Tarım bankacılığının her alanında varız

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, sorularımızı yanıtladı.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Tarım bankacılığının her alanında varız
Gelişen ve genişleyen tarım sektörünü dikkate alarak sektördeki stratejisini bu çerçevede oluşturan Garanti Bankası, 2011’de 710 milyon Tl kredi kullandırdı. Tarımla ilgili her alanda ürün geliştirdiklerini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Yasal düzenlemeler ve projelerin geliştirilmesiyle bankanın tarımsal kredi plasmanında artışın sürmesini istiyoruz” diyor. Tarım sektöründe son yıllarda ciddi bir gelişme ve genişleme söz konusu. Bunu dikkate alarak stratejisini bu çerçevede oluşturan Garanti Bankası, tarım işletmelerine üretim süreci ve sonrasına yönelik finansal hizmetler sağlıyor. Bunun yanında yasal düzenlemeleri yakından takip ederek, hem işletmeleri hem de bu düzenlemelerden etkileneceği düşünülen üretici birliklerini, kooperatifleri, ve tarıma dayalı sanayide faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerini sürekli bilgilendiriyor ve işbirliği olanaklarını geliştiriyor. Banka, Türkiye’de tarımda sanayileşmeyi ve modern tarımı teşvik etmeye devam ediyor. Çalışmaları sonucunda 2011’de yüzde 39 artışla sektöre 710 milyon TL kredi kullandırdıklarını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere “Tüm bu hizmetleri ve destekleri sunarken hedefimiz tarımsal işletmeler için, sadece kredi tesis eden bir kurum değil, sektördeki ihtiyaçlarmı karşılayan, öneriler getiren bir çözüm ortağı olmak” diyor. Karadere’nin sorularımıza yanıtları şöyle:

Tarım kredilerinin, toplam kredileriniz içindeki payı nedir?

-nBankamızın 2007 yılında 250 milyon TL olan tarım kredileri plasmanı, 2011 yılı sonunda yüzde 180 artışla 710 milyon TL oldu. Sadece 2010 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 39’luk bir artış sağladık. Tarım sektörüne yönelik olarak faaliyetlerimizi arttırmaya başaldığımız 2007 yılından bu yana istikrarlı şekilde büyüyoruz.

Sektör geneli konusunda bilgi verir misiniz? Nasıl bir oran söz konusu?
- Ülkemizde finans sektörü tarafından tesis edilen tüm krediler içerisinde tarım kredilerinin payı yüzde 4.5 civarında. Kamu bankaları hariç tutulduğunda özel bankaların ortalaması ise yüzde 1,3’e düşüyor. Garanti’nin toplam kredileri içesinde tarım kredilerinin oranı ise yüzde 1’ler seviyesinde olup, özel bankalar oranına yakın bir seviyede.

GARANTİ’NİN tarıma kredi ve destekleri
Tarım Sektörüne Destek Paketi:
60 aya varan vadelerle oto, traktör, biçerdöver aliminin finansmanının yanı sıra, hasat dönemine uygun vadelerle yılda 1 ödemeli krediler, Ekin Kart, TMO Makbuz Senedi Kredisi, Sera Kredisi, Bitkisel Ürün ve Hayvan Hayat Sigortası bulunuyor. Çiftçiler paket kapsamında, tarla ve ekipman alımına yönelik Destek Kredisi, Konut Kredisi, Çiftçiye KEP’ten de yararlanabiliyor.~
Eş finansman kredisi:
Hibe programları çerçevesinde yatırımcıların ihtiyaç duydukları es finansman desteğini sağlıyor.
Ziraat odaları ile anlaşmalar:
Ziraat odası anlaşmaları kapsamında, oda üyesi çiftçilere uygun koşullarda kredi veriliyor. Ayrıca Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile yapılan protokol çerçevesinde 2010-2014 dönemi içerisinde uygulama konacak AB hibe programları çerçevesinde de tarım işletmelerine gerekli desteği sağlıyor. KOBİ’ler de destekleniyor.
Lisanslı depoculuk kredisi ürünü:
Lisanslı depoculuk alanındaki gelişmeler doğrultusunda, ürün senedini teminat olarak alarak kredi tesis etmek üzere lisanslı depoculuk kredisini Mayıs 2012’den itibaren sunmaya başlıyoruz.
TMO Makbuz Senedi Kredisi:
Toprak Mahsulleri Ofisi ile her yıl yenilediği sözleşmeler çerçevesinde TMO depolarına bıraktıkları ürünleri için düzenlenen makbuz senetleri karşılığında, üreticilere TMO Makbuz Senedi Kredisi kullandırılıyor.
Tedarikçi Finansmanı:
2012 yılında tarım stratejimiz kapsamında önem verdiğimiz konularının başında “Tedarikçi Finansmanı” geliyor. Değişik iklim ve bölgesel koşulları, tarımın alt sektörlerine göre farklılık gösteren finansman ve nakit akışlarını dikkate alarak ana firmaların kefaleti/garantisi ile tedarikçi finansmanına yönelik modeller geliştiriyoruz ve firmaların finansman yükünü üstleniyoruz.
Tarla Günleri Fuan’nrn ana sponsoruyuz:
Türkiye’nin ilk açık alan uygulamalı fuarı olan Tarla Günleri Fuarı’na 3 yıldır ana sponsor olarak destek veriyoruz. Bu yıl 7-10 Haziran tarihleri arasında Bursa’da düzenlenecek Tarla Günleri Fuarı, tarım sektörünün dinamizmini sergilerken, tarımın değişen karakterini tespit ederek çok önemli bir işlev üstleniyor.

2012 yılında tarım kredilerinin büyüklüğünün ne olmasını bekliyorsunuz? Toplam krediler içinde ne kadar bir pay alır?

- Son yıllarda bankaların tarım kredilerine yaklaşımında belirgin farklıklar meydana geldi. 2007 yılında tüm bankaların tarım sektörüne sağladıkları kredi tutarı 10,03 milyar TL iken 2011 yılında yüzde 200’lük artışla 32,9 milyar TL’ye yükseldi. 2010’daki 24.4 milyar TL’ye göre artış ise yüzde 35 oldu. Toplam tesis edilen krediler içerisinde tarım kredilerinin payı ise yüzde 4.5 oranında. Ancak sektöre yönelik ilginin giderek arttığı görülüyor. Bizim tahminimiz gündemdeki yasal düzenlemelerin ve projelerin gerçekleştirilmesi ile kredilerdeki artış trendinin devam edeceği yönünde. Buna paralel olarak bankamızın da tarımsal kredi plasmanında artışın sürmesini istiyoruz.

Hangi bölgelerde tarım kredileri konusunda daha aktifsiniz?
- Ülke genelinde tarımsal faaliyetle uğraşan tüm üreticilerimizin ihtiyaç duydukları tarımsal finansmanı bölge ayrımı yapmadan karşılamak için çaba gösteriyoruz. Tarım sektörünün kendine özgü yapısı ve alışkanlıkları dikkate alındığında, bu sektöre hizmet verirken sektörü bilen uzman bir ekiple çalışılması, bir anlamda kaçınılmaz oluyor. Biz de 2008 yılı başından bu yana, tarım sektörünün ağırlıklı olduğu tüm bölgelerde tarım konusunda uzmanlaşmış ve sadece bu sektöre yönelik hizmet veren “Tarım Kredileri Değerlendirme Yönetmenleri” istihdam ediyoruz. Tarım kredilerine yönelik talepler ise genel tarım kredileri sektörünün bölgesel gelişimine paralel olarak, Ege, Akdeniz, Iç Anadolu ve Marmara Bölgesi’nde ağırlık kazanıyor.~

İl bazında bilgi verir misiniz?
- Ege Bölgesi’nde İzmir, Manisa ve Aydın; Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ve özellikle Çukurova Bölümü’nde Adana ve Mersin; Iç Anadolu Bölgesi’nde Konya, Marmara Bölgesi’nde Edirne, Bursa ve Balıkesir, talebin yoğunlaştığı önde gelen iller.

Sektörde kredi taleplerinde nasıl bir değişim söz konusu?

- Özellikle son yıllarda tarım sektöründe işletmelerin karakterlerinin değişmesiyle birlikte, kredi taleplerinde de artış gözlemleniyor. Artık işletmeler, sadece işletme kredilerine değil, yatırım kredilerine de artan oranlarda talep gösteriyor. “Yeni tarla alımı”, “makine ekipman alımı”, “mevcut işletmelerinin rehabilitasyonu ve standartlarının yükseltilmesi” gibi konularda, kredi taleplerinde artış olduğunu söyleyebiliriz.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz