Türkiye'ye 3 alanda yatırım yapacağız

Türkiye'de de önümüzdeki 5 yıl için yüzde 15-20 büyüme hedefi koyuyor.

1.03.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye'ye 3 alanda yatırım yapacağız


Yüzden fazla ülkede yatırımı bulunan, 2010 yılının üçüncü çeyreğinde cirosu 109,9 milyar dolara ulaşan Amerikalı dev General Electric (GE), kriz sonrasında stratejisini değiştirdi. ABD'nin ötesinde dünyanın gelişen bölgelerinde odaklanarak büyümeyi hedefliyor. Bugün GE'nin gelirlerinin yüzde 60'ı şirketin dünya organizasyonundan sağlanıyor. Bu yatırımların başındaki isim GE International'ın CEO'su Ferdinando "Nani" Beccalli-Falco, ana faaliyet alanları altyapı ve enerji alanlarında yeni fırsatların Çin, Hindistan ve Latin Amerika ülkelerinde olacağına inanıyor. 2010'da 1,6 milyar dolarlık satış rakamına ulaştığı Türkiye'yi de odaklanacakları ülkeler listesine dahil ediyor. "Ben kişisel olarak özellikle Türkiye'ye odaklanmayı düşünüyorum" diyen Beccali, Garanti Bankası'ndaki hisselerini satmış olmalarının Türkiye'den çıktıkları anlamına gelmediğini vurguluyor. "Bu, sadece kriz sonrası global strateji kararının bir parçasıydı. Yeni yatırımlarla Türkiye'ye iyi yatırım yapan bir şirket olduğumuzu kısa sürede göstereceğimizi umuyorum" diyor. Beccali, Türkiye'deki yatırımlarını ise şöyle aktarıyor: " Enerji alanında güçlü bir şirketiz. Bölgede Türk ortaklarla büyümeyi istiyoruz. Sağlık alanı, kamu ve özel sektörle işbirliği kurmak anlamında da önemli... Ulaştırmada da demiryolları sistemi ve belediyelerle ilgili gelişmelerle ilgileniyoruz. Yatırımlarımızı bu 3 alanda gerçekleştirmek istiyoruz."

GE International'ın Başkanı ve CEO'su Ferdinando "Nani" Beccalli-Falco ile Türkiye planlarını, global büyüme stratejilerini ve altyapı ile enerji alanlarında trendleri konuştuk:

Capital: GE International olarak önümüzdeki 5 yıl için dünyada hangi ülkelere odaklanacaksınız?
Açıkçası yeni fırsatlar, dünyanın bizim terimimizle gelişen bölgesinde olacak. Bu gelişen bölgeyi de iki kategoride incelemek gerekiyor. Bir tarafta doğal kaynaklar anlamında çok zengin ülkeler bulunuyor. Bunlar Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika coğrafyasındaki ülkeler. Bunların arasına Avusturalya ve Kanada'yı da koyabiliriz. Diğer tarafta Çin, Hindistan ve Güney Asya gibi nüfus anlamında zengin ülkeler var. Bu iki kategoride de ortak olan ya altyapılarının yeni yaratılması ya da modernleştirme çalışmalarının olması. İşte GE için bu tip ülkeler önümüzdeki 5 yılda büyük fırsatlar sunuyor.

Capital: Türkiye fırsatlar coğrafyasına katılıyor mu?
- Türkiye çok ilginç bir ülke... Gelişmiş bir ülke, doğal kaynaklar açısından zengin değil ama özellikle genç ve güçlü bir nüfus yapısı var. İddialı bir ülke. Tabii altyapı gereksinimi de var, enerji konusunda ciddi yatırım gerekiyor. Türkiye'nin şu anda çok ilginç bir dönemden geçtiğini düşünüyorum. Son 9 yıldır ben Brüksel'deki ofiste bulunuyorum ve Türkiye'nin başlıca iki nedenden AB'ye katılacağına inanıyorum. Bunun ilk nedeni AB, Türkiye'deki genç nüfusla yaş ortalamasını aşağı çekerek, yeni insan gücü oluşturabilir. İkinci neden ise Türkiye demokratik sistemiyle çok gelişmiş ve olgun bir İslam ülkesi. Avrupa ile İslam dünyası arasında bir köprü olarak rol alabilir. ~
Bu nedenle Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde olmasına ihtiyaç var ve bunun kısa bir vadede olması gerekiyor.

Capital:  Türkiye'de hedefleriniz neler?
-  Ben kişisel olarak özellikle Türkiye'ye odaklanmayı düşünüyorum. Ülkenize kişisel anlamda itina gösteriyorum, çünkü iyi bir potansiyele sahip. GE'nin Türkiye'de müthiş bir öyküsü var. Tabii bu öyküde daha fazlasını yapabiliriz. Son günlerde GE Türkiye yönetimiyle de burada neler yapabiliriz noktasında çok çalışma yaptık. Yatırımlar, kurulabilecek yeni iş ortaklıkları, ticari anlamda atılacak adımlar gibi noktalarda neler yapabiliriz bunları konuştuk.

Capital: Ne tip yatırımlar söz konusu olacak?
- Enerji alanında güçlü bir şirketiz. Türkiye'de bu konuda üretime yatırım yapmak istiyoruz. Bölgede Türk ortaklarla büyümeye devam edeceğiz. Enerji üretimine yoğunlaşmak istiyoruz, burada pazar çok gelişiyor. Biz yeni yatırımlar yapmaya, yerel oyuncu olmaya hazırız. Rüzgar ekipmanları üretim tesisi inşa edeceğiz. Yatırımın detayları bu yıl netleşir. Sağlık alanı da bizim için çok önemli. Bu alan, kamu ve özel sektörle işbirliği kurmak anlamında da önemli. Bu alana, ortaklık fırsatlarına çok dikkatli bakıyoruz. Ulaştırmada da demir yolu sistemi ve belediyelerle ilgili gelişmelerle ilgileniyoruz. Demir yolu anlamında pazara uygun özel ürünler üretebiliriz. Bir ihtimal bu alanda Türkiye'de de üretim yapabiliriz. Yatırımlarımızı enerji, ulaştırma ve sağlık olmak üzere 3 alanda gerçekleştirmek istiyoruz. Ulaştırma, havacılık alanlarında da fırsatlar var. THY hızlı büyüyen iyi bir müşterimiz. THY ile büyümeyi istiyoruz. Her iş dalımızda ciddi planlarımız var, netleştikçe açıklayacağız.

Capital:
GE International'ın Türkiye'den elde ettiği gelir ne kadardır? Burada ne kadarlık büyüme bekliyorsunuz?
- Açıkçası rekabet ortamı açısından bir rakam vermemeyi daha uygun buluyoruz. Eğer Türkiye ekonomisi yüzde 5-6 büyüme gösterirse bizim şirketimiz T��rkiye'de yüzde 15 ila 20 arası büyür. 5 yıl için bu yüzdelerde büyüme kapasitemiz var.

Capital: Kriz sonrası global stratejinizde değişikliğe gittiniz. Yeni stratejiniz nasıl şekilleniyor?
- GE, güçlü bir altyapı şirketi ve çok güçlü finansal hizmetler iş koluna sahip. Aslında finansal hizmetler anlamındaki iş kolumuz, yaptığımız diğer faaliyet dallarımızla bağlantılı. Küçük ve orta boy şirketlerin finansmanı, bilançolarının finansmanında oldukça güçlüyüz. Örneğin havacılık alanında güçlüyüz, buna paralel uçak leasingi yapıyoruz. Enerji sektöründe çalışırken enerji projelerinin finansmanında hizmet veriyoruz. Yani bu iki alan, birbirini tamamlıyor. Bizim tüketici finansmanı alanında da çok büyük yatırımımız vardı. Garanti Bankası ile olan ortaklığımız da bu alanın bir parçasıydı. Lehman Brothers'ın battığı günden bir gün önce GE Capital'ın 680 milyar dolarlık toplam varlığı vardı. Sanayi tarafı kadar gelir sağlıyordu. Ancak ekonomik kriz, bu modelin sürdürülebilir olmadığını gösterdi, hisselerimiz oldukça değer kaybetti. Böylece GE Capital'ı yeniden yapılandırdık, küçülmeye gittik. Çok güçlü olmadığımız bazı yatırımlardan çıkmamız gerekti. Tüketici finansmanı alanında rekabetçi pozisyonumuzun bankalara göre adaletsiz olduğu açıktı. Tayvan, Filipinler, Endonezya, Latin Amerika ve Türkiye'de bankacılıktaki ortaklık hisselerimizi sattık.

Capital: Garanti Bankası'ndaki hisselerinizin büyük bölümünün satışın nedenini de bu stratejiydi.
- Evet, bu küçülme stratejisinin bir parçasıydı. Ama bu Türkiye'den çıktığımız anlamına gelmiyor. İşin gerçeği atacağımız yeni adımlarla Türkiye'ye yatırım yapan bir şirket olduğumuzu kısa sürede göstereceğimizi umuyorum. Türkiye'ye enerji, sağlık ve ulaştırma alanlarında yatırım yapacağız.~

Capital: Kalan hissenizi satacak mısınız?
- Şu an sadece sembolik bir hisseye sahibiz. İlerde satacağız.

Capital: GE Yönetim Kurulu Başkanınız Jeff Immelt, GE International'ın toplamda gelirlerde payının yüzde 60 olduğunu ve her yıl en az yüzde 15 büyüdüğünü açıkladı. Bu büyüme rakamlarını devam ettirebilecek misiniz?
- GE'nin 2009 yılı cirosu 157 milyar dolar ve bunun yüzde 61'i GE International tarafından geldi. Geçen yıl büyük bir büyüme yaşamadık. Ancak geçmiş 5 yıla baktığınızda GE International'ın yüzde 10-15 büyüdüğünü görebilirsiniz. Öncelikle global gelirlerden aldığımız payının yüzde 60'tan 70'e çıkacağını umuyorum. Aslında stratejimiz çok net, dünyanın hızlı büyüyen ülkelerine ve altyapı alanına odaklanacağız. Avrupa, Japonya, ABD gibi gelişmiş ülkelerdeyse daha fazla pazar payı kazanmak istiyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz