Jonathan Schwartz, teknoloji devi Sun Microsystems’ın CEO’su… Günümüzde iki tür şirket olduğunu söylüyor: zaman kazanmak için para harcayanlar, para kazanmak için zaman harcayanlar… Yeni dönemde is...
Jonathan Schwartz, teknoloji devi Sun Microsystems’ın CEO’su… Günümüzde iki tür şirket olduğunu söylüyor: zaman kazanmak için para harcayanlar, para kazanmak için zaman harcayanlar… Yeni dönemde ise bunlardan para kazanmak için zaman harcayanlar, yani teknolojiyi akılcı kullanan şirketlerin öne çıkacağı görüşünde. “Bugün dünyada 3 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Bu, 3 milyardan fazla insanın internete erişebildiği anlamına geliyor” diyen Swarz şöyle devam ediyor: “Bilgisayarlar artık şirketlerin değil, tüketicilerin elinde. İnternet üzerinden topluluklara ulaşabilen kazanacak. Çünkü, gelecek network ekonomisinde”.
Şirketlerin teknolojiden ne kadar yararlandıkları uzun zamandır tartışma konusu. Kimilerine göre şirketler teknolojiden yeterince yararlanmıyor. Kimilerine göre işe yaramayan teknolojilere gereğinden fazla yatırım yapılıyor. Sun Microsystems’ın CEO’su Jonathan Schwartz ise şöyle diyor:
“Günümüzde iki tür şirket var. Bir bölümü para kazanmak için zaman harcıyor. Bir bölümü ise zaman kazanmak için para”.
Schwartz’a göre, yeni dönemde para kazanmak için zaman harcayan, yani teknolojiyi akılcı kullanan şirketler öne çıkacak. Bu doğrultuda yeni trendlerden biri teknolojiye değil, insana ve hizmetlere yatırım yapmak olacak. Sadece teknolojiye yatırımın değil, teknolojiden gerçek anlamda fayda sağlayacak insan kaynağının ve hizmetlerin önemi artacak.
Diğer yandan teknolojiye yatırımda şirketler artık maliyetten çok yapılan yatırımın geri dönüşüne odaklanacak. Bu eğilimin bugünden görüldüğüne işaret eden Schwartz, “Geri dönüşü hızlı ve yüksek olan teknoloji pahalı da olsa kabul görüyor” diyor.
Geleceğin ise network ile şekillenmesi bekleniyor. Sosyal ağlarla başlayan sürecin hızla geliştiğine dikkat çeken Jonathan Schwartz, “Tüm dünyada internet hızla yaygınlaşırken, teknoloji kurumlardan çıkıp kişilere doğru gidiyor. Bilgisayarlar artık şirketlerin değil, müşterilerinin elinde. Teknoloji sayesinde internet üzerinden topluluklara ulaşabilen yeni dönemde çok kazanacak. Çünkü, gelecek hızla büyüyen network ekonomisinde” diye konuşuyor.
Yazılımda Java, Solaris, mySQL, donanımda Sun Blade, Sun SPARC Enterprise gibi ürün ve çözümleriyle global bilgi teknolojileri pazarının önemli oyuncularından Sun Microsystems, geçtiğimiz Şubat ayında, San Francisco’da uluslararası bir toplantı düzenledi. Geçtiğimiz dönemki performansını ve geleceğe yönelik plan ve hedeflerini paylaştı.
Türkiye’den sadece Capital’in katıldığı toplantıda Jonathan Schwartz ile özel bir söyleşi yapma imkanı bulduk.
Sun Microsystems’ın CEO’su Jonathan Schwartz'ın değerlendirmeleri şöyle:
Network’e Yatırım Artıyor
Tüm dünyada network öne çıkan en önemli trend. Şirketler network’e ciddi yatırım yapıyorlar. Sosyal ağlar, portallar hızla gelişiyor. Son 5 yılda sosyal network şirketlerinde adeta bir patlama yaşanıyor. Facebook, Youtube gibi şirketler dünyanın en büyük veri merkezleri haline geldiler. İnternetin öngörülen patlaması bugün yaşanıyor. Bu trend önümüzdeki dönem de artarak devam edecek. Teknoloji artık kurumlardan kişilere kayıyor. Dünyada son verilere göre 3 milyardan fazla, yani neredeyse dünya nüfusunun yarısı kadar, cep telefonu kullanıcısı olduğu düşünülüyor. Bu 3 milyardan fazla insanın internete istedikleri zaman istedikleri yerde ulaşabilmeleri anlamına geliyor. Yani bilgisayarlar artık kurumların değil tüketicilerin elinde. Teknolojiyi akılcı kullanarak sosyal ağlara bugünden girebilen şirketlerin de geleceğin şirketleri olacağını söyleyebiliriz.
Teknolojiyi Nasıl Kullanmalı?
Günümüzde iki tür şirket olduğunu düşünüyorum. Birincisi, zaman kazanmak için para harcayanlar. Bu şirketler teknolojiye yatırım yapıyor ama akılcı kullanmıyorlar.
Bir de para kazanmak için zaman harcayanlar var. İşte bu şirketler teknolojiye yatırım yapıyor ve akılcı kullanıyorlar. Nereye yatırım yapacaklarını, hangi teknolojiyi nasıl, ne amaçla kullanacaklarını biliyorlar.
Bu şirketlerin teknolojiyi en basit anlamda büyümek için kullandıklarını söyleyebiliriz. Günümüzde teknoloji, şirketlere büyüme yolunu açan en önemli araçların başında geliyor. Buna en iyi örnek bankalar. Perakende bankacılık yapan ve ölçek ekonomisinin kurallarına göre oynayan büyük bankalar teknolojiyi müşterilerine ulaşmak için kullanıyorlar. Bunda da başarılı oluyorlar çünkü bunun için zaman harcıyorlar.
Teknolojiyi akılcı kullanmak gerekiyor. Örneğin, ekonomi kötü gittiğinde, şirketler ilk kesintiyi teknoloji yatırımlarından yaparlar deniyor. Ben bunun son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü, aksine, zor koşullarda şirketlerin kolay ve etkili mekanizmalara ihtiyaçları var ve bunu elde etmenin yolu da teknolojiden geçiyor.
İnsan Ve Hizmet Öne Çıkıyor
Şirketlerin teknoloji yatırımlarında global trend insan kaynağı ve hizmetlerin öne çıktığını gösteriyor. Yeni dönemde şirketler sadece teknolojiye değil, o teknolojiyi kolay ve etkin kullanmayı sağlayacak insan kaynağına ve hizmete yatırım yapıyorlar.
Sun Microsystems gibi teknoloji geliştiren tüm şirketler, geçtiğimiz 10 yılda önemli tecrübeler elde ettiler. Yüksek performanslı bilgisayarlardan yazılım ve sistemlere çok önemli yatırımlar yaptılar. Tüm bu çalışmaların ve elde edilen deneyimlerin sonucunda teknoloji ucuzladı ve ucuzlamaya devam ediyor. Pazara sunduğumuz ürün ve hizmetlerin kalitesi, performansı arttıkça müşterilerimiz de daha az para harcıyor. Ancak, şunu da belirtmeliyim ki, günümüzde şirketler teknolojinin maliyetinden çok geri dönüşüne bakıyorlar. Geri dönüşü hızlı ve yüksek olan teknoloji pahalı da olsa kabul görüyor.
Özetle, şirketlerin teknolojiye yatırım yaparken baktıkları 4 önemli unsur var. Bunların başında ölçeği, ekonomik değeri ve performansı geliyor. İkincisi sanallaştırma ve otomasyona bakılıyor. Üçüncüsü açık kaynak olması ve operasyon kolaylığı oluyor. Dördüncüsü de müşterilere ve topluluklara erişim imkanı sağlayıp sağlamadığına bakılıyor.
Yeni Teknoloji Merkezleri
Nüfusun yoğun olduğu yerler artık büyümenin ve teknolojinin de merkezleri olmuş durumda. Gelecekte bunu daha fazla hissediyor olacağız. Dünyanın her yerinde teknolojiye yatırım artıyor. Ancak her yerde aynı ölçekte artmıyor. Sun Microsystems olarak işimizin önemli bir bölümünü merkezimizin de bulunduğu Birleşik Devletler’de yapıyoruz. Ancak son birkaç yıldır EMEA olarak adlandırdığımız gelişmekte olan pazarlarda hızlı bir büyüme trendine şahit oluyoruz. EMEA pazarı yılda yüzde 27 gibi bir oranda büyüme gösteriyor. Bu oranı Amerika ya da Avrupa’da uzun zamandır görmüyoruz. Özellikle Rusya, Brezilya, Hindistan, Meksika gibi pazarlarda olağanüstü büyüme rakamlarına ulaştık. Rusya’da geçtiğimiz yıl satışlarımız yüzde 66 arttı. Meksika’da yüzde 20, Brezilya’da 30, Hindistan’da yüzde 26 oranında büyüme yakaladık.
Türkiye de bizim için hızlı büyüyen pazarlar arasında. Gelişmekte olan pazarlarda şirketler global network’ün bir parçası olabilmek için dünyadaki uygulamaları daha fazla izliyor, yeni teknolojileri kullanmaya çalışıyorlar. Burada da elbette internet öne çıkıyor. Çünkü, global network’ün parçası olabilmeyi sağlayacak en kolay ve etkili teknoloji internet. Burada KOBİ’ler için de önemli bir potansiyelden söz etmek istiyorum. Gelişmekte olan pazarlarda KOBİ’ler ekonominin lokomotifi konumunda. Bu şirketler bugün Sun’ın da önemli bir müşteri grubunu oluşturuyorlar ve açık kaynak, mySQL gibi teknolojilerimizi de en çok onlar kullanıyor.
Gelecek Teknolojileri
Network Teknolojileri
Tüm dünyada şirketler büyümek, daha fazla iş hacmi yaratmak için daha fazla zaman ve para harcıyorlar. Aynı şekilde tüketiciler de arkadaşlarına, ailelerine ulaşmak için teknolojiye daha fazla zaman ve para harcıyorlar. Bu eğilim önümüzdeki 10 yılda da devam edecek. Daha fazla kurumun ve daha fazla kişinin network’lere bağlandığını göreceğiz. Bu network’ü mümkün kılan teknolojilerin de gelişmesi anlamına geliyor. Gelecek teknolojilerinin merkezinde network olacak.
Kompakt Veri Merkezleri
Sun Microsystems sunucu ve depolama çözümlerine büyük önem veriyor. Bu alanda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Geleceğin önemli trendlerinden birinin veri merkezlerinin daha etkin kullanımı olacağını düşünüyoruz. Gelecekte bu trend kapsamında kompakt veri merkezleri öne çıkacak. Daha az yer kaplayan, daha fazla sunucuyu daha dar bir alanda aynı çatı altında toplayan ama daha güçlü ve tasarruflu veri merkezleri öne çıkacak. Geçtiğimiz dönemde “black box” adıyla piyasaya sunduğumuz ürün bunun ilk örneklerinden. Veri merkezini adı üstünde siyah bir kutu içerisine koyuyoruz. Ayrıca burada sunuculardan yazılıma kadar tüm ürünlerimizi de kullanıyoruz. Bu taşınabilir kutuya ilgi çok büyük.
Çevreye Duyarlı Teknoloji
Günümüzde artık çevreye duyarlı olmak sadece sosyal bir sorumluluk değil, aynı zamanda ekonomik bir zorunluluk halini almış durumda.
Hali hazırda 1 milyardan fazla insanın bağlı olduğu network, 100 milyar kilowattan fazla elektrik harcıyor ve kurumlara her yıl yaklaşık 7.2 milyar dolarlık bir elektrik faturasına mal oluyor. Veri merkezlerinin tüketimi 2000-2005 yılları arasında 2 katına çıktı. Uluslarararası araştırma şirketi Gartner’ın verilerine göre, küresel bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü
küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 2’sini oluşturuyor. Analistler yakın zamanda enerji kullanım maliyetlerinin donanımın kendisinden daha maliyetli hale geleceğini öngörüyor. İşte bütün bu veriler gelecekte çevreye duyarlı teknolojinin ve bizim Sun Microsystem olarak “eco inovasyon” dediğimiz trendin öne çıkmasına sebep olacak.
Sun’un Hedefinde Network Var
Ar-Ge’ye Yatırım
Dünyada araştırma ve geliştirmeye en çok yatırım yapan şirketlerden biriyiz. Her yıl ortalama 2 milyar dolarlık bir bütçe ayırıyoruz. Gelecekte nereye yatırım yapacağımız konusunda son derece titiz ve seçici davranıyoruz. Son dönemde araştırma geliştirme yatırımlarımızı 4 ana başlıkta topladık. Bunları yazılım, sistemler, mikro elektronik ve katma değer yaratan hizmetler olarak sıralayabilirim.
Ayrıca veri merkezleri konusuna da çok odaklanıyoruz. Geçtiğimiz dönemde çok büyük bir donanım konsolidasyonu projesi hayata geçirdik. 3 ayda gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında 2 bin 177 sunucumuzu bin 240’a indirdik. Bu sayede veri merkezimizin kapladığı fiziksel alanı yüzde 88 oranında küçülttük. Sunucu sayısı neredeyse yarıya düşerken bilgisayarların gücü 4 katına çıktı. Bununla yılda 1.1 milyon dolarlık bir enerji tasarrufu sağladık.
Yeni Dönem Hedefi
Kendimizi network ekonomisinin önemli bir oyuncusu olarak tanımlıyoruz. Sun Microsystems yeni dönemde kendini bir network şirketi olarak konumluyor. Gelecek hedefimizde kârlılık, ciro, pazar payı gibi her anlamda büyüme var. Büyümenin önemli bir bölümünün de geçmişte olduğu gibi yazılım tarafından geleceğini düşünüyoruz. Java bugün 1 milyar bilgisayarda, 1 milyardan fazla cep telefonunda kullanılıyor. Önümüzdeki dönem yeni nesil DVD oynatıcılarda da kullanılacak. Hedefimiz tüm internet erişimli cihazlarda kullanılması yönünde.
Hande D. Süzer/San Francisco
hdemirel@capital.com.tr
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?