“Eşim Golfte Benim Kadar İyi”

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, golfün sadece stratejik düşünceyi geliştiren ve sağlığa yararlı bir spor olmakla kalmadığını vurguluyor. Özel yaşamı zenginleştiren, arkadaşlıkları d...

1.03.2008 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, golfün sadece stratejik düşünceyi geliştiren ve sağlığa yararlı bir spor olmakla kalmadığını vurguluyor. Özel yaşamı zenginleştiren, arkadaşlıkları derinleştiren, evlilikleri renklendiren taraflarına da dikkat çekiyor. “Eşinizle birlikte yapabileceğiniz nadir sporlardan biri” diyor ve ekliyor: “Ben eşimi 10 yıl önce golfe başlattım. Şimdi benim kadar iyi oynuyor.” Ağaoğlu ile golfü 360 derece ele aldık. Türkiye ekonomisine katkılarından ve insan yaşamına olan etkilerine dek kapsamlı bir söyleşi yaptık.

“Eşimi de Golfe Başlattım”

1979 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi’nden mezun olan Ahmet Ağaoğlu, 8 yıl kaptanlık yaptı. 1984’te Atlantik Denizcilik’i kurdu. İlk yıllarda gemi acentalığı, broker’lık ve deniz ticaretinin hizmet sektöründe uğraş verdi sonra 1997’de gemi inşaatına da başladı. 1994’te ise hayatını tamamen pozitif yönde etkileyen golfle tanıştı.

Bir iş seyahati için gittiği Dubai’deki çölün ortasında kurulan yemyeşil golf sahasından çok etkilendi ve o gün golf oynamaya karar verdi. 1994 yılında açılan Klassis Golf Kulübünün de ilk üyelerinden biri oldu. Yaptığı her işte sonuna kadar gitme kararlılığı -Ağaoğlu’nun deyişiyle “Durumdan vazife çıkaran yapısı”- onu golfe başladıktan 7 yıl sonra Türkiye Golf Federasyonu Başkanlığı’na götürdü. İlk başladığında haftada 4-5 gün golf oynayan Ağaoğlu, bugün haftada 1-2 kez oynayabilirse kendini mutlu kabul ediyor.

Federasyon Başkanı olarak ülkedeki golf sahalarının artırılmasını ve bu sporu tabana yaymayı hedefleyen Ağaoğlu, okullardan seçtiği çocuklara golf eğitimi vererek altyapı çalışmalarını yıllar önce başlattı. Bunun ödülünü de o çocuklar en son yapılan Akdeniz Oyunları’nda takım halinde ikinci, ferdide üçüncü olarak verdiler. Türk takımı takip eden 3 ay içinde de Avrupa Şampiyon Klüpler Kupası’nı kazandı. Golfü tüm işadamı ve yöneticilere tavsiye eden Ağaoğlu “Rockefeller, kitabında yaşamının en zevk aldığı günlerinin golfe başladıktan sonraki günleri olduğunu yazıyor. Golf öyle bir spordur ki bir kötü vuruştan sonra bundan sonraki vuruşu iyi yapacağım diye topun arkasından gidersiniz. Bugün kötü oynadım, yarın iyi olacağım derseniz. 100 yaşındakiler de golf oynuyor. Golf oynamalarının en büyük nedeni de bu. Türkiye’de de golf oynayan işadamı Lori Burla 100 yaşına merdiven dayadı hala yürüyerek golf oynuyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya gore de 100 yaşındakilerin yüzde 92’sinin golf oynadığı ortaya çıkmış” diyor. Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu ile golfün yaşama kattıklarını konuştuk. Ağaoğlu, eşiyle birlikte bu oyunu oynarken ne kadar keyif aldıklarını anlatmadan geçemedi. Eşinin de çok iyi bir oyuncu olduğunu gururla söyleyen Ağaoğlu, golfü tüm çiftlere tavsiye ediyor:

- Golf bireysel bir oyun mudur? Yoksa takım oyunu mudur?
Takım olarak oynanıyor ama yoğun olarak bireysel bir oyun. Tek başınıza da çok rahatlıkla oynayabileceğiniz, grupla birlikte oynarken de yine ferdi olarak oynayabileceğiniz bir spor.

- Oyuncusuna neler katıyor?
Golf hemen hemen her yaş grubundan ve toplumun her sosyal kesiminden insanların yoğun olarak ve uzun süreli yaptıkları bir spor. Bunun en önemli nedeni kişiye her alanda göz ardı edilemeyecek katkılarının bulunması. Sağlık alanında, kardiyovasküler sistem üzerindeki olumlu etkisinden tutun da mental olarak pozitif yöndeki etkileri diğer sporlarla karşılaştırdığınızda böyle bir spor daha yok.

- Fiziksel ve ruhsal faydalarını biraz açıklayabilir misiniz?
Ben sporun her türü ile ilgilendim. Açık alanda 1 raund golf oynadığınız zaman yaklaşık 10 kilometre yürüyorsunuz. 72 vuruşluk sahayı oynuyorsunuz, diyelim ki o kadar iyi bir oyuncusunuz ki sahayı 82, 92 vuruş oynuyorsunuz. Yaptığınız her vuruşa ayrı ayrı konsantre olmanız lazım. Duran topa vuruyorsunuz, iyi konsantre olmadığınız takdirde topu atmayı plandığınız hedefe atmanız mümkün değil. Vuruşa, duruşunuza, yönünüze, sopa seçimine konsantre olmalısınız. Bunların hepsini bir arada düşündüğünüz zaman kafanızdaki tüm olumsuz düşüncelerden tamamen sıyrılmanız gerekiyor. Golf oynarken açık havada, bol oksijenli bir ortamda 4,5-5 saat tüm olumsuz düşünceleri kafanızdan atabiliyorsunuz. Çok farklı bir oyun stratejisi oluşturmaya çalışıyorsunuz. Günümüzde insan hayatını olumsuz yönde etkileyen üç öğe var. Olumsuz beslenme, ekolojik kirlilik ve en önemlisi de stres. Ekolojik kirlilik ve stresi golf oynarken arkanızda bırakıyorsunuz.

- Golf yaşama ne katıyor?
Aile açısından da önemli. İnsanların eşleri ile yapabileceği nadir sporlardan bir tanesi. Örneğin ben 10 yıl önce eşimi golfe başlattım. Eşim benimle birlikte golf oynayacak seviyeye geldi. Yurtdışına yaptığımız seyahatler de genellikle golf içerikli. Antalya’ya birlikte gidiyoruz. İş için yurtdışına gittiğimde de Japonya’dan Los Angeles’a kadar 200’ün üzerinde sahada golf oynadım.

- Yöneticilerden büyük ilgi görmesinin nedeni ne?
İşadamlarının, profesörlerin, bazı devlet adamlarının ki bunun içinde ABD’yi yöneten başkanlar da var, sürekli olarak golf oynaması tesadüf değil. Bugün Japonya’da 2 bin civarında golf sahası var. Japon işadamlarının ve şirket profesyonellerinin tamamına yakını golf oynuyor. İyi bir golf oyuncusu değilseniz profesyonel iş yaşamında terfiyi unutun. Japonya’da eğer iyi bir golf oyuncuysanız terfi anlamında çok büyük avantaj yakalıyorsunuz.

- Golf aynı zamanda bir strateji oyunu. İş adamı ve liderler golf oynamanın faydalarını iş yaşamında nasıl görüyorlar?
Hiçbir golf sahası birbirine benzemiyor. Ne ölçüleri birbirine benzer ne de mimarisi. Her sahanın parkuru farklı. Dolayısıyla oynamış olduğunuz her parkura göre farklı bir strateji geliştirmek durumundasınız. Örneğin 4 vuruşluk bir parkur vardır fakat zordur. Su veya kum engelli dar koridorlardan oluşur. Eğer çok iyi bir oyuncu değilseniz o parkura göre uygun bir strateji geliştirmeniz gerekiyor. Yani illaki ben buraya 4 vuruşta gireyim diye bir uğraşa girmemelisiniz. Yetenekleriniz üzerinde çaba sarfederseniz o çukuru 5-6 bazen 10 ceza puanı ile bitirebilirsiniz. Kendi kapasitenize göre bir strateji oluşturduğunuzda, 4 vuruşluk çukuru 6 vuruşta bitirebilir ve zaman en az ceza puanı ile oradan çıkmış olursunuz. Zaten iş hayatında da böyle değil mi? Yatırımcı olarak diyelimki 5 lira sermayeniz var. Siz 5 liralık sermaye ile 50 liralık bir yatırıma girdiğinizde yüzde 95 gibi ağır bir risk almış olursunuz. Başardığınız zaman sizden mutlusu yok ama elinizdeki o 5 liranın da gitmesi her an için mümkün. Bu risk yönetimi iş hayatıyla bire bir örtüşüyor. Golfün bir diğer özelliği de golf oynadığınız zaman sizinle beraber golf oynayan insanın 4,5-5 sat içinde karakteri hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. Yani insanın karakterini yüzde 100 olmasa da ona yakın bir ölçüde ortaya çıkaran bir oyun. Onun için dünyada işadamları golfe çok ilgi gösteriyor. Bunun da belli başlı iki nedeni var. Golfte yüzde 95 stratejinin ve psikolojinin hakim olduğunu görüyoruz. Çoğu zaman yeteneğin payı yüzde 5-10’lara düşüyor.

- Türk işadamları arasında golf oynayan kaç kişi ve kimler var?
Şu anda 800’ün üzerinde işadamı ve yönetici golf oynuyor. Yüzde 20-25’i kadın. Bu ülkede maalesef yoğun uğraşlara rağmen bayanları sporun içine çekmek o kadar kolay değil. Sportif kompetitif golf denilen öğrencilerde de aynı durumla karşı karşıyayız.

İş dünyasında iyi oyuncular arasında Mustafa Koç, Göndüz Özdemir, Akbank’tan Akın Kozanoğlu ve Fikret Öztürk var. Siyaset dünyasından iyi golf oynayabilen ve bakan olarak bugüne kadar adını yazdıran Fikret Ünlü ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Ahmet Çörekçi Paşa ve Vural Beyazıt Paşa var. Özellike İstanbul Golf Klübü’nün üyelerinin yüzde 80-85’i işadamları. Son dönemde silahlı kuvvetler mensupları ve emeklileri de golfe çok ilgi göstermeye başladı.

- Sizin oynarken en keyif aldığınız golf mekanları hangileri?
Her sahada farklı şeyler hissederek oynuyorum. Antalya Belek’teki golf sahalarımız dünyanın en iyi golf sahaları. Dünya Golf Tur Operatörleri Birliği de 2008’de bizim Belek’teki golf sahalarımızı Avrupa’da yılın en iyi golf sahaları olarak değerlendirdi ve 2008’de yılın golf destinasyonu ödülünü Belek’e verdi. 25 Şubat’ta Belek’te yapılacak bir törende de Dünya Golf Tur Operatörleri Birliği Başkanı bu ödülü Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a verecek .

- Sizin golfe başlattığınız kimler var?
Bir hayli oldu tabii. Hasan Karabey, TRT Genel müdürü İbrahim Şahin, PTT Genel Müdürü ve bir hayli isim var. Fikret Ünlü de bunlardan biri…

- Siz öğretiyor musunuz?
Hayır. Golf oyuncusunun kötüsü antrenör olur, antrenör olamayacak kadar kötü olan da yönetici olur…

- En beğendiğiniz golf oyuncusu kim?
Her yönü ile hayranlık duyduğum kişi Tiger Woods. Bence tüm zamanların en iyi golf oyuncusu.

- Golfteki başarı iş hayatına nasıl yansır?
Yansımaz. İyi oyuncu zaten iş hayatında da başarılıdır demektir. İş hayatında başarılı iseniz golfte kesin başarılısınızdır. Ama golfteki başarı iş hayatında da başarılı olacağınız anlamına gelmez.

- Golfe başlamak isteyenlere ne öneriyorsunuz?
Golfü işadamı ve yöneticilere mutlaka tavsiye ediyorum. TAV’ın CEO’su Sani Şener benim çok yakın bir arkadaşımdır. Bir beyanatını okudum. “Biz Türkiye’de iş yapan CEO’lar golf oynayamayacak kadar zaman fakiri insanlarız” demiş. Aradım ve kendisne şunu söyledim: “Amerikalı, İngiliz, Japon, Fransız, Alman golf oynayacak zaman buluyor da biz neden bulamıyoruz.” İnsanların bu yaklaşımnını doğru bulmuyorum. Golf günde yarım saat -1 saat antremanı yapılabilecek, hafta sonunda 4-5 saat oynanabilecek bir spor. İşadamlarına şiddetle tavsiye ederim. Ankara’da golf sahası olmasa da Ahlatlıbel’de federasyonun çok güzel bir antreman sahası var. İstanbul ve Antalya’ya gelerek haftasonlarını değerlendirebilirler.

Kemer Country, Silivri Klasis veya Levent’teki İstanbul Golf Kulübü’nde ders alarak golfe başlayabilirler. Yıldırım Demirören’e futboldan mı zevk alırsınız golften mi diye sorun. O “Golfe başladıktan sonra hayatım değişti” diyor. Golfe başlayan pek çok insandan bunu duydum.

Büyükelçiler Golf Tutkunu

- Türkiye’de yaşayan expatlar arasında golf oynayanlar var mı? Kimler var?
Var elbette. Eski ABD Büyükelçisi Robert Piercen çok iyi bir golf oyuncusuydu. Onunla 3 yıl golf oynadım. Ankara’dan ayda 1-2 kez golf oynamak için arardı. Zaman zaman beraberinde farklı konukları da getiriyordu. Ankara’dan Kore Büyükelçisi, İngiliz, Fransız ve Mısır Büyükelçisi oynuyor. İstanbul’dan İngiliz, İtalyan, Fransız Büyükelçisi golf oyuncusu. Ankara’da 500’ün üzerinde yabancı misyon mensubu golf oynuyor ama hala Ankara’da golf sahamız yok. Milletvekilleri arasında da golf oynayanlar var. İstanbul’daki golf kulüplerinin üyelerinin yüzde 20’si yabancı. Bunların içinde de en çok Japonlar, Koreliler ve İngilizler var.

“Türkiye’de 18 Değil, 100 Golf Sahası Olmalı”

- Türkiye’de kaç golf sahası var?
Şu anda 18 çukur üzerinden gidersek 18 golf sahası var. 2010 yılına kadar hizmete girecek olan sahaları da dahil edersek 2010 yılının ortasına kadar 25 golf sahasına ulaşacağız. Golf turizmi için bu sahalar yeterli değil. Türkiye’nin bu işten hak ettiği değeri elde edebilmesi için İzmir’den Antalya’ya ve Alanya’ya dek sahil şeridi üzerinde glof sahaları olmalı.

- Türkiye’de kaç saha olmalı sizce?
İç bölgelerde de Nevşehir Göreme gibi diğer turistik bölgeler dahil edildiğinde en az 100 golf sahasına sahip olması lazım. Portekiz 100 golf sahası ile senede 2,5 milyar Euro gelir elde ediyor. İspanya 280 golf sahası ile 6 milyar gelir elde ediyor. Bu ülkelerin golf turizminden elde ettiği gelir genel turizmin gelirleri içinde yüzde 10-13 payı oluşturuyor. Türkiye’de ise binde 3. Bu da Türkiye’ye gelen turist kalitesinin çok net bir göstergesi.

- Golf turizminin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Maalesef biz hala 20-30 Euro’ya all inclusive yatak satan bir ülkeyiz. 2007 yılında Antalya’daki golf sahalarında 65 bin golf oyuncusu 297 bin round golf oynadı. Bu aşağı yukarı 2006 ile karşılaştırıldığında neredeyse iki katı arttı.  2009’da tahminen 150 bin golfçünün 500-600 bin raund golf oynayacağını tahmin ediyoruz. Rezarvasyonlar da
zaten bu doğrultuda gelişiyor. Bu son derece önemli bir gelişme

Özlem Aydın
oaydin@capital.com.tr

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz