“Hemen Türkiye’de Yatırıma Geçilmeli”

Hisse senedi piyasalarının Indiana Jones’u olarak tanımlanan Templeton Fonu kurucusu Mark Mobius’a göre dünya ekonomik kriz riskini geride bıraktı. Bunu sağlayan ise gelişmekte olan ülkelerin yüzde...

1.10.2008 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Hisse senedi piyasalarının Indiana Jones’u olarak tanımlanan Templeton Fonu kurucusu Mark Mobius’a göre dünya ekonomik kriz riskini geride bıraktı. Bunu sağlayan ise gelişmekte olan ülkelerin yüzde 6’yı geçen büyüme performansı oldu. Mobius, bu ülkeler içinde Türkiye’nin gelecek vaat ettiğini düşünüyor. Yaşanan son çalkantıların ardından Türkiye’nin şimdi yatırım için çok cazip olduğunu belirtiyor. Özellikle borsanın pek çok fırsat barındırdığını söylüyor. Türkiye’de yatırım yapmak isteyenlere de “Tek söyleyebileceğim hemen yatırıma geçmeleri” diyor.

 “Fiyatlar Düşük, Borsada Fırsat Çok”

Gelişmekte olan piyasalara yatırımın ne kadar kârlı olduğunu dünyaya kanıtlayan birkaç isimden biri Templeton Fonu’nun kurucusu Mark Mobius. Kimileri onu para doktoru kimileri hisse senedi piyasalarının Indiana Jones’u olarak tanımlıyor. Çünkü o da gözü pek arkeolog Indiana Jones gibi macerayı seviyor ve cesur. Gelişmekte olan ülke pazarlarındaki parlak şirketleri keşfetmek konusunda da çok başarılı. Geçtiğimiz 40 yılda yaptığı isabetli yatırımlarla bu unvanları alan Mobius’un her hareketi ve her yatırım hamlesi dünyanın dört bir yanında takip ediliyor. İçinde bulunduğumuz dönemde açıklamaları özellikle dikkat çekiyor.

Yılda 200’den fazla gününü dünya ekonomisinin nabzını tutmak ve gelişen piyasalardaki fırsatları yakalamak için seyahat ederek geçiren Mobius, şu sıralar global piyasaları en çok endişelendiren “Global kriz yaşıyoruz muyuz” sorusuna hiç tereddüt etmeden yanıt veriyor: “Global bir kriz yaşamadığımızı net olarak söyleyebilirim.” Beklenen krizin yaşanmamasını da gelişmekte olan ülkelerin yüzde 6’nın üzerine çıkan büyüme performansına bağlıyor.

Mobius, tüm gelişmekte olan ülkelerle birlikte, Türkiye piyasasıyla da yakından ilgili. Türkiye piyasasında toplam 3,5 milyar dolar yatırımı var ve bu nedenle ülkedeki politik ve ekonomik gelişmelerini takip ediyor.

Gelinen son noktada ise Türkiye’ye dair gözlemleri olumlu. “AKP’nin kapatma davasıyla başlayan süreç nedeniyle finans sektöründe çok sayıda çıkış yaşansa da Türkiye’nin gelecekteki resmi parlak görünüyor” diyor. Hükümetin özelleştirme kapsamında yaptıklarını çok beğendiğini “Mükemmel bir iş çıkardılar” sözleriyle anlatıyor.

Mobius’a göre Türkiye pek çok açıdan yatırım için cazibesini koruyor. Dünya genelinde birçok borsa değerinin altında pozisyondayken Türkiye’de özellikle borsanın fırsatlarla dolu olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Türkiye’deki faiz oranları cazip fakat borsa çok daha cazip görünüyor.”

Ünlü yatırımcı, Türkiye’nin yatırımlar açısından daha cazip kılınması için de acilen vergilerin düşürülmesi, yolların, köprülerin, metronun ve trenlerin özelleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Templeton Fonu Kurucusu Mark Mobius dünya ekonomisinin gidişatı ve Türkiye’nin global piyasalardaki konumuna ilişkin görüşleri şöyle:

- Sizinle yaptığımız son görüşmede “Bir global kriz olup olmadığı konusunda emin değilim” demiştiniz. Hala aynı görüşte misiniz?
Şimdi global bir kriz yaşamadığımızı çok daha net söyleyebilirim. Böyle bir kriz yaşamıyor olmamızın nedeni de Çin ve gelişmekte birçok ülkenin yüzde 6’nın üzerinde büyüyor olması.

- Şu anda dünyanın yaşadığı ekonomik sorunları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yaşanan sıkıntılardan çok olan bitenin etkilerini değerlendirmek lazım. Şu anda biz her bir gelişmeye ve duruma dikkatli şekilde bakmalıyız ve bunların ekonomiyi ve yatırımların değerini nasıl etkilediğini göz önünde bulundurmalıyız.

- Sizce Amerika’da konut kredilerinde başlayan sorun ne zaman sona erecek?
Amerika’da konut kredilerinde yaşanan sorun zaten sona erdi. Birçok gayrimenkul değerinin çok altında pazarlandı. Şimdi hedge fonları ve özel girişim sermayesi fonları, düşük fiyatlı varlıkları topluyor. Problem çözüme kavuştu, fakat yatırımlarının heba olduğunu görenler bu durumdan mutlu değiller. Acı çekiyorlar. Bu noktada yapılabilecek bir şey yok.

hed

- Ekonomik sıkıntıların, büyümedeki düşüşün Avrupa ve Japonya’ya yansıdığı söyleniyor. Gidişata bakarak dünya ekonomisinin geleceği hakkında kötümser misiniz?
Dünya ekonomisinin geleceği hakkında kesinlikle kötümser değilim. Bunun nedeni de gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme. Şu aşamada gelişmekte olan ülkeler çok iyi bir performans ortaya koyuyor. Dünyanın geleceğini parlak kılıyorlar.

- Hangi sektör ve şirketlerin geleceği olduğuna inanıyorsunuz? Türkiye’de alım zamanı mı?
Her zaman yatırım için en iyi zaman paranın olduğu zamandır. Bence yatırım yapılabilecek, geleceği en parlak görünen sektörlerin başında da petrol, bankacılık ve tüketici sektörleri geliyor.

- Türkiye’de ve diğer ülkelerde özellikle ilgilendiğiniz şirketler hangileri? Bu şirketlerle ilgilenme nedeniniz nedir?
Üzgünüm ama bu konuda bir açıklama yapamam çünkü şu aşamada o şirketlerle anlaşma ihtimalim var.

- Geçtiğimiz günlerde Akbank, Vakıfbank gibi bankaların yanında bazı KOBİ’lerle ilgilendiğinizi söylemiştiniz. Bu ilginiz sürüyor mu?
Bu konuda açıklama yapamam.

- Kalkınma rekabetinde Türkiye’nin rakipleri kimler? Türkiye’nin bu rekabetteki pozisyonu nedir?
Türkiye kalkınma yarışında kıyaslandığı ülkeler olan Çek Cumhuriyeti ve Singapur’un önünde. Özellikle müşteri potansiyeli, pazar hacmi ve ekonomik büyüklüğü anlamında çoktan bu ülkelerin önüne geçti. Ama şunu da eklemek istiyorum, Türkiye’ye yatırım yapanlar için ülkenin stratejik pozisyonu dünyanın bu bölgesinde yaşanan gerilimler yüzünden çok daha önemli.

- Peki Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünenlere tavsiyeniz nedir?
Tek söyleyebileceğim şey; hemen şimdi yatırıma geçmeleri.

Türkiye İçin Yapılması  Gereken Acil Eylem
 
- Sizinle son konuşmamızda AKP’yi kapatma davası yoktu. Türkiye’ye yönelik beklentileriniz de oldukça iyiydi. Arada AKP davası sonuçlandı, borsada büyük düşüşler oldu. Şimdi Türkiye piyasaları için ne düşünüyorsunuz?
Türkiye ekonomisi global gelişmelerden ve genel görünümden etkilendi. Özellikle finans sektöründe birçok çıkış oldu, fiyatlar da düşüş yaşadı. Ama yaşananlarda AKP’nin durumu neden değil, sadece bir tetikleyiciydi. Şimdi Türkiye’nin gelecekteki pozisyonunu gösteren resim oldukça parlak görünüyor.

- Son zamanlarda Türkiye’de hükümetin uygulamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hükümet özelleştirme kapsamında yaptıklarıyla mükemmel bir iş çıkardı. Umarım bu eforunu geliştirerek sürdürecek. Türkiye’yi daha cazip ve çekici hale getirmek için yapılması gereken acil eylem ise vergileri düşürmek, yolları, köprüleri, metro ve trenleri özelleştirmek. Bu noktada ülkenin yapısının oluşturulmasında özel sektörü işe dahil etmek çok önemli.

 “Borsa Çok Cazip Görünüyor”

- İMKB 58 binlerden 40 binlere düştü. İMKB hakkında ne düşünüyorsunuz?
Şu anda birçok borsa değerinin altında pozisyonlarda. Çok fazla yorum yapamam ama Türkiye borsasında fırsatların çok iyi olduğunu söyleyebilirim.

- Peki Türkiye’de faizleri cazip buluyor musunuz? Faiz oranları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye’deki faiz oranları cazip fakat borsa çok daha cazip görünüyor.

- Değerli YTL’nin risk olduğunu düşünenler var… Siz ne diyorsunuz?
Evet, YTL her nasılsa değerinin üstünde. Ama şirket değerlerinin düşük olması bu durumu telafi ediyor.

- Sizce Türkiye’nin cazibesini gölgeleyen en önemli riskler neler?
Ortadoğu’da bir savaş olması durumunda Türkiye ekonomik anlamda cazibesini yitirir diye düşünüyorum. Onun dışında herhangi bir durum göremiyorum. 

Nilüfer Gözütok
ngozutok@capital.com.tr

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz