5 yılda su tüketimi yüzde 50 azalacak

PepsiCo Avrupa Agro Kıdemli Direktörü David Wilkinson, sürdürülebilir tarıma yönelik sorularımızı yanıtladı. Bu alanda PepsiCo olarak neler yaptıklarını paylaştı.

28.03.2014 13:50:000
Paylaş Tweet Paylaş
5 yılda su tüketimi yüzde 50 azalacak
Pepsico için tarımda sürdürülebilirlik sadece yapılması gereken doğru şey değil, aynı zamanda iş açısından da bir ihtiyaç. Bu nedenle şirket avrupa’da çiftçilerin daha az su ve gübre tüketen, geleneksel çeşitler yerine daha verimli çeşitleri yetiştirmesine destek oluyor.

Türkiye’de de de daha az kaynakla daha verimli tarımsal üretim yapılması için çiftçilerle işbirliği yapıyor. Pepsico Avrupa Agro Kıdemli Direktörü David Wilkinson, “şu ana dek pepsıco’da yaptığımız uygulamalarla su tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağladık. hedefimiz patateslerimizi yetiştirirken su tüketimi ve karbon ayak izimizi 5 yılda yüzde 50 azaltmak” diyor.

PepsiCo, dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden. Gıda sektöründe söz sahibi olan şirket tarımda sürdürülebilirlik konusuna da özel bir önem veriyor. Faaliyet gösterdiği ülkelerde tedarikçileri olan çiftçilerle yakın temasta çalışıyor. Onlara sunduğu yeni teknolojilerle daha verimli üretimin önünü açıyor.

Pek çok ülkede çiftçilerle uzun dönemli ilişkiler kurma geleneğine sahip olduklarını belirten PepsiCo Avrupa Agro Kıdemli Direktörü David Wilkinson, “Sürdürülebilir tarımın ajandamıza girmesi ve sürdürülebilirlikle tarla verimliliğinin yakın ilişki içinde olduğunu anlamamız 4-5 yıl öncesine dayanıyor.

Sürdürülebilirlik sadece yapılması gereken doğru şey değil, aynı zamanda iş açısından da bir ihtiyaç” diyor. PepsiCo, Avrupa’da tarım üreticilerinin daha az su ve gübre tüketen, geleneksel çeşitlerden daha fazla verim veren çeşitlerin yetiştirilmesine destek oluyor.

Örneğin, Ingiltere’nin su kıtlığı çeken bölgelerindeki tarlalarda damla sulama kullanımına öncülük ediyor. Hayvan atıklarından üretilmiş düşük karbonlu gübreleri deniyor.~

Hollanda ve Belçika’da karbon ayakizini azaltmak için yeni gübre çeşitlerini deniyor. Türkiye’de de yine daha az kaynak kullanımıyla daha verimli tarımsal üretim yapılması için çiftçilerle işbirliği yapıyor. Wilkinson, PepsiCo'da yaptıkları uygulamalarla su tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağladıklarını söylüyor.

“Hedefimiz patateslerimizi yetiştirirken su tüketimi ve karbon ayakizimizi 5 yıl içinde yüzde 50 azaltmak. Önümüzdeki 10 yıl içinde su tüketimini azaltmak için gelişmiş sulama tekniklerine geniş çapta geçildiğini göreceğiz.

Ayrıca gübre kullanımına yönelik uygulamalar alanında bir devrim gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Yeni, yüksek kaliteli, avantajlı ürün çeşitleri ve tohumları aracılığıyla tarların verimliliği daha da artacak” diyor. PepsiCo Avrupa Agro Kıdemli Direktörü David Wilkinson, sürdürülebilir tarıma yönelik sorularımızı yanıtladı. Bu alanda PepsiCo olarak neler yaptıklarını paylaştı:

Sürdürülebilir tarım kavramını bize özetle anlatır mısınız?

Eminim pek çok tanımı vardır, ancak benim açımdan sürdürülebilir tarım PepsiCo tarımsal tedarik zincirinin en  iyi sosyal, çevresel ve ticari sürdürülebilirlik standartlarını yerine getirmesi. Biz bu kapsamda gereken yüksek kaliteli hammaddeyi tedarikçilerimizle birlikte yetiştiriyoruz.

Dünyada sürdürülebilir tarım uygulamaları arttı mı?Toplam tarım üretimi içindeki payı nedir?
Arttığına inanıyorum. Pek çok ülkede tarımsal uygulamalar görme şansına eriştim. Üreticilerimizin operasyonlarının verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak için attıkları adımlar beni cesaretlendiriyor. ~

Sürdürülebilir tarım, nihai olarak bu işe kendini adamış yetiştiricilerin yaptıklarıyla başarıya ulaşacak. Yetişticilerimizin yenilikçi tarım teknolojilerine ilgilerinden anladığım kadarıyla sürdürülebilir tarım operasyonunun faydalarını anlamış görünüyorlar.

Gelecek için nasıl bir tablo bekliyorsunuz? Örneğin 10yıl sonra sürdürülebilir tarımda nasıl bir büyüklük ortaya çıkacak?
Önümüzdeki 10 yıl içinde su tüketimini azaltmak için gelişmiş sulama tekniklerine geniş çapta geçildiğini göreceğiz. Ayrıca gübre kullanımına yönelik uygulamalar alanında bir devrim gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Yeni, yüksek kaliteli, avantajlı ürün çeşitleri ve tohumları aracılığıyla tarların verimliliği daha da artacak.

PepsiCo, sürdürülebilir tarıma destek vermeye ne zaman başladı, bu stratejinin arkasında ne vardı?
PepsiCo, pek çok ülkede yetiştiricileriyle uzun dönemli ilişkiler kurma geleneğine sahip. Biz her zaman hem çiftçiler hem çevre için en iyi olan tarımsal uygulamaları destekledik. Ancak sürdürülebilir tarımın ajandamıza girmesi ve sürdürülebilirlikle tarla verimliliğinin yakın ilişki içinde olduğunu anlamamız 4-5 yıl öncesine dayanıyor. Sürdürülebilirlik sadece yapılması gereken doğru şey değil, aynı zamanda iş açısından da bir ihtiyaç.

PepsiCo olarak bu alanda neler yapıyorsunuz? Şu anda uygulamada olan projeleriniz hangileri?
Avrupa’daki PepsiCo yetiştiricilerinin şu anki uygulamaları daha az su ve gübre tüketen, geleneksel çeşitlerden daha fazla verim veren çeşitlerin yetiştirilmesini içeriyor. Örneğin, Ingiltere’nin su kıtlığı çeken bölgelerindeki tarlalarımızda damla sulama kullanımına öncülük ediyoruz. ~

Hayvan atıklarından üretilmiş düşük karbonlu gübreleri deniyoruz. Bu gübre Hollanda ve Belçika’da karbon ayakizini azaltmak için çeşidi şekillerde deneniyor. Biz dünyanın dört bir yanındaki çiftçilerle çalışıyor, onları sürdürülebilir tarım konusunda destekliyoruz.

Çiftçileri geleneksel yöntemden bu yöne çekmek zor oluyor mu? Çiftçileri nasıl / ikna ediyorsunuz?
İlk olarak bazı çiftçileri ikna etmek zor oluyor ancak l çiftçilere diğer çiftçilerin gerçekle leştirdiği uygulamaları gösteriyoruz, onların sürdürülebilir tarım sayesinde işlerini nasıl büyüttüklerini anlatıyoruz. Şu anda birbirine çok bağlı ve hırslı bir üretici network’üne sahibiz.

Biraz da gelecekten bahsedelim... Sırada yeni projeler var mı ?
Avrupa’da 5’te 50 programını uygulamaya devam edeceğiz. Gelecek bir kaç yıl içinde de en iyi uygulamalara odaklanıp onları bir programdan diğerine aktarıyor hale geleceğiz. Türkiye’de birkaç tane mükemmel örneğimiz var. Üretimimiz neticesinde oluşan atık maddeler gübreye dönüştürülüyor ve üreticilerin mahsüllerinin geliştirmesi sağlanıyor.

"Yeni teknoloji etkisi önemli”
Teknolojideki gelişmeler ve ortaya çıkan yeni cihazlar, sürdürülebilirlik çalışmalarını nasıl destekliyor?

KATKISI BÜYÜK
Yeni teknolojilerin sürdürülebilirlik çalışmalarına katkısı çok büyük. 3 yıl önce PepsiCo Avrupa'da, üreticileri desteklemek ve daha iyi mahsül almak için tarlalarda kullanılan teknolojiyi daha geniş çerçevede yaymaya başladı. ~
GELİŞMELERİ İZLİYORUZ
Bu platforma "i-Crop" adını verdik ve Cambridge Üniversitesi'ndeki partnerlerimizle, yağış oranı, sıcaklık ve sulama gibi gelişmeleri izliyoruz. Tüm bu bilgiler otomatik olarak merkezi veri tabanına aktarılıyor ve bu sayede en iyi yolla bilgiyi edinmemize fırsat veriyor. Böylece ürettiğimiz patatesi nasıl daha iyi geliştirebileceğimizi anlıyoruz.

İngiltere’deki müthiş dönüşüm
5 YILDAKİ HEDEFİMİZ

İngiltere'deki proje Türkiye'dekine benziyor. Hedefimiz patateslerimizi yetiştirirken su tüketimi ve karbon ayakizimizi 5 yıl içersinde yüzde 50 azaltmak. Buna " 5'te 50" programı diyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için ne yapmamız gerektiğiyle ilgili net bir yol haritamız var.

MÜTHİŞ SONUÇLAR
Şu ana kadar müthiş sonuçlar aldık. Mahsullerimiz damla sulamayla, geleneksel sulama metodlarına göre yüzde 40 daha az su tüketiyor.

TARLA VERİMLİLİĞİ
Tarla verimliliği de yüzde 5-10 arttı. Düşük karbonlu gübreleri kullanarak karbon ayakizimizi yaklaşık üçte bir oranında azalttık. Türkiye ve İngiltere programlarının en ileri programlar olduğunu söylemek doğru olur. Ancak İspanya, Hollanda, Belçika ve Almanya da arayı kapatmakta.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz