Hedef 2020'de 2 bin megavat

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, bugüne kadar enerjide neler yaptıklarını ve bundan sonra neler hedeflediklerini anlattı.

1.01.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedef 2020'de 2 bin megavat
Borusan EnBW Enerji, Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Borusan Holding ve Almanya'nın üçüncü büyük enerji şirketi EnBW Energie Baden Württemberg AG tarafından oluşturulan bir ortak girişim şirketi. Borusan EnBW Enerji'nin, tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olan portföyünün yüzde 57'si hidroelektrik projelerden, yüzde 43'ü ise rüzgâr enerjisi projelerinden oluşuyor. 2012 yılında devreye alınacak projelerle birlikte toplam kurulu güçlerinin 110 megavata ulaşacağını belirten Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, toplam yatırım maliyetlerinin ise yaklaşık 200 milyon dolara ulaşacağını söylüyor. Şirket önümüzdeki dönemde yatırımlarda hız kesmek niyetinde değil. Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, bugüne kadar enerjide neler yaptıklarını ve bundan sonra neler hedeflediklerini şöyle anlattı:

Borusan EnBW Enerji olarak şu ana kadar enerjiye ne kadarlık bir yatırım yaptınız? Hali hazırda proje ya da inşaat aşamasındaki çalışmalarınızdan ve bu çalışmaların toplam kapasitesinden ve yatırım hacminden bahseder misiniz?
- 45 megavatlık ilk fazını Eylül 2009'da devreye aldığımız Bandırma Rüzgâr Enerji Santrali'miz 2010 yılında işletmede olan tek santralimizdi. 2010 ve 2011'de yaptığımız kapasite artırımları ile toplam kurulu güç 60 megavata ulaştı. Erzurum ispir'de bulunan 22,4 megavat kapasitesindeki Yedigöl Hidroelektrik Santralimizi ise Ekim 2011 itibariyle devreye aldık. Erzurum'daki yatırımımızın ikinci fazını oluşturan Aksu Hidroelektrik Santralimizi 2012 yılında devreye almayı planlıyoruz. Böylelikle toplam kurulu gücümüz 110 megavata, toplam yatırım maliyetimiz ise yaklaşık 200 milyon dolara ulaşmış olacak. Bunun dışında Antalya, Karadeniz ve Doğu Anadolu'da toplam 300 megavat gücünde 3 adet hidroelektrik santralimiz proje aşamasında. 2012 yılının ikinci yarısında bir tanesi yatırım aşamasına gelecek. Yine Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir ve Mersin'de toplam 200 megavat gücünde 3 adet rüzgâr santralimiz de proje aşamasında. Ağustos 2011'de satın alarak portföyümüze kattığımız 50 megavat gücündeki Tekirdağ Balabanlı Rüzgâr Enerji Santrali için 2012 yılı başında yatırım sürecine geçmeyi planlıyoruz. Diğer ikisi de sırayla 2012 sonu ve 2013 başında yatırım aşamasına gelecek. Önümüzdeki 2 yıl boyunca yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırım yapmayı öngörüyoruz.

Yurtiçinde ve yurtdışında nasıl bir büyüme izleyeceksiniz?

- Borusan EnBW Enerji, yapılan ortaklık anlaşması uyarınca sadece Türkiye enerji piyasasında aktif olma öngörüsüyle kuruldu. Bu nedenle orta vadede yurtdışında herhangi bir yatırım öngörmüyoruz. Yurtiçinde büyümeye yönelik faaliyetlerimiz ise aralıksız devam ediyor. Erzurum İspir'de bulunan yatırımımızın 2012 yılında tamamlanması ile hidroelektrik kurulu gücümüzü 50 megavata, toplam kurulu gücümüzü ise 110 megavata yükseltmiş olacağız. Yatırımlarımıza 2012 yılında Balabanlı projesi ile devam edeceğiz. Buna ek olarak, 2011 yılında tamamlanan 1 Kasım 2007 rüzgâr enerji santrali ihaleleri sonucunda bağlantı kapasitesi kazandığımız rüzgâr projeleri bulunuyor.~
Bunlarda bağlantı / iletim altyapısı hazır olanların yatırımlarına vakit geçirmeden başlamayı planlıyoruz. Bu açıdan yatırım sürecinde daha çok rüzgâr enerjisine ağırlık verdiğimiz bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz. Aynı zamanda, toplam 300 megavat gücündeki hidroelektrik santrali projelerinin optimizasyon çalışmalarını da sürdüreceğiz. Piyasadaki fırsatları da yakından takip ediyoruz. Geliştirme safhasındaki projelerin yanı sıra operasyonda olan tesislerle de yakından ilgileniyoruz. Ayrıca, gerek rüzgâr gerek güneş enerjisi alanında "green field" projelerin geliştirilmesi yönünde teknik çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz sektörün önde gelen enerji şirketlerinden biri olmak. Stratejik planımız doğrultusunda 2020'de en az 2.000 megavat kurulu güce ulaşacağımızı öngörüyoruz.

Enerji sektöründe asıl rekabet nerede yaşanacak?

- Önümüzdeki dönemde enerji sektöründe en büyük rekabet uygun finansman kaynaklarına ulaşmada yaşanacak. Bunun dışında kısa süre içerisinde Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) özelleştirmeleri, dağıtım şirketlerinin devirleri ya da güneş enerji santralleri başvurularında kıyasıya bir rekabet yaşanacağı muhakkak. Uzun vadede ise rekabette belirleyici unsur elektrik enerjisi satış ve ticareti olacak. Bu yönde piyasada şeffaflık ve likiditenin artırılmasına yönelik mekanizmaların devreye alınma süreci devam ediyor.

2012 enerji sektörü ve sizin açınızdan nasıl bir yıl olacak?

- 1 Kasım başvurularının sonuçlanması ile 5.000 megavat üzerinde bir kurulu güç için kısa vadede finansman gereksinimi doğacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda yerli kaynaklardan finansman sağlanmasında sıkıntılar yaşanabileceğini öngörüyoruz. Bu nedenle farklı finansman modellerine yönelmemiz de gündeme gelebilir. Finans şirketlerinin önümüzdeki dönemde proje verimliliğini ön plana çıkarmasını, iyi geliştirilmiş ve verimliliği yüksek, daha az riskli projeleri tercih etmelerini bekliyoruz. Bu da, Borusan EnBW Enerji gibi şirketleri, daha avantajlı bir konuma getirecek. Rüzgâr projelerindeki değerlendirme sürecinin tamamlanmasına paralel olarak özellikle fotovoltaik teknolojideki gelişmelerle maliyetleri azalan güneş enerji santrali projeleri özel sektörün 2012 yılı odaklarından biri olacak. Borusan EnBW Enerji olarak yakından takip ettiğimiz güneş enerjisine ilişkin benimsenen mevzuat uyarınca 2013 yılında i��erisinde yeni bir sürecin başlayacak olması yenilenebilir enerji yatırımcıları açısından oldukça sevindirici bir gelişme. Farklı yenilenebilir enerji kaynakları için farklı teşvik seviyeleri belirleyen ve yerli üretim katkısı getiren YEK Kanunu'nu ve Uygulama Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesi ile 2012 yılından itibaren yenilenebilir enerji yatırımcıları açısından yeni bir satış kanalı daha devreye girecek.

2012 ve sonrasında beklediğiniz özelleştirmeler var mı?

- 2012 yılında EÜAŞ santrallerinin özelleştirilmesi sürecine hız verileceği inancındayız. Bu açıdan özellikle EÜAŞ portföy gruplarına özelleştirilme sürecinde öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Sektörde bir konsolidasyon olur mu? Sektörde konsolidasyon olduğunda pazarın görünümü ne olur?
- Hızla büyüyen Türkiye elektrik piyasası sektöre yeni katılan şirketlerle birlikte oldukça dinamik bir yapıya sahip. Orta vadede elektrik üretim sektörünün büyük ölçüde bu parçalı yapıyı sürdürmesini bekleyebiliriz. Aynı zamanda piyasaya girişler ve çıkışlar ve nihayetinde bir piyasa konsolidasyonu kaçınılmaz. Bu eğilime rağmen her şekilde küçük oyunculara da yer olacağı kanaatindeyiz.~

Gelecek 5-10 yılda enerjiye yatırmayı düşündüğünüz rakam nedir?

- Uzun vadede, 2.000 megavatlık kapasite hedefimiz kapsamında rüzgâr ve hidroelektrik santrallerimizin toplam üretimimizdeki payının yüzde 75 civarında olmasını amaçlıyoruz. Planladığımız tüm projeleri gerçekleştirmek için önümüzdeki 6-7 yıl içerisinde yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yapmamız gerekeceğini öngörüyoruz.  

NASIL BÜYÜYECEĞİZ?

Şu ana kadar nasıl bir büyüme stratejisi izlediniz?

Çeşitlilik önemli
Borusan EnBW Enerji, kurulduğu günden bu yana portföyünün geliştirilmesi ve değerlendirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Hedefimiz 2020 yılında 2.000 megavat kurulu güce ulaşmak. Üretim portföyümüzün genişlemesi kadar çeşitlendirilmesi de büyük önem arz ediyor.

Fırsatlari takipteyiz
Bu kapsamda Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) özelleştirmelerinin de aralarında bulunduğu çeşitli fırsatları değerlendirmek amacı ile piyasadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Büyüme stratejimizin odak noktası verimlilik, dolayısıyla portföyümüzü oluştururken verimliliği yüksek projelere ağırlık verdik.

Büyümenin ayağı
Önümüzdeki yıllarda da gerek kendimiz sıfırdan yeni projeler geliştirerek, gerek fırsat olduğunda verimliliği yüksek projeleri satın alarak büyümeye devam edeceğiz. Büyüme stratejimizin bir diğer önemli ayağını da elektrik satışları oluşturuyor. 2012 yılında bu alanda daha da aktif olarak yer almayı planlıyoruz. 2012 yılının ilk çeyreğinde bu alandaki faaliyetimiz başlıyor. Önümüzdeki dönemlerde piyasadaki gelişmeleri de sıkıca takip ederek, enerji satış şirketimizin önemli bir oyuncu olmasını hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'de enerji sektörü yüzde kaçlık bir büyüme rakamıyla ilerleyecek?

Kapasite 53 bin megavat
2011 yılı sonu itibariyle Türkiye elektrik enerjisi piyasası kurulu güç açısından 53 bin megavata ulaştı. 2010 - 2019 TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi) Kapasite Projeksiyonu'na göre 2012 yılı itibariyle 3.600 megavat ilave kapasite kurulması bekleniyor.

Asil Sinyaller
2013 - 2014 döneminde, özellikle bugün yaklaşık 1.700 megavat olan rüzgar enerjisi kurulu gücünde ciddi bir artış gözlemlenecek. Bu noktada sektörün büyümesine ilişkin olarak asıl sinyalleri talep artışını izleyerek görmek mümkün. 2011 'in ilk 11 ayında elektrik tüketimi 2010 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 9 oranında arttı.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz