Geliştirdiği teknolojilerle tasarruf ettiriyor

Taylan Dedeoğlu ile şirketin sürdürülebilirlik stratejisini ve bu alanda yapılan çalışmaları konuştuk.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Geliştirdiği teknolojilerle tasarruf ettiriyor
BİLGİSAYAR destekli tasarım ürünü AutoCAD’le önemli bir çıkış yapan Autodesk, 1982 yılında Amerika’da kurulmuş bir şirket. 90’lı yıllarda büyük başarılara imza atarak büyüyen Autodesk’in bugün yazılım portföyünde 100’den fazla ürün bulunuyor. Autodesk’in 2012 mali yılı verilerine göre 2,2 milyar dolarlık yıllık geliri ve dünya çapında 7 bin 500 çalışanı ile global bir şirket olduğunu söyleyen Autodesk Akdeniz Bölgesi Müdürü Taylan Dedeoğlu, şirketin Türkiye ofisinin 2007 yılında kurulduğunu ve beş yılda 3 kat büyüme gerçekleştirdiğini belirtiyor. 6  yıldır sürdürülebilirlik konusuna odaklanan şirket için sürdürülebilirlik, faaliyet gösterdiği müşterilerine de kazandırmak istediği temel bir kavram. Sürdürülebilir tasarımı mühendisler, mimarlar ve tasarımcılar için kolay ve sezgisel hale getirmeye yardımcı olacak ürünler, araçlar ve kaynaklar sunmaya devam etmek istediklerini söyleyen Dedeoğlu ile şirketin sürdürülebilirlik stratejisini ve bu alanda yapılan çalışmaları konuştuk.

Sürdürülebilirliği sektörünüz ve ekonomi için önemli kılan etkenler neler?
-
Bugün işletmeler inovasyon için yeni yöntemlere ihtiyaç duyuyor. Günümüzde tasarım konusunda sürdürülebilirlik çok önemli bir kavram. İnsanlığın gelişimi ve gezegenimizin yarınları için tasarım ürünler, binalar ve şehirlerde sürdürülebilirlik gerekiyor. Mimarlar, mühendisler ve tasarımcılarla karmaşık tasarım sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Daha iyi bir dünya yaratmak için daha iyi tasarımlar yapmaları konusunda hayallerini gerçeğe dönüştürmelerini çok önemsiyoruz. Bu yüzden bazı temel teknolojiler sunuyoruz. Bulut tabanlı hizmetler ve müşterilerimize malzeme optimizasyonu sağlamak için teknolojiler geliştiriyoruz. Böylelikle enerji, toprak ve su kullanımını azaltmalarına yardımcı oluyoruz.

Sürdürülebilirlik stratejisi Autodesk’te ne zaman başlatıldı? Ana stratejinizin özünde ne var?
-
Autodesk olarak 6 yıldır sürdürülebilirlik konusuna odaklanmış durumdayız. 2011 yılında da bunu bir adım öteye taşıyarak Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladık. Sürdürülebilirlik, Autodesk’in faaliyet gösterdiği ve müşterilerine de kazandırmak istediği temel alandır. Ana stratejimiz, mimarların, tasarımcıların ve mühendislerin hayal etmeleri, tasarlamaları ve daha iyi bir dünya yaratmalarına yardımcı olmak. Bunun için gücümüzden ve elimizde var olan kaynaklardan, yani teknoloji ve uzmanlığımızdan müşterilerimizin ve paydaşlarımızın faydalanmasını sağlıyoruz.

Sürdürülebilirlik stratejinizi paylaşır mısınız? Neler hedefliyorsunuz?
-
Sürdürülebilirlik çabalarımızı katkı sağlayabileceğimiz ve geleceğimize en fazla etkiyi yaratabilecek alanlarda yoğunlaştırıyoruz. Hedeflerimizi en iyi sürdürülebilir çözümleri sağlamak, insanları daha iyi bir dünya yaratmaları için eğitmek ve onlara ilham vermek, liderler ve yenilikçi kişilerle irtibat kurarak ortaklık yapmak ve kendi operasyonlarımızda örnek oluşturacak davranışlar sergilemek olarak sayabiliriz.~

Bugüne kadar bu konuda neler yapıldı, ne gibi sonuçlar alındı?
-
Her yıl düzenli olarak sürdürülebilirlik raporu yayınlıyoruz. Bu raporu ekonomik, çevresel ve sosyal konularda farklı başlıklarda hazırlıyoruz. En büyük veri merkezimizde enerji kullanımını ve sera gazı emisyonunu yüzde 62 oranında azaltırken IT altyapı giderlerini de yıllık 57 milyon dolara düşürdük. Sanal iletişim yöntemleriyle seyahat oranımızı, dolayısıyla da 2009 yılından bu yana sera gazı emisyonunu yüzde 23 oranında azalttık. Çalışanlarımız da sosyal çevrelerine duyarsız kalmadı. 2012 yılında Autodesk 3 milyon dolarlık nakit ve ürün bazında katkı sağladı. Bunun yüzde 45’ini sağlık ve insani hizmetler, yüzde 36’sını eğitim, yüzde 11’ini çevre ve sürdürülebilirlik, yüzde 8’ini ise sanat oluşturuyor. Çalışanlarımız okullar, aş evleri, hayvan barınakları gibi sosyal organizasyonlarda toplam 7 bin 900 saat çalıştı.

Bu konuda aldığınız ödüller var mı?
-
Autodesk olarak bu konuda birçok global ödülün sahibiyiz ve sürdürülebilirlik listelerinde yer alıyoruz. Bunlar arasında DowJones Dünya Sürdürülebilirlik Endeksi, Goldman Sachs Sustain, S&P Düşük Karbon Ayak İzi Bırakan 500 Şirket listesini örnek gösterebiliriz. Ayrıca 2010 yılında, Autodesk Sürdürülebilirlik Workshop’unu başlattık. O zamandan bu yana 350 binin üzerinde öğrenci ve profesyonel bu online workshop’lara katıldı. 2010’dan beri aynı zamanda Autodesk Clean Tech Partner Programı’nı (Autodesk Temiz Teknoloji Partner Programı) yürütüyoruz. Şu anda 8 ülkede faaliyetimiz bulunuyor ve dünyanın en zor çevre problemlerini çözmeye çalışan yüzlerce üye şirketi destekliyoruz.

Sürdürülebilirlik alanında geleceğe dönük hedefleriniz neler?
-
Sürdürülebilirlik konusunda lider olmaya, bu konudaki operasyonlarımızla örnek alınmaya ve sürdürülebilir tasarımı mühendisler, mimarlar ve tasarımcılar için kolay ve sezgisel hale getirmeye yardımcı olacak ürünler, araçlar ve kaynaklar sunmaya devam etmek istiyoruz.

Bu alanda yaptığınız çalışmalar şirketin iş sonuçlarına nasıl katkıda bulunuyor?
-
Ekonomik anlamda gelirlerimiz 2001 yılında 1 milyar 951 milyon dolar civarında gerçekleşirken bu rakamın 2012’de 2 milyar 215 milyon dolar olmasını bekliyoruz. 2011’de 62 bin 500 ton olan sera gazı emisyonumuzu bu yıl 61 bin 600 tona düşürdük. Enerji kullanımımız ise 45 bin 400 megavat saatten 35 bin 800 megavat saate düştü.

Sürdürülebilirlik konusunda yapılan çalışmalara başkanlığı kim yapıyor? Bu konuda şirket bünyesinde bir ekip ya da komite kuruldu mu?
-
Lynelle Cameron Autodesk’te sürdürülebilirlik konusunda üst düzey direktör olarak görev yapıyor. Cameron, Autodesk’in global sürdürülebilirlik ve yardım programlarını yürütüyor. Lynelle’in sürdürülebilirlik konusundaki vizyonu, yapı ortamını tamamıyla yeniden tasarlamak ve tüm dünyada milyonlarca mimar, mühendis ve tasarımcının kullandığı tasarım araçlarına ekolojik bir anlayış katabilmek. Gerek çok uluslu şirketlerde gerekse kâr amacı gütmeyen derneklerde, Auto-desk sürdürülebilirlik ekibi dönüşümsel bir değişiklik sağlamak amacıyla çalışıyor.~

Geliştirilen metodolojiler
SERA GAZI AZALTIMINA DESTEK

Autodesk Akdeniz Bölge Müdürü Taylan Dedeoğlu, Autodesk'in, işletmelerin sera gazı azaltımına yönelik hedeflerine yardımcı olmak amacıyla, Corporate Finance Approach to Climate-Stabilizing Targets (C-FACT - İklim Dengeleme Hedeflerine Yönelik Kurumsal Finans Yaklaşımı) adıyla açık bir kaynak metodolojisi geliştirdiğini söylüyor. Bu yaklaşımın, küresel çapta bilimsel ve politik iklim dengeleme hedeflerine bağlı olarak şirketleri hızlı bir şekilde sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve buna bağlı olarak da ekonomiye katkıda bulunmaya çağırdığının altını çizen Dedeoğlu, C-FACT'ı yaratmaktaki vizyonlarının, şirketlerin iklim dengeleme konusunda olumlu bir etki sağlaması olduğuna vurgu yapıyor.
2050 HEDEFİ
"Bu yaklaşım öyle bir şekilde ayarlandı ki eğer tüm şirketler bu yaklaşımı benimserlerse özel sektörün neden olduğu emisyonun azaltılması yönünde 2050'ye kadar büyük bir yol kat edilmiş olacak" diyen Dedeoğlu, tüm endüstriyelleşmiş ülkelerin Intergovernmental Panel on Climate Change's (IPCC - Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) tavsiyelerini kullanması durumunda 2050'ye gelindiğinde emisyonlarını yüzde 85 oranında azaltmış olacağını da sözlerine ekliyor.
C-FACT YAKLAŞIMI
Autodesk olarak 2020'ye kadar C-FACT yaklaşımını kullanmayı taahhüt ettiklerini ve metodolojinin bir gereği olarak bir önceki yılın finansal performansına bağlı olarak belirlenen hedeflerini yıllık olarak yeniden hesapladıklarını söyleyen Dedeoğlu, "Bu zamana kadar ya hedeflerimizi tutturduk ya da emisyon azaltım hedeflerimizin üzerine çıktık. 2012 mali yılında emisyon oranımız 2009 mali yılına kıyasla yüzde 28 azalarak 61 bin 600 metreküp ton karbondioksite denk geldi" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz