Artık istatistikler de doğruluyor. Uzun yıllar birlikte çalışan ekipler, dikkat çekici oranda daha iyi performans gösteriyor.
Yeni gelişen sektörlerde az sayıdaki yeteneği cezbetmeye çalışanlar da kesenin ağzını açmak zorunda kalıyor. En önemlisi, yoğun rekabette fark yaratmak isteyenler ücrette de fark yaratmak zorunda.
Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin 60’ını kadınlar yönetiyor. Grant Thornton’un geçen yıl yayınladığı kadın yöneticiler araştırması da Türkiye’deki kadın yöneticilerin oranının yüzde 30 seviyesinde olduğunu gösteriyor.
Sosyal medyadaki yatırımlarının süreceğini söyleyen Vestel Pazarlama İletişim Grup Müdürü Feza Turunçoğlu Erim,"Esprili, şaşırtan, farklı bakış açısıyla hazırlanan, gerektiğinde kendiyle dalga geçebilen, samimi işler başarılı oluyor"diyor.
Mesajını hızlı ve eğlenceli şekilde vermek isteyen markalar, hedef kitlesine ve amaca yönelik tasarlanan yarışmalarla sosyal medya üzerinden beklentilerine kavuşmaya çalışıyor. Bu heyecanlı yarışmaların markalara yaptığı katkılar ise uzmanlara göre saymakla bitmiyor...
BSH Ev Aletleri CEO'su Norbert Klein, Türkiye'deki tesislerinde çalışan her iki AR-GE personelinden birinin her yıl patente konu olan yeni bir buluşa imza attığını belirtti.
Yazarımız Fatoş Karahasan, İsviçre'nin Lozan kentindeki Nestle Research Center'ı gezerek şirketin AR-GE'ye yaklaşımını ve inovasyon stratejilerini kaleme aldı.
Jenny Chung, aşağıda okuyacağınız yazısında kâr marjlarından ödün vermeden fiyatları makul tutmanın 5 yolunu anlatıyor.
Üretim alanında yenilikçi projelerimizle kârlılığımıza katkı sağlamayı hedefleyeceğiz” diye konuşan Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hurşit Zorlu, grubun inovasyon yaklaşımını dergimize şöyle aktardı.
Müşterim ne ister? İşte tüm şirketlerin yanıtını aradığı, yanıtı da sürekli değişen büyük soru bu... Aslında müşterinin yeni talepleri sonsuza kadar bitmeyeceği için yenilik de inovasyon da hiç bitmeyecek.
Akademisyen, yazar Richard Florida, yaratıcı şirketlerle onları destekleyen girişim sermayesinin nasıl giderek daha çok şehirlere akın ettiğini ve bunun ekonomik ve sosyal gelişme bakımından neanlama geldiğini açıklıyor.
Liderler, birkaç basit prensip benimseyerek çalışanların şirkete bağlılığını artırma ve organizasyonları dönüştürme yeteneğine sahip sosyal teknolojilerin kendine has muazzam potansiyelini hayata geçirebilir.
Yeni araştırmalar, kurumsal kaynakların aktif bir şekilde yeniden dağıtılmasının, ekonomik kriz dönemlerinde iyi günlerden bile çok
Başarılı şirketlerin arkasında mutlu çalışanlar var. İşte bu nedenler liderler, mutlu çalışan yaratmak için her yolu deniyor.