Kırsal kalkınmaya ve enerji verimliliğine odaklandık

Meriç Uluşahin, bankanın sürdürülebilir stratejisi ve buna yönelik faaliyetlerine yönelik diğer sorularımızı yanıtladı

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kırsal kalkınmaya ve enerji verimliliğine odaklandık
BANKACILIK sektörü, tasarrufun özendirilmesi ve kullandırılan kaynaklarla büyümenin, üretimin desteklenmesi açısından ekonomide anahtar bir role sahip. iktisadi hayatın birçok oyuncusunu içine alan bu yapı, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanmasında takınacağı tavır ile belirleyici bir pozisyonda yer alıyor. Hem enerji yatırımlarının desteklenmesi hem yenilenebilir enerjiye dönüşüm projelerinin finansmanı ile sağlanan tasarruf, üretim ve çalışanlardan müşterilere toplum nezdinde oluşturulacak farkındalık, bankacılık sektörünün sürdürülebilirlik kapsamında üstleneceği görevlerden akla ilk gelenler olup, bunlar bile başlı başına toplumsal bir başarıya işaret ediyor. Diğer taraftan, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, ekonominin tüm oyuncuları gibi bankacılık sektörünü de birebir iş süreçleri anlamında etkiliyor. Bu doğrultuda, Şekerbank’ın enerji verimliliği yatırımlarını uygun koşullarda desteklediğini ve sürdürülebilir kalkınma vizyonuna hizmet eden ürünler geliştirdiğini söyleyen Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, bankanın sürdürülebilir stratejisi ve buna yönelik faaliyetlerine yönelik diğer sorularımızı ise şöyle yanıtladı:

Sürdürülebilirlik stratejisi Şekerbank’ta ne zaman başlatıldı?

-Sürdürülebilirlik stratejimizin temelleri bankam��zın kuruluşuna dayanıyor. Anadolu’da binlerce girişimcinin küçük birikimleriyle üretimi desteklemek, tarımın finansmanını sağlamak ve toplumsal kalkınmayı desteklemek amacıyla kurulan Şekerbank, 60 yıla yaklaşan yolculuğunda faaliyetlerini sürdürülebilir kalkınma vizyonu çerçevesinde yürütmüştür. ‘Anadolu Bankacılığı’ olarak tanımladığımız bu misyon doğrultusunda, bankacılık hizmetleriyle tanışmamış kesimleri de bankacılıkla tanıştırıp sadece büyük şehirleri ve büyük firmaları değil, Anadolu’daki bölge ve şehirlerden gelen projeleri de önceliklerimizarasına alarak, sürdürülebilirlik alanında özellikle kırsal kalkınmayı ve enerji verimliliğini desteklemeye odaklanıyoruz.

Sürdürülebilirlik stratejinizi paylaşır mısınız?
-
Şekerbank, kuruluş yapısından gelen “Anadolu Bankacılığı” misyonu ile faaliyetlerini toplumsal kalkınma vizyonu doğrultusunda sürdürüyor. Yüzde 65’i Anadolu’da bulunan 272 şubesi ile çiftçi, esnaf, KOBI ve işletmeleri en iyi anlayan ve onlara özel çözümler sunan Şekerbank, hem yaygın şube ağı hem de yerel davranabilme yetkinliğine sahip insan kaynağı ile hizmetlerini toplumun tüm kesimleri ile buluşturuyor. Bankanın 70 il ve 90 merkez dışı ilçeye yayılmış şubelerinin 33’ü 50 yaş üzerinde, 63’ü ise 40 yaş üzerinde, yani yarım asırdır aynı yerde, yörede hizmet veriyor. Bankamız ulusal politikalara da dayanak öncelikler doğrultusunda ve sürdürülebilirlik çerçevesinde oluşturduğu stratejinin bir uzantısı olarak enerji verimliliğinin finansmanında bir ilk olan EKOkredi ürününü geliştirdi. EKOkredi ile enerji verimliliği alanında bugüne dek 350 milyon TL’yi aşkın finansman desteği sağlayarak 30 bine yakın müşterimizi enerji tasarrufu ile tanıştırdık.~

EKOkredi ile ne gibi sonuçlar elde edildi?
-
EKOkredi ile bugüne kadar 1.8 milyon ton CO2 salımı engellendi ve 25 bini aşkın konut yalıtılarak 57 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu sağlandı. Bu sayede 50 milyon TL’ye yakın tasarruf elde edildi. Şekerbank, sürdürülebilirlik alanındaki uluslararası bilinirliği sayesinde, bilançosundaki yabancı kaynağın yüzde 20’ye yakınını enerji verimliliği yatırımlarına finansman sağlamak üzere edindi. Enerji ihtiyacının yüzde 70’ini ithal eden ülkemizde, elektrik tüketiminin yüzde 40’ı binalarda gerçekleşiyor. EKOkredi çerçevesinde yapılan çalışmalarla boşa harcanan emeğin korunmasına ve bu yolla tasarruf sağlanmasına ilişkin yerelden ulusala birçok faaliyette bulunuldu. Bu çerçevede, tüketicileri, reel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını biraraya getirmeyi başaran EKOkredi, geniş bir yelpazede hem ülkemiz ekonomisine hem toplumsal kalkınmaya yönelik faydalar sağlamaya devam ediyor. EKOkredi ürünleri kapsamında, enerji tasarrufuna yönelik her türlü yatırımın finansmanını sağlayan bankamız, “EKOkredi Tarım/Modern Sulama Ekipmanları” kredisiyle, çiftçilerin sulama sistemi kurulumuna yönelik taleplerini karşılanıyor. Bu kapsamda, EKOkredi tarım ürünüyle, bugüne kadar 2 bini aşkın çiftçiyi ve üreticiyi enerji tasarrufu ile tanıştırdık ve bu alanda 30 milyon TL’ye yakın kaynak kullandırımı sağladık. Banka olarak sürdürülebilir kalkınma altında önemli bir başlık olarak gördüğünüz kırsal kalkınmayı da desteklediğinizi biliyoruz... Evet, bu kapsamda bankacılık hizmetiyle tanışmamış kesimlere ulaştık. KOBI tanımı içinde yer alan ancak yapıları gereği hem KOBI’lerden hem de bireysel müşterilerden ayrılan esnaf, mikro işletme, küçük işletme sahibi olan büyük kesimin, bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanamadığı gerçeğinden hareketle Şekerbank olarak, bu segmente özel alternatif kredi süreçleri geliştirdik. “Anadolu Bankacılığı” misyonu ile ülkemizde bir ilk olarak, bu nitelikte müşteriler için “nakit akışına dayalı kredilendirme” adıyla bir mikro analiz yöntemi uygulamaya başladık ve bugüne kadar binlerce kişiye ulaştık.

Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında ne gibi çalışmalarınız var?
-
1965 yılında okulu bulunmayan beş köyde okul yaptırarak ülkemiz bankacılık sektöründe okul yapımı konusunda ilk adımı atan Şekerbank’ın Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde inşa ettirdiği okulların sayısı kısa zamanda 18’e ulaştı. Eğitim alanındaki bu öncü duruşumuz, 1981 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından plaketle ödüllendirilmişti. Bankamız bu alanda ayrıca, ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik dergisi Şeker Çocuk ile 29 yıldır Türkiye’nin dört bir yanındaki çocukların eğitimine destek oluyor. Ücretsiz yayımlanan Şeker Çocuk Dergisi, 2011 yılından bu yana, görme engelli öğrencilerin de eğitim/öğretime erişimini desteklemek için Braille Alfabesi ile yayımlanıyor. Şekerbank, “Dokunduğum Renk Projesi” sponsorluğu ile de sanat tarihi, tasarım, sinema alanlarında görme engelli öğrencilerin eğitimine destek olmakta. Şeker Çocuk Dergisi ve ADEV (Araştırma, Destek, Eğitim Vakfı) işbirliği ile 2010 yılından bu yana dönemsel olarak devam ettirilen “Bütün Çocuklar Mutlu Olmalı!” adlı sosyal sorumluluk kampanyası ile Şekerbank, özellikle Anadolu’daki imkanları yetersiz çocuklara kütüphaneleri için kitap ve okul öncesi sınıflar için oyuncak temin ediyor.~

Sanata yönelik de çalışmalarınız var...
-
Kültürel gelişmenin toplumsal kalkınmadaki belirleyici rolü doğrultusunda Şekerbank, toplumu sanata yakınlaştırma amacıyla Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi projesini hayata geçirdi. Başta yeni medya olmak üzere, güncel sanat alanında faaliyet gösteren Açı-kekran’da, Teşvikiye’deki galeri mekanıyla eş zamanlı olarak sanat yapıtları, Istanbul Feneryolu, Ankara Küçükesat ve Çankaya, Kırklareli-Alpullu, Ordu, Iz-mir, Mardin ile Muğla Bodrum olmak üzere 7 ildeki Şekerbank şubesinde sergilenmekte. Şekerbank, “Açıkekran” ile görsel sanatları, toplumun farklı kesimleriyle buluşturmayı, sanat sevgisinin yaygınlaşmasına katkı sağlamayı, ülkemizin önde gelen sanatçılarıyla birlikte yeni gelişen yerel yetenekleri de sanat dünyasına kazandırmayı hedefliyor.

Sürdürülebilirlik alanında geleceğe dönük hedefleriniz neler?
-
Banka olarak, enerji verimliliği ve tasarrufu yoluyla, doğamıza ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı öncelikli bir alan olarak görüyoruz. Şekerbank sektörde, bu konuda öncü bir rol üstlendi. Bu doğrultuda, ülkemizin enerji kaynaklarını koruyan herkesi, banka olarak biz de en uygun ödeme koşulları ile destekliyoruz. EKOkredi ürünü de bankamız tarafından bu bakış açısı ile geliştirilmiş ve stratejik bir ürün olarak her zaman müşterilerimize sunacağımız başlıca ürünlerimiz arasında yer alacak. Önümüzdeki dönemde de EKOkredi çerçevesinde yatırımlarımız devam edecek. Bu çerçevede, tüketicileri, reel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmeyi başaran EKOkredi ile geniş bir yelpazede hem ülkemiz ekonomisine hem toplumsal kalkınmaya yönelik faydalar sağlamayı sürdüreceğiz. Enerji verimliliğinin finansmanı kapsamında uluslar arası finans kuruluşlarından edindiğimizi uzun vadeli kaynakları Anadolu’daki tabana yaygın müşteri kitlemize ulaştırarak her yıl 10 bin kişiyi EKOkredi ile enerji verimliliğiyle tanıştıracağız. Böylelikle, geçmişten bu yana sürdürülebilir kalkınma alanında yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızı, bu alandaki uluslararası bilinirliğimizin verdiği avantajla daha da geliştirerek ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya, doğayı korumaya devam edeceğiz. Diğer taraftan, bu konuda yürüttüğümüz iletişim faaliyetleri ve yerelden ulusala farkındalık oluşturma çalışmalarımız artarak sürecek.

Global ve yerel çapta gerçekleştirdiğiniz başarılı çalışmalardan örnek verebilir misiniz?
-
Şekerbank global düzeyde yürütülen ve iklim değişikliğine yol açan karbon envanteri çıkarma ve bu salımları yönetme amacı taşıyan Karbon Saydamlık Projesi (CDP, Carbon Disclosure Project) 2010 raporuna, Türkiye’den giren 5 bankadan biri olmuştur. 2011 yılında kendi karbon emisyon ölçümünü yapan banka, her yıl ölçümlerini sürdürerek söz konusu projede yer almaya devam ediyor. Şekerbank’ın EKOkredi ürünü, Brezilya'nın Rio deJaneiro kentinde, 2022 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansında Türkiye’yi temsil etmek üzere seçilen en iyi uygulamalardan biri oldu. EKOkredi, sürdürülebilirlikte en iyi uygulamalar kapsamında T.C. Kalkınma Bakanlığı nezdinde yürütülen değerlendirme süreci sonucunda, söz konusu zirvede, finans sektöründen ülkemizi temsil eden tek proje olarak yer aldı. Ayrıca Şekerbank, çevre ve kurumsal yönetişim ile sosyal sorumluluk uygulamalarını projelerine entegre etmedeki öncü rolüyle Financial Times ve bir Dünya Bankası grubu üyesi olan IFC (International Finance Corporation) tarafından düzenlenen 2011 Sürdürülebilirlik Bankacılık Ödülleri’nde (Sustainable Finance Awards) finale kalmayı başardı. Çevre duyarlılığı, toplumsal kalkınmaya destek gibi çok önemli başlıklarda, Avrupa Bölgesi’nden 15 önemli kuruluşu geride bırakıp üç finalist arasında yer alan Şekerbank, iş süreçlerine uyarladığı sürdürülebilir kalkınma misyonuyla sektörde ayrışmaya devam ediyor.~

Bankanın Sürdürülebilirlik stratejisinin içeriğinde neler var?
- Enerji verimliliği alanında tabana yaygın bir farkındalık oluşturup bu alandaki yatırımları uygun koşullarda finanse etme,
- Kurumsal yönetim süreçlerinde öncü rol alma,
- Bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanamayan kesimlere ulaşma,
- Alternatif kredi süreçleri ile daha çok esnaf ve işletmeyi destekleme,
- Özel sektör ve kamu işbirlikleri ile projelerde sağlanan toplumsal faydayı artırma,
- Yerel bankacılıktaki bilgi birikimi ile uluslararası finans kuruluşları ve Anadolu'nun KOBİ'leri arasında uzun vadeli, sürdürülebilir finansman köprüsü kurma,
- Üretimi destekleme,
- Eğitim ve sağlık alanında hem bankacılık ürünlerine hem de sosyal projelere uzanan çalışmalar gerçekleştirme,
- Çevre duyarlılığını kredilendirme süreçlerine taşıma,
- İklim değişikliği ile mücadele platformlarında yer alma,
- Kültür-sanat projelerinde merkez dışını da içine alan bir anlayış benimseme..

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz