. Ayrıca dünya için sürdürülebilir bir gelecek sağlanmaya hizmet etmek ve enerji konusundaki bilinci geliştirmek adına bir de online olarak Enerji Üniversitesi eğitim programı yürütüyor. Schneider Electric Ortadoğu ve Türkiye Genel Müdürü Turhan Turhangil ile şirketin sürdürülebilirlik stratejisini ve enerji tasarrufuyla ilgili yaptığı çalışmaları konuştuk.

Enerji verimliliği üzerine çalışmaya ne zaman başladınız? Bu yönde ne tür çalışmalara imza attınız?
-
2009  yılında şirket vizyonumuzdaki dönüşümle kendimizi “global enerji uzmanı” olarak konumlandırdık. Schneider Electric olarak sürdürülebilirliğin “enerji verimliliği” ile sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bu vizyonu da en verimli, etkin ve tasarruflu ürün ve projelerle hayata geçirmenin ancak çalışanlarımızla ve paydaşlarımızla birlikte mümkün olacağına inanıyoruz. Bu nedenle özellikle çalışanlarımızın kendilerini “dünyanın enerji problemini çözmeye kendini adamış” paydaşlar olarak tanımlayıp, aktif birer marka temsilcileri olmalarını istiyoruz. Bunun yanı sıra enerji verimliliği üzerine bir danışmanlık şirketimiz var. Bu alandaki projelere danışmanlık yapıyoruz. Üniversitelerde ve pek çok kamusal alanda enerji verimliliğine yönelik konferans, toplantı ve bilinçlendirme projelerine aktif olarak katılıyoruz. Aynı zamanda kadın teknisyenler ve mühendisler de bizim hitap etmeye çalıştığımız kitle. Yıllardır meslek liselerinde okuyan kızlara burs ve teknik destek sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Schneider Electric’te staj yapan öğrencilerimizin mutlaka enerji verimliliği gibi konularda bir projede yer almasına çalışıyoruz.

Sürdürülebilirlik stratejinizi paylaşır mısınız? Neler hedefliyorsunuz ?
-
Hizmet verdiğimiz tüm sektörlere enerji yönetimi konusunda önderlik yapıyoruz. Çalışmalarımıza, dünya için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa ederek, çocuklarımıza kaynakları tükenmemiş canlı bir dünya bırakma hedefiyle yön veriyoruz.~
Enerji verimliliğinde öncü yapımızla dünya için sürdürülebilir bir gelecek sağlanmasına hizmet ediyoruz. Aynı işi daha az enerjiyle yapmak anlamına gelen enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularının toplum tarafından da benimsenmesine odaklanıyoruz. Bu nedenle yeşil pazarlama anlayışı, bizim sürdürülebilirlik konusundaki öncü yapımızla örtüşüyor ve bizim için son derece önemli bir yol gösterici. Schneider Electric olarak, yatırımlarımız ve sağladığımız istihdam kadar, çevre duyarlılığında da toplum bilincine katkı sağlamayı önemli bir misyon olarak görüyoruz. Enerji verimliliği alanında yapılacak bilinçlendirme faaliyetlerinde ise ancak kamu ve özel sektörün bir araya gelmesi ile gerçek bir sinerji yaratılacağına inanıyoruz. Projelerimizde bu konuya özen gösteriyoruz. Toplumsal bilincin inşa edilmesi için kamuya her fırsatta destek veriyoruz.

Bugüne kadar bu konuda neler yapıldı, ne gibi sonuçlar alındı ?
-
Dünyanın geleceğini koruyacak olan sürdürülebilirlik anlayışının gerek çeşitli sektörlerde gerek toplum yaşantısında yerleşmesi için çeşitli hizmetler sunuyoruz. Endüstri, enerji, bina, konut, veri merkezleri, güç çözümleri alanlarına sürdürülebilirliği esas alan enerji verimliliği çözümlerini sunarak, onları yeşil iş yapma ilkelerini benimsemeye teşvik ediyoruz. Diğer yandan kendi tesislerimizde de bu yönde düzenlemeler yapıyoruz.
Yeşil binalarımızla tüm sektörlere enerji verimliliği konusunda öncülük ediyoruz. Bunun en son örneği olarak
Manisa fabrikamızı gösterebiliriz. Schneider Electric Manisa Fabrikası, kısa süre önce halihazırda kullanımda olan binalar için verilen in-use kategorisi BREEAM Yeşil Bina Sertifikası’nı almaya hak kazandı. Türkiye’de bu sertifikaya sahip olan ilk fabrika binası oldu. BREEAM Sertifikası almaya hak kazanan fabrikamız, benzer üretim yapan fabrikalara göre daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor. Kaynakları daha verimli kullanıyor. işletme giderleri de benzerlerine göre düşük, ayrıca binanın kullanım ömrü daha uzun. BREEAM Sertifikası sahibi binalar, çalışanlar için daha sağlıklı ortamlar sunmaları açısından da fark gösteriyor.

Son kullanıcıya yönelik enerji tasarrufu sağlayan ürünleriniz de var mı?
-
Toplumumuzda enerji verimliliği konusunda bireysel sorumluluk alma oranını artırmak üzere, her türlü yaşam alanında kullanılmak üzere son kullanıcıya yönelik ürettiğimiz Life Space ürün çeşitlerimizle de varlık gösteriyoruz.
Life Space ürünlerimizle tüketicilerin yaşadığı ve çalıştığı alanlarda, yani yaşamlarının her anında enerjilerini en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı oluyoruz. Daha verimli, konforlu ve güvenli yaşam alanları yaratıyoruz. Yüksek enerji faturalarını azaltarak konforu artırıyor ve çevre korunmasına yardımcı evler yaratıyoruz. Bu ürünlerimiz içerisinde ev otomasyonu ürünleri, dijital anahtarlar, aydınlatma ve iklimlendirmenin uzaktan kumanda ile kontrolünü sağlayan sistemler ve ev tipi kamera sistemlerine kadar, yaşam alanlarında ihtiyaç duyulabilecek tüm çözümler bulunuyor. Enerji Verimliliği Danışmanlığı yetki belgemizle ise bina ve sanayi sektörleri için enerji etüdü, enerji verimliliği danışmanlık hizmetleri ve enerji verimliliğini artırıcı projelerin geliştirilmesi ve uygulaması hizmetleri sunuyoruz.

Sürdürülebilirlik alanında geleceğe dönük hedefleriniz neler?
-
“Dünyanın En Sürdürülebilir 100 Global Şirketi” listesinde 26. sırada yer alıyoruz. Temel stratejilerimize sürdürülebilir gelişmeyi, dinamik bir kurumsal sosyal sorumluluk anlayışıyla dahil ediyoruz. 2030 yılında karbon salımını yarı yarıya düşürmek gibi ciddi bir hedefimiz bulunuyor.~

Sürdürülebilirlik konusunda yapılan çalışmalara başkanlığı kim yapıyor? Bu konuda şirket bünyesinde bir ekip ya da komite kuruldu mu?
-
Şirket stratejimize paralel olarak, tüm çalışanlarımızı marka elçisi olarak görüyoruz. Tüm personelimizi bireysel olarak enerji verimliliğine nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda bilgilendirmeye özen gösteriyoruz. Enerji yönetiminde global uzman pozisyonumuzla, çevre dostu uygulamalar hakkında hem kendi iç bünyemizde hem sektörde bilinç yaratmak ve bu konuya dikkat çekmek amacıyla enerji verimliliği komitesi oluşturduk. Bu komitede çalışan personelimiz, tamamıyla sektörümüzün ihtiyaç duyduğu çevre dostu çözümlerimizi geliştiriyor ve uyguluyor.

“Online enerji üniversitesi kurduk ”
Kısa bir süre öncesine kadar, bir binanın temel gereksinimi olan ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, hatta yangın algılama, CCTV, enerji izleme otomasyonu, kartlı geçiş sistemleri birbirinden ayrı şirketlerce uygulanırdı. Bugün ise Schneider Electric Ortadoğu ve Türkiye Genel Müdürü Turhan Turhangil, geliştirdikleri EcoStruxure mimarisi ile güç, veri merkezleri, proses ve makineler, bina kontrolü ve güvenliği alanlarındaki uzmanlıklarını bir araya getirdiklerini ve bu sayede enerji verimliliği sağladıklarını belirtiyor. Enerji alanında yaptıkları çalışmaların bir ayağında da sosyal sorumluluk çalışmalarının yer aldığını belirten Turhangil, bu çalışmaları şöyle aktarıyor: "Sürdürülebilir bir enerji programı olan sosyal sorumluluk projemiz Bip-Bop ile dünyada enerjiye erişimi olmayan bölgelere ekipman, insan kaynağı ve finansman desteği vererek ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyoruz. Enerji piramidinin tabanında yer alan bölgelerde daha ucuz, güvenli, güvenilir ve çevre dostu enerjiye erişim sağlamak ve yeni işletmeleri geliştirmek için 3 milyon Euro değerinde sosyal sorumluluk fonu sağlıyoruz. Yine bu bölgelerde yoksul genç insanlar için eğitim programlarını destekliyor ve geliştiriyoruz.
Enerji yönetimi konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan online Enerji Üniversitesi projemiz var. Bu kapsamda dileyen herkes sunulan kurslara katılabiliyor. www.myenergyuniversity.com adresinden ücretsiz erişilen, enerji yönetimi ve verimliliği konusunda en yenilikçi bilgilerin yer aldığı programı tamamlayanlar, ulaştıkları uzmanlık düzeyini belgeleyecek bir de sertifika almaya hak kazanıyor."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz