Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ile grubun son dönem performansını ve yeni dönem planlarını konuştuk...
Nilüfer Gözütok Ünal
ngozutok@capital.com.tr
ÖZAK GLOBAL HOLDİNG’İN TEMELLERİ 32 YIL ÖNCE Global Holding’in temelleri 32 yıl önce tekstil sektöründe atıldı. Zaman içinde tekstili inşaat, turizm, tesis yönetimi ve gayrimenkul yatırımları izledi. Son 10 yılda gayrimenkulde yaşanan hızlı büyüme grubun gelirlerinde de kendini gösterdi. İlk işi tekstil olan Özak, bugün gelirlerinin yüzde 45’ini gayrimenkul işlerinden elde ediyor. Aynı zamanda Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinde faaliyet gösteren Özak’ın büyüme performansı da aslında ekonominin genel gidişatına dair önemli sinyaller veriyor. Geçtiğimiz yılı yüzde 20’lik bir küçülmeyle 720 milyon TL konsolide ciroyla kapattıklarını belirten Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, bu küçülmenin büyük oranda turizm ve tekstilden kaynaklandığını söylüyor. Özak, bu yıla ise yüzde 38’lik büyüme hedefiyle girdi. Turizmde ciddi bir toparlanma yaşadıklarını, ihracat odaklı tekstilde işlerin yolunda gittiğini ifade eden Ahmet Akbalık, gayrimenkulde de tahminleri doğrultusunda bir büyüme yaşadıklarını söylüyor. Yılın devamında 1 milyar TL’lik ciroya ulaşacaklarına inanıyor. Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ile grubun son dönem performansını ve yeni dönem planlarını konuştuk:
İnşaat, gayrimenkul, tekstil, turizm ve bina yönetimi sektörlerinde 9 şirketimiz var. 5 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Geçen yılı 720 milyon TL konsolide ciro yaparak kapattık. l Gelirlerinizin bu 5 sektöre dağılımı nedir? n Gelirlerimizin yüzde 45’i gayrimenkul ve inşaattan, yüzde 35’i tekstilden, yüzde 15’i turizmden ve yüzde 5’i tesis yönetiminden geliyor.
2016 aslında hem uçak krizinin etkileri hem darbe girişimi nedeniyle ciddi sıkıntıların olduğu bir yıldı. Bütün sektörlerde çok ciddi kan kaybettik. İnsanların Türkiye’de olan bitenleri algılayamaması tekstilde sipariş kayıplarına neden oldu. Turizmde yüzde 70, toplamda ise yüzde 20’lik bir kaybımız oldu.
Bu yıl yüzde 38’lik ciro artışı planlıyoruz. Hedefimiz 1 milyar TL’lik ciroya ulaşmak.
Tekstil ve turizm faaliyetlerimiz stabil gidiyor. Bu nedenle büyüme ağırlıklı gayrimenkul ve bina yönetimi işletmesi tarafında olacak. Gayrimenkulde 7 yıldır planladığımız projeler vardı. Büyükyalı projemizi başlattık. Yeni projeler için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.
İlk 6 ayda öngördüğümüz bütçe ve gerçekleşen ciroları karşılaştırdığımızda turizm ve tekstilde yakın gidiyoruz. Gayrimenkulde de hedeflediklerimizle gerçekleşen arasında bariz bir fark yok. Fakat sıkıntıyı para kazanmakta yaşıyoruz. Yapmış olduğumuz ciroda eskiden belli bir kâr marjımız varken şimdi bu marj ciddi anlamda kaybolmuş durumda.
Sektörlere göre çok farklı ve değişken oranlar var. Geçmiş yıllardaki kârlılıklarımız yok artık. Bu yıl için hedef cirolar yakalanır ama kârlılıklar geçmiş yıllardaki gibi olmaz.
~
Özak Tekstil olarak 6,5 milyon adet nitelikli denim üretiyoruz. Bu üretimimizle Türkiye’nin denim ihracatının yüzde 5’ini, nitelikli denim ihracatının ise yüzde 30’unu gerçekleştiriyoruz. Tekstilde tamamen ihracatçıyız. 100 milyon Euro’luk ihracatımız var. 2 bin 200 kişiyi istihdam ediyoruz. Üretimimizi de İstanbul, Malatya ve Urfa’daki fabrikalarımızda yapıyoruz.
Şu anda 40 civarında müşterimiz var. 11 ülkeye satış yapıyoruz.
Değişiyor tabii bazen azalıyor bazen çoğalıyor. Bizim çok müşteri arayışımız yok. Oturmuş bir müşteri profilimiz var.
Zara, Massimo Dutti, H&M ve Armani üretim yaptığımız markalar arasında yer alıyor. Bizimle çalışan şirketlerin birçoğu için biz tedarik önceliklerinde birinci ya da ikinciyiz. Onlar için koleksiyon hazırlıyor, bir kapasite ayırıyoruz.
2016’da tekstilde talepte yüzde 20 civarında bir düşme oldu. Ama bu yıl neredeyse onu toparladık. Sektörün yılı yüzde 10-15 büyümeyle kapatacağını düşünüyoruz. Sektörde adetler artıyor ama fiyatlar geriliyor. Euro-dolar paritesi de önemli bir etken. Örneğin adetler yüzde 20 artarken büyüme yüzde 10-15 seviyesinde gerçekleşiyor.
Yok düşünmüyoruz.
Ne kadar maliyet avantajı sağladığımız konusu biraz göreceli. İstanbul daha verimli çalışıyor. Bir rakam vermek gerekirse orası yüzde 15 daha ucuz. Ama gelecekte daha da avantajlı hale gelecek.
Tabii ki… Şu anda tam kapasite çalışıyoruz. Yeni tesis yatırımıyla ilgili bir süre veremiyorum. Öncelikle konjonktürü görmemiz gerekiyor.
İnşaatta 1995 yılından itibaren varız. Gayrimenkul şirketimiz 2011 yılında kuruldu. Özak GYO’nun portföy büyüklüğü 1 milyar 780 milyon TL. Net aktif değeri 1,1 milyar TL. Biz bunu 5 yıl içinde 3 milyar TL’ye çıkarmayı düşünüyoruz.
~
Mevcut projelerin yanı sıra yeni gelecek projeler de var. Gayrimenkulde Beşiktaş, Göktürk ve Antalya’daki projelerimizi hayata geçireceğiz. Henüz bunların üzerinde çalışıyoruz. Beşiktaş’ta otel projesi olacak, Göktürk’de de konut projesi yapacağız. Halihazırda Büyükyalı projemiz var. 4,5 milyar TL’lik bu projede hakim ortak konumundayız.
Büyükyalı, Türkiye’de yürütülen en büyük gayrimenkul projesi. Orada yeni etapları hazırladık. Eylül ayında onları satışa çıkaracağız. Yeni etaplarla beraber çok daha büyük bir ivme bekliyoruz. Şu anda hem projenin ilerleyişinden hem talepten memnunuz. Ağırlıklı oturmak için gelenler buradan ev alıyor.
Arkadaşlarımız orada da görüşmelerini sürdürüyor. Avrupa’da şu anda bu konuda fırsatların olduğunu düşünüyorum. Hem Doğu Avrupa’yı hem Güney Avrupa’yı ülkeler bazında inceliyoruz. Konut, AVM, otel ya da ofis yapabiliriz ama şu anda ağırlıklı baktığımız alan konut.
Tabii ki artacak. Sektörlerin kendi içindeki hızına bakarsak en hızlı olan gayrimenkul. Yanlış anlaşılmasın diğerlerinde küçülmüyoruz. Gayrimenkulde daha fazla büyümemizin nedeni buradaki iş olanakları.
1 otelimiz var. Onun 550 odası ve 1.200 yatak kapasitesi var.
Memnunuz. Antalya Belek bölgesindeki Ela Quality turizmdeki ilk otelimiz. Şimdi Beşiktaş’ta yeni bir turizm yatırımı hayata geçireceğiz. Resort alanında da büyümeyi düşünüyoruz. Didim ve Demre’de arazilerimiz var. Orada proje geliştiriyoruz. Farklı bir şeyler yapma peşindeyiz.
Şu anda gayet iyi… Bütün Belek bölgesi için ağustos ayı iyi geçiyor. Yılı da 2015’e yakın 2016’nın da çok üstünde kapatacağımızı tahmin ediyorum. Ama asıl hedef 2014 rakamlarını geçmek. Son yaşanan olaylar olmasaydı Türkiye’de turizm patlaması yaşanabilirdi.
Bizim tekstille ilgili geçmiş yıllardaki büyümemiz neyse gelecekte de o olacak. Gayrimenkul tarafında özellikle GYO tarafında tek konut üretmiyoruz, ofis, AVM, lojistik depoları ve oteller yapabiliyoruz. Bunları birleştirdiğinizde bölgesel ihtiyaçlar neyse talepler doğrultusunda çok rahat bir şekilde hareket edebiliyoruz. Ama konutta azalma söz konusu olursa, belki ofis ya da alternatif diğer gayrimenkullerde bir açılım yapabiliriz. GYO tarafında hacmimizi 3 milyar TL’ye çıkaracağız. Gelecekte resort turizminde büyüyeceğiz.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?