Ata'nın 2015 planı

"2015'te hedefimiz 500 olan restoran sayımızı 1.250'ye ulaştırmak. Böylelikle ciromuz da ikiye katlanıp, 4 milyar TL olur" diyor

1.04.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ata'nın 2015 planı



Ata Holding, Türkiye'nin çok fazla ön planda olmayan gruplarından biri. Oysa grup 8 sektörde 20'nin üzerinde şirketle faaliyet gösteriyor. 2 milyar TLlik cirosuyla 12 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor.Gelirlerinin yüzde 60'ını gıdadan elde eden Ata Holding, fast food sektörünün en büyük oyuncusu. Burada TAB Gıda şirketiyle Burger King başta olmak üzere Sbarro, Popeyes ve Arby's markalarının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Operasyonunu yürüttüğü 500 restoranla, 200 milyon kişiye hizmet veriyor ve sektörde pastanın yarısını elinde bulunduruyor. Gıdada Ata Holding'in bir diğer gücü desütte. Avrupa'nın en büyük süt çiftliği Ata Sancak da grup bünyesinde faaliyet gösteriyor. Her ne kadar inşaattan finansa kadar birçok farklı sektörde büyük hacimli işler yapsa da bugüne kadar büyümede ağırlığı gıdaya veren Ata Holding, bundan sonra da bu rotasından sapmak niyetinde değil. Geleceğin gıdada olduğuna inanan Ata Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, "Gıda sektöründe çok büyümek istiyoruz. 2015 yılında hedefimiz 1.250 restorana ulaşabilmek. Bu da yaklaşık olarak yılda 250 restoran ediyor" diyor. Kurdoğlu'nun planı var olan marka portföyüne yenilerini eklemek. Şu sıralar yurtdışındaki 1-2 şirketle görüştüklerini belirtiyor. Yıl sonuna kadar görüşmeleri sonuçlandıracaklarını söylüyor. Bu yıl ve önümüzdeki yıl ağırlıklı gıda sektöründe yapılacak hamlelerle Ata Holding ciroyu katlamak niyetinde. Kurdoğlu bu hedeflerine ilişkin olarak şöyle konuşuyor: "2015 yılında gıdada 2,5 milyar TL'lik bir ciromuz olur. Toplam grup ciromuz da 4 milyar TL'ye ulaşır." Ata Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, grubunu, yeni yatırım planlarını ve gelecek rotasını Capital'e şöyle anlattı:

Capital: Ata Holding'de nasıl bir yapılanma var? Toplam kaç sektörde, kaç şirketle yer alıyorsunuz?
- Biz gıda, inşaat, lojistik ve finans başta olmak üzere toplam 8 sektörde 20'nin üzerinde şirketle yer alıyoruz. En büyük işimiz gıda ve inşaat. Finansmanda çok büyük değiliz.

Capital:  Holdingde aileden kaç kişi yönetimde yer alıyor?
- Yönetimde babam, annem ve 2 kardeşimle birlikte 5 kişiyiz. Eşit hisselerimiz var.

Capital:
Bu şirketlerdeki ortaklıklarınızdan bahseder misiniz? Ata Sancak'ta Ethem Sancakla yüzde kaç ortaklık var? Diğer şirketlerinizde ortaklar kimler?
- Gıda grubunun yüzde 70'i bize, yüzde 30'u Üründül Ailesi'ne ait. Son olarak TAB Gıda'nın küçük bir kısım azınlık hisselerini de Cartesian Capital Group'a sattık. Lojistik şirketinde de Üründül'le ortağız. İnşaatta ayrıyız. Diğer şirketlerde değişik ortaklık yapılarımız var. Örneğin Ata Sancak'ı ilk olarak Koç ile Koç Ata olarak kurmuştuk. Sonra Sancak Grubu ortak oldu. Biz süt yatırımına yönelmek istediğimiz için Ata Sancak olarak ayrıldık. Denizli'de bir süt çiftliğimiz var.

Capital:  Grubun cirosu, çalışan sayısı ve gelirlerin sektörlere dağılımı nedir?
-  2 milyar TL'lik ciromuz var. 12 bine yakın çalışanımız bulunuyor. Grup gelirlerinin yüzde 60'ı gıdadan, yüzde 40'ı diğer sektörlerden geliyor.

Capital:  Nasıl bir eko sisteme sahipsiniz? Şirketlerinizin grup dışı üretim oranı nedir?
- Biz çeşitli şirketlerimizde kullandığımız bazı ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunun başında ekmek geliyor. Gıdada kullandığımız ekmeğin tümünü kendimiz üretiyoruz. Hatta bu konuda yeni bir yatırım planlıyoruz. Çünkü var olan yatırımımızın sonuna geldik. Şirketlerimizin kapasitelerini dışarıya da üretim yapmaya yönelik ayarlamaya çalıştık ama kapasitelerini aştılar. Bütün üretim ancak bize yetiyor. Dışarıya hizmet veremiyoruz. Onun için yeni yatırımlar yapacağız. Bugüne kadar olmayan dışarıya üretim, bu yatırımlardan sonra olacak.~

Capital: Grubun yıllık büyüme hızı nedir?
- Sektörüne göre değişiyor. En çok büyüdüğümüz zaman gıda grubu yüzde 30 büyüme yaptı. 2005 yılında 100 restorandık, 2010 yılında 500 restoran olduk. Hedefimiz bu yıl 620 restorana çıkmak. Bu yıl da yüzde 30 büyümeye çalışıyoruz ama çok büyük bir büyüme olduğu için kolay olmayacak.

Capital: Fast food sektörü hem artan gıda maliyetleri hem sağlıklı yaşam trendinden nasıl etkilendi?
- Biz çok yüksek kazanç sağlayan, yüzde 30-40 kazanan bir grup değiliz. Yüksek satış yapıp mümkün olduğunca ucuza mal satmak istiyoruz. Gördüğünüz gibi bizim fiyatlarımız piyasadaki en uygun fiyatlar, onun için büyük bir müşteri kitlesine sahibiz. Yılda yaklaşık 200 milyon kişiye hizmet veriyoruz. Perakendede hizmet veren en büyük grubuz. Bizim marjlarımız yüzde 10'ların içinde.

Capital: Son yıllarda kârlılıklarda bir değişim olmadı mı?
-  Biz büyük alımlar yaptığımız için ekonomik alım olanaklarımız var. Örneğin yılda 20 bin ton patates kullanıyoruz. Türkiye'de üretimdeki hazır patates 60 bin tondur. Zaten üreticiden düşündüğümüz fiyatı alamadığımız zaman kendimiz tesis kuruyoruz. Şu anda çalıştığımız üreticilerimizle böyle bir problemimiz olmadı, yolumuza devam ediyoruz.

Capital:  Et fiyatlarının yüksek olmasına rağmen siz Burger King ve Arby's'de ürün fiyatlarını yüzde 25-30 aşağı çekmeyi planlıyordunuz... Bunu yapabildiniz mi?
- Hepsinde olmasa da bazı ürünlerde fiyatları yüzde 30'a kadar geri çektik. Özel promosyonlar yaptık. Arby's'i 6 ay önceden çok daha ucuza yiyebiliyoruz. Burada işi nasıl yönettiğiniz önemli. Bir işe girip yatırım yapıyorsanız 50-60 restoran açmadan işin kârlı olup olmadığını anlayamazsınız. 6 ay önce Arby's'i aldığımızda restoran sayısı 6'ydı, şu anda 20 oldu. Yıl sonunda 40 olacak. Sadece bu yılın başından itibaren yaklaşık 30 restoran açtık. 15 gün içinde 15 tane daha açıyoruz.

Capital: Ata olarak bugüne kadar en büyük atılımı ne zaman gerçekleştirdiniz?
- Biz devamlı yatırım yapıyoruz. 1995'te de 2000'de de devamlı yatırım yaptık. Her yıl yaklaşık 2 bin kişiyi işe alıyoruz. Bu rakam bu yıl belki 3 bin olur. Bütün hedefimiz hizmet sektöründe gelişmek, inşaatta büyüyebilmek.Türkiye'nin büyük konut açığı var.

Capital: İnşaatta neler yapıyorsunuz?
-  İnşaatta kendi yatırımlarımız için yılda 100-150 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Aynı zamanda konutla ilgili 1-2 projemiz var, onları inceliyoruz.

Capital: Bunlar ne tür projeler?
- İstanbul'da orta ve lüks arasında bir kesimi hedefleyen bir proje olacak. Bizim çeşitli arazilerimiz var. Örneğin Boğaz'da 60 dönümlük bir arazi, Güneydoğu'da da 1.500-2 bin dönümlük arazilerimiz bulunuyor. Bunları konut ya da yatırımlar için değerlendirmeyidüşünüyoruz.

Capital: Ata Sancak Çiftliği'nde neler yapıyorsunuz?
- Ata Sancak, Avrupa'daki en büyük süt çiftliği. Türkiye'de bizim gibi 20 tesis vardır. Bizim iç pazardaki payımız yüzde 10. Şu an 3 bin sağmalımız var ve bu sayıyı 5 bine çıkarıyoruz. Yılda 30 bin tona yakın süt alıyoruz, sağma sayısı 5 bine çıkınca üretim de 50 bin tona çıkacak. Hedefimiz bu işi daha da büyütmek.

Capital:
Et işine girmeyi düşünmüyor musunuz?
- Ben 8 bin ton kırmızı et tüketiyorum. Bu eti alabilmek için yaklaşık 50-60 bin baş hayvana ihtiyacım var. Dolayısıyla çok büyük bir iş. Belki ileride et çiftliği kurulması düşünülebilir. Şu anda Türkiye'nin et ihtiyacı yüksek. Gelir düzeyi arttıkça bu ihtiyaç daha da artacak.

Capital: Birçok şirket ve marka kriz sürecini aynı zamanda temizlik süreci olarak değerlendirdi. Sizde kapanan restoran sayısı oldu mu?
- Biz hiç kapatmadık. Devamlı büyüdük.~

Capital: Bundan sonra özellikle hangi sektörlerde büyümeyi planlıyorsunuz? 5 yıl sonra Ata Holding'in gelirlerinin sektörel dağılımında nasıl bir değişim meydana gelebilir?
- İhtiyaçlara göre bu değişimler olabilir. Ancak ana sektörlerde bir değişiklik beklemiyorum. Türkiye'deki en büyük ihtiyaç gıda, ülkedeki en büyük sektör de gıda. İnsanların geliri arttıkça ilk harcayacağı şey gıda oluyor. İnşaatta büyüyeceğiz. Finansta gelişiyoruz.

Capital: Çıkmayı düşündüğünüz işler var mı?
- Yok. Zarar eden bir işimiz varsa, onu hiçbir zaman devam ettirmek gibi bir düşüncemiz olmaz.

Capital: Sizinle iş yapmak için teklifler geliyor mu?
-  Zaten şu anda gıdada birçok ortağım var. 120'ye yakın franchisee sahibiyim. Bin tane de franchising başvurusu var. Artık çok seçici davranıyoruz. Sisteme uyum sağlayacak franchisee'lerle çalışıyoruz. Onun dışında anlaşabileceğimiz bütün gruplarla iş yapıyoruz


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz