2014, bankacılık için oldukça hareketli bir yıl oldu. Global ve yerel belirsizliklerin etkisinde geçen yılda banka CEO’ları gayet iyi performans sergiledi. Öyle ki 5 CEO, bankalarının aktiflerini yüzde 16’dan fazla büyütmeyi başardı. FAHRETTIN YAHŞI, FAIK AÇIKALIN ve ÜMIT LEBLEBICI yılın en başarılı CEO’ları oldu. Kredilerde de 4 CEO, yüzde 20’yi geçen büyümelere imza attı. Geçtiğimiz yıl bankaların piyasa değerlemeleri de iyi oldu, 11 banka 2014 yılı değerlerinde artış yakaladı.
Banka yetkilileri, "Bankamız spekülasyonlar üzerine yorum yapmamaktadır" dedi. FT, İngiliz bankanın Türkiye ve Brezilya'daki faaliyetlerini durdurmaya hazırlandığını yazmıştı.
Arjantin ABD'nin dev bankası Citibank'a şeytanla işbirliği yaptığı gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor.
Bank Asya, 185 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgelerin 152 tanesinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) gönderildiğini bildirdi.
Dünya genelinde 11 milyon müşterisi bulunan İtalyan bankacılık devi Intesa Sanpaolo Türkiye'ki ilk şubesini 16 Nisan'da açıyor
Bakan Şimşek, "Son dönemlerde bankalara vurmak, bankaları hırpalamak moda. Bu son derece yanlış" değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarını değerlendirdi. Fitc açıklamasında nelere dikkat çekti?
Ziraat Bankası'nın Azerbaycan'da açacağı banka, toplam değeri 50 milyon manat (yaklaşık 47 milyon dolar) olan kuruluş sermayesi ile faaliyete başlayacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tekstilbank'ın yüzde 75,5'inin Çinli ICBC'ye satışına onay verdi.
İlk iki ay faktoring için durgun geçiyor. Yapı Kredi Faktoring’in genel müdürü Coşkun Bulak, bu durgunluğun sürekli olmayacağına inanıyor. Bu yıl sektör önemli gelişmelere gebe. Bulak, ihracat faktoringinde martta kullandırılacak yeni Eximbank kredileriyle büyüme öngörüyor. Fonlamada faktoring şirketleri bankalarla eşit koşullara getirilirse bunun sektörü çok olumlu etkileyeceğini söyleyen yönetici, “Maliyetin ucuzlaması ciddi bir avantaj sağlar. Sektörün yıllık büyümesini en az yüzde 5 artırır” diyor.
Bu yıl finansın her alanında “yeni müşteri kazanma yılı” olacak. Öyle ki leasingin özellikle yeni sat geri kirala ürününün gücüyle sektörün 8 bin yeni müşteriyle tanışması bekleniyor. 2015’te elementer sigortacılığa da 2-3 milyon yeni sigortalı katılacak. Yeni müşterilerin yüzde 30’u araç sigortası ve yüzde 20’si de ferdi kaza sigortası ürünlerini alarak sektöre girecek. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) ise devlet katkısının yarattığı rüzgarla bu yıl da 1 milyon yeni katılımcı gelecek. Sisteme yeni katılımların yüzde 90’ını bireysel girişler oluşturacak. Faktoring alanındaysa yüzde 80 ağırlıkla yurtiçi finansman işlemleriyle 20 bin yeni şirketi kazanacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TEB Genel Müdürü ÜMİT LEBLEBİCİ, sektör genelinin aksine bu yıl büyümede çok umutlu değil. Bu ortamda bankasını bireysel, KOBİ ve kurumsal bankacılıkta eşit bir dağılımla yönetmeye odaklanıyor. Bu amaçla da 2015’te kurumsal bankacılıkta hızlanma kararı aldıklarını açıklıyor. Leblebici, “Doğal olarak kaslarımızın kuvvetli olduğu yerler, bankanın hızlı hareket ettiği alanlar olur. Yani kurumsal bankacılıkta ihracat finansmanı ve nakit yönetimi tarafında müşteri kazanmada kuvvetli oluruz” diyor.
Komisyon ve ücretlere getirilen son düzenlemenin, 2014 bilançolarında etkileri görülmeye başladı. TBB, son düzenlemenin sektörde son çeyrekte 400 milyon TL eksi etki yaptığını tahmin ediyor. Birliğe göre 2015 yılındaki kayıp ise 2-3 milyar TL'ye çıkacak. Bu yükün 2015'te orta ölçekli bankalar için 200 ila 250 milyon TL büyük özel bankalar için 400 ila 600 milyon TL arasında olacağı tahmin ediliyor.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve bankacılık sektörüyle ilgili konuştu.