DOGA Koleji, sürdürülebilirlik kavramını eğitimin odak noktasına koyan kuramlardan... Kurulduğu günden günümüze hem çalışanları hem öğrencileriyle yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip çıkan, nesli tükenmekte hayvanları koruma altına alan çalışmalar güden, geleceğin sağduyulu ve sorumluluk sahibi gençlerini yetiştirmeye özen gösteren kolej, yurtdışında da sürdürülebilirlik projelerine imza atıyor. Sürdürülebilirliği yaşanabilir ve gelecek nesillere bırakılacak daha güzel bir dünya için, çözümün bir parçası olarak gördüklerini ifade eden Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker, yapmış oldukları projelerle de sektörlerine ışık tutmaya devam edeceklerini belirtiyor. Gazanker, sürdürebilirlik konusundaki sorularımızı yanıtladı:
Doğa Kolejinin sürdürülebilirlik stratejisi hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Doğa Koleji olarak sürdürülebilirlik stratejimizin temelini kendi oluşturduğumuz modern eğitim sisteminin ekonomik, çevresel ve sosyal bir duyarlılık çerçevesinde dengelenmesi ve bu duyarlılığın tüm iş süreçlerine yansıtılması oluşturuyor. Doğa Koleji, kurulduğu tarihten itibaren toplumsal sorunlara ve çevreye olan duyarlılığını çalışanları, öğrencileri ve velileriyle paylaştı, onları da bu duyarlılığa dahil etti. Sağlıklı bir büyümenin, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik sağlandığı takdirde gerçekleşebileceğinin bilinciyle hareket ediyoruz. Sürdürülebilirlik yaklaşımı sadece bugünün değil, geleceğin ihtiyaçlarına karşı sorumlulukla hareket etmeyi gerektirir. Bu nedenle tutarlı ve sürdürülebilir bir bakış açısı gerektirir. Aksi takdirde bu alanda atılan tüm adımlar halkla ilişkiler kampanyalarıyla sınırlı kalır. Şu anki ve gelecekteki sosyo-ekonomik ihtiyaçlara çözümler getirme yaklaşımı Doğa Koleji’nde kurulduğumuz günden bu yana iş yapma kültürünün bir parçası. Bizim için sürdürülebilirlik Doğa’nın doğasında var.
Türkiye’de son yıllarda sürdürülebilirlik çalışmaları hız kazanmaya başladı. Doğa Koleji olarak siz ne zamandır bu tür faaliyetler gerçekleştiriyorsunuz?
- Doğa Koleji “Bir Doğa Nesli Yetiştirmek” amacıyla yola çıktığı 2002 yılından bu yana 10 yıl içinde büyük başarılara, ilklere ve yeniliklere imza attı. Bu başarının arkasında nitelikli akademik eğitimin yanında bir o kadar önemli olan sürdürülebilirlik stratejimiz var. Bu stratejiyle yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip çıkan, geleceğin sağduyuluve sorumluluk sahibi gençlerini yetiştiriyoruz. Bu çalışmaların ve projelerin ka-zanımları ve toplumsal katkılarına baktığımızda bunun bir eğitim kurumu için onur verici olduğunu söylemek isterim. Bu konuda öğrencilerimizin edindiği sosyal sorumluluk bilinci ve ürettikleri projelerle, bu projelerle aldıkları sonuçlarla gurur duyuyoruz.~
Bugüne kadar bu alanda neler yaptınız, kısaca bahsedebilir misiniz?
- Örnek vermek gerekirse; öğrencilerimiz ve velilerimiz geri dönüştürülebilir materyalleri kampüslerimiz aracılığıyla tekrar kullanıma sunuyor. Öğrencilerimiz hiç tanımadıkları insanların kapısını çalarak atık yağların temiz su kaynaklarına verdiği zararları anlatıyor, kişilerden atık yağlarını verdikleri kaplarda biriktirmelerini istiyorlar. iki hafta sonra tekrar aynı evleri ziyaret ederek biriken atık yağları topluyorlar. Ayrıca 22 Mart Dünya Su Günü tam bir festival havasında geçiyor okullarımızda. Öğrencilerimiz temiz su kaynaklarına dikkat çekmek için önce ailelerinden başlayarak çevrelerinde sürekliliği olan bir bilinçlendirme çalışması yapıyor. 2011 yılında Dünya Su Günü’nde yüzlerce öğrencimiz Sultanahmet Mey-danı’nda büyük bir etkinlik düzenledi ve “Su Hayattır, Akıp Gitmesine izin Vermeyelim” yürüyüşünü gerçekleştirdi. Deniz Temiz Turmepa iş-birliğiyle Caddebostan sahilinde öğrencilerimizle birlikte büyük bir kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirdik. Yine Çevre ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği yaparak tamamen öğrencilerimizin çabasıyla “10. yılda 10 bin fidan” sloganıyla bir çevre projesi yürüttük.
Nesli tükenen hayvanları da korumaya yönelik çalışmalarınız olduğu biliniyor. Bu yönde çalışmalarınız sürüyor mu?
- Bu, aslında bir süreç. WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile birlikte “Caretta Caretta”ları evlat edindik. Yine WWF-Türkiye işbirliği ile “Saz Kedisinin izinde” projesiyle, Adana Akyatan’da sayısı giderek azalan ve nesli tehlike altında olan saz kedisinin yaşam alanlarını ve neslini koruma çalışmalarına destek veriyoruz. Saz Kedisinin izinde projesi kapsamında ilk rapor, geçtiğimiz günlerde yayınlandı. WWF-Türkiye ile farklı konularda iş-birliklerimiz devam ediyor. Bu yıl Green School projesi için de görüşmelerimiz devam ediyor ve değerlendirme aşamasındayız. Tarihi ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik projelerimizden birisi de “Doğa Koleji Göbeklite-pe’ye Sahip Çıkıyor” projesi. insanlık tarihine dair bilinen tüm gerçekleri değiştiren, Şanlıurfa’da yeryüzünün ilk tapınağının ortaya çıkarıldığı Göbeklitepe kazı alanının korunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması için özel ve büyük bir proje başlattık.
Sürdürülebilirliğin eğitim sektörü için önemi nedir?
- Çocuklar geleceğimizin garantisi. Bu nedenle ancak iyi eğitilmiş bireylerin dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getireceğini biliyoruz. Eğitim kurumu olmanın sürdürülebilirlik stratejisine çok daha fazla katkısı var. Biliyoruz ki sosyal duyarlılık ve çevre sorumluluğu taşıyan bir nesil gelecekte bu sorumluluğu kendi çocuklarıyla paylaşacaktır. Doğa Koleji’nde bu bilincin aşılanması anaokulunda başlıyor. Bugün 30 bin öğrencisi olan bir eğitim kurumu olarak dünyanın karşı karşıya olduğu bu sorunlara seyirci kalmamız düşünülemez. Aksine çocuklarımızı bu sorumluluğa dâhil etme yaklaşımıyla hareket ediyoruz.
Sürdürülebilirlik konusuna kurumunuzda kim öncülük ediyor? Bu alanda oluşturduğunuz özel bir komite bulunuyor mu?
- Kurumumuzda tüm sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk çalışmaları kurumsal iletişim departmanımız tarafından yürütülüyor. Departmanımız tüm birimlerin yıllık iş planı, projeleri ve brief lerine göre sürdürülebilirlik hedeflerimize uygun projeleri belirliyor. Bu alanda uygun paydaşlarla işbirlikleri gerçekleştiriyor.~
Sürdürülebilirlik kavramı Doğa Koleji için ne anlam ifade ediyor? Bu çalışmalar Doğa Koleji’ne neler kazandırdı?
- Sürdürülebilirlik kavramı bizim için her şeyden önce yaşanabilir ve gelecek nesillere bırakılacak daha güzel bir dünya için, çözümün bir parçası olmayı ifade ediyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız bize her şeyden önce sosyal sorumluluk duygusu güçlü, aktif ve sorumlu yurttaşlar olarak büyüyen çocuklarımızı yetiştirmenin onurunu kazandırıyor. Aynı zamanda büyük ve dinamik bir yapı olarak, sürdürülebilirlik çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalar kurumsal itibar ve gelecek için daha güçlü hedefler olarak bize geri dönüyor.
Sürdürülebilirlik alanında Doğa’nın global çapta gerçekleştirdiği uygulamalarının varlığı biliniyor. Bize bu çalışmalarınızdan örnekler verir misiniz?
- Global çapta çevre duyarlılığı olan bu konuda gayret ve başarı gösteren okulların yer aldığı Eko-School ve Green-School projeleri var. Doğa Konseptli eğitim modeli zaten ilke olarak doğaya, çevreye ve insana saygıyı esas alıyor. Doğayı eğitimin içine katıyor. Bu bile başlı başına bir duyarlılık göstergesi. Doğayı unutmamak, her gün hatırlatmak, bu bilinci aşılamak bile sürekliliği olan bir proje... Bu Türkiye’de bir ilk... Bununla mukayese edilebilecek, ölçüt alınabilecek başka bir proje yok.
Geleceğin liderleri yetişiyor
Doğa Koleji'nin "Bir Doğa Nesli Yetiştirmek" üzere yola çıktığını söyleyen Doğa Koleji CEO'su Uğur Gazanker, eğitim sektörü içinde bulundukları 10 yıldan bu yana bu ilkelerine uygun bir strateji yürüttüklerini belirtiyor. "Şu an 52 kampüste 30 bin öğrencimiz bu bilinçle hem geleceğin liderleri hem iyi insan olarak yetişiyor. Sürdürülebilirlik alanında en büyük hedefimiz istikrarın sağlanması yani bugünkü duyarlılığın artarak devam etmesi, projelerin daha ulusal, daha global olması, daha fazla kişiye ulaşması" diyen Gazanker, her anlamda dünyanın daha yaşanabilir bir gezegen olmasını istediklerini ve var güçleriyle bunun için çalıştıklarının altını çiziyor.
"İLKLERE İMZA ATTIK"
HER ALANDA BAŞARI
Doğa Koleji bugün "her alanda başarı" hedefli eğitim felsefesi ve sosyal sorumluluk anlayışıyla çocukların mutlu olduğu bir yuva. Aynı şekilde kurumsal sürdürülebilirlik stratejisi ve yaklaşımı nedeniyle, ulusal ve uluslararası alanda çok önemli kurum ve kuruluşların işbirliği yapmaktan hoşnutluk duyduğu bir kurum haline geldik.
DÜNYAYA REFERANS OLDUK
Eğitim sektöründe de birçok konuda ilklere imza attık. Dünyaya referans olan bir eğitim felsefesi oluşturduk. Toplumsal fayda üretirken, iş hedefleri ve buna uyumlu süreç yönetimleri sayesinde iş verimliliklerini de artıran bir yapı ortaya koyduk.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?